Реклама
Реклама
Реклама

Ще раз про лічильниках

На жаль, багато власників в багатоквартирних житлових будинках досі до кінця не розуміють, чи зобов'язані вони встановлювати індивідуальні лічильники на воду згідно із законом і яке покарання їм загрожує, якщо вони ці лічильники не встановлять На жаль, багато власників в багатоквартирних житлових будинках досі до кінця не розуміють, чи зобов'язані вони встановлювати індивідуальні лічильники на воду згідно із законом і яке покарання їм загрожує, якщо вони ці лічильники не встановлять. Якщо чесно, то експерти визнають, що дані положення в законодавстві прописані не дуже чітко. Відповідно до федерального закону № 261-ФЗ «Про енергозбереження і про підвищення енергетичної ефективності та про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації» (стаття 13), власники житлових приміщень зобов'язані були встановити в них індивідуальні прилади обліку води до 1 липня 2012 року. При цьому, адміністративна відповідальність сьогодні не покладено ні на одного з учасників процесу розрахунків, а це значить, що власника квартири, який відмовився встановити лічильники на воду, покарати неможливо.

В даний час рішення про встановлення приладів обліку води кожен власник приймає самостійно. У Федеральному законі про енергозбереження йдеться лише про те, що оплачувати установку лічильників громадяни повинні самі. Іншими словами, хто не хоче, може лічильник не ставити - правда, платити за воду доведеться більше.

З 1 січня 2015 для квартир, де є технічна можливість для встановлення приладу обліку, але прилад обліку не встановлено, як стимулюючого заходу для установки лічильників введені підвищені коефіцієнти. Коефіцієнти будуть збільшуватися поетапно, і будуть рівні:

з 1 січня по 30 червня 2015 року - 1,1;

Зараз дуже поширені прийоми нечистих на руку формуючий - одні телефонують в квартиру від імені диспетчерської Деза, водоканалу або навіть міської адміністрації з настійною рекомендацією встановити лічильник, інші закидають листівками і розвішують оголошення. Найнаполегливіші і заповзятливі ходять по квартирах - заманюють низькими цінами. І багато громадян ведуться на дешевизну, не звертаючи уваги на якість робіт. А, адже, неякісна установка лічильників на воду загрожує, тим, що КК після перевірки якості монтажу і відповідності установки вимогам виробника, відмовиться опломбувати прилади та скласти Акт про введення їх в експлуатацію або того гірше: можете затопити сусідів знизу.

Всі ці дзвінки жителів із погрозами, стоси листівок, ходіння по квартирах - все це прийоми брудного маркетингу. Просто не реагуйте на подібні дзвінки і візити. Якщо ви втомилися від великої кількості нав'язливої ​​інформації - зверніться в керуючу компанію або поліцію.

Якщо ж необхідність встановити лічильники води все-таки є, то попросіть у ЖЕКу список сумлінних фірм, які добре зарекомендували себе на ринку і яким у разі неякісної роботи можна пред'явити претензії.

На додаток до вищесказаного можна додати, що якщо до Вас прийшов дільничний, співробітники постачає організації все разом або окремо з метою встановлення лічильників, Ви можете не відкривати їм двері і ніяк не реагувати на їх появу (стаття 25 Конституції РФ, право на недоторканність житла ).
Зрештою, зламувати двері під час Вашої відсутності ніхто не буде.

Ще одна поширена ситуація, коли закінчився термін заводської повірки лічильників води, після якої потрібно чергова перевірка: через 4 роки для гарячої і через 6 років - для холодної.

І ось в таких випадках буває, що керуючі компанії і ТСЖ наполегливо змушують власників замінювати їх фактично нові лічильники. При цьому замовчується, що згідно з державним стандартом Росії (ГОСТ Р 50601-93) регламентований середній термін служби лічильника - 12 років, і це тільки усереднений показник, тобто лічильник може працювати і 12, і навіть 20 років. А ось, щоб підтвердити, що лічильник через 4 або 6 років справний, в Федеральному законі № 102-ФЗ, і прописана необхідність періодично перевіряти справність приладу - робити перевірку через певні міжповірочні інтервали, які вказані в паспорті на лічильник. Після перевірки термін служби лічильника буде продовжений на 6 років для холодної і на 4 роки для гарячої води, і нічого змінювати не треба!

Перевірку мають право робити тільки акредитовані в установленому порядку метрологічні служби.

Також варто відзначити, що нав'язування громадянам заміни лічильників, замість їх повірки деякими керуючими компаніями, заперечення можливості їх повірки в акредитованих метрологічних службах - це грубе порушення законодавства РФ.
Відповідно до статей 421 і 422 Цивільного кодексу РФ громадяни і юридичні особи вільні в укладенні договору при дотриманні вимог законодавства. Це означає, що для проведення робіт з повірки лічильників води громадяни мають право самостійно вибрати будь-яку організацію, що володіє необхідними дозвільними документами.

Але, якщо вам подзвонили з пропозицією перевірити лічильники, будьте в таких ситуаціях дуже уважні і обов'язково перевіряйте документи, особливо якщо у вас виникають якісь підозри. Шахраї розповідають, що прослужив рік прилад вже несправний і вимагає заміни. Вигода очевидна - перевірка коштує в середньому 600-800 рублів, а заміна - близько 1500 рублів. У два рази більше, ще й лічильник продадуть. Заради цих грошей компанії і йдуть на обман і погрози.

Міняти лічильник потрібно тільки в тому випадку, якщо він несправний. Наприклад, завищує або занижує показники або ж пропускає воду.
Якщо у вас укладений договір з компанією-монтажником, і в ньому обумовлена ​​повірка приладів, то здійснювати її повинна саме ця компанія. У разі передчасної заміни фірма зобов'язана видати акт про непридатність приладу із зазначенням всіх недоліків. Якщо до вас навідалася невідома компанія з вимогою надати лічильники для повірки, сміливо закривайте двері.

Читайте також:
За чий рахунок міняти електролічильник?
В яких будинках не ставляться загальнобудинкові лічильники?
Плата за воду за лічильником

В яких будинках не ставляться загальнобудинкові лічильники?