Реклама
Реклама
Реклама

Хто вбив Владислава Лістьєва: всі версії і можливі мотиви

  1. Борис Березовський - через рекламу на ОРТ
  2. Олександр Коржаков - через крадіжки на телеканалі
  3. Сергій Лісовський - через гроші
  4. Андрій Разбаш - через любов
  5. Володимир Гусинський - не дуже зрозуміло, навіщо
  6. Хтось із дрібних бандитів - теж через рекламу
  7. Дружина - через спадщину
  8. Лістьєва хотіли лише налякати

В різний час в організації вбивства підозрювали Бориса Березовського, відомих медіаменеджерів і навіть його власну дружину

Російський журналіст і гендиректор ОРТ Владислав Лістьєв був убитий в під'їзді свого будинку в Москві 23 роки тому. Але злочин це до сих пір залишається нерозкритим. Днями колишній ведучий програми «Погляд» Дмитро Захаров знову підняв цю тему і назвав імовірним замовником злочину, шокував всю країну, олігарха Бориса Березовського.

Портал EG.RU пропонує згадати всі версії, що стосуються можливих замовників і мотивів вбивства, які озвучувалися за ці роки.

Борис Березовський - через рекламу на ОРТ

Засуджений у справі про вбивство Галини Старовойтової Юрій Колчин заявив, що після того, як Лістьєв ввів заборону на рекламу на ОРТ, Борис Березовський нібито замовив вбивство гендиректора кримінальному авторитету Костянтину Яковлєву. І той замовлення виконав за допомогою Едуарда Канімото, Валерія Суліковський і неназваного третього виконавця. При розмові організаторів із замовником, за словами Колчина, були присутні він і інший кримінальний авторитет Володимир Кумарин.

Сам Кумарин в бесіді зі слідчим назвав цю версію вигаданої, так як майже весь 1995 рік він лікувався в Німеччині. Колчин надалі пройшов випробування на поліграфі, і результати показали, що він бреше.

Телеведучий Сергій Доренко у відповідь на версію Захарова заявив, що якби Березовський був незадоволений діями Лістьєва щодо мораторію на рекламу, то він міг би скористатися своїм становищем роботодавця і просто звільнити Влада, знявши його з посади генерального директора ОРТ. Таким чином, вбивати Лістьєва просто не було сенсу.

Таким чином, вбивати Лістьєва просто не було сенсу

Борис Березовський найчастіше називається замовником вбивства Влада Лістьєва. Зображення: Володимир Гердо / "КП"

Олександр Коржаков - через крадіжки на телеканалі

Сам Борис Березовський, за інформацією Доренко, вважав замовником вбивства Лістьєва главу служби безпеки президента Росії Олександра Коржакова.

Про це ж писав у своїй книзі «Лубянська злочинне угруповання» колишній підполковник ФСБ Олександр Литвиненко. Він побічно звинувачував Олександра Коржакова в організації вбивства Лістьєва. Коржаков і ще один вищий офіцер КДБ / ФСБ Олександр Комельков згідно з цією версією організували вбивство руками «солнцевської» братви, а мотивом було приховування крадіжки доходів від реклами і спрямування цих коштів на кампанію кандидата в президенти Росії Олега Сосковца. Той же Коржаков нібито організував замах на Березовського, але воно виявилося невдалим, після чого на Березовського спробували «повісити» вбивство Лістьєва.

На Коржакова натякали Борис Березовський і Олександр Литвиненко. Зображення: Володимир Веленгурін / "КП"

Сергій Лісовський - через гроші

Після приватизації ОРТ Владислав Лістьєв, призначений генеральним директором, вирішив зосередитися на продажу рекламного часу. 20 лютого 1995 року його тимчасово заборонив всі види реклами на ОРТ, поки канал не розробить нові «етичні норми». Переговори велися з главою «Реклами-холдингу» Сергієм Лисовським і його колегою Борисом Зосимова. Для них і для Березовського скасування реклами на ОРТ означала б втрату мільйонних прибутків.

За матеріалами, зібраними журналістом Полом Хлєбниковим (який сам був убитий в Москві в 2004 році), Лісовський зажадав, щоб Лістьєв відшкодував йому збитки в розмірі 100 мільйонів доларів, пригрозивши розправою. Листя нібито звернувся до головного фінансистові ОРТ Борису Березовському з проханням провести операцію з виплати 100 мільйонів Лісовському. Гроші в підсумку перевели на рахунок однієї з компаній Березовського, і він пообіцяв перевести кошти Лісовському через три місяці.

Цю версію Сергій Доренко вважає неспроможною, тому що Лісовський був досить інтелігентним і високопоставленим людиною і не став би бруднитися таким брудом. Бізнесмен, звичайно, не був задоволений припиненням співпраці з ОРТ, але це рішення приймав Березовський, а не Лістьєв.

Тим часом співробітники російських ЗМІ мали можливість ознайомитися з матеріалами слідства, які не були передані до суду. У них йдеться про те, що Лісовський начебто зустрівся з Березовським, а потім мав розмову з одним із представників «солнцевської» угруповання Ігорем Дашдаміровим на прізвисько Душман. Після цих зустрічей за Лістьєвим нібито почали стежити професійні кілери - брати Олександр та Андрій Агейкіна. Саме вони і стали виконавцями цього гучного вбивства. Розправившись з Лістьєвим, брати полетіли в Сочі, а звідти до Ізраїлю. Обидва вони пізніше померли при загадкових обставинах.

Зараз Сергій Лісовський - член Ради Федерації. Зображення: Іван Прохоров / "КП"

Андрій Разбаш - через любов

Разбаш - близький друг Лістьєва, один з творців телекомпанії ВІD. Подейкували, що Андрій ще за життя Влада крутив роман з його дружиною Альбіною. В цьому і міг бути мотив. Через три роки після трагедії Разбаш і Альбіна одружилися. сам Андрій помер в 2006-му , Зробивши Альбіну двічі вдовою. Ніяких реальних доказів у цій версії не з'являлося, і її можна вважати просто домислами.

Ніяких реальних доказів у цій версії не з'являлося, і її можна вважати просто домислами

Андрій Разбаш (в центрі) був помітною фігурою з російському медіабізнесі. Зображення: Борис Кудрявов

Володимир Гусинський - не дуже зрозуміло, навіщо

Версія, яку озвучили Березовський і продюсер ОРТ Лєснєвська, подруга Наїни Єльциної. Після похорону Лістьєва ці двоє приїхали в приймальню Коржакова в Кремлі і попросили про можливість записати пряме відеозвернення до президента, якого в той момент в Москві не було.

Лєснєвська у відеозверненні назвала імена людей, які нібито розправилися з Владом: Володимир Гусинський, мер Москви Лужков і стара гвардія КДБ. Жінка просила Єльцина зробити все для того, щоб розслідування вів особисто Коржаков і ФСК, але не міліція, тому що у правоохоронців одна версія: вбивця або Березовський, або його перший заступник Патаркацишвілі.

11 грудня 1996 р Президент «Міст-банку» Володимир Гусинський під час відкриття синагоги в Казані. Медведєв Михайло / Фотохроніка ТАРС

Хтось із дрібних бандитів - теж через рекламу

Згідно з версією Сергія Доренка Лістьєва міг замовити не хтось із впливових фігур в медіабізнесі, а дрібні кримінальні авторитети.

«Якщо ви запитаєте мою версію, хто його вбив, то тут двійка б'є туза. Завжди в Росії вигідніше лаятися з президентом, ніж з крамарем. На Першому каналі були якісь бартери, були якісь відкати. Я не знаю, але я припускаю. І якісь пацани кримінальні просто сказали: нам цю тему закрили, якийсь Лістьєв, давайте чпокнем, і все. Це якась двійка, кримінальна шушера. Чому до сих пір не розкрито? Рівне тому і не розкрито. Тому що це зіграв хтось зовсім невеликий », - сказав Доренко, виступаючи на радіо.

Дружина - через спадщину

Ця версія існує, але популярністю вона ніколи не користувалася. Відповідно до неї вбивство могла замовити вищезгадана дружина Влада Альбіна Назимова. Смерть чоловіка могла бути їй вигідна. По-перше, тому, що вона нібито хотіла піти до Андрія Разбаш, по-друге - через спадщину. За дивним збігом маму Лістьєва незабаром після його вбивства збила машина, а його син від другого шлюбу Саша відмовився від своєї частки акцій телекомпанії через погрози. Альбіна залишилася головною спадкоємицею статків , Яке, за деякими даними, становила 16 мільйонів доларів.

Через три роки Альбіна вийшла заміж на Разбаша, а після того, як помер і він, переїхала жити до Іспанії.

Владислав Лістьєв і його дружина Альбіна. Джерело: архів EG.RU

Лістьєва хотіли лише налякати

Журналіст і медіаменеджер Євген додола вважає, що Лістьєва в той день не збиралися вбивати, а хотіли тільки налякати. Але «перестаралися».

Чому до сих пір не розкрито?