Реклама
Реклама
Реклама

Відключили опалення: куди дзвонити, скаржитися?

  1. Куди спочатку скаржитися, якщо немає опалення
  2. Наступний етап звернення з приводу відсутності опалення
  3. Подальші дії споживача, при не вирішенні проблеми відсутності опалення

Notice: Undefined variable: cause_id in /home/a/acolch14/zhilishhnyj-vopros.ru/public_html/wp-content/plugins/art-get-author-data/art_get_author_data.php on line 64

Безперебійна подача тепла в житлові будинки це головний обов'язок теплопостачальних організацій Безперебійна подача тепла в житлові будинки це головний обов'язок теплопостачальних організацій. Рішення про початок та закінчення опалювального періоду приймається муніципалітетом регіону індивідуально для кожного федерального округу .

Це рішення ґрунтується на Постанові №354 Уряду РФ . При ситуації, що виникла, коли відключили опалення в розпал опалювального сезону, споживачам потрібно проявляти зацікавленість у проблемі і знати, куди дзвонити в цьому випадку.

Куди спочатку скаржитися, якщо немає опалення

Багатоквартирні будинки муніципальної форми власності складаються на обслуговуванні в організаціях з надання житлово-комунальних послуг. В даний час ці послуги надають керуючі компанії. До функціональних обов'язків КК відноситься і якісне надання послуг з опалення приміщень. При цьому температура в квартирах повинна відповідати санітарним нормам.

Виявивши відсутність опалення в квартирі, або в окремо взятій кімнаті, мешканцеві необхідно звернутися до диспетчера КК для з'ясування причини обставин з теплом. Диспетчер зобов'язаний надати вичерпну інформацію про ситуацію і свої дані для фіксування їх мешканцем при подальших діях по необхідності.

У разі відключення тепла через аварію на мережах системи опалення важливо знати, що час усунення аварії регламентовано Постановою Уряду №170 додатком №2 . Згідно з цим нормативним документом теплопостачання може бути відключено на таку кількість часу:

  1. Для усунення аварії не більше ніж на 24 години в місяць в сукупності.
  2. При зниженій температурі в квартирі до 12 З на не більше ніж 16 годин.
  3. При температурі нижче 12 З безперервно від 4 до 8 годин.

Недотримання регламентованих часових норм піддається перерахунку за послугу теплопостачання в бік зниження за кожну зайву годину на 0,15% від повної суми нарахування, належної за період порушення.

Підтвердження факту відсутності тепла фіксується актом, який складається відповідальним представником КК. Акт складається у двох примірниках, по одному для кожної сторони. У документі вказується причина відсутності тепла, час відключення і терміни усунення аварії. Акт підписується представником компанії і ініціатором скарги.

Якщо усне звернення до диспетчерської не привело до результатів, тобто представник для складання акта не з'явився, опалення не включено і температура в квартирі знижується, можна складати претензію, як особисту, так і колективну.

Претензія складається у двох примірниках з докладним описом виниклої проблеми і зазначенням часу початку відсутності тепла. На примірнику споживача відповідальний співробітник КК ставить штамп підприємства, дату отримання та підпис з розшифровкою даних особи, яка отримала претензію. Термін розгляду претензії не більше трьох днів з моменту її отримання. Відсутність реакції на претензію означає визнання постачальника послуги своєї провини.

Наступний етап звернення з приводу відсутності опалення

Відсутність реакції з боку працівників ЖКГ підштовхує споживача до написання заяви до вищестоящих органів, що займаються питаннями теплопостачання Відсутність реакції з боку працівників ЖКГ підштовхує споживача до написання заяви до вищестоящих органів, що займаються питаннями теплопостачання. Цією організацією є Департамент житлово-комунального господарства місцевого самоврядування.

У заяві викладається суть проблеми із зазначенням всіх дій виконаних мешканцем для усунення виниклої ситуації. Обов'язково додати копію письмової претензії і відповідь компанії при його наявності.

На розгляд заяви по ФЗ№59 «Про звернення громадян» відводиться не більше 20 днів, а в разі особливих умов, таких як недопоставка тепла в оселі взимку при низьких температурах - в межах доби. Для розгляду направляється комісія, про що споживач повідомляється по телефону.

На заяву мешканцеві надається письмова відповідь, який обов'язково повинен містити роз'яснення по суті питання, причину виникнення ситуації, в разі неможливого негайного реагування - терміни ліквідації причини холодних радіаторів та наслідків аварії. Відповідь підписується відповідальною особою, на яке направлено звернення і дані виконавця, опрацьовують претензію.

Подальші дії споживача, при не вирішенні проблеми відсутності опалення

Якщо звернення до КК і Департамент ЖКГ не дають результат і опалення в будинку або квартирі відсутній, бездіяльність відповідальних осіб можна оскаржити в органах державного нагляду. Так як відсутність тепла в опалювальний сезон це порушення прав споживача та обмеження прав людини то звернутися зі скаргою можна в наступні державні структури:

  • відділ по захисту прав споживача;
  • територіальний відділ Росспоживнагляду ;
  • районне відділення прокуратури.

При цьому важливо знати, що в державні органи результативно звертатися після проведення роботи з керуючою компанією. На момент написання скарги у споживача на руках повинна бути листування з відповідальними особами комунальної організації і вищестоящих органів, акти обстеження.

Звертатися з претензіями потрібно грамотно в рамках правового поля і по зростанню - від безпосередніх виконавців послуги теплопостачання до органів державного нагляду.