Реклама
Реклама
Реклама

Реєстратори як доказ в суді. Правові питання

  1. А) Розгляд справи про адміністративне правопорушення
  2. Б) Кримінальне провадження
  3. В) Цивільний або господарська суперечка (відшкодування моральної або матеріальної шкоди)

Кожного водія, який дотримується правил дорожнього руху і дисциплінований на дорозі, все одно може чекати ряд загроз: протиправну поведінку патрульних поліцейських, неуважне, агресивна поведінка інших водіїв на дорозі. Сьогодні поговоримо про одне з найпотрібніших девайсів для сучасного автомобіліста - відеореєстраторові.

Сьогодні поговоримо про одне з найпотрібніших девайсів для сучасного автомобіліста - відеореєстраторові

Відеореєстратор (англ. Digital Video Recorder, DVR, цифровий відеореєстратор) - пристрій, призначений для запису, зберігання та відтворення відеоінформації (Вікіпедія). Відеореєстратори використовують для постійної фіксації того, що відбувається навколо автомобіля і в салоні, і вони працюють постійно. У кадрі, крім зображення, відображається час, дата, поточна швидкість руху, GPS-координати, ведеться аудіозапис. У разі виникнення спірної ситуації відеозапис може стати незаперечним доказом. Але наскільки правомірно використання такого запису?

Розглянемо найбільш поширені ситуації, в яких можна і потрібно використовувати запис відеореєстратора. Природно, перш ніж використовувати запис з відеореєстратора, як і будь-який інший доказ, слід відповісти на питання: в моїх це інтересах?

А) Розгляд справи про адміністративне правопорушення

До адміністративної відповідальності водій притягується в разі порушення ПДР, з створенням ДТП або без такого. Такі випадки врегульовані Кодексом України про адміністративні правопорушення, наказом МВС від 07.11.2015 р № 1395 «Про затвердження інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих не в автоматичному режимі» (далі - Інструкція).

Залежно від інкримінованої статті КУпАП, справа про адміністративне правопорушення може розглядатися як патрульним поліцейським, так і місцевим судом. В обох випадках щодо доведення діють вимоги ст. 251 КУпАП: докази - будь-які фактичні дані, на підставі яких у встановленому порядку орган (посадова особа) встановлює наявність або відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи і інші суттєві обставини. Ці дані встановлюються, в тому числі, показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, в тому числі такими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Підпункт. 4 п. 1 Частини 2 Інструкції зобов'язує долучати до протоколу про адміністративне правопорушення інші матеріали і документи, що містять інформацію про правопорушення.

Як бачимо, можливість використовувати запис відеореєстратора прямо передбачена ст. 251 КУпАП, і в зв'язку з цим кілька порад:

  1. У разі, якщо на Вас складають протокол про адміністративне правопорушення, а запис відеореєстратора підтвердить вашу правоту, відразу в усній формі заявите про наявність запису патрульному поліцейському.
  2. Бажано відразу ж на місці скопіювати запис з флешки відеореєстратора на ноутбук або інший девайс з пам'яттю.
  3. Необхідно переписати реквізити флешки (виробник, модель, серійний номер, інші позначки), саму флешку помістити в конверт (загорнути в аркуш паперу). На конверті надписати: дату, точний час, свої ПІБ, місце складання протоколу, ПІБ і номер жетона поліцейського, реквізити флешки.
  4. Передати конверт з флешкою ​​поліцейському, обов'язково зробивши про це позначку в ПРОТОКОЛІ (НЕ листочку А4, який турботливий поліцейський дасть Вам для викладу своїх пояснень).

Б) Кримінальне провадження

На жаль, іноді порушення ПДР призводить не тільки до пошкодження майна, а й до нанесення шкоди здоров'ю та життю. В такому випадку винуватцеві ДТП загрожує кримінальна відповідальність, передбачена ст. 286 Кримінального кодексу України.

Порядок досудового розслідування врегульоване Кримінальним процесуальним кодексом України, відповідно до ст. 84 якого доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані в установленому законом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність або відсутність фактів і обставин, що мають значення для кримінального провадження і які підлягають доказуванню, а процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів. Ст. 99 КПК відносить до документів і матеріальні носії з відеозаписами.

Єдиний реєстр судових рішень свідчить про те, що в багатьох випадках інформацію з відеореєстратора використовують як доказ, оформляючи це або як безпосереднє вивчення речового доказу в судовому засіданні, або вивчення протоколу слідчого про перегляд відеозапису, чи вивчення висновку експерта, заснованого на перегляді відеозапису.

З огляду на, що кримінальне провадження - вкрай чутлива і небезпечна сфера взаємовідносин з поліцією, однозначного ради, як поступити з відеозаписом на випадок потенційно «кримінального» ДТП, дати не можна. Запис часто відразу вилучається слідчо-оперативною групою. У той же час відсутні будь-які норми, які зобов'язують особу, яка брала участь в ДТП, беззаперечно передавати своє майно (відеореєстратор, флеш-карту) слідчому. Ніхто краще адвоката не направить в такому випадку Ваші дії, тому у випадку з потенційним кримінальним провадженням (нагадаємо «кримінальну» ДТП - це якщо внаслідок ДТП завдано шкоду здоров'ю) обмежимося тільки одним радою - НЕГАЙНО дзвонити адвокату відразу після дзвінка в швидку і поліцію.

В) Цивільний або господарська суперечка (відшкодування моральної або матеріальної шкоди)

ДТП як подія припускає наявність шкоди, відшкодування якої може бути здійснено в порядку цивільного процесу (слід зазначити, що і в «кримінальних» ДТП при розгляді кримінального провадження в суді відшкодування збитків здійснюється за цивільним позовом, який об'єднаний з матеріалами кримінального провадження на підставі ст. 128 КПК) або господарського процесу (якщо і позивачем, і відповідачем є юридичні особи). У цьому випадку на перший план виходить доведення причинно-слідчо зв'язку між впливом винного в ДТП особи і негативних наслідків (шкоди здоров'ю або життю, майну). Документи, що встановлюють провину (постанова про притягнення до адміністративної відповідальності, вирок, визначення) будуть основними джерелами доказів, але, в разі необхідності, встановлені там факти можуть бути підтверджені безпосередньо записом відеореєстратора.

Відповідно до ст. 57 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для справи. Ці дані встановлюються, в тому числі, на підставі речових доказів, зокрема, відеозаписів.

Господарський процесуальний кодекс в ст. 32 серед джерел доведення перераховує письмові та речові докази, які не зараховуючи відеозапису прямо до джерел доказів. Проте, практика свідчить про те, що відеозаписи як джерела доказів активно використовуються в господарському процесі.

Отже, готуючи позовну заяву в цивільному або господарському процесі з використанням відеозапису реєстратора, слід звернути увагу на наступні моменти:

  1. Запис краще подавати записану на CD-R диск і упаковану в запечатаний конверт.
  2. Якщо в ході досудового розслідування проводилася експертиза відеозапису, висновок за підсумками експертизи краще також додати до позовної заяви.
  3. Незважаючи на наявність відеозапису, позовну заяву все одно слід «обкласти» документами, пов'язаними з ДТП і нанесеним збитком.

Підводячи підсумок, слід зазначити, запис з відеореєстратора може стати вагомим доказом і убезпечити сумлінного водія від правових проблем, особливо в разі правильної та своєчасної подачі цього запису.

Гліб Норов, адвокат,
Партнер Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»
glibnorov.com
+38 068 388 79 46

Але наскільки правомірно використання такого запису?
Природно, перш ніж використовувати запис з відеореєстратора, як і будь-який інший доказ, слід відповісти на питання: в моїх це інтересах?