Реклама
Реклама
Реклама

Облік витрат. Розділ 11 <НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ N 1 Національний стандарт від 21.06.2007 N 218

  1. Розділ 11. Облік витрат § 67. Види витрат
  2. § 68. Витрати періоду
  3. § 69. Витрати майбутніх періодів
  4. § 70. Визнання витрат
  5. § 71. Собівартість реалізованої продукції і наданих послуг
  6. § 72. Витрати по реалізації продукції і наданих послуг
  7. § 73. Адміністративні витрати
  8. § 74. Витрати на фінансування
  9. § 75. Витрати з корпоративного прибуткового податку
  10. § 76. Інші витрати
  11. § 77. Списання витрат
  12. § 78. Облік з прибуткового податку

Розділ 11. Облік витрат

§ 67. Види витрат

179. Витрати поділяються на витрати періоду і витрати майбутніх періодів.

§ 68. Витрати періоду

180. До витрат періоду відносяться всі види витрат, які відповідно до МСФО не підлягають обліку в складі активів, придбаних або створених суб'єктом.

181. Витрати періоду списуються в тому звітному періоді, в якому вони здійснені (за винятком готової продукції, право списання, яких настає тільки з переходом права власності).

§ 69. Витрати майбутніх періодів

182. До витрат майбутніх періодів (розподілені, відкладені витрати) відносяться витрати по використанню активів суб'єкта в поточному звітному періоді з метою отримання доходів або для здійснення подальшої діяльності в майбутньому.

183. Відповідно до принципу нарахування та відповідності витрати майбутніх періодів відображаються в балансі суб'єкта як актив до моменту визнання доходу за цією операцією і рівномірно списуються на витрати періоду, коли визнається відповідний дохід.

184. Витрати майбутніх періодів відображаються в розділі "Довгострокові активи" фінансової звітності, що визначається виходячи з встановленого терміну її погашення. Дебіторська заборгованість за витратами майбутніх періодів, певна за терміном менше одного року, кваліфікується як короткострокова і відбивається в розділі "Поточні активи" у фінансовій звітності суб'єкта.

185. Витрати включають в себе:

1) собівартість реалізованої продукції і наданих послуг;

2) витрати по реалізації продукції і наданих послуг;

3) адміністративні витрати;

4) витрати на фінансування;

5) витрати, пов'язані з діяльністю, що припиняється;

6) збитки від участі в капіталі;

7) витрати з корпоративного прибуткового податку;

8) інші витрати.

§ 70. Визнання витрат

186. Витрати визнаються в звіті про прибутки і збитки, якщо відбувається зменшення майбутніх економічних вигод, пов'язаних зі зменшенням активу або збільшенням зобов'язання, яке може бути надійно виміряно.

187. Витрата визнається в звіті про прибутки і збитки негайно, якщо витрати не створюють майбутні економічні вигоди або якщо майбутні економічні вигоди не отримують або втрачають право на визнання в якості активу в балансі.

188. Витрата, також визнається в звіті про прибутки і збитки в тих випадках, коли виникло зобов'язання без визнання активу, як у випадку виникнення зобов'язання по гарантії на продукцію.

§ 71. Собівартість реалізованої продукції і наданих послуг

189. Порядок обліку витрат включаються в собівартість реалізованої продукції розглядаються в розділі "Запаси" цього Стандарту.

§ 72. Витрати по реалізації продукції і наданих послуг

190. Витрати по реалізації продукції і наданих послуг включають в себе витрати, пов'язані з реалізацією продукції та наданих послуг. До них відносяться:

1) заробітна плата, і відрахування від заробітної плати працівників відділу збуту, витрати по страхуванню власності, витрати на відрядження, амортизаційні відрахування і витрати на утримання об'єктів основних засобів використовуваних при реалізації запасів і інші;

2) транспортування вантажів до пункту відправлення, вантажно-розвантажувальні роботи;

3) витрати на маркетингові послуги та інші аналогічні витрати.

§ 73. Адміністративні витрати

191. До адміністративних витрат відносяться управлінські та господарські витрати, не пов'язані з виробничим процесом.

§ 74. Витрати на фінансування

192. Витрати на фінансування включають в себе:

1) витрати з винагород;

2) витрати на виплату відсотків по фінансовій оренді;

3) інші витрати на фінансування.

§ 75. Витрати з корпоративного прибуткового податку

193. До витрат по податках ставляться витрати з корпоративного прибуткового податку, що визначаються розділом "Облік з прибуткового податку" цього Стандарту.

§ 76. Інші витрати

194. До інших витрат відносяться інші невиробничі витрати, які виникають незалежно від процесу звичайної діяльності. До них відносяться:

1) витрати з вибуття активів;

2) витрати по курсовій різниці;

3) витрати по створенню резерву та списання безнадійних вимог;

4) витрати з операційної оренди та інші.

§ 77. Списання витрат

195. Списання витрат здійснюється в кінці звітного періоду і закривається підсумковим результатом за фінансовий рік.

§ 78. Облік з прибуткового податку

196. Податковий платіж по прибутковому податку, представлений у фінансовій звітності, відповідає прибуткового податку, заявленого в податкових цілях.


Основні джерела публікованих текстів нормативних правових актів: газета "Казахстанська правда", база даних довідково-правової системи Adviser , Інтернет-ресурси online.zakon.kz, adilet.zan.kz, інші засоби масової інформації в Мережі.

Хоча інформація отримана з джерел, які ми вважаємо надійними і наші фахівці застосували максимум сил для вивірки правильності отриманих версій текстів наведених нормативних актів, ми не можемо дати будь-яких підтверджень або гарантій (як явних, так і неявних) щодо їх точності.

компанія "КАМАЛ-Консалтинг" не несе відповідальності за будь-які наслідки будь-якого застосування формулювань і положень, що містяться в даних версіях текстів нормативних правових актів, за використання даних версій текстів нормативних правових актів в якості основи або за будь-які упущення в текстах публікуються тут нормативних правових актів.