Реклама
Реклама
Реклама

Як можна отримати водійські права без проблем?

  1. З чого почати?
  2. Здрастуй, автошкола
  3. Є й недоліки даного способу навчання. До них можна віднести:
  4. Отже, на що потрібно звернути свою увагу при виборі автошколи?
  5. Знаходимо приватного фахівця
  6. На що ж варто звернути свою увагу при виборі фахівця?
  7. Правила та іспити
  8. Отже, що собою являє іспит в ГИБДД?
  9. Міжнародний варіант

У наш час автомобіль - це не розкіш, а життєво необхідний засіб пересування. Власна машина дає можливість людині відчути себе більш вільним, так як він перестає залежати від розкладу громадського транспорту і обмеженого маршруту його руху.

Коли у вас є особистий автомобіль, то вам вже не потрібно поспішати на останній автобус або їхати в переповненій маршрутці, а потім ще йти якась кількість часу від зупинки до свого будинку. Ви просто сідаєте в свою машину і їдете туди куди побажаєте, і в той час, який найбільш вам підходить. Це може набагато спростити ваше життя, і подарувати вам більше вільного часу, який можна витратити на свій розсуд.

Ось чому ми так прагнемо до того, щоб мати власну машину. І якщо у вас є можливість придбати новий транспортний засіб, то потрібно в першу чергу подумати про водійських правах. До їх отримання потрібно поставитися дуже відповідально.

Адже ставши водієм ви берете на себе дуже велику відповідальність: саме від вас будуть залежати здоров'я і життя оточуючих людей (пасажирів та інших учасників дорожнього руху). Як же отримати водійські права?

З чого почати?

Найголовніше не сам документ, в якому буде вказано, що ви тепер водій, головне те, які знання і вміння ви отримали під час навчання для його отримання.

Ви повинні вміти добре водити, швидко орієнтуватися в ситуації на дорозі, і звичайно дотримуватися правил дорожнього руху. Тільки тоді ви будете вважатися справжнім водієм . Виникає питання: як і де можна всьому цьому навчитися? І, звичайно ж, скільки коштує це навчання?

Для того щоб навчитися водити автомобіль ви можете скористатися кількома варіантами:

  1. Піти вчитися в автошколу.
  2. Звернутися за допомогою до приватного інструктора з водіння.
  3. Навчитися водити автомобіль самостійно.

У кожного способу є свої переваги і недоліки.

Здрастуй, автошкола

Найпоширеніший варіант - це навчання в автошколі. Головною перевагою даного виду отримання азів водіння є те, що програма, по якій ви будете вчитися, розроблена в повній відповідності і з урахуванням всіх вимог «Правил дорожнього руху» (ПДР).

Крім того вона включає в себе отримання необхідних навичок при проходженні найбільш поширених ситуацій, що трапляються під час дорожнього руху. Також в автошколі у вас буде можливість заздалегідь дізнатися про нюанси та особливості прийому іспиту з водіння в окремо взятому підрозділі ДАІ.

Також в автошколі у вас буде можливість заздалегідь дізнатися про нюанси та особливості прийому іспиту з водіння в окремо взятому підрозділі ДАІ

Крім того важливою перевагою для недосвідчених водіїв є те, що швидше за все іспит в ГИБДД ви будете здавати на тому ж автомобілі, на якому проходили навчання. Погодьтеся, що в звичній для вас машині, ви будете почувати себе впевненіше, і ймовірність помилки на іспиті у вас буде менше.

Є й недоліки даного способу навчання. До них можна віднести:

  • Відсутність гнучкості навчання, тобто якщо у вас щось ніяк не виходить під час водіння, то навряд чи інструктор автошколи дасть вам додатковий час для удосконалення даного навику. Є програма навчання, і він буде її дотримуватися. Будь-які відступи від неї потрібно додатково оплачувати.
  • Найчастіше на теорію відводять більше часу, ніж на практику. А в водінні практика грає найголовнішу роль.
  • Графік навчання може бути не зовсім зручним для вас.
  • Інструктори в автошколах не завжди мають високу кваліфікацію, так як зарплата у них найчастіше невелика, і не кожен зважиться піти на таку нервову роботу. Тому можна «нарватися» на поганого фахівця в цій галузі, і відповідно він вас так і навчить.

Як же знайти хорошу автошколу?

Найкращий спосіб - це дізнатися думку своїх знайомих, які недавно навчалися в даній автошколі. Якщо у вас немає такої можливості і не у кого спитати, то тоді слід уважно поставитися до всіх деталей і якомога більше дізнатися про цікавить вас навчальному закладі.

Отже, на що потрібно звернути свою увагу при виборі автошколи?

1. Найголовніше - це наявність спеціальної ліцензії, завдяки якій за автошколою закріплено право, на законних підставах здійснювати навчання водіїв різних категорій, і в першу чергу категорії В.

2. Укладення договору. Після того як ви визначилися з автошколою, ви повинні в обов'язковому порядку ознайомитися з договором, в якому повинні бути прописані такі моменти:

  • термін і вартість навчання;
  • кількість годин, які відводяться на теоретичні заняття і практичну частину;
  • наявність додаткових послуг та їх вартість;
  • відповідальність кожної зі сторін, які уклали цей договір.

Цей документ повинен бути підписаний вами і представником автошколи, і закріплений круглою печаткою.

3. В автошколі після того як ви заплатите за навчання зобов'язані надати вам касовий чек або будь-який інший платіжний документ, який підтвердить вашу оплату.

4. Стан машин, на яких ви будете навчатися. Поставтеся до цього серйозно, так як вчиться на автомобілі, який потребує ремонту, ні до чого доброго не приведе. Замість того щоб дати вам навички водіння, ваш інструктор буде займатися ремонтом несподівано поламати машини. Тому вибирайте автошколу, яка має хороший автопарк.

5. Важливе умова для хорошої автошколи - це наявність гнучкого графіка навчання, тобто у вас буде можливість самостійно обирати зручний для вас розклад занять.

6. Також заздалегідь потрібно дізнатися, чи буде у вас можливість замінити інструктора, якщо він вас не влаштує з якихось причин.

7. Найголовніше для початківця водія - це оформлення страховки на навчальний автомобіль. У цьому договорі чітко повинно бути прописано, що транспортний засіб, на якому ви пересуваєтеся, є саме навчальної машиною, а не який-небудь ще. Це дозволить захистити вас від відповідальності в разі конфліктної ситуації або аварії на дорозі. Якщо у вас не буде такого договору з автошколою, то навчаючись на НЕ навчальної машині і без прав - всю провину за ДТП вам доведеться взяти на себе. Якщо ж у вас буде така страховка, то в будь-якому випадку відповідальність за аварію буде нести ваш інструктор, хоча ви і були за кермом.

Ось, мабуть, і всі основні вимоги при виборі автошколи.

Вартість послуг в даному навчальному закладі в середньому починається від 20 тис. Рублів - це лише оплата за навчання в автошколі. Але без додаткових витрат вам не обійтися. Доведеться викласти певну суму грошей за отримання медичної довідки, на покупку необхідної навчальної літератури.

Доведеться викласти певну суму грошей за отримання медичної довідки, на покупку необхідної навчальної літератури

Також потрібно буде зробити фотографії на документи, оплатити додаткові уроки водіння, якщо вам необхідно. Крім того потрібно буде заплатити за саме свідоцтво про закінчення автошколи. Іспит в ГИБДД обійдеться вам в наступну суму: теоретична частина - 60 рублів; практична частина - 100 рублів; оренда автомобіля - 400 рублів. Також потрібно буде заплатити за виготовлення водійських прав.

У підсумку, перед тим як йти в автошколу, ви повинні розраховувати, що вам знадобитися сума в 1,5 рази більше, ніж заявлена ​​вартість навчання.

Знаходимо приватного фахівця

Другий спосіб навчання водінню - це допомога приватного інструктора. Перевага даного методу полягає в тому, що інструктор може підібрати для вас індивідуальну програму навчання, і практичної частини в ній відводиться набагато більше часу, ніж теоретичної.

До того ж рівень кваліфікації приватного інструктора, як правило, набагато вище. Адже він спочатку зацікавлений залишити про себе позитивні враження, тому що сам повинен створювати свою клієнтську базу. Також плюс такого навчання в тому, що займатися ви будете в будь-який, що влаштовує вас час, і інструктор буде підлаштовуватися під вас.

Але є і недоліки в даному способі навчання. На іспиті в ГИБДД ви можете зіткнутися з кілька упередженим ставленням екзаменатора. Якщо ви навчилися добре і впевнено водити, то проблем бути не повинно. Але якщо у вас все-таки є якісь невеликі помилки, то, швидше за все, він поставиться до них суворіше, ніж до таких, же помилок учня автошколи.

Також істотний недолік - це те, що іспит ви будете здавати на незвичній вам машині.

На що ж варто звернути свою увагу при виборі фахівця?

  1. У нього повинна бути ліцензія на навчання водіїв категорії В.
  2. Також з ним повинен укладатися договір, в якому будуть вказані такі ж пункти, як і в договорі з автошколою. Єдина відмінність в тому, що інструктор може працювати без печатки.
  3. Він повинен видати вам чек або будь-який інший платіжний документ при отриманні від вас грошей.
  4. Його машина повинна бути в гарному стані, а також обладнана як навчальний автомобіль відповідно до ПДР.
  5. Також в страховці має бути зазначено, що даний транспортний засіб є «навчальним».

Вчимося самі

Третій спосіб навчання - це самостійне водіння. Але в ньому є дуже суттєвий недолік - якщо ваш автомобіль не обладнаний як навчальний, і у вас немає ліцензії, то ви будете вважатися порушником ПДР, і каратимуться відповідно. Тому від самостійного навчання краще відмовитися.

Правила та іспити

Для отримання водійського посвідчення вам потрібно буде скласти іспит в ГИБДД. Існують єдині правила, в яких чітко прописані вимоги до допуску та прийому іспитів у всіх підрозділах ДАІ.

Отже, до здачі іспиту допускаються:

  • Особи, які досягли віку 18 років, або 17 років (якщо є напрямок з військкомату) для отримання водійських прав категорії «В». Верхньої межі віку не існує, якщо дозволяє здоров'я.
  • Також в обов'язковому порядку потрібно пройти медичну комісію на водійські права і надати відповідну довідку.
  • Іспит складається за місцем прописки або постійного місця проживання. У разі якщо немає офіційної реєстрації і прописки, то вам можуть запропонувати оформити довідку про тимчасову реєстрацію.
  • Якщо у вас немає невирішених проблем з законом: ви не перебуваєте в розшуку; у вас раніше не забирали водійські права в зв'язку з грубим порушенням ПДР; у вас немає неоплачених штрафів.

Для того щоб отримати допуск на іспит в ГИБДД потрібно подати такі документи:

  1. Паспорт або будь-який інший документ, що засвідчує особу майбутнього водія.
  2. Документ, в якому вказані дані про місце реєстрації або постійне місце проживання. Якщо немає, то тоді довідка про тимчасову реєстрацію.
  3. Оригінал і копія медичної довідки за формою 083 / у-89.
  4. Квитанція про сплату держмита в ГИБДД. За водійські права доведеться заплатити 800 рублів, держмито за тимчасовий дозвіл складає 500 рублів.
  5. Заява.
  6. Свідоцтво про те, що ви закінчили автошколу (якщо проходили в ній навчання).
  7. Посвідчення водія, яке раніше вам видавалося. Наприклад, якщо ви складаєте іспит на отримання прав іншої водійських категорії.

Коли ви представите всі ці документи - це ще не означає, що ви відразу ж будете допущені до іспиту. Якщо ви проживаєте або прописані в даному районі, де розташовується місцевий підрозділ ГИБДД, менше 1,5 року, то ваші дані будуть додатково перевірятися.

Буде зроблено запит в ДАІ за місцем вашого минулого місця проживання про те, що у вас які раніше не забиралися права. Відповідь доведеться чекати від 1 до 2 місяців. Якщо ви живете в даному районі більше 1,5 року, то ваші документи не вимагають додаткових перевірок, і ви відразу можете бути допущені до іспиту.

Отже, що собою являє іспит в ГИБДД?

Він складається з трьох частин.

Перша частина - це перевірка теоретичних знань. Вам потрібно буде пройти тест, що складається з 20 питань, до кожного з яких пропонується кілька варіантів відповідей, один з них є правильним. Відповідати можна в будь-якому зручному для вас порядку. Для того щоб успішно здати теоретичну частину можна допустити не більше 2 помилок.

Після того як ви вдало здали теорію, вас допускають до другої частини іспиту - майданчик. Вам потрібно буде разом з інспектором ДАІ проїхатися по автодрому і виконати кілька вправ. За кожну помилку будуть зніматися штрафні бали. Якщо ви набрали більше 5 балів, то вправу вважається не зданим.

Всього існує п'ять варіантів завдань: змійка, естакада, розворот, паралельна парковка і в'їзд в гараж заднім ходом. Якщо ви брали уроки водіння в автошколі, то всі ці вправи повинні бути вам добре знайомі. На іспит виноситься лише три завдання, обраних у випадковому порядку.

Естакада здається обов'язково. Якщо у вас вийшло здати правильно два вправи, а в третьому було кілька помилок, то інспектор може дати вам другу спробу для його перездачі. Якщо ж ви з цим вдало впоралися, то друга частина іспиту вважається зданим. І вас можуть допустити до наступного етапу.

Третя частина іспиту - місто. Ви виїжджаєте разом з інспектором в місто і відправляєтеся здавати іспит за визначеним маршрутом. За кожну помилку з вас також будуть зніматися штрафні бали. Зазвичай існує всього кілька варіантів маршрутів для складання іспиту, знаючи їх, ви зможете заздалегідь підготуватися і врахувати всі складні моменти, на яких вас може підловити ваш інспектор.

Для того щоб швидко здати цю практичну частину, потрібно бути дуже уважним, щоб не допустити безглуздих помилок. І тоді у вас вийде здати цей іспит з першої спроби, а це значно збереже ваш час, так як перездачу можуть призначити тільки через кілька місяців.

Коли ви успішно здасте третю частину іспиту, то вас можна буде привітати з отриманням вашого заповітного водійського посвідчення.

Міжнародний варіант

Але якщо ви хочете подорожувати на машині в інших країнах, то для цього вам обов'язково знадобляться міжнародні водійські права. Для їх отримання не потрібно здавати ніяких іспитів.

Цей документ видається на підставі вашого російського водійського посвідчення. Міжнародні права вважаються дійсними протягом 3 років, але за умови, що російські права також дійсні 3 роки. Якщо їх термін дії складає менше 3 років, то міжнародні права також видаються на такий же термін. Отримати їх можна в тому ж підрозділі ДАІ.

Для цього потрібно надати оригінали все тих же документів, що і на російські права, тільки до них потрібно додати матову фотографію 3,5х4,5см і ваше посвідчення водія. Також потрібно буде заплатити держмито в розмірі 1000 рублів. Оформлення міжнародних водійських прав займе близько 30 хвилин.

Існують кілька різновидів транспортних засобів, право управляти якими, вказується в вашому водійському посвідченні. Їх можна розділити на наступні категорії:

  • «А» - мотоцикли та інші мототранспортних засобів;
  • «В» - легкові машини з масою не більш 3500 кг і кількістю сидячих місць не більше 8, крім сидіння водія;
  • «С» - машини з масою більшою 3500 кг;
  • «D» - автомобілі для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше 8, крім сидіння водія;
  • «Е» - це транспортні засоби з причепом.

Сподіваємося, тепер ви маєте всю необхідну інформацію, для того щоб отримати ваше нове водійське посвідчення і стати справжнім водієм!

З чого почати?
Як же отримати водійські права?
З чого почати?
Виникає питання: як і де можна всьому цьому навчитися?
І, звичайно ж, скільки коштує це навчання?
Як же знайти хорошу автошколу?
Отже, на що потрібно звернути свою увагу при виборі автошколи?
На що ж варто звернути свою увагу при виборі фахівця?
Отже, що собою являє іспит в ГИБДД?