Реклама
Реклама
Реклама

Державтоінспекція ініціює відмову від безстрокових водійських посвідчень з 2020 року

08.05.2018

ДАІ ініціює відмову від безстрокових водійських посвідчень з 2020 року, повідомили в УДАІ МВС Білорусі.

Зміни передбачені законопроектом «Про зміну Закону Республіки Білорусь« Про дорожній рух », згідно з яким посвідчення старого зразка пропонується визнавати недійсними з 1 січня 2020 року. «Регулярно співробітники ДАІ виявляють факти підробки або надання підроблених водійських прав. В переважній більшості, через мінімальні засобів захисту, це стосується водійських посвідчень старого зразка - так званих безстрокових. Такі документи видавалися на території республік колишнього СРСР, а також в Білорусі до 1995 року. На подібні злочини, як правило, вирішуються ті, у кого немає прав і хто не пройшов відповідне навчання, що створює реальну загрозу безпеці дорожнього руху », - відзначили в ДАІ.

Крім того, виникають певні труднощі і при перевірці таких посвідчень, так як відомості про них відсутні в інформаційних системах МВС. При цьому видані кілька десятиліть назад права іноді не дозволяють ідентифікувати водія. «Важливий і питання забезпечення належного контролю за проходженням власниками таких посвідчень обов'язкового медичного огляду. Щорічно в республіці відбувається ряд ДТП через погане самопочуття водіїв. Зараз наявність медичної довідки про придатність до керування перевіряється в основному при поверненні прав і (або) талона до нього після вилучення, а також при їх обміні », - пояснили в ДАІ.

З огляду на, що талон до водійського посвідчення в цьому році буде скасований, ефективність такого контролю у водіїв зі старими посвідченнями значно знизиться. «Практика показує, що власники безстрокових прав часто ігнорують процедуру медичного огляду, в зв'язку з чим зростають ризики вчинення ними ДТП через погіршення здоров'я. Крім того, в зарубіжних країнах видані в СРСР права визнаються недійсними », - звернули увагу в Державтоінспекції.

як повідомлялося , МВС винесло на громадське обговорення проект Закону «Про зміну Закону Республіки Білорусь« Про дорожній рух ». З проектом можна ознайомитися, а також висловити свої пропозиції та зауваження на Правовому форумі Білорусі .

за повідомленням БЕЛТА