Реклама
Реклама
Реклама

Квартирні лічильники: ви підійшли до порогу відключення

Багатьом петербуржцям, першими відгукнулися на заклики президента Росії Дмитра Медведєва економити енергоресурси та встановлювати квартирні лічильники, найближчим часом доведеться знову звертатися до сантехнікам. За діючими правилами, прилади обліку з певною періодичністю повинні проходити так звану перевірку в спеціалізованих лабораторіях. Але найчастіше власникам житла вигідніше буде купити і встановити новий лічильник. Не всі також знають, що платити за опломбування не потрібно. Багатьом петербуржцям, першими відгукнулися на заклики президента Росії Дмитра Медведєва економити енергоресурси та встановлювати квартирні лічильники, найближчим часом доведеться знову звертатися до сантехнікам

Антон Спиридонов / Коммерсант

Багатьом петербуржцям, першими відгукнулися на заклики президента Росії Дмитра Медведєва економити енергоресурси та встановлювати квартирні лічильники, найближчим часом доведеться знову звертатися до сантехнікам. За діючими правилами, прилади обліку з певною періодичністю повинні проходити так звану перевірку в спеціалізованих лабораторіях. Але найчастіше власникам житла вигідніше буде купити і встановити новий лічильник. Не всі також знають, що платити за опломбування не потрібно.

Повірка необхідна для підтвердження точності виконуваних приладом обліку ресурсів вимірювань. Більшість лічильників гарячої води повинні повірятися раз в чотири роки, холодної - через кожні шість років. Показання приладів, які не пройшли перевірку в установлений строк, визнаються недійсними, а плата за комунальні ресурси нараховується за нормативом, в залежності від кількості мешканців.

Бережи лічильник змолоду

За словами заступника голови житлового комітету Санкт-Петербурга Валерія Вогачева, на сьогоднішній день лічильниками гарячої та холодної води обладнано близько 40 відсотків квартир Північної столиці. «Після їх пломбування керуюча організація передає дані про прилад обліку в ВЦКП, з цього моменту починає обчислюватися встановлений виробником міжповірочний період. За три місяці до його закінчення в розсилається рахунку ( «рожевої квитанції») близько показань лічильника з'являється спеціальний «прапорець» з нагадуванням про необхідність провести перевірку.

Таке ж попередження споживач може побачити в квитанціях за два місяці і за місяць. Якщо власник квартири не вжив заходів - поле з показаннями лічильника виключається з рахунку, а нарахування за спожиту воду проводяться виходячи із установленого нормативу. Адже приймати дані не пройшов перевірку приладу обліку не можна », - пояснює Валерій Вогачев.

У той же час технічний регламент зобов'язує обчислювати міжповірочний період не з моменту введення лічильника в експлуатацію, а з дати випуску - саме на заводі проводиться перша перевірка точності вимірювання. Тому багато покупців квартир в нових будинках, спочатку обладнаних приладами обліку, стали «заручниками» будівельних компаній - деякі лічильники довгий час пролежали на складі, а до моменту в'їзду міжповірочний період вже наполовину закінчився. Так само як і купуючи прилад в магазині, слід уважно вивчити доданий до нього паспорт і клеймо, уточнивши дату випуску.

Операція «демонтаж»

Набувши чинності з 1 жовтня поправки до чинних Правила надання комунальних послуг детально регламентували процедуру установки нових і заміни квартирних лічильників.

До закінчення міжповірочного періоду споживачеві необхідно демонтувати прилад обліку. Зробити це можна як замовивши відповідну послугу у обслуговуючого квартиру підприємства ЖКГ, так і у сторонньої компанії або навіть своїми силами. В останніх двох випадках необхідно не менше ніж за два робочих дня сповістити керуючу організацію (Жилкомсервіс, ТСЖ або іншу) про дату і час демонтажу приладу обліку, але неявка представників «жеку» не заважає самостійно записати свідчення і «свінтіть» лічильник.

За даними житлового комітету, в Північній столиці існує тільки одна акредитована лабораторія, яка виконує повірку квартирних лічильників, - ФБУ «Тест С.-Петербург» (входить в структуру Федерального агентства по стандартизації і метрології). Підтвердження якості вимірювань одного приладу обліку води обійдеться споживачеві в 236 рублів. Для інвалідів і ветеранів держустанова готове за додаткову винагороду (в сумі - 413 рублів) провести роботу безпосередньо в квартирі, що знімає з заслужили спокій мешканців необхідність проводити демонтаж.

Встановити лічильник також можна самостійно або вдавшись до послуг будь-якої компанії, однак для введення його в експлуатацію знову ж необхідно звернутися в керуючу організацію. До заявки потрібно додати копії паспорта приладу обліку та свідоцтва про проходження перевірки. Якщо «жек» не влаштовує запропоноване мешканцями час проведення робіт, він протягом трьох робочих днів повинен узгодити іншу дату. Представник підприємства ЖКГ повинен опломбувати прилад і підписати акт.

Новий друг - краще старих двох

Валерій Вогачев переконаний в неефективності повірки: «Я не знаю людини, який демонтував б прилад обліку та відносив би його в повірку, - набагато дешевше і швидше купити і встановити новий».

Його висновки підтверджуються простим розрахунком. Сама перевірка коштує 236 рублів і займає до трьох годин, ще мінімум годину буде потрібно, щоб доїхати до лабораторії (транспортні витрати поки не враховуємо). Як мінімум, 200 рублів потрібно заплатити за демонтаж. При рівні середньої заробітної плати в Північній столиці чотири трудових години можна оцінити приблизно в тисячу рублів, а сумарні витрати - в кращому випадку в півтори тисячі. Тоді як новий прилад обліку води в роздрібній мережі можна купити за 350-450 рублів. «Овчинка» (повірка) явно не варта вичинки ...

Правда, установка лічильника - задоволення теж не безкоштовне. Сам монтаж на вже підготовлені труби обійдеться приблизно в 200-400 рублів - такі послуги виконують багато петербурзькі компанії. За чинним законодавством, введення приладів обліку в експлуатацію (включаючи огляд, пломбування, складання акту та виконання інших процедур) здійснюється керуючою організацією без справляння плати, причому навіть якщо споживач «прикрутив» його сам. Однак багато компаній (як державні Жилкомсервіс, так і приватні) не вважають за потрібне виконувати пряму вказівку уряду Росії .

Наприклад, на сайті керуючої компанії «ЮІТ Дім» зазначено, що «введення в експлуатацію та опломбування квартирних лічильників тепла» обійдеться в 1300 рублів. Однак в самій компанії говорять, що насправді платити за опломбування не потрібно. «Формулювання" введення в експлуатацію та опломбування "покликана підкреслити, що послуга по введенню в експлуатацію включає також і опломбування лічильників, оскільки раніше, коли не вказувалося" опломбування ", у клієнтів виникали питання про необхідність додаткової плати за цю послугу. Фактично в прайс-листі можна було вказати: "Введення в експлуатацію - 1300 руб., Опломбування - Про руб." », - повідомили в компанії.

Павло Нетупскій, «Фонтанка.ру»