Реклама
Реклама
Реклама

Держмито за заміну посвідчення водія - вартість в 2019 році, реквізити, через держпослуги, МФЦ

  1. Коли потрібно міняти ВУ?
  2. Заміна через ГИБДД
  3. Вартість в 2019 році
  4. Заміна прав за допомогою порталу держпослуг

Термін дії посвідчення водія - 10 років. Після його закінчення водій зобов'язаний замінити документ. В іншому випадку йому загрожує адміністративна відповідальність за керування автомобілем без відповідного дозволу, тому що посвідчення з терміном дії не дійсне. Якщо інспектор ДАІ при перевірці документів виявить «прострочення», водія притягнуть до відповідальності за ст. 12.7 КоАП РФ. Штраф за цією статтею становить від 5 000 до 15 000 рублів залежно від обставин конкретної справи. Причини для заміни водійського посвідчення, а також терміни проведення цієї процедури закріплені в постанові Уряду РФ №1097 від 24.10.2014 року.

Розповідаємо, скільки коштує держмито за заміну посвідчення водія - вартість в 2019 році складе 3 000 рублів для тих, хто змінює ВУ в зв'язку з закінченням терміну дії документа, а для тих, хто змінює його через втрату або непридатність, діє ціна в 2 000 рублів. Діють знижки при зверненні через єдиний портал держпослуг.

Коли потрібно міняти ВУ?

Заміна водійського передбачена в наступних випадках:

  1. Коли закінчився термін їх дії
  2. При зміні ПІБ або інших даних, які містяться в посвідченні водія
  3. У разі зміни стану здоров'я водія
  4. Якщо посвідчення було втрачено з вини власника або після крадіжки
  5. Якщо бланк ВУ став непридатним і важко читаємо

Звернутися за заміною посвідчення водія можна двома способами:

  1. Особисто в найближчий відділ ГИБДД (їхати за місцем реєстрації або перебування не потрібно)
  2. Зробити онлайн запит на порталі «держпослуги».

Особисто в найближчий відділ ГИБДД (їхати за місцем реєстрації або перебування не потрібно)   Зробити онлайн запит на порталі «держпослуги»

Заміна через ГИБДД

Звернення до відділу ГИБДД - звична і відпрацьована з часом процедура. Перед зверненням необхідно вибрати найближчий відділ і зібрати необхідні документи. На офсайте ДАІ є вся інформація, а також бланки для оплати держмита. Заповнити та роздрукувати квитанцію з реквізитами не складе труднощів. Вся процедура подачі документів і отримання нового бланка посвідчення досить швидка - один день. Але, як правило, водіям доводиться стояти в черзі в очікуванні прийому інспектора, а також за отриманням вже готового посвідчення.

Для заміни прав необхідно подати такі документи:

  • паспорт
  • старе водійське посвідчення
  • медична довідка (вона потрібна при заміні прав щодо терміну дії та в разі зміни стану здоров'я водія).

З'ясувати, яка держмито на заміну посвідчення водія в 2019 році сплачується, вартість і порядок її оплати, варто заздалегідь. Підсумкова сума залежить від способу отримання послуги. Оплатити можна будь-яким зручним способом: готівкою в банкоматі, платіжному терміналі або касі відділення банку, а також здійснити переклад з пластикової карти, електронного гаманця або з мобільного телефону.

Вартість в 2019 році

Держмито за заміну посвідчення водія в 2019 році передбачена Податковим кодексом РФ пп. 43.1 ч. 1 ст. 333.33. При зверненні безпосередньо до відділу державтоінспекції та інформаційно-технічне забезпечення готівкою заміна прав обійдеться в 3 000 рублів. Вартість в 2019 році в цьому розмірі поширюється на тих, хто змінює водійське посвідчення в зв'язку з закінченням терміну дії, так як їм видають ВУ «на пластиковій основі нового зразка».

Старий розмір держмита - 2000 рублів - залишився для тих, хто змінює права в зв'язку з втратою або неналежним якістю документа, так як вони можуть отримати взамін ВУ «на пластиковій основі старого зразка». Підпункт 43.1 був введений ФЗ-180 від 03.07.2018 «Про внесення змін до ст. 333.28 і 333.33 ч. 2 НК РФ ».

П. 44 встановлює плату за видачу міжнародних прав, включаючи випадки їх псування і втрати, 1 600 руб.

При наявності можливості сплатити держмито електронним переказом (банківська карта, електронний гаманець або рахунок мобільного телефону) можна заощадити 30% від цієї суми. Саме таку знижку надає портал держпослуг, якщо сплатити мито з його допомогою. Ця знижка доступна з 1 січня 2017 року.

Заміна прав за допомогою порталу держпослуг

На порталі Державних послуг необхідно для початку зареєструватися. Після цього користувачеві в особистому кабінеті буде доступний весь перелік послуг, які можна отримати за допомогою цього зручного сервісу. Одна з них - заміна водійського посвідчення. Знайти її можна, скориставшись рядком пошуку по послугах, або зайшовши в популярні послуги. Замовивши послугу через сайт, рахунок на оплату держмита буде виставлений в особистому кабінеті.

Важливо знати, що при оплаті онлайн портал надасть знижку - заплатити доведеться 2000 рублів замість 3000 рублів за права нового зразка і 1400 замість 2000 за права старого зразка.

Розмір держмита при зверненні через портал складе 1 400 руб .:

  • при отриманні національного ВУ;
  • при заміні ВУ через закінчення терміну його дії;
  • через зміни в стані здоров'я водія;
  • при зміні даних власника;
  • при втраті або непридатності.

Знижка діятиме до 01.01.2021 на підставі ст. 4 ФЗ-424 від 27.11.2018 «Про внесення змін до частини 1 і 2 НК РФ ...».

Окремі випадки сплати зборів на порталі:

  • За отримання міжнародного ВУ на держпослуг доведеться заплатити 1 120 руб. При цьому потрібно розуміти, що термін дії міжнародного ВУ становить 3 роки, але не більше терміну дії національного посвідчення.
  • Коли іноземне ВУ замінюється на російське, мито потрібно сплатити в сумі 2 000 руб.

Нагадуємо, що записатися на прийом до найближчого відділу Державтоінспекції варто відразу після направлення запиту через портал держпослуги. У призначений день інспектору знадобляться всі оригінали документів, реквізити яких були вказані на порталі, а також квитанція про оплату держмита.

Де заплатити держмито за заміну посвідчення водія, а також де подавати документи на заміну ВУ, кожен вирішує самостійно. Головне - не забути зробити це вчасно, щоб уникнути непотрібних проблем, в тому числі і адміністративної відповідальності.

⇐Подпісивайтесь на наш канал в Яндекс.Дзен ! ⇒

Коли потрібно міняти ВУ?
Коли потрібно міняти ВУ?