Реклама
Реклама
Реклама

Перевірено на собі: Знімаємо квартиру у Владивостоці через агентство

9 листопада 2016 - Місто

Перевірено на собі: Знімаємо квартиру у Владивостоці через агентство

Дарина Миколайчук три дні їздила по місту в пошуках ідеальної «одинички»

Текст і фото: Дарина Миколайчук

- Яка для вас ідеальна квартира? - запитує Дмитро. Він розмовляє як типовий агент з американського фільму, а виглядає як персонаж російського серіалу. Хлопець у шкіряній куртці, з бородою і товстої ланцюгом на шиї. Працює ріелтором вже третій рік.

Ми їдемо в його машині через годину після дзвінка в агентство нерухомості «Владивосток», яке виявилося ще й «Вікторією» і «Асторія-Прометей». Запит типовий: потрібна квартира до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і щоб добиратися в центр без пересадок. Мінімум меблів і техніки, косметичний ремонт.

Сьогодні за планом чотири квартири: «бабусин варіант», гостинка і дві однокімнатні. Якби перегляди в цьому агентстві були платними, пішло б 800 рублів - по 200 рублів за кожну. А вони платні у Владивостоці майже у всіх.

Поки їдемо, Дмитро постійно відкриває і закриває водійське вікно. Він пояснює умови роботи, в черговий раз провітрюючи салон:

- Ми не беремо комісію за повітря. Є два тарифи: «Зніми дешево» - 50% і «Зніми з гарантією» - 80%. При другому варіанті ми займаємося рік після операції. Наприклад, переселимо в іншу квартиру безкоштовно, якщо проблеми з господарем. При 50 відсотках ми допомагаємо з підбором, пишемо договір на місяць, а потім нічого не гарантуємо і залишаємо наодинці з господарями.

- А 50 відсотків без гарантій - це хіба не повітря?

- Ми ж знайшли квартиру, - Дмитро здивовано озирається, і «вжжжік» .. знову закриває вікно.

Дмитро каже, що мій пошук впирається в гроші: «живі» квартири починаються з 20 тисяч рублів, а 16-18 - це «бабусині» варіанти.

Дивимося першу, квартира коштує як раз 16 тисяч рублів і пахне пенсією. Радянська естетика: килими, дерев'яні вікна, величезна люстра під кришталь. «Зате все є», - Дмитро шукає плюси, - «Такі часто здають як двокімнатні: роблять замість кухні спальню, наприклад».

Потім швидко дивимося гостинку на Тихій. У ванній - бруд і чорнота між кахляними плитками. У під'їзді зустрічаємо п'яних сусідів і попільничку з стільчака для унітазу.

Далі однокімнатна за двадцять тисяч на «Дитячому парку». Усередині акуратно, на двері намальований кульбаба. Кухня простора, а кімнату ділить шторка з помаранчевих жалюзі, за якою передбачається спальня. Агент каже, що в другій половині дня тут сонце, і видно кораблі. Він ввічливий, але починає втрачати терпіння.

- Розумію, шукаєте варіант, де оптимально співвідношення ціна-якість. Такі йдуть за годину-дві. Часу подумати не буде. Якщо хочете зняти квартиру, треба їздити з грошима в кишені. На хороші варіанти багато бажаючих. Ви повинні по результату сьогоднішніх переглядів зрозуміти, яка квартира потрібна, щоб заощадити моє і ваше час.

- Бачила на «фарпосте» багато красивих і недорогих квартир.

- Це квартири - магніти. В реалі квартири немає, але агентствам потрібно зробити так, щоб ви приїхали. Так працюють майже всі. Якщо так не робити, клієнти будуть йти до інших. Коли люди звертаються в перший раз, вони не розуміють схеми роботи. Вони думають, що в одному агентстві всі квартири - сараї, а в іншому - квартири мрії. Такого не буває. Поширена ситуація: дзвониш з приводу однієї квартири, а пропонують іншу. Можуть домовитися про зустріч і не прийти, або мовчки відвести в іншу квартиру. Але ми ні, звичайно, не робимо так.

- Як думаєте, я побачу квартиру мрії за 20 тисяч?

- Думаю, ідеально буде тоді, коли ви купите квартиру і зробите в ній ремонт.

До під'їзду під'їжджає джип, з якого виходить літній чоловік в сандалях. Це господар, разом з яким ми дивимося останню квартиру.

- Що ви шифруєте, Юлія мені дзвонить, потім якась Віталія, позавчора дзвонила Маргарита. У вас є взагалі Маргарита? Чому тут ви, а не Маргарита? - підозрілий господар допитує Дмитра, сідаючи на диван.

Якби я шукала квартиру, то зняла б цю. Вона дійсно варто свої 20 тисяч - чиста студія на Чуркін з трьома вікнами, ремонтом, шафою-купе і всією необхідною технікою.

Вона дійсно варто свої 20 тисяч - чиста студія на Чуркін з трьома вікнами, ремонтом, шафою-купе і всією необхідною технікою

- Давайте вирішувати відразу, мені не потрібно ось це все - Маргарити, Віталія. Ви хочете знімати чи ні? - запитує в лоб господар.

Дмитро з ним торгується, і вже на виході пропонує: «Якщо ви прямо зараз погодьтеся, то він за 19 тисяч віддасть». Він не проти укласти договір на коліні або взяти завдаток. Якщо я плачу тисячу рублів, квартиру потримають для мене день, за три тисячі - три дня. Передумаю знімати - гроші не повернуть.

Офіс агентства «Квартирант плюс» нагадує великий акваріум. Через скляні стіни-перегородки видно, як люди в костюмах бігають від ресепшена до переговорної. Все навколо фіолетове: прапорці, органайзери, ручки.

Мене відводять до Карини, менеджеру з оренди. Вона задає питання:

- З ким будете жити? Домашні тварини? Гроші ж є?

Над столом грамота за «Сильний маркетинг». Карина пропонує каву, потім показує базу квартир агентства. Багато фотографій зроблені на «фишай», тому неможливо зрозуміти, якого розміру приміщення. Одна з фотографій з позначкою «приватна особа».

Менеджер витрачає на мене годину і знаходить непогану, судячи з фото, квартиру на Добровольского. Поки дивимося базу, вона іноді дивується грибку у ванній або говорить: «25 тисяч, за це ?!». За словами Каріни, ціни встановлюють господарі квартир, і їм доводиться їх скидати, якщо у квартири очевидні мінуси. Пропонує влаштувати перегляд, кожен з яких коштує 200 рублів.

- Іноді люди укладають договір з фотографії, - натякає Карина.

Повна комісія агентства - 100%. За ці гроші пропонують страховку на випадок пошкодження майна, супровід угоди і гарантію переселення за умови, що винна в цьому буду не я. Є ще варіант з комісією 80%, коли після договору агентство гарантій не дає.

На сайтах багатьох фірм є можливість відправити онлайн-заявку. За два тижні я відправила в різні агентства п'ять таких заявок, два листи поштою і одне смс. Відреагував тільки «Мегаполіс». Правда, його агенти не показали ту квартиру, що я просила в запиті.

Менеджери відправляють фото квартир в WhatsApp. Водяні знаки на картинках різні - «Люкс», «Акцент», «Євроком», «Теремок». Навіщо так багато назв? Можливо, справа в негативних відгуках в інтернеті, по деяким фірмам їх досить багато.

Домовляємося з «Мегаполісом» дивитися дві квартири на БАМі. Адреса першій кажуть за годину до зустрічі. Спізнююся, тому що їду з іншого кінця Владивостока. Господиня не дочекалася і пішла.

Поки йду до наступного адресою, скидають фото «хорошою двушки» за 20 тисяч рублів. Вона виглядає як квартира з 90-х: купа різномастої меблів, обдертий лінолеум, попільничка на столі. У мене дежавю. Приблизно такі ж приміщення, обклеєні дешевими шпалерами, заставлені угорської меблями від підлоги до стелі, забиті господарськими речами, я вже бачила на «фарпосте» вчора, позавчора і позапозавчера. Тільки дешевше.

Чекаю двадцять хвилин біля під'їзду. Приїжджає агент Ксенія з дівчинкою років трьох. Дитина співає пісні і збирає гербарій, а Ксенія розповідає історію про жінку, яка ходила пити чай в свою квартиру, поки наймачі на роботі. Сьогодні неділя, садок не працює.

Чекаємо літню господиню. Всією компанією йдемо всередину. У квартирі знаходимо таргана і не закриваються двері в туалет. Господиня звинувачує у всьому попередніх мешканців.

- А де Ви працюєте? - вже в передпокої вона перевіряє платоспроможність.

- У ЗМІ.

- Будете потім виставляти в своїх ЗМІ мою квартиру. Комерційна фірма? Я- то в курсі, що таке ваше «медіа».

У цей момент дитина починає плакати, а дівчина-ріелтор погрожує залишити його тут. Коли йду, Ксенія бере 200 рублів за перегляд.

- Я так розумію, квартира не подобається. Ну так, чого ви хотіли за таку ціну. Всього двадцять тисяч! Нічого доброго не буде. Якби піднятися за ціною, можна було б знайти краще.

Однушка з тарганами на БАМі погано поєднується навіть з 20 тисячами. Незважаючи на це, я погоджуюся підвищити ліміт. Більше «Мегаполіс» мені не запропонував жодної квартири.

Серед агентів є вираз «як турист». Це клієнт, який не збирається знімати квартиру. Вважається, що у ріелторів хороша інтуїція - можливо, тому не у всіх агентствах мені захотіли допомогти з пошуком квартири.

При цьому у всіх фірм, куди я звернулася, досить велика комісія. 80-100% клієнт платить за послуги агента, який знайшов в базі агентства потрібну квартиру. А також за договір, який можна знайти в інтернеті, і за гарантії, які не гарантують, що господар не захоче вас виселити.

Володимир Закурко, директор агентства нерухомості «Метри»

Раніше були ліцензії на ріелторську діяльність, зараз їх скасували. Тому на ринку є агентства, які не завжди працюють якісно. Проблема навіть не у відвертій криміналу, а в тому, що ріелтори можуть зіграти на юридичну неграмотність людини.

Перегляди для агентств з оренди - додаткове джерело доходу. Ви розраховували витратити 200 рублів, але вам показали вже дванадцять квартир, і голова йде обертом. Агентам це вигідно, тому що вони показують десять разів гостинку з поганим ремонтом, заздалегідь розуміючи, що її не знімуть. Мені розповідали навіть про випадки, що коли у агентів погані фінансові справи, вони починають показувати свої власні квартири.

Вартість переглядів завжди потрібно уточнювати заздалегідь або вибирати агентство з безкоштовними показами. Несумлінність тут проявляється, коли ви платите за перегляд не тієї квартири, на яку домовлялися.

Другий момент. У місті люблять брати гроші ще до того, як зробили послугу - це всілякі застави. Я б не рекомендував на це погоджуватися. Краще подивитися квартиру наживо, і вже потім платити гроші при укладенні договору. Щоб не втратити свою передоплату.

Ще популярна історія - коли людина підписує договір не з власником об'єкта нерухомості. Завжди потрібно перевіряти документи у власників квартири або просити нотаріальну довіреність ріелтора.

Якщо власників декілька, обов'язково потрібно підписати договір з усіма сторонами. Також обов'язковий акт прийому-передачі. Описувати в ньому меблі, техніку, показання лічильників. До смішного. Я б навіть попросив довідку про відсутність заборгованості. 99% агентів посміються і скажуть, що нічого надавати не будуть. Але це ваше право, можете просити.

Після оплати потрібно вимагати факт оплати. Якщо це переклад, то взяти виписку з рахунку. Переклад повинен бути саме на власника або представника за дорученням, а не на його родичів. Якщо людина отримує від вас гроші прямо зараз, попросіть розписку.

Обов'язково дивіться на адекватність господаря квартири. Зустріньтеся з ним, поспілкуйтеся, це позбавить від багатьох проблем в подальшому.

Завдяки інтернету зараз легко знайти відгуки на ріелторів і агентства. Репутація одна. Заробляється роками, а псується блискавично.

Олексій Дудченко, спеціаліст юридичного бюро «Сприяння»

Можна захищати свої права, якщо ріелтор робить прихованої комісію, спочатку озвучує одну суму угоди, а потім проходить інша. Це ж відноситься до ситуації, коли ріелтор говорить покупцеві і продавцеві різні суми, а різницю кладе в кишеню. Про платні перегляди - це не заборонено, відповідно, це не можна вважати шахрайством.

Часто люди звертаються з приводу того, що у них взяли заставу і зникли. Якщо посередники просять заставу, робіть це тільки під розписку, де вказуйте цільове призначення. Якщо ви не знімете квартиру (цільове призначення не буде досягнуто), можна аргументовано сперечатися.

Застава бажано вказувати в договорі, як і всі суми, які фігурують в угоді. Якщо просять заставу до договору, беремо розписку або угода про заставу.

Якщо у вас є претензія до агентству, потрібно звернутися до нього з посиланнями на конкретні правові норми. Якщо керівник фірми не реагує, звертайтеся до суду. Агенти неправильно поводяться, тому що через три тисячі застави ніхто не з'ясовує стосунки. Думаю, коли претензії будуть обгрунтовані, і вони побачать відсилання до законів, вони зреагують. Нікому не потрібні конфлікти в суді.

По темі: Міська нерухомість у Владивостоці

А 50 відсотків без гарантій - це хіба не повітря?
Як думаєте, я побачу квартиру мрії за 20 тисяч?
У вас є взагалі Маргарита?
Чому тут ви, а не Маргарита?
Ви хочете знімати чи ні?
Домашні тварини?
Гроші ж є?
Поки дивимося базу, вона іноді дивується грибку у ванній або говорить: «25 тисяч, за це ?
Навіщо так багато назв?
А де Ви працюєте?