Реклама
Реклама
Реклама

Таємниці банків Швейцарії відкриті для США

Таємниця банківських вкладів - унікальний ресурс, завдяки якому Швейцарія благополучно жила навіть в ті часи, коли весь світ був охоплений війною. З цього року банківський суверенітет Швейцарії переходить в розряд історичних цінностей. Швейцарія підписала під багаторічним тиском США закон FATC, що відкриває доступ до рахунків в швейцарських банках. Таємниця банківських вкладів - унікальний ресурс, завдяки якому Швейцарія благополучно жила навіть в ті часи, коли весь світ був охоплений війною

Сполучені Штати із завидною регулярністю і завзятістю вимагали протягом останнього десятиліття від швейцарської влади дозволити спецслужбам США доступ до інформації про клієнтів швейцарських банків. Вашингтон, починаючи з часу укладення в 1943 році Бреттон-Вудських угод, що додали долара статус єдиної світової резервної валюти, прагнув поставити під контроль світові фінансові центри. І це вдавалося: банки Лондона, Бейрута, Франкфурта, пізніше Токіо повністю залежали від Федеральної резервної системи, а ЦРУ і ФБР заходили в ці кредитні установи, як у власні архіви.

Виняток - Швейцарія. Її банківська система - головне джерело добробуту "альпійських гномів" - приносила до 30 відсотків ВВП, випереджаючи по прибутковості і годинникарів, і сироварів, і навіть туристичний бізнес.

Після теракту 11 вересня 2001 американці отримали досить переконливе обгрунтування для вимог увійти в швейцарську банківську систему. А після того, як США вплуталися прямо і побічно в війну практично з усім арабським світом - від Лівії до Сирії і шиїтським Іраном, ці вимоги стали набувати характеру загроз, які не дозволяла свого часу навіть фашистська Німеччина.

Зокрема, в 2009 році США зажадали від найбільшого банку Конфедерації Ю-Бі-Ес передати інформацію про його 4,4 тисяч клієнтів. Переговори йшли довго і напружено, в результаті було потрібно рішення парламенту Швейцарії, для того, щоб на законних підставах банк зміг передати викликані дані.

Читайте також: США виявилися не найдемократичнішою країною

Наступна атака відбулася у вересні 2011 року, коли заступник генерального прокурора США Джеймс Коул в ультимативній формі зажадав у Берна відомості про рахунки і вклади американських фізичних і юридичних осіб в дев'яти швейцарських банках, включаючи системоутворюючі Credit Suisse, Julius Baer і інші з кантонів Цюріх і Базель . Ці вклади були зроблені з 2002 по липень 2010 року на суму не менше 50 тисяч доларів.

Швейцарці обумовлювали передачу інформації низкою умов, адже фактично подібні дії можна кваліфікувати, як антиконституційні. Ймовірно, з цієї причини США перейшли від разових, з нагоди ультиматумів, до системної облозі, яка завершилася підписанням в лютому цього року угодою FATCA.

Це американський закон про оподаткування іноземних рахунків, який зобов'язує іноземні фінансові організації укласти до 30 червня 2013 року угоди з податковою службою США, що передбачають передачу інформації про рахунки, відкриті американськими платниками податків.

Результати такої політики США привели до серйозної кризи в банківській сфері Швейцарії. Десятки тисяч банківських службовців були звільнені, частка банківської сфери в ВВП кантону Женева впала з 34 до 17 відсотків, а сума грошей, розміщених іноземцями, впала з 1042 мільярда в 2007 році до 562 мільярдів доларів в 2012 році.

Тут доречно зробити невеличкий відступ. Справа в тому, що тиск на Швейцарію - лише одна зі складових загального процесу посилення зовнішньої і внутрішньої політики США. А цей процес був запущений і юридично оформлений указом президента США Б. Обами від 16 березня 2012 року "Про готовність ресурсів національної оборони". Цей указ, що складається з восьми розділів, наказує всім міністерствам і силовим відомствам розробити мобілізаційні плани на випадок війни, а також істотно обмежує права громадян США в надзвичайних ситуаціях, аж до вилучення особистого майна і фінансів.

Розвідувальним структурам США, ймовірно, також наказано посилювати роботу з контролю за грошовими коштами, в тому числі впливових персон зі стану ймовірного противника.

А тепер повернемося до угоди FATCA. На які особи поширюється його ключове положення про видачу банківської інформації? Безперечно, володарів американських паспортів. Власників грін-карти, компаній, утворених за участю американського капіталу або підлягають оподаткуванню в США за місцем свого знаходження.

Але не тільки: для ідентифікації американського платника податків банкам пропонується використовувати великий перелік критеріїв: наявність поштової адреси або абонентської скриньки в США, поштову адресу з поміткою "до запитання", довіреність або право підпису, надані особі, яка володіє адресою на території США ...

Словом, будь-яка людина, в тому чи іншому вигляді хоча б раз мав справу з цією чудовою країною - від покупки дитячого одягу в інтернеті до придбання нерухомості у Флориді - підпадає під дію закону і інформація про нього буде передана до держорганів США.

Чи треба говорити про ті чудових можливостях, які відкриває згадана фінансова інформація для спецслужб? Наприклад, можливість впливати на великого російського керівника, який тримає кошти неясного походження в швейцарському банку? Знайдеться безліч причин, за якими ці гроші можуть бути заблоковані і вилучені, як це відбувалося з рахунками деяких колишніх і діючих глав держав, в тому числі Казахстану і України.

Читайте найцікавіше в рубриці " Світ"

На які особи поширюється його ключове положення про видачу банківської інформації?
Чи треба говорити про ті чудових можливостях, які відкриває згадана фінансова інформація для спецслужб?
Наприклад, можливість впливати на великого російського керівника, який тримає кошти неясного походження в швейцарському банку?