Реклама
Реклама
Реклама

На що звернути увагу при покупці квартири?

  1. На що звернути увагу при покупці квартири
  2. Придбання вторинного житла
  3. Документ підтверджують право власності на квартиру
  4. Як перевірити продавця квартири
  5. Історія квартири - юридична сторона
  6. Купівля квартири в новобудові
  7. Договір купівлі квартири в новобудові
  8. Купівля квартири в новобудові від забудовника
  9. Які документи повинен надати забудовник?

Квартира, як об'єкт нерухомого майна, може становити значну матеріальну цінність як для сьогодення, так і для майбутнього власника. Тому завдання покупця нерухомості в процесі оформлення угоди - забезпечити безпеку, легальність і прозорість цієї самої процедури. Здавалося, процес оформлення покупки квартири строго регламентований законами, але на жаль - шахраї не дрімають і знаходять найвитонченіші методи обману покупця.

В процесі оформлення угоди професійну допомогу можна отримати звернувшись до юристів. Однак якщо у вас немає можливості консультуватися з фахівцем, ви цілком в силах впоратися з усім самостійно. Давайте ж розберемося на що звертати увагу при покупці квартир и як на вторинному ринку житла так і в новобудові.

На що звернути увагу при покупці квартири

Якщо вами прийнято рішення про придбання в особисту власність квартири, то пильна увага треба звернути на:

  • Документацію. Слід скрупульозно вивчити правовстановлюючі документи або довіреність.
  • Упевнитися в наявності прав у продавця для здійснення угоди, перевірити правильність складання всіх договорів і документів.
  • Встановити всіх прописаних громадян.
  • Перевірити дієздатність всіх учасників угоди.
  • Перевірити комунальні платежі, чи немає нарахованої пені та інших боргів.

Залежно від того, яке саме житло ви плануєте придбати, різниться перелік необхідних документів і ризики, пов'язані з купівлею.

Придбання вторинного житла

Неприємності, які можуть вас наздогнати, якщо ви купуєте вторинне житло, пов'язані з:

  • Шахраями, які будуть намагатися продати вам квартиру, використовуючи «липові» документи.
  • Квартирою, з якої в подальшому виникнуть складності під час оформлення (через присутність осіб, які проживають в квартирі після зняття з реєстрації або щось подібне).

Щоб не зіткнутися з проблемами в майбутньому, необхідно особливу увагу приділити таким документам:

  • Тим, які підтверджують право продавця на квартиру.
  • Документами, що встановлюють особу продавця.
  • Що свідчить про «чисту» історії переоформляти житла.

Документ підтверджують право власності на квартиру

Йдеться про документи, які дають право власності продавцю. Під цими документами розуміється:

  • Документ, який свідчить право на спадщину.
  • Документи про приватизацію.
  • Договір про придбання (купівлі) або фіксує акт дарування.

Такими ж повноваженнями володіє рішення суду, на підставі якого особа визнається власником житла.

Всі перераховані документи називають правовстановлюючими, загальне правило для всіх цих документів єдине: в них повинен бути чітко вказано власник квартири.

Якщо ж квартиру продає один чоловік, а власником значиться інший, то потрібно обов'язково з'ясувати причину такої розбіжності, перевірити повноваження того, хто розпоряджається чужим майном.

Як свідчить документа може бути представлено свідоцтво про державну реєстрацію, в якому також вказується ім'я власника. А перевірити достовірність інформації можна, відправивши запит до органу ЕГРП, вказавши номер свідоцтва. Цей документ називають правоподтверждающім.

Як перевірити продавця квартири

Найперше, що повинні зробити - попросити паспорт власника квартири. Навіть поверхневий огляд може надати вам інформацію: перевірте водяні знаки, порівняйте номера сторінок, їх розмір, колір. Перевірте, ким був виданий документ, наявність реєстрації. Якщо людина знову зареєстрований після довгої перерви за колишньою адресою, то це може свідчити про судимість.

Зверніть увагу, не пройшов термін дії паспорта. Глибшу і точну інформацію ви зможете отримати за допомогою сервісу, наданого Головним управлінням з питань міграції МВС Росії : Номер і серія паспорта «розкажуть» про те, чи дійсний даний документ.

Не бійтеся виглядати підозрілим, недовірливим, перевірте все не один раз, щоб не опинитися біля розбитого корита через свою довірливість.

Особливу увагу вимагає перевірка документів, якщо квартира знаходиться у власності у неповнолітньої дитини : Продаж квартири підтверджує письмову згоду не тільки батьків, але і органів опіки та піклування, що стежать за тим, щоб не обмежувалися права дітей.

Якщо дитині немає 14 років, то всіма формальностями, в тому числі, і підписанням договору, будуть займатися його батьки. Але, тим не менш, документи дитини повинні в повному порядку, будь то свідоцтво про народження для маленького або паспорт для підлітка, згода опіки. У законних представників повинні бути документи про опіку або усиновлення.

У тому випадку, якщо продажем квартири займається не сам власник, а його представник, господареві квартири належить за всіма правилами оформити документи для розпорядження чужим майном, наприклад, за допомогою довіреності, агентського договору, доручення або довірчого управління. Кожен з цих документів слід досконально вивчити від А до Я, в них повинні бути ясно прописані всі повноваження, і папери повинні бути завірені у нотаріуса.

Історія квартири - юридична сторона

Виписка з ЕГРП, будинкова книга і довідки про склад сім'ї допоможуть вам почерпнути інформацію про угоди, які укладалися в відношенні квартири. Її можна порівняти з тим, що розповість продавець. Всі ваші дії повинні бути спрямовані на те, щоб в майбутньому створити надійну основу володіння майном.

На що точно треба звернути увагу, щоб уникнути ексцесів, так це на наявність дітей-сиріт, які на момент угоди виховуються в інтернаті, але є спадкоємцями в майбутньому, які раніше проживали в квартирі осіб, які відбувають термін ув'язнення, розлучення власників житла.

Особливо стосовно осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі: передбачте в договорі пункт про те, що квартира вільна від усіх прав і обтяжень третіми особами.

Купівля квартири в новобудові

квартири, придбані в споруджуваному будинку , Приваблюють своєю дешевизною і новизною. Але їх оформлення таїть в собі масу небезпек.

Договір купівлі квартири в новобудові

Найоптимальнішим і юридично обгрунтованим для покупця стає договір пайового будівництва. Якщо все зробити з розумом, то можна максимально скоротити ризики. Вступивши в житловий кооператив.

Якщо вам пропонують укласти попередній договір, то тут треба бути напоготові: якщо ви маєте намір перераховувати гроші згідно з такою угодою, то це повинно бути чітко прописано. При такому положенні справ, в разі виникнення непорозумінь із забудовником, покупець зможе відстояти свої права через суд і вимагати компенсацію навіть за моральну шкоду. Чого не можна сказати про оплату за векселем. У спірній ситуації ця «фількіна грамота» ніяк вас не захистить.

Купівля квартири в новобудові від забудовника

Оптимально укладати договір і купувати житло безпосередньо у забудовника - компанії, що володіє правом на будівництво. Саме ця назва має фігурувати в договорі, якщо ви не хочете мати справи з посередниками.

Переплачуючи за їхні послуги і сподіваючись на те, що всі ланки ланцюга забудовник-покупець виявляться надійними. Уточніть, чи має право підписувати договори людина, яка залишила свій автограф у договорі. Вам в допомогу інформація з ЕГРЮЛ.

Які документи повинен надати забудовник?

Спочатку, звичайно, документи на право володіння землею і дозвіл на будівництво. Зверніть увагу, чи збігається цільове призначення ділянки з планованими роботами, чи в порядку проектні документи.Еслі ви зв'язалися з кооперативом, то пильно вивчіть Статут, приділивши особливу увагу прописаним внесками, які вам, згодом, доведеться вносити.

Які документи повинен надати забудовник?