Реклама
Реклама
Реклама

Піца обійшлася «Іль Патіо» в 3 млн рублів

Учасниця реаліті-шоу «Дом-2» Вікторія Карасьова одного разу пообідала в «Іль Патіо». Підсумок: пошкодження стравоходу осколком раковини мідії, лікарня, операції, інвалідність. Сьогодні Мосміськсуд підтвердив: ресторан повинен їй більше 3 млн рублів компенсації Учасниця реаліті-шоу «Дом-2» Вікторія Карасьова одного разу пообідала в «Іль Патіо»

Фото: MMChicago / flickr.com

Мосміськсуд залишив в силі рішення Кунцевського суду Москви, який 22 березня цього року зобов'язав ресторан «Іль Патіо» виплатити понад 3 млн рублів колишньої учасниці реаліті-шоу «Дом-2» Вікторії Карасьова. Вона стала інвалідом через осколка раковини мідії, який потрапив в піцу.

Інцидент в ресторані «Іль Патіо» на Можайському шосе стався 19 лютого 2009 року. Увечері того дня 30-річна Вікторія Карасьова замовила піцу «Ді Маре Італьяно». Блюдо оформляється раковинами мідії і, ймовірно, в той вечір було не надто ретельно приготовлено - осколок раковини потрапив в блюдо і в підсумку пошкодив Карасьової стравохід. «Я відразу ж відчула укол і сказала про це своєму супутнику», - розповіла BFM.ru заявниця. Потім вона відправилася додому, де через якийсь час відчула себе погано. «Швидка» відвезла її в 79-у лікарню, проте лікарі не змогли поставити правильний діагноз: «Мені сказали, що це остеохондроз і застуда, запропонувавши написати відмову від госпіталізації», - пояснила Карасьова.

Покинувши лікарню, вона звернулася в приватну клініку, де не стали перевіряти ще раз діагноз і зробили лише знеболюючий укол. Але це не допомогло, і ввечері 21 лютого постраждалу госпіталізували в 79-у лікарню. «На цей раз припустили проблеми з щитовидною залозою, мене відправили на« Швидкої »в 68-у лікарню», - каже Карасьова. Тут вона знову висловила припущення, що могла пошкодити стравохід раковиною, що і підтвердив рентгенівський знімок. До цього часу вона вже насилу дихала і говорила. Її терміново доставили в НДІ ім Скліфосовського.

Карасьова перенесла три складні операції, провела чотири місяці в лікарні, два з яких - в реанімації. «Я схудла з 55-ти до 36 кілограмів. Заново вчилася ходити, сидіти, говорити. Повністю втратила можливість співати і грати на сцені », - розповіла Карасьова. (Вона вчилася оперному вокалу і акторської майстерності, закінчивши академію ім. В. Г. Шнітке і ГІТІС.)

Після всього цього Карасьова отримала інвалідність другої групи, їй довелося покинути телепроект.

Моральна шкода в 300 тисяч

Спочатку Карасьова намагалася домовитися з представниками ресторану в досудовому порядку. «Ми б погодилися і на набагато меншу суму, тільки б не ходити по судах», - розповіла BFM.ru Галина Карасьова, мати Вікторії, колись служила в правоохоронних органах і узялася представляти інтереси дочки в суді.

Коли вирішити справу миром не вдалося, Вікторія Карасьова пред'явила до ресторану позов на суму понад 3,5 млн рублів. Вона просила компенсувати їй моральну шкоду в розмірі 2,5 млн рублів, а також відшкодувати витрати на проведення пластичної операції в сумі 724,5 тисячі рублів.

Суд задовольнив позов частково, зобов'язавши відповідача виплатити заявниці втрачений заробіток за два роки. В цілому він склав 2,282 млн руб. Крім того, суд зобов'язав ТОВ «Чикин Фуд» (фірма, яка використовує торгову марку «Іль Патіо (IL Patio) за договором франчайзингу) щомісяця виплачувати заявниці в рахунок втраченого заробітку понад 95 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з 1 березня по 1 серпня 2011 року. До цього терміну Карасьової встановлено інвалідність, яку потрібно продовжувати щорічно. Моральна шкода суд оцінив у 300 тисяч рублів.

Відповідача не влаштували такі суми виплат, і він оскаржив рішення Кунцевського суду в Мосміськсуді.

Представник «Чикин Фуд» стверджував на засіданні, що суд недостатньо дослідив докази, зокрема, висновок судмедекспертизи. На думку юриста відповідача, висновки останньої не були безперечними і не говорили про те, що є «причинно-наслідковий зв'язок між вживанням Карасьової піци і наслідками».

Однак Карасьова підтримала прокурор, яка заявила, що «суд першої інстанції встановив всі наявні обставини і прийшов до висновку, що шкода здоров'ю Карасьова була заподіяна через попадання в стравохід дрібного фрагмента мідії. Сама заявниця звернула увагу суддів на те, що правильний діагноз їй поставили лише з третього разу і при проведенні експертизи враховувалися всі медичні документи, в тому числі і з невірними висновками.

В результаті, рішення Кунцевського суду була визнана законною.

Проте, в прес-службі холдингу «Росінтер» BFM.ru заявили, що в компанії «не схильні вірити чуткам, які поширювалися в засобах масової інформації та соціальних мережах про альтернативну причини її хвороби». Там продовжують наполягати на тому, що «судово-медична експертиза не встановила причинно-наслідковий зв'язок між вживанням в ресторані піци з морепродуктами і травмою стравоходу, отриманої пані Карасьова». У компанії відзначають, що фрагмент раковини мідії так і не був знайдений.

«Іль Патіо» (IL Patio) - торгова марка компанії «Росінтер» (ВАТ «Росінтер Ресторантс Холдинг»), найбільшого оператора в сегменті сімейних ресторанів (casual dining restaurants) в Росії і СНД. Станом на 30 червня 2011 року за управлінням «Росінтер» знаходяться 378 ресторанів, з яких 122 працюють на основі договорів франчайзингу. Крім «Іль Патіо», компанія володіє торговими марками «Планета Cуші» і «1-2-3 кафе», а також має ліцензії на TGI Friday's і «Сибірська Корона». Компанія розвиває мережу кав'ярень Costa Coffee в рамках СП з Whitbread Plc. Заклади «Росінтер» відкриті в 43 містах Росії, СНД і Центральної Європи, включаючи країни Балтії. У 2010 році консолідований чистий операційний виторг ресторанів і корпоративних кафе «Росінтер» склала 9,175 мільярда рублів.

Втім, поки не ясно чи буде ТОВ «Чикин Фуд» оскаржуватимуть ухвалене рішення в порядку нагляду.

Відзначимо, випадок з Карасьова можна вважати прецедентним. Зазвичай подібні позови з великими ресторанами закінчуються нічим - суди призначають постраждалим мізерні компенсації. Так, наприклад, в минулому році мешканці Казані Фаріде Шімаріной вдалося відсудити всього десять тисяч рублів у місцевої філії компанії «Макдоналдс» за травми обличчя, отримані в результаті падіння на мокрій підлозі в тамбурі підприємства швидкого харчування. У таку суму судді оцінили її моральну шкоду. В оплаті косметичних процедур заявниці відмовили.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?