Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути права після позбавлення в 2019 році?

  1. Як відновити водійські права після позбавлення?
  2. Процес повернення прав після позбавлення
  3. За керування у нетверезому стані
  4. За залишення місця ДТП
  5. За рішенням суду
  6. Процедура повернення прав після позбавлення
  7. Необхідні документи
  8. Повернення прав після позбавлення і втрати
  9. Як повернути права в іншому місті?

Законодавство в області ПДР досить суворе - передбачені різні види санкцій, аж до вилучення посвідчення у автовласника. І багатьох цікавить питання про відновлення прав після позбавлення? Куди звернутися і які подати документи? Ми знаємо і розповімо вам, як повернути водійське посвідчення, якщо термін покарання на заборону управління автомобілем закінчився.

Ми знаємо і розповімо вам, як повернути водійське посвідчення, якщо термін покарання на заборону управління автомобілем закінчився

Як відновити водійські права після позбавлення?

За останні роки законодавство посилило покарання за порушення ПДР. Зміни торкнулися і процедуру повернення водійського посвідчення. Давайте розберемося в усьому по-порядку.

В першу чергу, вам буде потрібно встановити точну дату, до якої закінчується термін покарання. Зробити це нескладно:

  • детально вивчіть судову ухвалу, а саме дату його винесення і термін покарання за порушення;
  • подивіться дату отримання рішення суду - вона вказана на штампі конверта, якщо постанова спрямована поштою. Якщо ви отримали документ особисто, але забув точну дату, цю інформацію можна дізнатися в суді;
  • до фактичної дати отримання документа додайте 10 днів - це і є початок строку позбавлення прав.

Цей метод підходить тільки для тих водіїв, які не оскаржували постанову про позбавлення водійських прав у вищестоящому суді.

Перша і найважливіша задача - встановити точну дату закінчення терміну позбавлення водійських прав.

Процес повернення прав після позбавлення

Отже, ви визначили термін закінчення покарання. А як проходить сама процедура повернення? Які дії необхідно зробити, щоб без особливих проблем повернути водійське посвідчення?

Необхідно виконати кілька дій:

  1. скласти теоретичний іспит в ГИБДД

Здати теорію можна, коли пройшла половина терміну позбавлення права на керування транспортним засобом. Записатися на іспит можна у відділенні ГИБДД, через портал держпослуги записатися поки не вийде. Якщо з першого разу здати теорію не вийшло, можете перездати через 7 днів. Кількість спроб необмежена.

Завантажити зразок заяви на перездачу теоретичного іспиту після позбавлення водійського посвідчення

  1. Оплатити призначений штраф

Якщо протягом 2-х років після винесення судового рішення про покарання ви не заплатили штраф, його анулюють. Але правило діє тільки в одному випадку - водій не намагався уникнути виконання покарання.

  1. Отримати посвідчення водія

Потрібно попрямувати в підрозділ ГИБДД, в яке громадянин здав ВУ після їх конфіскації. Співробітники установи зобов'язані їх повернути власникові протягом 1 дня з моменту пред'явлення такої вимоги.

Переекзаменування безкоштовна для всіх без винятку водіїв.

Отримати водійські права після позбавлення не заборонено і в іншому ГИБДД. Наприклад, якщо ви переїхали жити в інший населений пункт або прямуєте в тривале відрядження.

Що для цього потрібно? Ви повинні завчасно направити письмове звернення до відділу Державтоінспекції, де знаходиться ваше ВУ, з проханням про його передачу до відділу за новим місцем проживання. Повідомити потрібно за 30 днів до дати закінчення терміну покарання.

За керування у нетверезому стані

Для водіїв, яких позбавили прав за керування автомобілем в нетверезому стані, встановлені додаткові міри покарання. Так, крім оплати штрафу і здачі тестів ПДР, їм буде потрібно пройти медичну комісію в лікувальному закладі та отримати довідку про відсутність протипоказань для керування транспортним засобом.

Повернути права після позбавлення за пиятику можна тільки при наявності меддовідки.

За залишення місця ДТП

Залишення місця ДТП - серйозне адміністративне порушення, за яке також позбавляють прав. Тому повернення вилученого посвідчення водія допускається тільки після закінчення повного терміну покарання і за умови, що водій здасть теоретичну частину іспиту. Медичну довідку надавати не потрібно.

За рішенням суду

У цій ситуації період дії адміністративного покарання буде обчислюватися інакше. Якщо ви раніше притягувалися до відповідальності і були позбавлені права керування ТЗ, то при повторному винесенні судової постанови про вилучення водійського посвідчення, новий термін починає обчислюватися тільки на наступний день після закінчення первинного покарання.

Якщо ви не заберете права з ГИБДД протягом 3-х років, вони будуть знищені.

Процедура повернення прав після позбавлення

Процедура повернення прав після позбавлення

Правила повернення водійського посвідчення докладно викладені в ч. 4.1 ст. 32.6 КоАП РФ. Ми лише розглянемо основні етапи:

  1. Здати водійські права

Водій зобов'язаний здати права в відділ автоінспекції за місцем свого проживання. Це необхідно зробити в перші 3 дні, як тільки постанова суду вступить в силу.

  1. Отримати копію рішення суду

Після здачі прав в ГИБДД, потрібно отримати копію рішення суду і довідку, що водійське посвідчення передано інспектору. До цієї дати підсумовуємо 10 днів, саме з цього числа починається відлік терміну позбавлення права керувати ТЗ.

  1. Подати документи на повернення прав

Після закінчення покарання слід зібрати необхідні документи і подати заяву в ГИБДД для повернення раніше вилученого посвідчення водія. Вам також буде потрібно здати теорію ПДР, а в інших випадках - отримати медичний висновок про відсутність протипоказань для керування автомобілем.

Якщо ви не здали водійські права в ГИБДД, то термін позбавлення не йде. Чим довше тягнете - тим гірше для вас.

Необхідні документи

Для повернення водійських прав потрібно подати в ГИБДД:

  • ваш паспорт;
  • заяву про повернення;
  • довідка з лікувального закладу про проходження медичного огляду (не є обов'язковою);
  • бланк здачі іспиту ПДР;
  • висновок медичної установи, що водій не має обмежень щодо керування автомобілем (у виняткових випадках);
  • постанову судового органу.

Інспектори ДАІ не має права вимагати медичну довідку, їх дії можна оскаржити через суд.

Завантажити зразок заяви на повернення водійського посвідчення після позбавлення

Повернення прав після позбавлення і втрати

Часом виникають ситуації, коли водій не може віддати водійські права інспектору, так як воно буде вкрадене або загублені. Що робити в цьому випадку?

Перш за все, зверніться в ГИБДД із заявою про втрату посвідчення водія. Зробити це потрібно обов'язково, інакше термін покарання не почне обчислюватися. Далі слід почекати, коли пройде половина терміну позбавлення прав і подати заяву на перездачу теоретичного іспиту. Як тільки пройдете, подавайте документи на повернення в автоінспекції, а заодно напишіть заяву про видачу нового водійського посвідчення.

З 1 липня 2019 року держмито за видачу водійських прав нового зразка виросте до 3000 руб.

Як повернути права в іншому місті?

Ми вже згадували про можливість повернення водійського посвідчення не за місцем проживання порушника. Для цього вам буде потрібно не менше, ніж за 30 днів до закінчення терміну позбавлення прав, подати заяву в місцеве відділення ГИБДД. У заяві вкажіть найменування та адреса іншого підрозділу, в якому бажаєте отримати права. Співробітники ГИБДД переправлять ваше водійське посвідчення за місцем вимоги.

Подати заяву можна подати особисто у автоінспекцію або через портал держпослуг. Другий спосіб найбільш зручний, так як не доведеться стояти в черзі і викроювати час на відвідування ГИБДД в прийомні дні.

Таким чином, ви зможете без проблем повернути права в 2019 році тільки при дотриманні всіх перерахованих правил, а саме:

  • зібрати необхідний комплект документів;
  • здати іспит ПДД;
  • отримати медичний висновок про відсутність обмеження на керування автомобілем (у виняткових випадках).

Будьте уважні на дорогах. А будь-які неприємності, в тому числі і повернення водійських прав після позбавлення, можна швидко вирішити за допомогою грамотного Автоюрист.

Як відновити водійські права після позбавлення?
І багатьох цікавить питання про відновлення прав після позбавлення?
Куди звернутися і які подати документи?
Як відновити водійські права після позбавлення?
А як проходить сама процедура повернення?
Які дії необхідно зробити, щоб без особливих проблем повернути водійське посвідчення?
Що для цього потрібно?
Що робити в цьому випадку?
Як повернути права в іншому місті?