Реклама
Реклама
Реклама

Справа Oriflame. Швеція просить не кошмарити її бізнес в Росії

Управління ФНС по Москві вважає, що російська компанія «Оріфлейм косметикс» свідомо занижувала оподатковувану базу Управління ФНС по Москві вважає, що російська компанія «Оріфлейм косметикс» свідомо занижувала оподатковувану базу   Фото: Марина Лисцевої / ТАСС   Посол Швеції вважає, що в Росії створюються перешкоди для роботи шведських компаній

Фото: Марина Лисцевої / ТАСС

Посол Швеції вважає, що в Росії створюються перешкоди для роботи шведських компаній. Є ризик того, що вони підуть з російського ринку.

Про це Вероніка Бард Брінгус заявила на зустрічі з головою комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтином Косачовим.

За словами дипломата, зараз в російсько-шведських відносинах «є подразники». Як приклад посол навела ситуацію навколо косметичної фірми Oriflame, до якої виникли претензії у податкових органів. Чи можна говорити про тиск податківців на шведський бізнес в Росії?

Управління ФНС по Москві вважає, що російська компанія «Оріфлейм косметикс» свідомо занижувала оподатковувану базу. Під виглядом ліцензійних платежів за користування товарним знаком і фірмовими технологіями - так званих роялті - прибуток російської компанії перераховувалася нідерландської Oriflame Cosmetics В.V.

Після виїзних перевірок податківці прийшли до висновку, що російська «Оріфлейм косметикс» є не самостійним юрособою, а постійним представництвом іноземної компанії. На цій підставі їй було донараховано податки і пені на більш ніж півмільярда рублів. Наскільки обгрунтовані претензії податківців? Відповідає юрист колегії адвокатів «Юков і партнери» Дмитро Аніщенко.

Іншими словами, юристи не вважають переконливими представлені в суді докази залежності російської «Оріфлейм косметикс» від нідерландської компанії. Чому взагалі російської «Оріфлейм» зацікавилися податківці? Пояснює директор московського офісу компанії Tax Consulting UK Едуард Савуляк.

Юристи відзначають зростання кількості податкових справ у судах, і пов'язують це з тим, що перед органами ФНС поставлена ​​задача максимізувати податкові надходження в казну. Чи можна назвати це тиском на бізнес? Відповідає партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров.

Що стосується шведських компаній взагалі, і Oriflame зокрема, втручання посла, можливо, дасть позитивний результат. За словами юристів, схожа історія сталася нещодавно з однією з китайських компаній, якій теж донарахували податки. Але після того, як історія вийшла на дипломатичний рівень, податківці свої претензії відкликали.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Чи можна говорити про тиск податківців на шведський бізнес в Росії?
Наскільки обгрунтовані претензії податківців?
Чому взагалі російської «Оріфлейм» зацікавилися податківці?
Чи можна назвати це тиском на бізнес?
Ru в ваші джерела новин?