Реклама
Реклама
Реклама

Все про визнання водійських прав в Союзній державі розповіли в Постійному Комітеті СГ

У попередньому номері газети «СОЮЗ» був опублікований матеріал «Не варто качати права», який отримав великий читацький резонанс. До редакції надходять листи і дзвонять читачі з проханнями уточнити деякі деталі, пов'язані з водійськими правами в Союзній державі. З вашими питаннями ми відправилися до Постійного Комітету Союзної держави до Тетяни Смирнової, раднику Департаменту правового забезпечення.

З вашими питаннями ми відправилися до Постійного Комітету Союзної держави до Тетяни Смирнової, раднику Департаменту правового забезпечення

Чи може білорус їздити по Росії зі своїми національними правами? Безстроково або є якийсь часовий ліміт?

Да може. На території Російської Федерації іноземні національні та міжнародні водійські посвідчення визнаються дійсними для керування транспортними засобами. Білоруські національні водійські посвідчення будуть дійсні в Росії на той термін, який вказаний в самих посвідченнях (стаття 25 Федерального закону від 10 грудня 1995 № 196-ФЗ «Про безпеку дорожнього руху»).

Чи легко громадянину Білорусі зі своїми національними правами влаштуватися працювати водієм в Росії?

Білоруські громадяни можуть працювати в Росії водіями безперешкодно. У Союзній державі прийняті нормативні правові акти, що забезпечують рівні права наших громадян на працю.

Ще в 1996 році було прийнято рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії від 22 червня 1996 № 4 «Про рівні права громадян на працевлаштування, оплату праці та надання інших соціально-трудових гарантій».

1 червня 2017 року набрав чинності Федеральний закон від 07 травня 2013 р N 92-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону« Про безпеку дорожнього руху »і Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення», який заборонив керування транспортними засобами на підставі іноземних національних або міжнародних водійських посвідчень при здійсненні підприємницької та трудової діяльності, безпосередньо пов'язаної з керуванням транспортними засобами.

Оскільки стали виникати питання по білоруським громадянам, які працюють в Росії, Рада Міністрів Союзної держави в своїй постанові від 16 червня 2017 р № 29 «Про визнання національних водійських посвідчень на території Союзної держави» встановив, що національні водійські посвідчення, видані компетентними органами держав - учасниць Договору про створення Союзної держави, визнаються без їх додаткової легалізації при здійсненні громадянами держав - учасниць Договору про створення Союзної держ дарства підприємницької та трудової діяльності, безпосередньо пов'язаної з керуванням транспортними засобами.

Більш того, 26 липня 2017 року набули чинності поправки до Федерального закону від 10 грудня 1995 № 196-ФЗ «Про безпеку дорожнього руху», яким встановлено, що заборона не поширюється на громадян Киргизької Республіки, а також громадян держав, законодавство яких закріплює використання російської мови в якості офіційної, які здійснюють підприємницьку та трудову діяльність на території Російської Федерації, безпосередньо пов'язану з керуванням транспортними засобами.

Таким чином, білоруським громадянам, які тимчасово перебувають, тимчасово і постійно проживають на території Росії, які керують транспортними засобами в особистих цілях або здійснюють підприємницьку і трудову діяльність, безпосередньо пов'язаної з керуванням транспортними засобами, міняти національні водійські посвідчення на російські не треба.

Чи несе російський роботодавець, який взяв на роботу водієм білоруса з національними правами, будь-яку відповідальність?

Допуск до керування транспортним засобом водія, що не має у випадках, передбачених законодавством Російської Федерації про безпеку дорожнього руху, російського національного водійського посвідчення, тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан і експлуатацію транспортних засобів, в розмірі п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, ст . 12.32.1 КпАП РФ.

Російські роботодавці, які залучають громадян Білорусі в якості водіїв, як і самі громадяни Білорусі, які здійснюють підприємницьку та трудову діяльність на території Росії, безпосередньо пов'язану з керуванням транспортними засобами, до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 12.32.1 КпАП РФ, залучатися не можуть.

Як білорусу в Росії поміняти права? Чи треба здавати іспити?

Якщо білоруський громадянин хоче обміняти національне водійське посвідчення на російське, то такий обмін здійснюється за результатами проведення іспитів, передбачених «Правилами проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія», затверджених постановою Уряду Російської Федерації від 24 жовтня 2014 р № 1097 « Про допуск до керування транспортними засобами ».

Юлія Васильєва, « Спілка. Білорусь-Росія », 1 лютого 2018 р

Чи може білорус їздити по Росії зі своїми національними правами?
Безстроково або є якийсь часовий ліміт?
Чи легко громадянину Білорусі зі своїми національними правами влаштуватися працювати водієм в Росії?
Чи несе російський роботодавець, який взяв на роботу водієм білоруса з національними правами, будь-яку відповідальність?
Як білорусу в Росії поміняти права?
Чи треба здавати іспити?