Реклама
Реклама
Реклама

Татарстанський «Зоряний десант» став героєм кримінальної справи - Реальний час

  1. Перевірка прийшла - «Зоряний десант» передесантіровался
  2. Невдала «висадка» в Марій Ел
  3. «Перевиховання» в тісноті і образі
  4. Кому «допомагає» наслідок?
  5. кар'єрний фактор
  6. Десант на держзакупівлі
  7. «Символ життя» скористався досвідом «Герди»

Висновок прокуратури: в марійській філії центру «Герда» підлітків містили в «загрожують життю і здоров'ю умовах», а в казанських - просто в антисанітарних

У Татарстані розгорається новий скандал, пов'язаний з діяльністю чергового «виправної установи» для важких підлітків. На відміну від суто комерційного «реабілітаційного центру» в Кіровському районі Казані «Символ життя», знущання над дітьми в якому недавно стали предметом кримінального розслідування , З автономною некомерційною організацією додаткової освіти «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант », також потрапила під приціл правоохоронних і наглядових органів, протягом багатьох років активно співпрацювали держоргани республіки. «Реальний час» з'ясувало: поки татарстанські прокурори збирали інформацію про адміністративні правопорушення організації, в республіці Марій Ел за фактом чинення «Зоряним десантом» послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя або здоров'я споживачів, порушили кримінальну справу.

Перевірка прийшла - «Зоряний десант» передесантіровался

На офіційному сайті Прокуратури РТ з'явилося повідомлення про численні порушення вимог законодавства про пожежну безпеку, трудового та санітарно-епідеміологічного законодавства, а також законодавства, що регламентує забезпечення прав дітей на охорону здоров'я, виявлених в підлітковому реабілітаційному центрі «Герда» АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей і молоді «Зоряний десант». Як пояснили кореспонденту «Реального часу» в прес-службі Прокуратури РТ, перша скарга на порушення законодавства надійшла в прокуратуру Радянського району Казані в жовтні 2017 року.

- Батьки поскаржилися на порядок утримання дітей в приміщенні, розташованому в селищі Костянтинівка, - уточнила в.о. старшого помічника прокурора РТ Катерина Гудкова, але подробиць скарги розкривати не стала. - За результатами перевірки з'ясувалося, що діяльність установи в порушення чинного законодавства ведеться в житловому приміщенні. Діяльність організації була припинена до переведення житлового приміщення в нежитлове. А філія центру «Герда» переїхав в Салмачі. Зараз там теж ведеться перевірка, але про її результати говорити рано, вона не завершена.

Зате прокуратура Кіровського району завершила перевірку іншого філії центру «Герда», який розміщується в Кіровському районі, на вулиці 1 Травня. Там, зокрема, були виявлені такі порушення санітарних норм, які при бажанні можуть бути витлумачені ширше, ніж просто відхилення від вимог СанПіН: підлітків ставили на роздачу їжі в буфеті-роздавальної і змушували мити посуд.

Співробітники прокуратури виявили порушення вимог пожежної безпеки, а найголовніше - встановили, що «Герда» здійснює освітню та медичну діяльність, не маючи відповідних дозволів і ліцензій. фото centrgerda.ru

Крім цього співробітники прокуратури виявили порушення вимог пожежної безпеки, а найголовніше - встановили, що «Герда» здійснює освітню та медичну діяльність, не маючи відповідних дозволів і ліцензій.

На запитання, чи не виявила перевірка в казанському центрі «Герда» факти, що свідчать про жорстоке поводження з дітьми, подібні до тих, які стали підставою для порушення кримінальної справи в зв'язку зі знущаннями над вихованцями в «Символі життя», в прес-службі Прокуратури РТ відповіли негативно.

Невдала «висадка» в Марій Ел

А ось в Волзької міжрайонній прокуратурі за фактом чинення діяли в Волжске філією «Герди» послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя і здоров'я дітей, недавно завели кримінальну справу.

Як з'ясувало «Реальний час», перевірку щодо марійського філії цієї казанської організації ініціювали батьки одного з підлітків.

«За результатами проведеної перевірки виявлено порушення вимог пожежної безпеки та санітарних вимог, законодавства про освіту, - йдеться в офіційній відповіді з Волзької міжрайонної прокуратури на запит« Реального часу »про результати перевірки діяльності центру« Герда »на марійської землі. - Оскільки виявлені порушення ... в сукупності створювали загрозу життю і здоров'ю людей, які перебувають в центрі, за постановою міжрайонного прокурора ... слідчим з особливо важливих справ слідчого відділу по м Волжск СУ СК РФ по Республіці Марій Ел 09.04.2018 порушено кримінальну справу за ознаками ч . 1 ст. 238 КК РФ. Крім того, прокуратурою в Волзький міський суд було направлено позовну заяву про призупинення діяльності АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант », в ході розгляду якого діяльність центру в м Волжск припинена».

«Перевиховання» в тісноті і образі

Співробітники Волзької міжрайонної прокуратури, подібно їх татарстанським колегам, вважали за краще промовчати про подробиці, проте виразний опис порушень виявилося в постанові по справі про адміністративне правопорушення, винесену 4 червня 2018 року Волжським міським судом Республіки Марій Ел щодо АНО «ДО« Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді «Зоряний десант».

Суд емоцій не керується: при максимально можливому, згідно зі статтею 6.3 КоАП РФ, штраф в 20 тис. Рублів, на АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант »за всі перераховані вище порушення наклали штраф в 10 тис. Рублів, і це поки все. Фото Ірини Плотниковой

У постанові суду йдеться, що діти, яких батьки помістили в центр «Герда», жили в страшній тісноті: 14 осіб поселили в кімнаті площею 25 квадратних метрів при нормі 4,5 квадратного метра на людину. Перераховано в постанові і інші порушення: нестача санвузлів і душових кімнат, відсутність в туалетах туалетного паперу і мила, нестача посуду в їдальні, недостатнє на всіх дітей кількість спальних приладдя та рушників, а в навчальних класах - столів і стільців. На стінах і стелях приміщень, де жили діти, йдеться в постанові суду, розплодився грибок. На тлі цього інші перераховані в документі суду деталі, на зразок недотримання вимог гігієни при митті посуду, порушень норм зберігання продуктів, якими годували дітей, і відсутність належної кількості прогулянок і занять фізкультурою, здаються дитячими пустощами.

Юридично непідкованих громадяни під дією емоцій одне тільки позбавлення дітей туалетного паперу могли б зопалу кваліфікувати як знущання і приниження людської гідності. Однак суд емоцій не керується: при максимально можливому, згідно зі статтею 6.3 КоАП РФ, штраф в 20 тис. Рублів, на АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант »за всі перераховані вище порушення наклали штраф в 10 тис. Рублів, і це поки все. Чим же закінчиться кримінальна справа, про яку йдеться в офіційній відповіді прокуратури «Реальному часу», залишається тільки гадати - його подробиці не розкриваються.

Кому «допомагає» наслідок?

Чи не розкриває і слідком подробиці розслідування кримінальної справи, заведеної за фактом знущань над важкими підлітками в реабілітаційному центрі «Символ життя». А батьки тим часом почали всерйоз турбуватися, що справа замнуть.

Наприклад, Анна Горшеніна повідомила кореспонденту «Реального часу», що збирається подати скаргу на слідство. Вона вважає, що замість того, щоб збирати докази вини співробітників «Символу життя», слідчі намагаються зібрати матеріал, який би дозволив їх обілити.

- Ми приїхали з сином в Казань з іншого регіону спеціально, щоб дати свідчення, - розповіла Горшеніна. - Це було непросто і недешево, але на нас співробітники правоохоронних органів майже тиснули. Щоб ми приїхали. І я думала, наша присутність необхідно і важливо для встановлення всіх обставин справи. А опитали сина формально ... Слідчий фактично прогнав його через комп'ютер - запустив програму з питаннями типу: «Чи був у вас тренінг« ЛаБут »?», «Чи був тренінг« День незалежності »?», Возили чи вас на мотивацію в центр «Тріумф »?» На питання треба було відповідати коротко, без деталей - «так» чи «ні». Син ось написав, що його возили в «Тріумф», а хлопців, які надійшли в «Символ життя» раніше, - в якийсь інший центр, назва якого він не пам'ятає. Це важлива деталь, це свідчить про зв'язки з різними центрами, а слідчий, замість того щоб розбиратися, сказав, що взагалі не стане це вносити в протокол, тому що в свідченнях інших дітей цього немає, і мій син міг все просто придумати!

- Не знаю, з умислом чи випадково, але слідчий проговорився, що викликав саме нас, тому що йому нас порекомендувала опитати керівник «Символу життя» Єлизавета Платонова. Мовляв, ми повинні дати свідчення на її користь. І він сказав таку фразу: «Ми, як можемо, допомагаємо центру». Я не розумію після цього, на чиєму боці наслідок? Як можна розраховувати на об'єктивне розслідування після цього взагалі ?! - обурюється Ганна Горшеніна.

- обурюється Ганна Горшеніна

Про причини, за якими слідство скрупульозно збирає позитивні відгуки про діяльність «Символу життя», залишається лише здогадуватися. Фото Інни Сєрової

кар'єрний фактор

Про причини, за якими слідство скрупульозно збирає позитивні відгуки про діяльність «Символу життя», залишається лише здогадуватися. Втім, завісу над цією таємницею кореспонденту «Реального часу» на умовах анонімності відкрив співробітник наглядових органів, що має досвід розслідування подібних справ.

- У таких випадках, як з «Символом життя» і з «Гердою», розслідування зазвичай закінчується виявленням порушень СанПіН і вимог пожежної безпеки, за які порушників карають чисто формально. Тому що, визнавши більш серйозні порушення, доведеться також визнати, що все це допустили і вчасно не припинили не хто-небудь, а співробітники державних органів, - пояснив співрозмовник «Реального часу». - Визнавши це, доведеться позбавляти посад уже великих чиновників, які з корисливих мотивів або через недогляд потурали порушників закону. А кому хочеться поставити крапку в своїй кар'єрі?

На думку нашого співрозмовника, при ґрунтовному підході до розслідування в діяльності таких центрів для важких підлітків можна виявити і довести факти порушення прав людини і навіть ознаки екстремізму:

- Дітей насильно позбавляли волі, утримували в центрах, не давали спілкуватися з батьками. Таке допускається тільки за рішенням суду як покарання за серйозні правопорушення, і поміщати за рішенням суду можна дітей тільки в державні закриті установи. У такі, наприклад, як Раіфскій спеціальної навчально-виховної установи для учнів з девіантною (суспільно небезпечним) поведінкою закритого типу. Або в ЦВІНП - в Центр тимчасової ізоляції неповнолітніх правопорушників. А до екстремістської діяльності, згідно із законом, можуть бути віднесені не тільки теракти, а й систематичне порушення прав і свобод громадян, психічне насильство, що і має місце в так званих «реабілітаційних» центрах!

Щоб довести факти психічного насильства, регулярного приниження «пацієнтів» реабілітаційних центрів, каже фахівець, досить сумлінно провести експертизу. Обстежити в психіатричній клініці постраждалих від насильства дітей, отримати висновки експертів про роль в руйнуванні особистості «вправ» і покарань, яким піддаються важкі підлітки. Зафіксувати, нарешті, за всіма правилами факти насильницького позбавлення волі. Однак нічого цього не робиться.

А зневірені батьки, яким не вдається впоратися з підлітковими проблемами дітей, продовжують попадатися в вміло розставлені в інтернеті мережі. Сайти «Символу життя», «Герди» та інших підліткових комерційних «реабілітаційних» центрів збудовані по одній суперефективного схемою. Спочатку на тлі страшних картинок задаються лякаюче жорсткі питання про дитину: «Дивне стан?», «Минає з дому?», «Погана компанія?», «Постійно в гаджетах?» Потім - головне питання: «Що-то співпало?» - і відразу рекомендація: «Негайно телефонуйте нам!». Ще на цих сайтах обов'язково є фото затишних кімнат з прекрасною обстановкою, в яких обіцяють поселити заблукалих підлітків, і багато-багато різного роду грамот і сертифікатів, які не дають права на ведення освітньої та медичної діяльності, але вражають гучними назвами видали ці організацій. Все це в сукупності робить на необтяжених спеціальними юридичними знаннями громадян таке враження, що вони, чи не вчитуючись, підписують договори не про реабілітацію важкого підлітка, а про надання платних послуг з його змістом в пансіоні.

Все це в сукупності робить на необтяжених спеціальними юридичними знаннями громадян таке враження, що вони, чи не вчитуючись, підписують договори не про реабілітацію важкого підлітка, а про надання платних послуг з його змістом в пансіоні

На цих сайтах обов'язково є фото затишних кімнат з прекрасною обстановкою, в яких обіцяють поселити заблукалих підлітків, і багато-багато різного роду грамот і сертифікатів, які не дають права на ведення освітньої та медичної діяльності, але вражають гучними назвами. фото centrgerda.ru

Десант на держзакупівлі

Теорію про те, що чиновникам вкрай невигідно розставляти крапки над i в питанні про діяльність «реабілітаційних» центрів, цілком підтверджує відповідь Мінмолоді РТ на запит «Реального Часу» про тривалу спільну діяльність міністерства і АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант ».

- Не в перший раз з'являється резонансний випадок з порушеннями в роботі приватних реабілітаційних центрів для так званих «важких» дітей і підлітків, - повідомила нашому виданню заступник міністра у справах молоді РТ Анна Захматова. - Нерідко, прикриваючись тим, що вони не ведуть медичну діяльність, такі центри не отримують ліцензії і навіть не проходять акредитацію, що неприпустимо при роботі з дітьми та підлітками.

«Наметові табори« Зоряний десант »для дітей з девіантною поведінкою проводяться ДБУ« Республіканський центр «Літо» в рамках республіканської програми відпочинку та оздоровлення дітей і молоді з 2006 року. Реабілітаційний центр «Герда» є приватним об'єктом і не має ніякого відношення до мережі установ державної молодіжної політики, так само як і автономна некомерційна організація, яка використовує в якості фірмового найменування бренд «Зоряний десант», - уточнили в прес-службі міністерства.

Однак, як писала кілька років тому газета «Шешмінск новь», саме цей нібито «не має відношення до наметовим таборам» «Зоряний десант» не раз висаджувався на гостинній Новошешмінском землі якраз в наметових таборах, які працювали під егідою ДБУ «Республіканський центр« Літо »- під проводом відповідального секретаря Республіканської комісії у справах неповнолітніх і захисту їх прав Ілсояр Гарифуллин і керівника АНО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант »Люції Ібрагімовій. Тієї самої Люції Ібрагімовій, яка, згідно з даними ресурсу rusprofile.ru, в даний час є співзасновником АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант », а до квітня минулого року була також засновником і президентом благодійного фонду« Зоряний десант », ліквідованого за рішенням суду за заявою самої Ібрагімовій в зв'язку з тим, що фонд фактично припинив діяльність.

До серпня 2016 року Люція Ібрагімова була також співзасновником нині ліквідованої Регіональної громадської організації РТ з розвитку діяльності в сфері профілактики асоціальної і адиктивної поведінки «Час жити». А до серпня 2017 го Люція Ібрагімова була засновником ТОВ «Підлітковий реабілітаційний центр« Герда », зареєстрованого в квартирі будинку № 94 по вулиці Фучика. Після ліквідації підприємства бренд «Герда» не вмер - просто договори з батьками важких підлітків стала укладати АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант ».

За даними ресурсу «держвитрат», «Зоряний десант» з 2013 по 2015 рік заробив на держзакупівлі понад 12 млн рублів, поставляючи путівки в наметові табори ДБУ «РЦ« Літо », засновником якого є Республіка Татарстан. фото zd.tatarstan.ru

При цьом до недавнього часу республіканські держструктурі тісно співпрацювалі з АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінкі дітей та молоді« Зоряний десант ». За данімі ресурсу «держвітрат», «Зоряний десант» з 2013 по 2015 рік зароб на держзакупівлі понад 12 млн рублей, поставляючі путівки в наметові Таборі ДБУ «РЦ« Літо », засновником которого є Республіка Татарстан. А в 2013 році близько 150 тис. Рублів ця організація отримала по держконтракту безпосередньо від Міністерства у справах молоді, спорту і туризму за організацію і проведення Міжрегіонального зльоту наметових таборів по роботі з дітьми девіантної поведінки.

Останнім часом «Зоряний десант» в держзакупівлі дійсно не брав участі. як повідомляється на порталі «Офіційний Татарстан», «в 2015 році командою фахівців« Зоряного десанту »було задумано логічне продовження напрацьованого досвіду - проект підліткового центру« Герда »для дітей, які потрапили у важку життєву ситуацію». Це той самий проект, реалізація якого обернулася кримінальною справою в Марій Ел.

«Символ життя» скористався досвідом «Герди»

Кореспонденту «Реального часу» вдалося зв'язатися з директором і співзасновником АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант »Люцією Ібрагімовій. Вона підтвердила факт довготривалої співпраці своєї організації з Міністерством у справах молоді, спорту і туризму РТ, а також з УФСКН по РТ - аж до ліквідації цього відомства в 2017 році.

- Я - колишній чиновник, 17 років пропрацювала в Мінмолоді і пішла звідти кілька років тому, коли зрозуміла, що мені стало нецікаво працювати з новими людьми, які прийшли до керівництва, - розповіла Люція Ібрагімова. - Ми також дуже тісно співпрацювали з УФСКН по РТ, за допомогою і участю співробітників Держнаркоконтролю, власне, і реалізовувалася програма реабілітації наркозалежних підлітків в ТОВ «Герда». У мене не просто договір з УФСКН був, а статус федеральної майданчики! А ліквідація благодійного фонду і ТОВ «Герда» - це прямий наслідок ліквідації УФСКН. Я відійшла від благодійної діяльності, а функції, які виконувало ТОВ «Герда», в квітні 2016 роки після закриття ТОВ фактично перейшли до АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант ».

Ібрагімова підкреслила: за часів співпраці з Держнаркоконтролю «Герда» була підлітковим реабілітаційним центром, а зараз АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант »реабілітацією юних наркоманів не займається - це тільки психолого-корекційний центр для підлітків з девіантною поведінкою, в тому числі і таких, які не з чуток знають, що таке наркотики. І особливо виділила той факт, що для такої діяльності не потрібно ліцензій ні на освітню, ні на медичну діяльність - тільки дозвіл від Держпожнагляду і Росспоживнагляду. А ще вона заявила, що співробітники її організації - «це колишні чиновники, в основному педагоги-психологи за освітою».

Люція Ібрагімова виклала свою версію про причини скарги і порушення кримінальної справи за фактом надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя і здоров'я дітей у філії «Герди» в Марій Ел. фото studiolucia.ru

- На відміну від «Символу життя», у нас не працюють люди, які вживали наркотики, що мають залежність, ми все - незалежні, - поспішила Люція Ібрагімова відхреститися від напрошуються аналогій з «дитячим концтабором». - Коли я потрапила в автомобільну аварію, адміністрація «Герди» передала організаторам «Символу життя» мої програми, і вони всім цим скористалися. Але створили набагато більш жорстку систему, ніж у нас, надто захопилися мотиваціями, тренінгами ... І сайт їх як дві краплі води схожий на наш, бо вони просто використовували наші напрацювання!

Люція Ібрагімова виклала свою версію про причини скарги і порушення кримінальної справи за фактом надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя і здоров'я дітей у філії «Герди» в Марій Ел. За її словами, батьки хлопчика, які привезли його на психокорекцію в Казань з Підмосков'я і були згодні з його приміщенням в філію в Волжске, спочатку приховали, що він хворий на поліноз, він переночував в притулку лише одну ніч, а потім його повернули мамі з татом , що називається, за медичними показаннями, побоюючись, що у дитини в будь-який момент може статися набряк Квінке:

- Я не могла тримати в центрі такої дитини, це великий ризик. А мама розсердилася. Потім батьки, які були змушені забрати свою дитину, стали вимагати у мене гроші за моральну шкоду, у мене свідки є ... А потім в якості помсти написали скаргу в прокуратуру. У прокуратурі і в поліції, я вважаю, просто вирішили вижити нас з Волзька. З'явилися в центр, влаштували там маски-шоу, перелякали дітей. Працювати просто не давали - постійно дітей допитували, оглядали їх на предмет, чи не було фактів жорстокого поводження, насильства. І ми пішли звідти. Батьки дітей обурювалися, хотіли підняти шум, але я сказала їм, що нам це не потрібно.

Що ж стосується постанови Волзького міського суду Республіки Марій Ел про штраф за порушення санітарних норм в «Герді», Ібрагімова заявила:

- Ми вже все це спростували, було рішення Верховного суду Марій Ел. І результати перевірок прокуратури в Казані ми опротестуємо.

- Чому ж на сайті Верховного суду Марій Ел немає інформації про перегляд справи про порушення в «Зоряному десанті», тобто «Герді»? - здивувалася кореспондент «Реального Часу», яка, крім документів на сайті Волзького міського суду, змогла виявити ще тільки одна судова справа, пов'язана з АНО ДО «Профілактика асоціальної поведінки дітей та молоді« Зоряний десант », - на сайті Арбітражного суду Марій Ел. Його ініціювало АНО, але потім забрало свою заяву ...

- Дуже шкода, що немає, - парирувала Люція Ібрагімова. - А рішення на нашу користь є! Ви зрозумійте, у нас просто не могло бути таких порушень. Чи не могло бути нестачі посуду і стільців. У мене в центрі містяться діти не бездомні, це діти заможних батьків. Їх батьки відвідують. Як ви думаєте, багата сім'я, відвідуючи дитини, побачить все це і буде зі мною співпрацювати?

- А скільки коштують ваші послуги з психокорекції? - уточнила кореспондент.

- За мірками середнього обивателя, наші послуги коштують дорого. Але ми даємо якісні послуги, це коштує недешево. Однак, якщо я бачу зневірену багатодітну матір, у якої немає грошей, я можу взяти дитину безкоштовно!

- Але все-таки - скільки?

- Від нуля до 70 тисяч рублів на місяць. Розділіть цю суму на кількість днів і порівняйте з вартістю, наприклад, готелі ...

Інна Сєрова

Кому «допомагає» наслідок?
Слідчий фактично прогнав його через комп'ютер - запустив програму з питаннями типу: «Чи був у вас тренінг« ЛаБут »?
», «Чи був тренінг« День незалежності »?
», Возили чи вас на мотивацію в центр «Тріумф »?
Я не розумію після цього, на чиєму боці наслідок?
Як можна розраховувати на об'єктивне розслідування після цього взагалі ?
А кому хочеться поставити крапку в своїй кар'єрі?
Спочатку на тлі страшних картинок задаються лякаюче жорсткі питання про дитину: «Дивне стан?
», «Минає з дому?
», «Погана компанія?