Реклама
Реклама
Реклама

У СК РФ порушують справи проти литовських суддів

  1. Орфографічна помилка в тексті:

23 липня 2018, 14:43 Переглядів: 23 липня 2018, 14:43 Переглядів:   Фото: focus

Фото: focus.ua.

У РФ Слідчий комітет ініціював кримінальне переслідування ряду литовських суддів і прокурорів, які розслідують справи проти російських військовослужбовців за події 1991 року. Про це повідомляється на сайті відомства.

"Головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб Генеральної прокуратури і суду Литовської Республіки. В їх діях вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст.299 КК РФ (" Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності ")", - йдеться в повідомленні.

Слідом уточнюється, що "з 2006 року посадовими особами Генеральної прокуратури і суду Литовської Республіки здійснюється кримінальне переслідування 60 колишніх військовослужбовців Збройних сил СРСР, значна частина яких зараз є громадянами Росії".

У Литві їх підозрюють у злочинах під час подій у Вільнюсі в січні 1991 року. Тоді під час боротьби за незалежність Литви, на придушення якої були направлені військові Радянської армії, загинули 14 литовців і більше 700 отримали поранення.

У ніч на 11 березня 1990 року Верховна рада Литовської РСР проголосила незалежність. Литва стала першою з союзних республік, що оголосила незалежність. У січні 1991 року в столиці республіки та інших литовських містах були інспіровані заворушення, на придушення яких були спрямовані радянські війська. Військові брали під контроль стратегічно важливі об'єкти. Найбільш кривавим виявився штурм телецентру в Вільнюсі. Відомо, що в штурмі брали участь десантники і співробітники групи "Альфа".

Згодом ніхто з посадових осіб СРСР не взяв на себе відповідальність за загибель мирних громадян. Міністри внутрішніх справ і оборони також запевняли у своїй непричетності. Президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що нічого не знав про цю акцію Збройних сил СРСР.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Литві були призначені два референдуми - про скорочення депутатського корпусу на 15% і введення подвійного громадянства - вони пройдуть в травні 2019 року одночасно з черговими президентськими виборами.

Також варто додати, що Литва добудувала паркан на кордоні з Росією .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "В РФ" шиють "справи литовським суддям і прокурорам за події 1991 року". інші Росія дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ