Реклама
Реклама
Реклама

Яка дальність зв'язку?

  1. Зв'язок - явище тимчасове, як кажуть військові зв'язківці. Добре, коли вона є. Розглянемо, як діяти,...
  2. Основні фактори, що впливають на дальність і якість зв'язку:
  3. Як збільшити зону переносних рацій з компактними антенами до декількох десятків км?
  4. Корисні відео поради:

Існує безліч способів зв'язку на відстані. Найпростіший: потрібно вдихнути побільше повітря і голосно крикнути. Яка при цьому вийде дальність зв'язку? Чим голосніше крикнеш - тим далі буде чути! Як не смішно, саме в цьому полягає основний принцип радіозв'язку. Однак, при уявній простоті відповіді, залишається ще багато нюансів, що впливають на дальність зв'язку.

По-перше, це гострота слуху другого абонента.

По-друге, це помехового обстановка (спробуйте, наприклад, під час футбольного матчу, коли забили гол, докричатися хоча б до сусіда).

По-третє, це все довкола, які можуть або перешкоджати, або сприяти зв'язку. Марно кричати з закритого простору, але дуже хороші результати виходять, якщо кричати в один кінець труби (communication tube), а слухати з іншого кінця.

По-четверте, непогано б кричати направлено, склавши долоні біля рота, та й слухати при цьому, приклавши долоню до вуха. Ось тільки якщо не знаєш точно, де знаходиться абонент, доводиться крутитися дзигою, регулярно повторюючи "Ау". З радіозв'язком справи йдуть ще гірше. Застосовується вона, як правило, там, де докричатися вже неможливо, а на таких відстанях вже починають проявляти себе викривлення земної поверхні, сонячна активність, атмосферні явища, рельєф місцевості, а в містах ще й залізобетонні будівлі і промислові перешкоди.

Зв'язок - явище тимчасове, як кажуть військові зв'язківці. Добре, коли вона є. Розглянемо, як діяти, коли її немає!

Обговоримо всі можливі варіанти, хоча деякі з них до сліз банальні.

Перше: змінити місце розташування. Якщо немає зв'язку (або не влаштовує якість зв'язку) в даному конкретному місці, то вона може з'явитися в дюжині кроків зліва. По можливості располагайтесь на піднесених місцях, не рекомендується вибирати місце зв'язку перед щільною стіною лісу, перед скелею, всередині залізобетонних будівель, металевих приміщень і засобів пересування (вагон поїзда), а також поблизу джерел електромагнітного випромінювання (ЛЕП, комп'ютери та ін.).

Друге: почекати. Якщо місце розташування змінити не можна (наприклад, ви в гордій самоті сидите на крижині, повільно дрейфувала, до Північного полюса), то зв'язок може з'явитися через півгодини. За цей час може змінитися стан шарів атмосфери або північне сяйво проб'є прямий радіоканал до Вашої дачі в Підмосков'ї.

Третє: якщо очікування дива затягнулося, підійміть вище антену. Можливо, таким чином вдасться уникнути негативного впливу рельєфу місцевості або міського ландшафту. Ідеальний випадок підняття антени - на штучний або природний супутник Землі. Саме завдяки цьому способу Ви лежачи на дивані дивіться пряму трансляцію "Кубка Девіса". Якщо у вас немає знайомого в «РКА» або «НАСА», то доведеться обмежитися підйомом антени над дахом будинку.

В цьому випадку з урахуванням явищ дифракції та тропосферного рефракції (але без урахування промислових перешкод!) Зона радиовидимости в діапазоні 27 МГц простягається у відповідності з наступною формулою: D = 4,11 ((Н) 1/2 + (h) 1/2 ), де D - максимальна дальність прямої видимості (в км), Н і h - висота підйому приймальні і передавальної антен (в м). Ця формула не враховує досить часто виникають в СВ-діапазоні "далекі проходження", що виникають із-за перевідбиттів радіохвиль від землі і верхніх шарів атмосфери. У таких випадках спостерігається дуже велика дальність зв'язку (сотні і тисячі кілометрів), але це далеко не завжди радісний факт. У піки сонячної активності місцевий зв'язок на СВ стає проблемою внаслідок дуже потужних дальніх проходжень. З цього положення зазвичай виходять, обмежуючи чутливість приймачів і підвищуючи потужність передавачів.

Четверте: якщо поблизу немає висотних будівель, на яких можна змонтувати антену, на запуск супутника не вистачає трьох рублів, або все це не допомогло, то збільште потужність передавача (чим голосніше крикнеш ...). Для цього існують пристрої, які так і називаються: підсилювачі потужності. За теорією збільшення дальності приблизно кратно корені четвертого ступеня від збільшення потужності передавача, тобто, збільшивши потужність в 16 разів, збільшимо дальність в два рази. Але цей теоретичний розрахунок вірний при відсутності сильних електромагнітних завад. При роботі в індустріальному місті збільшення потужності сильніше впливає на зміну дальності, але помилятися з приводу «найпотужнішою рації» не варто: радіостанції з однаковою потужністю можуть відрізнятися по дальності в десятки разів (потужність далеко не найважливіший параметр - набагато важливіше ефективність антени, чутливість і вибірковість приймача ...)

Основні фактори, що впливають на дальність і якість зв'язку:

Існує безліч способів зв'язку на відстані

А) Чутливість приймача. Чисельне значення чим менше, тим краще. У кращих моделей радіостанцій - десяті частки мікровольта (мкВ). Важливо також значення співвідношення сигнал / шум, при якому чутливість вимірюється (деякі виробники вказують чутливість при вкрай низькому співвідношенні, коли сигнал просто втрачається за шумами; для нормальної роботи має бути С / Ш не менше 10 дБ). Радіостанція з чутливістю 0,12 мкВ при інших рівних "чує" приблизно в 2 рази далі, ніж з чутливістю 0,5 мкВ. Серед радіостанцій діапазону 27 МГц одне з кращих значень чутливості приймача (0,12мкВ при С / Ш = 10 дБ) мають радіостанції виробництва "КБ Беркут".

Б) Вибірковість. Чим вище числове значення (в дБ), тим краще перешкодозахищеність радіостанції, отже, більше дальність зв'язку при наявності електромагнітних завад. Схема з двома перетвореннями частоти забезпечує істотно більш високу реальну вибірковість, ніж з 1 ПЧ.

У кращих моделей імпортних Сі-Бі радіостанцій вибірковість по побічним каналам досягає 60-65 дБ.

У сучасних радіостанцій виробництва Конструкторського Бюро Беркут - серій Штурман, Беркут, Єгер, Hunter, Tourist вибірковість по побічним каналам на рівні 85-100 дБ, тобто ефективно відсікається весь "сміття" ефіру (схема з 2 перетвореннями частоти і хороші кварцові фільтри).

В) Ефективність антени. Найважливіший параметр, що впливає на дальність зв'язку. У укорочених антен основна характеристика - резонансне посилення (в дБ). Наприклад, у гнучкої антени р / с "Maycom SH-27" резонансне посилення 15дБ, а у гнучких антен, що застосовуються в раціях виробництва ТОВ "КБ Беркут", - 20-25 дБ.

Така різниця в резонансних посилено призводить до різниці в дальності приблизно на 20-30%. Застосування більш ефективних (телескопічних, автомобільних, стаціонарних) антен істотно збільшить дальність дії.

Чи не застосовуйте з будь-якими радіостанціями випадкові, погано узгоджені антени - крім суттєвого зменшення дальності радіозв'язку це може привести до виходу з ладу передавача.

Г) Потужність передавача. Поширена помилка, що "потужність і дальність - одне і те ж". Дві радіостанції з однаковими потужностями можуть відрізнятися по дальності, наприклад, в десять разів. Набагато важливіше потужності ефективність антени, чутливість приймача і вибірковість. Потужність ж важлива в присутності електромагнітних завад, тоді збільшення потужності в 4 рази збільшить дальність зв'язку приблизно в 1,5 рази. В поле для збільшення дальності в 2 рази потужність треба збільшити в 24 = 16 разів. При виборі радіостанції по потужності визначитеся з місцем її роботи: велике індустріальне місто, невеликий населений пункт або ліс / поле / річки / озера. Справа в тому, що збільшення потужності в два рази аж ніяк не призводить до такого ж збільшення дальності зв'язку. Теоретично і практично доведено, що збільшення потужності в два рази призводить залежно від умов зв'язку до збільшення дальності всього в 1,3 -1,2 рази!

Тому, якщо Ви працюєте в умовах слабких перешкод або при їх майже повній відсутності (за місто), не витрачайте даремно гроші - використовуйте станції зі звичайною (не більше 4 Вт) потужністю. При цьому витрата джерел живлення в режимі передачі також буде менше, що важливо в умовах походу або коли підзарядка акумуляторів скрутна.

Якщо ж станція експлуатується в умовах сильних індустріальних перешкод (місто), то збільшення потужності дозволяє перевищити рівень перешкод і збільшити дальність зв'язку, або здійснити зв'язок, раніше неможливу. Також важлива потужність при використанні рацій в умовах щільного лісу і пересіченій місцевості. У цих випадках витрати, пов'язані зі збільшенням потужності, виправдані і призводять до позитивних результатів.

Д) Шумоподавлювач є у будь-якій пристойній радіостанції. Питання в його ефективності, тобто в величині сигналу, що відкриває поріг шумозаглушення, а також частоті "помилкових спрацьовувань" (Докладніше про шумоглушник) . У кращих моделей імпортних радіостанцій поріг шумозаглушення відкриває сигнал 0,5 мкВ, а у рацій виробництва ТОВ "КБ Беркут", наприклад, всього 0,05-0,07 мкв. Не треба плутати чутливість приймача і чутливість по спрацьовуванню порога шумозаглушення. Чутливість приймача вимірюється при фіксованому співвідношенні сигнал / шум, що забезпечує якісний, розбірливий прийом сигналу; а чутливість по спрацьовуванню порога шумозаглушення - абсолютне значення сигналу (в мкВ), що відкриває шумопонижувач.

Рації виробництва КБ Беркут можуть працювати з сигналом набагато слабшим (в 8-10 разів), ніж необхідний для роботи кращих імпортних Сі-Бі (27 МГц) радіостанцій.

Е) Економічність радіостанції. На жаль, на це рідко звертають увагу при покупці. Зате потім часто відчувають певні розчарування, погнавшись за "найпотужнішою рацією". Економічність, безумовно, найважливіший параметр портативних радіостанцій. Так, в режимі 90/5/5 (очікування / прийом з максимальною гучністю / передача з максимальною потужністю) комплекту акумуляторів ємністю 1000 мАг вистачає у рацій "Єгер-3М" на 24 години роботи, а у кращою серед імпортних портатівок діапазону 27 МГц " Maycom SH-27 "акб 1000 мАг вистачає на 8 годин.

Ж) Надійність в роботі: ударо, пило-, водостійкості, температурний режим роботи. Проведені випробування показують, що радіостанції "КБ Беркут" працюють в будь-яких температурних і погодних умовах (розроблялися в розрахунку на наші морози), завдяки виключно малій вазі і міцному бризгозащіщённому корпусу добре зарекомендували себе при роботі в найважчих умовах. Імпортні Сі-Бі рації в морози сильніші 10-15 градусів С не працюють, при попаданні всередину води виходять з ладу, ударів не переносять.

Порівняння рації "Єгер-80М" з "звичайної" імпортної портативної рацією діапазону 27 МГц (цей діапазон частот в зв'язку з умовами поширення радіохвиль забезпечує найбільшу дальність зв'язку в умовах лісу, пересіченій місцевості, гір, річок, озер) і з раціями іншихдіапазонів частот :

Рація Єгер-80М (27 МГц) Звичайна імпортна рація діапазону 27 МГц Дешева імпортна рація діапазону 433 МГц Професійна ударопрочная імпортна рація діапазону 433 МГц Маса з акумуляторами і антеною 305г близько 600г 100-250г 150 - 600 г Вихідна потужність 4 Вт 1 4 Вт 0,35 2,5 Вт 2-10 Вт Сигнал, що відкриває поріг шумозаглушення (числове значення чим менше, тим краще) 0,05-0,07 мкВ 0,5 мкВ 0,2-0,3 мкВ 0,2 мкВ час роботи від акумуляторів в режимі 90/5/5 очікування / прийом / передача 22 години від акб 1100мАч менше 8 годин 6-15 годин 8-15 годин Робота в будь-яку погоду, в будь-які морози так ні н т та Реальне гарантійне і післягарантійне обслуговування та як пощастить як пощастить так Звичайна дальність зв'язку в умовах лісу (залежить від щільності лісу, насиченості грунту вологою, рельєфу місцевості ...) (*) 4-8 км (з додатковою антеною Суперфлекс - 5 12 км) 1-3 км 0,5 - 1,5 км 1,5-3 км Звичайна дальність зв'язку в умовах рівного поля без електромагнітних завад до 10 - 12 км 6 км 3-5 км до 10 - 12 км

Як збільшити зону переносних рацій з компактними антенами до декількох десятків км?

Для збільшення зони радіозв'язку портативних рацій з компактними антенами можна застосувати встановлену з високо піднятою стаціонарною антеною базову радіостанцію з функцією репитера (Приймає, записує і ретранслює сигнал).

Корисні відео поради:

Опис органів управління рації Штурман-80М:

Опис органів управління рації Штурман-80М:   Беркут-806М - рація для полювання, риболовлі та походу:   Опис рації Єгер-80М:   Робота рації Єгер-80М з репитером:   Опис органів управління рації Штурман-882М: Беркут-806М - рація для полювання, риболовлі та походу:

Опис рації Єгер-80М:

Робота рації Єгер-80М з репитером:

Опис органів управління рації Штурман-882М:

Яка при цьому вийде дальність зв'язку?