Реклама
Реклама
Реклама

Закордонний паспорт без військового квитка

  1. порядок оформлення
  2. Хто може отримати закордонний паспорт без военбілета
  3. студенти
  4. Чоловіки після 27 років
  5. за відстрочку
  6. Оформлення через сайт держпослуги
  7. альтернативні способи
  8. Що робити, якщо не хочуть видавати закордонний паспорт

Введення в 2019 р спрощеної процедури отримання закордонного паспорта позитивно позначилося на часу його оформлення і мінімальному пакеті документів. Але один нюанс для чоловічого населення залишився незмінний - необхідна довідка 32, отримати яку можна в військкоматі.

Коли вона потрібна і чи можна обійтися без неї і військового квитка?

порядок оформлення

порядок оформлення

Закордонний паспорт необхідний для посвідчення особи під час поїздок за межі Росії. На території РФ він також виконує ці функції. Оформлення відбувається згідно вимог Наказу ФМС №320 від 15.10.2012 №211 від 26.03.2014. Для виконання цієї процедури необхідно звернутися до відділення ФМС за місцем проживання.

В даний час існує можливість оформити новий біометричний закордонний паспорт або документ старого зразка. У першому випадку термін дії складає 10 років, у другому - 5 років.

Список обов'язкових документів для оформлення особам чоловічої статі від 18 років і старше:

  • заповнена анкета суворої форми - в 2-х примірниках;
  • фотографія 45 * 35 (чорно-біла або кольорова), заборонено застосовувати фільтри;
  • паспорт заявника, громадянина РФ;
  • документ, що підтверджує оплату державного мита - 3500 р для біометричного і 1500 р для простого;
  • трудова книжка - тільки для документа старого зразка;
  • військовий квиток.

В останньому випадку його можна замінити довідкою з військкомату, зробленої за формою №32.

Вона є свідченням того, що державна структура не має претензій до заявника і може бути використана замість стандартного військового квитка.

Однак відповідно до статті 28.1.1 і 28.3.7 Наказу №211 ФМС пред'явлення довідки Ф32 носить рекомендаційний характер.

Працівники відділення самостійно повинні подати запит до відповідних державних структур для отримання актуальної інформації. Її відсутність не може розглядатися як причина відмови. У разі порушення цього правила заявник має право скласти скаргу на офіційному сайті ФМС.

Хто може отримати закордонний паспорт без военбілета

Хто може отримати закордонний паспорт без военбілета

Згідно з чинною Конституцією кожен громадянин РФ у віці від 18 до 27 років зобов'язаний пройти військову службу в тій чи іншій формі - в рядах збройних сил, на відповідній кафедрі в інституті або інший законний альтернативний варіант. У військовому квитку повинен бути відповідний запис.

Але не завжди його відсутність вказує на ухилення від обов'язку.

Оформлення закордонного паспорта без військового квитка неможливо в наступних випадках:

  • Порушення адміністративного законодавства. Є законна відстрочка, але громадянин не виконує ряд умов - не спадає за повістками.
  • Настання кримінальної відповідальності. Вона настає в разі ігнорування повісток з військкомату без наявності відстрочок.

При відсутності військового квитка військкомат на вимогу повинен надати довідку 32. У ній вказується причина відсутності військового квитка і статус громадянина щодо військового обов'язку. Обов'язковою є пункт про можливість виїзду за межі РФ. Інших альтернатив цим документам немає. Працівники ФМС не ризикуватимуть і оформляти закордонний паспорт. Додатково потрібно пам'ятати про процедуру перевірки на пунктах контролю при перетині кордону Росії.

студенти

студенти

Молоді люди, що проходять навчання у ВНЗ, школах або коледжах і досягли вісімнадцятирічного віку автоматично отримують відстрочку служби в лавах збройних сил. Військовий квиток в цьому випадку не видається. Але для отримання закордонного паспорта вони можуть зажадати довідку Ф32.

Винятки з цих правил:

  • навчання проходить в закладі, що не має державну акредитацію;
  • студенти заочного навчання не можуть отримати відстрочку;
  • специфіка діяльності пов'язана з державною таємницею, був складений документ про обмеження терміну виїзду за кордон.

Перед зверненням до військкомату рекомендується оформити довідку в навчальному закладі, щоб прискорити процес отримання Ф32. Максимальний термін її дії - сім робочих днів.

Від проходження військової служби також звільняються при захисті кандидатської дисертації, або на час навчання в аспірантурі. Студенти, які потрапляють під ці категорії, також можуть оформити закордонний паспорт без військового квитка.

Закордонні паспорти відрізняються не тільки за способом виготовлення. Дізнайтеся, які існують види закордонних паспортів .

Як розглядаються справи про оскарження нормативних актів в арбітражному суді? дивіться тут .

Чоловіки після 27 років

Згідно з нормами чинного законодавства після досягнення двадцатисемилетнего віку відбувається зняття з обліку у військкоматі. Тобто після 27 років довідку або військовий квиток не потрібно пред'являти для отримання закордонного паспорта. Але є винятки з цього правила.

Проблеми в оформленні документа очікують в наступних випадках:

  • був зафіксований факт ознайомлення з порядком в військкомат, поставлений підпис, але призовник не з'явився в призначений час;
  • порушення закону про військовий обов'язок стало причиною порушення кримінальної справи;
  • не пройшов термін дії правил закону про «Державну таємницю» №5485.

У всіх інших випадках у відділенні ФМС, де відбувається оформлення закордонного паспорта, не зажадають військовий квиток. Важливо, щоб не були порушені інші діючі норми законодавства.

за відстрочку

Один з ненадійних варіантів оформлення закордонного паспорта без військового квитка - отримання відстрочки через хворобу. Їх перелік широкий, але для офіційного підтвердження необхідно пройти кілька обстежень. Первинне виконується за місцем проживання, в поліклініці. Лікар виписує довідку про наявність хвороби, яку слід принести в комісаріат.

Потім призначається дата перевірки силами військового відомства. На цьому етапі відбувається звірка свідчень з амбулаторної картки та фактичного стану призовника. Якщо факт хворобипідтверджується - він тимчасово або назавжди звільняється від військового обов'язку.

Недоліки цього методу:

  • довгий термін отримання підтвердження, що може бути неприйнятним при необхідності швидко оформити закордонний паспорт;
  • велика ймовірність відкриття обману;
  • некомпетентність військових лікарів складно опротестувати, якщо їх діагноз не збігається з офіційно встановленим.

На практиці цей спосіб застосовують вкрай рідко, так як він пов'язаний в вищеописаними складнощами.

Оформлення через сайт держпослуги

Оформлення через сайт держпослуги

Інтернет-портал з надання державних послуг почав працювати відносно недавно. Це зручний сервіс з дистанційного оформлення документів, отримання довідок та інших сервісів від державних організацій. У число його послуг входить подача документів для отримання закордонного паспорта.

Попередньо необхідно пройти процес реєстрації.

  1. Активувати кнопку «Реєстрація».
  2. Заповнити всі поля: ПІБ, номер мобільного телефону та адресу електронної пошти.
  3. Отримати код доступу у вигляді СМС для входу в особистий кабінет.
  4. Доповнити інформацію для розширення функціональних можливостей системи.
  5. Дочекатися перевірки внесених даних та їх підтвердження - електронний підпис або УЕК.

Після цього можна переходити до процедури оформлення закордонного паспорта. Для цього попередньо сканується паспорт громадянина РФ.

Для старого паспорта слід відсканувати всі заповнені сторінки трудової книжки.

Потім необхідно перейти до сервісу «Оформити закордонний паспорт».

Спочатку заповнюється анкета, орієнтовний час не перевищує 20 хвилин. Її форма залежить від типу закордонного паспорта. Потім додаються копії документів.

В процесі виконання цієї процедури необхідно враховувати наступні нюанси:

  • Терміни залежать від типу обраної послуги. Самий лагідний - три дня. Але він діє тільки для документа старого зразка.
  • Середній термін отримання закордонного паспорта - 1,5-2 місяці.
  • Чи не потрібна довідка з військкомату або аналогічний за юридичною силою військовий квиток. Ця інформація буде передана в рамках системи міжвідомчого обміну документів.

Після подачі документів через певний термін прийде повідомлення про необхідний візит до місцевого відділення ФМС. Там зроблять фотографію, візьмуть оригінали документів. Останній етап - повторний візит для отримання закордонного паспорта.

Переваги цієї системи полягають в необов'язковий наявності довідки Ф32 або військового квитка. Також заявник буде записаний на строго певний час і йому не потрібно стояти в довгих чергах.

альтернативні способи

альтернативні способи

Оформлення закордонного паспорта практично завжди передує відвідування туристичної фірми. Отримання офіційного дозволу для виїзду їх клієнта за кордон на користь організації. Тому часто турфірми надають послугу з оперативного оформлення закордонного паспорта.

Якщо по завіреннях фахівців проблема з військкоматом, відсутність військового квитка і неможливість отримати довідку Ф32, не стануть перешкодою - рекомендується відразу відкинути цей варіант. Причина - велика ймовірність шахрайських дій.

Також необхідно враховувати такі нюанси, до того як зробити оплату:

  • посередницькі послуги позначаться на підвищенні загальної вартості оформлення;
  • обов'язкове підписання договору;
  • фіксування ціни і отримання гарантії на виконання послуги.

Рекомендується вибирати надійні компанії, до яких зверталися знайомі або родичі. Також необхідно ознайомитися з реальними відгуками про роботу турфірми в інтернеті. Додатково можна перевірити реєстраційний номер фірми в базі даних Єдиного реєстру туроператорів.

Що робити, якщо не хочуть видавати закордонний паспорт

Нерідко причиною відмови в оформленні закордонного паспорта є офіційна відповідь з військкомату про порушення закону про військову службу. При цьому часто плутають поняття «покликаний» і «підлягає призову». У першому випадку громадянин зобов'язаний з'явитися для проходження військової служби, у другому - на призовну комісію.

Порушення при статусі «покликаний» можна віднести до кримінальної відповідальності, «підлягає до заклику» - до адміністративної. В останньому випадку оформлення закордонного паспорта можливо.

Якщо у відділенні ФМС б отримано відмову - необхідно скласти скаргу на офіційному сайті організації.

При цьому в заяві можна посилатися на наступні норми законодавства:

  • Накази №320 і 211;
  • статті №59 та №27,2 конституції РФ;
  • закон про військовий обов'язок;
  • правила виїзду громадян РФ за територію країни - стаття 16 та 15.2.

Найчастіше подібні дії сприяють отриманню закордонного паспорта без військового квитка. Однак наслідком цього може стати підвищена увага з боку військкомату. Також слід враховувати, що за фактом заклику виїзд за кордон неможливий протягом всього терміну проходження служби. Після демобілізації це обмеження автоматично знімається.

Так чи можна отримати закордонний паспорт без військового квитка? Все залежить від конкретної ситуації. Якщо у заявника немає проблем з законом - він може оформити документ на загальних підставах. В іншому випадку необхідно врегулювати питання з законом, а потім - подати документи в ФМС.

Коли вона потрібна і чи можна обійтися без неї і військового квитка?
Як розглядаються справи про оскарження нормативних актів в арбітражному суді?
Так чи можна отримати закордонний паспорт без військового квитка?