Реклама
Реклама
Реклама

Житомир.info | "Острів Іршанськ". Сьогодення та майбутнє робітничого селища в Житомирській області

- Нам все одно, хто буде господарем Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, - сказав автору Андрій Мельниченко - житель селища Іршанськ, що в Житомирській області. - Нам потрібно, щоб була робота і виплачувалася зарплата.

Зараз цей робітниче селище з населенням понад 6 тис. Людина живе в режимі тривожного очікування: на початку вересня Іршанський ГЗК повинен або перейти під повний контроль уряду України, або зберегти статус підприємства, яке орендує у держави ЗАТ «Кримський титан», підконтрольне українському олігарху Дмитру Фірташу, або ...

Іршанський ГЗК - це одне з найбільших в Європі підприємств по ільменітового концентрату з ільменітових пісків. Ільменіт - це титанистий залізняк, який служить сировиною для виробництва білого пігменту - діоксиду титану (це основа для білих барвників, білих наповнювачів для пластмас), а також сировину для виробництва металевого титану, з якого, власне кажучи, роблять літаки, ракети, атомні підводні човни. Ільменітові піски видобуваються тут же, в радіусі від 6 до 20 кілометрів від Іршанська. Тому місцевість тамтешня нагадує місячний пейзаж, пожвавлюється стрілами крокуючих екскаваторів і помаранчевими самоскидами, які возять руду на ГЗК.

Майже 10 років тому, у вересні 2004 року, Іршанський ГЗК було передано державою в оренду ЗАТ «Кримський титан», підконтрольному українському олігарху Дмитру Фірташу. Після закінчення 5-річного терміну оренди тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що продовжувати договір оренди уряд не має наміру. Таким чином, Іршанський гірничо-збагачувальний і Вільногірський (Дніпропетровська область) гірничо-металургійний комбінати повинні були перейти в управління Мінпромполітики. Але ... не перейшли. Юлія Тимошенко незабаром змінила статус прем'єр-міністра на статус підсудної і потім засудженої, а «Кримський титан» з Іршанський ГЗК і Вільногірським ГМК зберегли статус-кво.

І ось під кінець чергова п'ятирічка оренди. Найближчої осені ГЗК мали стати повноправною власністю Фірташа. За даними «Комітету з протидії корупції в органах влади», олігарх мав намір купити Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК за ціною, вдесятеро менше ринкової. Але ... тепер Дмитро Фірташ перебуває в статусі підозрюваного, і ні в кого-небудь, а у ФБР, і нудиться під домашнім арештом у Відні, а головне підприємство ЗАТ «Кримський титан», яке контролює 5% світового виробництва титанової сировини, знаходиться на окупованій території. Хмари нависли над титановою галуззю України ...

В Іршанську практично кожна сім'я залежить від ГЗК. Симпатичний селище, свого роду острів благополуччя в море злиднів. Саме злиднів. Володарськ-Волинський район, в якому знаходиться Іршанськ, - мабуть, найбідніший в «депресивної» Житомирської області. Колись в цьому районі добувався стратегічний пьезокварц, але шахти давно вже залиті водою. Сільське господарство тут малопродуктивно через низький родючості грунтів. Йде повним ходом лише видобуток граніту та титанової руди - ільменіту, а також вирубка лісів. Ландшафт району, поритий кар'єрами, все більше перетворюється в місячний, але бюджет не наповнюється ні титано, ні гранито-доларами, і навіть газифікацію району неможливо профінансувати (з газом лише один Іршанськ) через відсутність коштів на це.

Сам же селище поки благоденствує. Гарна соціальна інфраструктура: профілакторій, поліклініка, лікарня, стадіон, басейн, школа та ін. Нещодавно були здані в експлуатацію два нових п'ятиповерхових будинки на 45 і 60 квартир. Середня зарплата на ГЗК перевищує 4 тисячі гривень. Для даного регіону це майже фантастика.

Як розповів на умовах анонімності один управлінець Іршанського ГЗК, катаклізми в Україні поки що ніяк не позначилися на роботі комбінату. Концентрат ільменіту проводиться в планових обсягах і справно відвантажується на головне підприємство. Але тривога, зрозуміло, присутній: і політична ситуація в країні не сприяє райдужним видам на майбутнє, і на початку вересня поточного року закінчується чергова п'ятирічка оренди ГЗК у держави. Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів №846р від 9 жовтня минулого року Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК повинні бути приватизовані. На думку співрозмовника журналіста, при будь-яких розкладах у власність держави ГЗК повернутися вже не зможе. Якщо ж він, боронь Боже, зупиниться, це стане крахом для 2500 сімей, для яких підприємство - єдиний і безальтернативний годувальник.

За словами керівника, в минулому 2013 році Іршанський ГЗК сплатив 170 мільйонів гривень до бюджетів всіх рівнів та соціальних фондів. З них - 100 млн. До Держбюджету, 20 млн. - до місцевих і ще 50 млн. - до Пенсійного та інших фондів. Що стосується обсягів виробництва ільменітового концентрату, то з 2008 року і до цього дня він виробляє близько 500 тисяч тонн концентрату з урахуванням обсягів, вироблених Междуреченськ ГЗК і СП ТОВ «Валки-ільменіт» - по суті, цехами Іршанського ГЗК зі статусом юридичних осіб.

Найближче майбутнє Іршанського ГЗК і благополучного робочого селища - в дуже щільному тумані. Маленьке селище, острівець благополуччя в депресивному регіоні, оточений лісами і териконами, виявився заручником великого бізнесу і великої політики. Але саме тут, в Іршанську, великі проблеми і політики, і бізнесу заміщуються проблемами маленьких людей, які за 4 тисячі гривень на місяць виробляють понад 2-х відсотків світового ільменітового концентрату і які стурбовані, насамперед, проблемами свого виживання, а не глобальним зміщенням планетарних політичних розкладів. Тут, в квартирах Іршанського п'ятиповерхівок закінчуються велика політика і макроекономіка і починається просто життя. Поки що вона тече у своєму звичному руслі. Але саме «поки. І саме ця невизначеність зависла дамокловим мечем над кожним з 6-ти тисяч жителів затишного робочого селища ...

Віктор Конєв, блог на Житомир.info