Реклама
Реклама
Реклама

Військовим пенсіонерам додадуть пенсію в 2019 році, розмір пенсії після підвищення

  1. Виплати військовим пенсіонерам в 2019 році
  2. Сума військової пенсії з 1 січня 2019 року

У Росії з більш ніж 40 мільйонів пенсіонерів 2,7 млн. Є пенсіонерами військовими. У цю категорію потрапляють звільнені в запас військовослужбовці, а також пішли на заслужений відпочинок силовики з МВС і ФСБ.

Довгий час всі ці громадяни були буквально прирівняні у своїх правах з усіма іншими пенсіонерами, поки в 2012 році Уряд РФ не вирішило серйозно підвищити пенсії всім колишнім військовим і силовикам. Нагадаємо, що тоді все за один рік військова пенсія зросла майже в два рази (середній показник в 2012 році - 16900 рублів), і сьогодні різниця із середньою трудової пенсією по країні як і раніше приблизно кратна двом.
Довгий час всі ці громадяни були буквально прирівняні у своїх правах з усіма іншими пенсіонерами, поки в 2012 році Уряд РФ не вирішило серйозно підвищити пенсії всім колишнім військовим і силовикам
Що спонукало влади на такий крок, і чому підвищення торкнулося тільки цю частину громадян пенсійного віку? У 2012 році Російська Федерація отримувала нечувані прибутки від експорту неймовірно дорогої нафти, що дозволяло керівництву країни розробляти і втілювати в життя найрізноманітніші соціальні програми. Рішення підвищити військові пенсії вдвічі стало одним з пунктів за рішенням завдання підняття престижу служби в армії, а також професії військового. Тоді ж Уряду РФ практично вдалося вирішити питання з житлом для колишніх військовослужбовців і дуже серйозно підвищити зарплати діючим військовим і силовикам.

Всі ці заходи дійсно позитивним чином позначилися на наборі громадян на контрактну службу. Молоді люди бачили великі перспективи такої роботи: відносно висока заробітна плата, службове житло відразу і можливість швидко і недорого купити нерухомість в кредит, ранній вихід на пенсію, високі пенсійні виплати. У цьому переліку не можна не виділити один з пунктів: за російськими законами військовим пенсіонером можна стати вже через 20 років служби. Іншими словами, держава зобов'язується брати на повне утримання людей, які перебувають у віці 40-45 років, які, як правило, мають відмінне здоров'я. При цьому такі люди до моменту виходу на пенсію вже обзаводяться власним житлом.

Звичайно, не можна не враховувати умови служби в армії: професія, пов'язана із захистом Батьківщини, передбачає ймовірність загибелі або отримання інвалідності. Від цих ризиків не застрахований жоден військовий чоловік, що багато в чому і пояснює особливий підхід до встановлення відповідних пільг. З іншого боку, переважна більшість військових не беруть участі в активних бойових діях, що зводить ризики травматизму практично до нуля.

Виплати військовим пенсіонерам в 2019 році

Сьогодні військові пенсіонери стали стикатися з тими ж труднощами, що й громадяни, які отримують трудові пенсії. Економічні проблеми країни змушують Уряд сильно урізати фінансування всіх без винятку соціальних статей бюджету, а у випадку з військовими пенсіями плановане підвищення 2016 року зовсім було скасовано. Тут слід нагадати про зобов'язання держави, які були озвучені все в тому ж 2012-му: тоді Президент Російської Федерації особисто говорив про 2-процентної щорічної індексації, яка повинна проводитися, навіть незважаючи на можливу відсутність інфляції. Іншими словами, військова пенсія повинна підвищуватися щорічно мінімум на 2% або на 2% плюс відсоток річної інфляції за попередній звітний рік.
Сьогодні військові пенсіонери стали стикатися з тими ж труднощами, що й громадяни, які отримують трудові пенсії
До теперішнього часу держава не обділяло військових пенсіонерів і справно індексувало належні їм пенсійні виплати. Паралельно вводилися різноманітні доплати, які дозволяли отримувати ще більше тим, що брав участь в збройних конфліктах, мав нагороди і т. П. І все ж, «кризовий» бюджет змушує владу серйозно переглядати статті витрат і вносити поправки в чинне законодавство.

Якою буде військова пенсія з 1 січня 2019 року - це питання сьогодні цікавить усіх без винятку військових пенсіонерів. Чи зуміють влади знайти кошти для виконання своїх зобов'язань? Якщо звернутися до бюджету 2017 року, який вже багато експертів називали «військовим», можна говорити про гарні новини для пенсіонерів. Відомо, що 40% всіх державних витрат, запланованих на 2017 рік, Уряд збирався пов'язати з військовими потребами. Можливо, мова йде виключно про закупівлю сучасних озброєнь або відкриття нових військових баз по всьому світу, але фахівці схиляються до єдиної думки: в такому бюджеті кошти знайдуться і на підвищення військових пенсій.

На противагу цьому можна привести основні труднощі, з якими доводиться стикатися державі. До переліку причин, які можуть перешкодити виконати зобов'язання перед військовими пенсіонерами в повному обсязі, аналітики вносять:

  • Стрімко зростаюча кількість пенсіонерів, в тому числі колишніх військовослужбовців. Це пункт є наслідком другої причини.
  • Поступове збільшення тривалості життя російських громадян. У цьому випадку прийнято говорити про помітно виросло рівні медичного обслуговування людей похилого віку та розвитку світової медицини в цілому.
  • Нестабільна економіка. Головна причина всіх проблем з виконанням соціальних зобов'язань, вирішення яких найближчим часом, на жаль, не передбачається. Санкції, дешева нафта, відсутність інвестицій з боку західних країн - очевидно, що поєднання всіх цих чинників ще довго буде позначатися на внутрішній економічній ситуації в Росії.
  • Проблеми з наповнюваністю Пенсійного фонду. Ще одна серйозна проблема, яка потребує детального вивчення. З одного боку, і роботодавці, і самі громадяни справно роблять внески, що дозволяє говорити про наявність постійного припливу коштів. У випадку з виплатою військових пенсій роботодавцем виступає держава, і тут теоретично може виникати недофінансування. З іншого боку, заяви влади про те, що вони змушені заморожувати накопичувальні частини пенсій, можна розглядати як перший сигнал, який свідчить про серйозні труднощі економічного характеру. Другим, але вже більш красномовним сигналом стала нещодавня новина про те, що заморожені гроші пенсіонерів підуть на «порятунок» економіки. Зокрема, вже відомо, що частина коштів отримає банківський сектор, дещо дістанеться освітній сфері (анонсовані плани по будівництву шкіл), а решта піде ... на потреби силовиків.

на потреби силовиків

Сума військової пенсії з 1 січня 2019 року

Чого можна очікувати на тлі економічної кризи і постійно зростаючого числа пенсіонерів? Сьогодні, як і раніше висока ймовірність того, що військова пенсія не буде індексована повністю: 2% плюс відсоток інфляції, який в 2017 р складе 3-4%. І все ж, новини з кабінетів членів Уряду, як мінімум, обнадіюють. Чиновники запевняють, що з 1 січня 2019 року військова пенсія гарантовано буде збільшена на 2%.

Що спонукало влади на такий крок, і чому підвищення торкнулося тільки цю частину громадян пенсійного віку?
Чи зуміють влади знайти кошти для виконання своїх зобов'язань?