Реклама
Реклама
Реклама

Про що я повинен знати, купуючи дачу в СНТ?

kadipu / Fotolia   Важливий момент комунікації, тому що в СНТ зазвичай немає виділених лічильників kadipu / Fotolia

Важливий момент комунікації, тому що в СНТ зазвичай немає виділених лічильників. Цим займається голова садового товариства. Другий момент обслуговування, тобто ремонт доріг, чистка снігу. Третій вода. Ще важливо, щоб об'єкт не тільки стояв на кадастровому обліку, а й мав певні межі відповідно до норм закону про кадастр. Як правило, більшість межових спорів з кордонів саме в «старих дачах». Тому необхідно викликати геодезистів, які спеціальним обладнанням визначать межі даної земельної ділянки.

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?

Питання, які ви повинні задати, купуючи будинок

При покупці будинку або ділянки в СНТ спочатку потрібно визначитися з метою покупки: для літнього відпочинку, для використання в якості «зимової» дачі, для ПМЖ або виключно для садівництва. Від цього будуть залежати пріоритети. В СНТ сьогодні можна побачити практично всі комунікації, включаючи зимовий водопровід, електрика і магістральний газ. В цьому випадку можна організувати цілорічне використання вдома. Важливо врахувати, що в СНТ рідко є магістральна каналізація, і потрібно поцікавитися, як вирішують питання майбутні сусіди, щоб згодом не виникло проблем і скандалів. У цьому ж випадку важливим є питання охорони і чищення доріг взимку, це також можна з'ясувати заздалегідь.

Як правило, в СНТ завужені дороги, що також потрібно врахувати, щоб в подальшому не зіткнутися з проблематичним під'їздом до ділянки. У місцевих жителів слід поцікавитися про підтоплення, які бувають у багатьох регіонах навесні.

Перед покупкою слід визначитися з транспортною доступністю майбутньої дачі. Як далеко їхати від будинку, чи є поблизу автобус або електричка, вартість проїзду, регулярність повідомлення. Поведінка сусідів передбачити заздалегідь складно, але навести довідки про бешкетників, відчайдушних садівників, бджолярів, власників кіз або кроликів можна. Так що обов'язково робіть висновки про бажаність для себе такого сусідства.

Якщо планується покупка з великим бюджетом, то краще зняти на сезон або місяць сподобався будинок і пожити в ньому, тоді і виявляться всі достоїнства і недоліки ділянки, якість будинку і т. Д.

Чи можна прописатися в будинку в СНТ?

Як розраховується витрата теплоенергії?

Покупець і продавець повинні оформити договір купівлі-продажу на земельну ділянку та житловий будинок. Даний договір укладається в письмовій формі шляхом складання одного документа, підписується обома сторонами (ст. 550 ЦК України). У договорі вказуються всі характеристики об'єктів нерухомості: площа, кадастрові номери; фіксується відсутність домагань третіх осіб на дачу.

Нотаріальне посвідчення договору в даний час не є обов'язковим. Але за бажанням сторони можуть звернутися до нотаріуса. У цьому випадку він сам підготує договір, перевірить документи продавця. Плюсом для покупця при зверненні до нотаріуса буде гарантія більшої надійності угоди. Також в цьому випадку сторони повинні між собою врегулювати питання оплати послуг нотаріуса. Їх вартість залежить від кадастрової вартості продаваних об'єктів нерухомості. Ціна договору значення не має.

Крім договору складається акт прийому-передачі об'єктів нерухомості. В даному акті зазначаються характеристики земельної ділянки та житлового будинку, їх стан, індивідуалізують ознаки. Сторони можуть прописати в акті момент передачі ключів від дачі. Вказати, які супутні документи отримує покупець, наприклад, книжка садівника. В акті також має бути зафіксовано відсутність взаємних претензій сторін угоди.

Не забудьте: договір купівлі-продажу і акт прийому-передачі складаються в трьох примірниках. По одному примірнику для кожної із сторін і один для Росреестра.

Важливий також сам момент передачі придбаних об'єктів нерухомості одночасно з підписанням договору або після завершення державної реєстрації переходу права власності. Адже від цього буде залежати, хто зі сторін несе ризик випадкової загибелі нерухомості.

При укладенні договору необхідно перевірити відсутність заборгованості у продавця зі сплати членських внесків в СНТ і відсутність заборгованості по податках. Підтвердженням є наявність квитанцій про сплату внесків за відповідні періоди, інформація ФНС, яку можна запросити у продавця.

Перевіряємо пакет документів, наданий продавцем! Перелік документів, які необхідно надати в реєструючий орган, розміщений на сайті Госуcлуг .

1. Перевіряємо правовстановлюючі документи на дачу: свідоцтва про право власності на земельну ділянку та житловий будинок. Необхідно звернути увагу на дату отримання свідчень. Якщо право на об'єкти нерухомості виникло до введення в дію ФЗ від 21.07.1997 № 122-ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» або відповідно до федеральним законом не з моменту його державної реєстрації (наприклад, у зв'язку з реорганізацією) і дане право раніше не було зареєстровано в установленому порядку, продавець в числі документів має подати заяву про державну реєстрацію права на об'єкти, що продаються нерухомості. Всі інші свідоцтва про право власності є чинними.

У Московському регіоні на практиці часто виникають питання про збір пакету документів на дачі, що знаходяться на території Нової Москви. Адже в свідоцтвах про право власності на такі об'єкти вказані старі кадастрові номери і старі адреси, тобто Московська область. Такі документи є чинними. Вони не вимагають заміни. На основі даних таких документів і складається договір. А ось вже після завершення процедури державної реєстрації переходу права власності покупець отримає правовстановлюючі документи з новими даними. До відома, це буде виписка з ЕГРН , Так як свідоцтва про право власності з 15.07.2016 не видаються.

2. Уважно знайомимося перед підписанням договору з випискою, яка містить відомості ЕГРН. У даній виписці, крім інформації про кадастрові номери і кадастрової вартості об'єктів нерухомості, міститься інформація про можливі наявних обтяження.

3. При здійсненні операції продавець повинен надати документи, що підтверджують підставу виникнення його права власності. Це можуть бути раніше укладений договір купівлі-продажу, договори міни, дарування, заповіт.

4. Якщо від імені продавця виступає його представник, то перевіряємо довіреність і обсяг наданих повноважень. Доцільно перевірити довіреність через Реєстр довіреностей .

5. Перевіряємо наявність нотаріально засвідченої згоди другого з подружжя (при його наявності) на укладення договору купівлі-продажу дачі, якщо вона є спільним майном подружжя.

Необхідно також вирішити питання межування кордонів. Пам'ятайте: для здійснення угоди купівлі-продажу наявність межування не є обов'язковим до 01.01.2018. Тобто покупець може купити дачу, а вже потім самостійно зробити межування.

Межування ділянки та кадастровий паспорт: що і як

Як оскаржити кадастрову вартість ділянки і будинку?

При виборі ділянки або будинку в СНТ потрібно звернути увагу на наявність комунікацій: води, електрики, газу. Варто зробити вибір на користь СНТ з нормальними під'їзними дорогами, які обгороджені і мають охорону, хоча членські внески будуть в цьому випадку вище. Крім того, не рекомендується купувати ділянки в низині навесні там буде накопичуватися вода.

Особливу увагу потрібно звернути на документи при оформленні угоди. Іноді дачу продають по «садової книжці», хоча цей документ лише підтверджує членство в СНТ, про права на нерухомість вона ні про що не говорить. «Правильним» ж правовстановлюючим документом може бути договір купівлі-продажу, свідоцтво про право на спадщину, постанова адміністрації про виділення ділянки. Також потрібен правоподтверждающій документ: свідоцтво про державну реєстрацію права власності або виписка з ЕГРН. Крім того, у продавця потрібно запросити кадастрові паспорта ділянки та будинки. В кадастровому паспорті позначені межі ділянки: потрібно звірити ці дані з тим, що фактично купується. Також потрібні письмову згоду на продаж від чоловіка продавця і квитанції про оплату комунальних платежів. Якщо ж земля у власність оформлена, а будинок немає, тоді доведеться займатися оформленням будови самостійно. За часом при хорошому розкладі це займе близько місяця.

Покупцеві дачі в СНТ потрібно уважно вивчити статус земельної ділянки призначення земель і вид дозволеного використання. Ця інформація значиться в свідоцтві на право власності на землю. Садові та дачні товариства можуть перебувати виключно на землях сільськогосподарського призначення та землях населених пунктів. При цьому дозволений вид використання землі це садівництво (городництво) або дачне будівництво. Щоб оформити прописку, земельна ділянка повинна знаходитися в будь-якому населеному пункті.

Варто також дізнатися розмір вступного внеску - на витрати з оформлення документації щодо вступу в товариство. Іноді він може становити кілька десятків тисяч рублів.

Основний нюанс покупки будинку або ділянки в садівництві це взаємини з самим садівництвом. Є законодавча поступка, яка часто є предметом чвар, а саме участь у колективному садівничому товаристві. Це справа суто добровільна і не є обов'язковим. А надання доступу до приватного володіння є обов'язковим, тобто, згідно із законом, можна купити ділянку в межах садівничого господарства і не вступати в члени садівництва. Причому мати можливість безперешкодного в'їзду.

Але! Зазвичай садівництва належать всі комунікаційні системи: електричні стовпи, підстанції, водопровідні труби і т. Д., І доступ до них може бути або обмежений, або надаватися за окремим договором з садівничим товариством. Конфлікт зазвичай виникає саме на тій підставі, що покупець закони і свої обов'язки знає, а правління садівництва немає. Правління зазвичай вважає святим обов'язком покупця запитати дозвіл на покупку, оплатити всі борги (на їхню думку), які значаться за ділянкою, і зібрати максимальну кількість поборів, навіть за період, що передує покупці, наприклад, членські внески за цілий рік, хоча вступ було в червні .

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як зняти будинок на літо для всієї родини?

5 причин здавати будинок, поки ви шукаєте покупця

Як побудувати заміський будинок: 15 корисних статей

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?
Чи можна прописатися в будинку в СНТ?
Як розраховується витрата теплоенергії?