Реклама
Реклама
Реклама

Спадкування за банківський депозит

28 лютого 2016 року - Банки України 28 лютого 2016 року - Банки України   Оформити спадщину на нерухоме майно, як правило, нескладно, банківський депозит - це зовсім інша справа

Оформити спадщину на нерухоме майно, як правило, нескладно, банківський депозит - це зовсім інша справа. У тонкощах успадкування банківського депозиту ми і постараємося зараз розібратися.
Насамперед слід подати заяву про вступ у спадок в будь-яку нотаріальну контору за місцем прописки. Дана заява можна подати не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця. У заяві потрібно буде вказати назву банку, суму вкладу та інших спадкоємців, якщо вони є. Якщо вкладник не залишив заповідального розпорядження про управління його коштами, то підставою для звернення в банк буде служити нотаріально завірене свідоцтво про право на спадщину, де будуть вказані особисті дані спадкоємця, частка в успадковане внесок і його реквізити. Може допомогти в оформленні даного документа приватний нотаріус http://superfin-notarius.kiev.ua/ . Київ нараховує більше сотні нотаріальних контор, так що знайти нотаріуса поблизу буде нескладно.

Необхідні документи

Оформити спадщину на нерухоме майно, як правило, нескладно, банківський депозит - це зовсім інша справа. У тонкощах успадкування банківського депозиту ми і постараємося зараз розібратися.
Насамперед слід подати заяву про вступ у спадок в будь-яку нотаріальну контору за місцем прописки. Дана заява можна подати не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця. У заяві потрібно буде вказати назву банку, суму вкладу та інших спадкоємців, якщо вони є. Якщо вкладник не залишив заповідального розпорядження про управління його коштами, то підставою для звернення в банк буде служити нотаріально завірене свідоцтво про право на спадщину, де будуть вказані особисті дані спадкоємця, частка в успадковане внесок і його реквізити. Може допомогти в оформленні даного документа приватний нотаріус. Київ нараховує більше сотні нотаріальних контор, так що знайти нотаріуса поблизу буде нескладно.

Отже, для наслідування вкладу вам будуть потрібні:

1) свідоцтво про право на спадщину;
2) документ, що засвідчує особу;
3) ідентифікаційний код;
4) свідоцтво про смерть спадкодавця.

У разі якщо вкладник оформляв на спадкоємця банківське розпорядження, крім вищевказаного можуть знадобитися і документи, що доводять спорідненість спадкоємця і померлого.

З заповідальним розпорядженням пов'язані цікаві нюанси. Так, згідно із законом успадковане майно розподіляють між спадкоємцями першої лінії, але якщо існує заповідальне розпорядження вкладника банку, то інше майно буде успадковано відповідно до часток за законом, а право розпоряджатися вкладом отримає лише людина, зазначений в заповідальному розпорядженні вкладником. Можливі ситуації, коли кілька спадкоємців можуть мати частку в успадкованому вкладі. В такому випадку, внесок буде успадкований ними в частках, належних їм за законом. Розмір частки кожного спадкоємця визначається нотаріусом.

Слід знати, що безпосередньо отримати гроші ви зможете тільки, якщо пред'явіть в банку свідоцтво про право на спадщину, рішення суду або дозвіл нотаріуса (в тому випадку, якщо успадковується частина вкладу). При цьому, вступати спадок ви можете будь-яким із законних способів.
Наявність договору вкладу не є необхідною основою для прийняття спадщини. Спадкоємець зможе скористатися депозитом навіть в тому випадку, якщо договір між банком і спадкодавцем буде втрачено. Це пов'язано з тим, що перед оформленням свідоцтва про право на спадщину нотаріус попередньо збирає інформацію про банківських рахунках спадкодавця.
Що робити, якщо банк невідомий

На жаль, це не така вже й рідкісна ситуація. У такому випадку процедура значно ускладнюється. Досить часто зустрічається ситуація, коли спадкоємець знає про наявність у родича банківського вкладу, але не знає, з яким банком був укладений договір. У такому випадку єдиний вихід - звернутися до нотаріуса, який відправить письмовий запит в кожен з банків, зазначених спадкоємцем. Без нотаріуса в даному випадку не обійтися, так як він є єдиним, хто може в такому випадку вимагати інформацію про стан банківських рахунків громадян України.

Після отримання необхідної інформації все проходить за стандартною процедурою: через 6 місяців спадкоємець отримує свідоцтво про право на спадщину, з яким і йде в банк. Слід враховувати, що пошук банку може влетіти в копієчку спадкоємцю. У державних нотаріусів існує єдиний тариф, встановлений Мін'юстом України, для оплати подібних запитів. За кожен запит доведеться платити окремо. У приватного нотаріуса в Києві вартість такої послуги становить близько 1500 гривень, причому запити вже входять в цю суму.

Аналогічно проходить і процедура з пошуком вкладу в іноземних банках. Часто це може бути навіть простіше і швидше, ніж в українських банках. Найменше проблем виникне з пошуком вкладу в Швейцарії, де діє Swiss Banking Ombudsman - організація, яка допомагає в пошуку майна та оформленні спадщини. Вартість запиту становить 100 євро. Крім того, банківське законодавство ряду європейських країн передбачає самостійний пошук клієнта, якщо він не звернувся в банк, після закінчення терміну дії вкладу.

Відсотки і податки
Згідно із законом нарахування відсотків за вкладом не припиняється, якщо клієнт, який уклав договір, визнаний померлим, так як подібні договори не пов'язані безпосередньо з особистістю клієнта. Цей обов'язок банку закріплена в ГК України. На практиці, на жаль, багато банків припиняють нараховувати відсотки, якщо вкладника вже немає в живих, прикриваючись внутрішніми інструкціями. Подібне прямо заборонено рішенням Верховного Суду, на що і слід вказати недбайливим банкірам. Це не відноситься до тих випадків, коли термін дії вкладу закінчується до моменту звернення спадкоємця в банк.

Внесок оподатковується аналогічно іншому успадкованого майна. Ви заплатите 5% від суми вкладу в разі, якщо не є родичами першого ступеня з померлим, 15% - якщо він не є резидентом України і 15% з нарахованих за вкладом процентов.Наследованіе банківського депозиту

blog comments powered by