Реклама
Реклама
Реклама

Дон Кіхоти на парапланах, або Війна з вітряками на Боржавському хребті

Один з гірських хребтів Закарпаття турецькі інвестори планують забудувати 140-метровими вітряками

На Закарпатті черговий скандал в горах - через те, що один з найпопулярніших гірських хребтів - Боржаву, яка тягнеться через Міжгірщину, Воловеччину і Свалявщину, турецькі інвестори з благословення місцевих РДА планують забудувати вітрогенераторами.

Підняли бучу довкола цього проекту спортсмени-парапланеристи, адже існування мережі цих вітряків в горах ставить під загрозу існування цього виду спорту тут - а значить, і в Україні, тому що Боржавські вершини - єдине місце, яке підходить для парапланеризму. Крім усього, це ставить під загрозу розвиток інших видів туризму, якими славиться Боржава, тому що ці полонини відомі також як один з найдоступніших гірських хребтів (до того ж, надзвичайно мальовничий): від Воловця до першої вершини хребта - 40 хвилин ходу пішки. Також тут масово збирають яфина (чорницю - ред.) Місцеві жителі.

Один з гірських хребтів Закарпаття турецькі інвестори планують забудувати 140-метровими вітряками   На Закарпатті черговий скандал в горах - через те, що один з найпопулярніших гірських хребтів - Боржаву, яка тягнеться через Міжгірщину, Воловеччину і Свалявщину, турецькі інвестори з благословення місцевих РДА планують забудувати вітрогенераторами

І ось на все це кидають темну тінь вітряки, які планують встановити на хребті турецькі інвестори - для отримання з їх допомогою електроенергії, яку вони будуть продавати державі за "зеленим тарифом". Власне, місцевим від цього користь така: інвестор платить за оренду землі селища 600 тис. Грн на рік, а ще - будує дороги (для себе, звичайно, але ними будуть користуватися і місцеві, і туристи). За це найближчі 35 років над мальовничою Боржавою будуть крутитися вітряки. Звичайно, літати між ними - небезпечно для життя спортсменів, і навряд чи після будівництва мережі територія буде такою ж легкодоступною для туристів. Та й чи захочете ви в гори - ні до неба, вітрі і смерек, а до вітряків? ..

МАЛО БУТИ ШИРОКЕ ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ, А ПОСТАВИЛИ ПЕРЕД ФАКТОМ

Парапланеристи майже випадково наткнулися на відведені ділянки на загальнодоступною кадастровій карті. Один з пілотів розмістив відповідний пост в Facebook, щоб проінформувати інших спортсменів. Але за короткий термін цей пост поширили тисячі людей. Відразу стало ясно, що небайдужих до долі Боржавських пейзажів в сотні разів більше, ніж парапланеристів.

За словами пілотів, про будівництво вітряків на Боржаві стало відомо восени минулого року.

- Тоді ж ми зв'язалися з представником турецького забудовника (компанія "Атлас Воловець Енерджі", зареєстрована в Воловці), розповіли, що ця перспектива ставить під загрозу існування парапланеризму як виду спорту в Україні - адже ми базуємося на Боржавських полонинах, - розповідає спортсмен, інструктор -парапланеріст Андрій Когут. - Представник забудовника демонстрував виняткову толерантність, навіть обіцяв провести спільну прес-конференцію. Але зустрічі постійно переносилися, і в минулому році спільна зустріч, на якій можна було б обговорити всі ці питання, так і не відбулася. А ось вже в кінці січня цього року ми дізнаємося про відвід земель у межах Воловецького та Свалявського районів під ці вітряки. Все, земля вже в довгострокову оренду - і на кадастровій карті, яка є в загальному доступі, червоненькі позначені ці вітряки, які будуть стояти на вершинах Боржавського хребта. Зокрема, на Гимба (Гемба) і Великому Верху. Нас просто обвели навколо пальця.

Міжгірська РДА не дала погодження на розміщення вітряків на території свого району, бо вони добре розуміють, що це - хрест на туристичному бізнесі Межигір'я. Але тут така дуже цікава штука - межа між Свалявським і Міжгірським районами проходить по Боржавські полонини, і формально землі на вершинах - на тій же Гимба і Великому Верху - саме ті клаптики, на яких будуть розміщені вітряки, відносяться до Свалявському району. Тобто, все по закону, і якщо Міжгір'я дозволу не дало, ми поставимо вітряки на Свалявщині - але поставимо.

Колеги та знайомі з Міжгірщини, які тільки що це побачили, теж в шоці. Тому що без них за них все вирішили. А тепер, коли вже узгоджені детальні плани, відбулися «позитивні суспільні слухання» - дуже дивні, до речі, слухання - нібито за їх результату населення «за», але при елементарному опитуванні або в приватних розмовах - дуже важко знайти хоча б певну кількість прихильників такого проекту. Звичайно, після децентралізації люди раді, що в район приходять інвестиції, але не ціною перетворення природної перлини в індустріальний парк.

Ясно, що представник забудовника максимально формально намагається дотриматися всіх норм закону. Але такі проекти, які зачіпають інтереси багатьох громадських груп, повинні виноситися на обговорення для широкого загалу. Це повинно бути не повідомлення в районці про призначення громадських слухань, яке ніхто не читає, - каже пілот. - Для цього робиться сторінка у Фейсбуці, сайт, на якому розміщують ДП, карту - щоб люди могли подивитися до початку слухань схеми розміщення, як саме і чиї інтереси буде зачіпати нове будівництво. У нас же все робиться під килимом, а потім всіх просто ставлять перед фактом - ось і все. Дивна річ - забудовник в промовах часто апелює до європейських норм і правил, а сам їх не дотримується вже на початковій стадії. Невже дійсно є що приховувати? Чому громадськість інформують в останню чергу, та ще й у формі констатації факту?

ОДИН УРОК Боржавської МАТЕМАТИКИ

- Сотні спортсменів 15 років розкручували польоти на Боржаві, щоб проводити там міжнародні змагання! Тепер на цих стараннях просто ставлять хрест - у вигляді вітряків, - каже інструктор. - Я впевнений, якщо б публічне обговорення цього будівництва почалося раніше, його б не було в такому вигляді. З усіх місцевих жителів, яких запитували наші пілоти в Воловці і Пилипці, ніхто не підскочив від радості, що у них побудують мережу вітрових електростанцій. Вони розуміють, що під загрозою - їх бізнес, який вони теж довго будували в цьому регіоні.

Зараз же, за відкритою інформацією, вітряки будуть приносити громаді Воловецького району щорічний дохід в розмірі 600 тисяч гривень. «Це копійки», - говорить Андрій Когут. - «А ще врахуйте інфляцію і постійне зниження курсу валюти». І пропонує порівняти цю суму з доходами від туризму в регіоні:

І пропонує порівняти цю суму з доходами від туризму в регіоні:

- Між іншим, один парапланерист в середньому в день залишає в Пилипці (Подобовці, Ізках, Студеному, Гукливому і т.д.) 500 грн (житло, 2 рази харчування, підйомник, уазик, перекусити в чайовне, розваги, піца, чани, сауни, масаж і т. д.) Причому! Ці гроші рівномірно розподіляються по інфраструктурі і відразу потрапляють до місцевих жителів. Парапланерниє змагання на 8 днів з 80-ма учасниками - це 320 тис. Грн за одні змагання. А таких змагань в сезон три! Воловецькому ж району обіцяють 600 тис. В рік, причому гроші йдуть на рахунки, а в якій формі вони доходять до місцевих жителів, не зовсім ясно. Крім того, на Гимба працює 5-10 тандемів. Кожен тандем викочує в день в середньому 5 пасажирів. 90% пасажирів їде на Боржаву політати спеціально! Половина з них залишаються більше ніж на 1 день, тобто ночують і додатково живляться. Кожен пасажир, крім польотів, залишає 300-400 грн (транспорт, підйомник, харчування, зайти в магазин по дрібниці, сувеніри). Вважаємо: 60 льотних днів на рік помножити на 5 тандемів, помножити на 5 пасажирів, які платять по 400 грн - це 600 000 грн! Якщо брати змагання + тандеми - це виходить 1 млн гривень в рік. З вітряками парапланеризм вмирає - отримуємо 0 грн в рік! Тобто, кілька депутатів Воловецького та, головне, Свалявського районів повирішували на двох, що жителі Міжгірського району будуть заробляти на мільйон гривень в сезон менше! Геніально! І дуже по-сусідськи ... І це мінімальні розрахунки. Адже, крім змагань, сотні пілотів відвідують Боржаву заради тренувальних польотів, і більшість приїжджає з сім'ями на кілька днів! Ми звернулися до економіста Міжгірської районної ради підготувати більш точний розрахунок того, скільки ж втратять Міжгірський і частково Воловецький райони після знищення парапланеризму і дельтапланеризму в регіоні.

- Але навіть якщо залишити парапланеризм, - я хочу запитати у громади Воловця, навколишніх сіл, - каже пілот, - а також у власників землі, крісельних підйомників, лижних трас, готелів, приватних садиб, кафешок, ресторанів і просто всіх жителів-бізнесменів регіону : ви приблизно уявляєте, наскільки подешевшає ваш бізнес, ваша нерухомість і ваше майно, коли на Боржаві стоятимуть ці вітряки? Заберіть у Боржави походи, польоти, чорниці, пейзажі - що залишиться? Люди їдуть милуватися природою, тому витрачають у вас гроші! Повірте, милуватися техногенних парком в горах бажаючих буде значно менше!

Але є й інша думка про фінансовий бік справи. Депутат Воловецького районної ради та розробник проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду Олександр Соломко каже, що Воловеччина від проекту тільки виграє.

- Я підтримував проект на самому початку, нагадаю, що неодноразово писав про нього і запрошував до обговорення всіх бажаючих.

Згідно з проектом будівництва, передбачається повна реконструкція дороги з Воловця до Березняків (Свалявський район), що, на мою думку, значно збільшить число бажаючих самостійно піднятися на гору пішки, на автомобілі і за допомогою велосипеда або мотоцикла.

Щодо слабкої підтримки будівництва серед місцевого населення - твердження не витримує ніякої критики, можливо через те, що серед місцевого населення майже немає парапланеристів. Особисто мій опитування, який триває постійно вже майже рік, говорить про зворотне. Але, щоб бути до кінця об'єктивним, запрошую пана Андрія Когута спільно проїхатися по нашому району і почути, що люди насправді думають, а не навішувати ярлики і робити висновки, проїжджаючи (!) Через наш район в Пилипець 3-4 рази на рік . Можливо, разом зі мною вдасться виявити більше прихильників будівництва ВЕС, а також особисто познайомитися з тією купкою районних «депутатів-варварів», - полемізує з парапланеристів Когутом депутат. - Особливо багато прихильників ми з паном Андрієм знайдемо в Воловці, адже саме в бюджет селищної ради має надходити 846 тис. Гривень щорічно згідно з договорами оренди на 16 земельних ділянок загальною площею 11,25 га. До речі, реально один вітряк займає площу в 0,04 га, тобто вилучається тільки 0,60 га земель! Після його будівництва відбудеться повна рекультивація земель (...). Економічна ефективність в такому випадку становить просто фантастичну суму: 1,4 млн / га!

Чимало прихильників ми знайдемо по дорозі, а можливо і сам пан Андрій стане прихильником будівництва ВЕС, коли дізнається, що Воловецький район є дотаційним на 90% !!! Так, я не помилився !!! На дев'яносто відсотків Воловецький район залежить від дотацій, субвенцій і т. П! А я і купка варварів-яничар поставили собі за мету зробити наш район фінансово спроможним. Чомусь нікого не перекошує від того, що через Воловецький район йдуть всі мислимі транспортні коридори, трубопроводи, високовольтні ЛЕП, знаходиться величезна газокомпресорна станція, траса Київ-Чоп, дорога в кінці кінців. Зате немає сміттєпереробного заводу, немає меблевої фабрики, немає заготовки м'яса і молока, немає потужного вирощування зернових, картоплі, фруктів тощо.

Так, зростає чорниця. Незважаючи на всі морози, систематичні пожежі та інші антропогенні та промислові впливу. І буде рости далі - не беріть на себе апокаліптичні прогнози! До речі, загальний (!) Дохід до районного бюджету після закінчення сезону чорниці не перевищив 200 тис. Грн, - каже місцевий депутат і резюмує, що для розвитку територій районів, на яких заплановано будівництво вітряків, варто домовлятися, а не використовувати мову ультиматумів.

Вивчаємо, чи не зашкодить ВІТРЯКІВ птахів

Серед іншого, крім туристичних принад Боржава - це ще й унікальна екосистема. Згідно із законом, перед призначенням громадських слухань щодо відведення земель під будівництво, повинна була проводитися ОВНС - тобто, відповідні ліцензовані фахівці повинні були дати оцінку впливу на навколишнє середовище Боржавських полонин встановлених там вітрогенераторів. Чи будуть впливати і як саме вітряки своїм шумом і вібрацією на навколишнє середовище?

Це питання у представника забудовника намагалися з'ясувати екологи з закарпатської ГО «Екосфера».

- Вітряки того типу, які пропонуються на Боржаві, загрожують перш за все мігруючих птахів, хижим птахам і кажанам, які не сприймають лопаті вітряка, як природну загрозу, через що дуже часто гинуть. Дослідження цієї теми дуже популярні в країнах, де розвинена вітрова енергетика, наприклад, в Німеччині та Нідерландах. Тому, перш ніж розробляти проект будівництва, інвестор повинен був замовити виконання якісної оцінки впливу на навколишнє середовище (тут слід, що ОВНС виконувалася за старим законодавством). Ми подавали офіційний запит для ознайомлення з цим документом. Інвестор нам відмовив, що є порушенням законодавства, тому що ОВНС є публічним документом. З цього я роблю висновок, що така оцінка виконана формально і ніяких орнітологічних досліджень і досліджень рукокрилих на Боржаві не було зроблено. Тому вважаю, що зараз як районна влада, так і громадськість повинна змусити інвестора здійснити оцінку впливу на навколишнє середовище цього масштабного проекту згідно з новим законодавством. А також стратегічну екологічну оцінку впливу всіх запланованих об'єктів, - каже еколог Оксана Станкевич-Волосянчук.

Власне, представники інвестора запевнили, що всі необхідні документи, в тому числі і ОВНС є, - про це в телефонному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив представник інвестора Святослав Жмуцький. Він розповів, що перед громадськими слуханнями ОВНС зробила ліцензована фірма "Еко-Захист", що спеціалізується на оцінці подібних проектів.

- Ми докладемо всіх зусиль, щоб незабаром ці документи були у відкритому доступі в Закарпатській ОДА - тому якщо хтось із екологів хоче дослідити це питання, будь ласка, - сказав Святослав Жмуцький. - Так ось, за оцінкою екологів, яка проводилася понад рік тому, ці вітряки не завдаватимуть шкоди навколишньому флорі і фауні.

Також Жмуцький повідомив, що поки залишається відкритим питання впливу вітряків на полонинах на перелітних птахів і кажанів. Це питання зараз вивчають представники так само ліцензованої компанії від Мелітопольського інституту птахів.

- Після укладення фахівців ми, в разі виникнення нової інформації, скорегуємо розташування вітряків. Власне, на днях ми зробимо сторінку в мережі Фейсбук і офіційний сайт проекту - щоб всі бажаючі могли ознайомитися з ним, - додав Жмуцький.

БУДУТЬ І яфина, БУДЕ І ДОСТУП

Святослав Жмуцький запевняє, що компанії інвестора, який просуває цей проект на Закарпатті, побудували такі ж вітростанції в Туреччині - там все добре працює, немає ніяких проблем.

- Перед підготовкою дозвільної документації ми чітко дотримувалися законодавства України, були проведені громадські слухання з відповідними повідомленнями в пресі - в Воловці і п'яти громадах Свалявського району, які зараз об'єднані в Полянскую ОТГ. Під час слухань від місцевих жителів були зауваження - щоб був доступ на полонини під час збору ягід - яфини, ми з огляду на це, навіть пішли назустріч і пересунули вітряки на інші локації в рамках відведених нам ділянок. Турбіна, розташована в долині, буде займати квадрат 20 на 20 метрів, там не буде ніякої охорони і загороджень, запевняє Жмуцький. - Тому про обмеження вільного доступу для туристів, які ходять на полонини Боржави, мова не йде жодним чином - крім того, ми зобов'язуємося встановити кілька оглядових майданчиків для туристів на самих вітряки. Отже, ці землі віддали нам на 35 років - їх переоформили з земель сільгосппризначення на землі енергетичні. І ми зобов'язуємося платити за них громаді 600 тисяч гривень щорічно. Також за нами - реконструкція блоку на Воловецької електропідстанції, і будівництво доріг.

Власне, згідно з планами, дороги повинні побудувати вже в цьому році - монтаж конструкцій вітряків на полонинах сподіваються почати восени цього року, сказав Жмуцький.

ЧОМУ САМЕ Боржавський хребет?

Цікавлюся у представника інвестора, чому саме Боржавські полонини були обрані для розміщення вітрогенераторів.

- Адже саме на цьому хребті сходяться ваші інтереси як забудовника з представниками турбізнесу і спортсменами?

- Боржавський хребет - це потенційний об'єкт для вітроенергетики, це визначено фахівцями, і при виборі місця для вітрогенераторів в Закарпатській ОДА нам дали інформацію про те, що саме цей хребет є найефективнішим в цьому сенсі, - каже Святослав Жмуцький.

У Андрія Когута, інструктора по парапланеризму, з цього приводу теж є думки.

- Більшість пілотів - люди з вищою освітою. Багато хто з нас працюють в енергетиці. Ми розуміємо, що побудова споруд такого масштабу на таких непростих ділянках як хребет між горою Великий Верх та Стій, наприклад - це складний інженерний проект. Та й просто побудувати дорогу на схилі від Воловця під таким кутом і з такими радіусами, щоб тягачем вивезти 45-метрову лопать - це, вибачте, "будівництво століття". Швидше за все, тут при виборі місця керувалися іншим - економією. Воловець - зручна транспортна розв'язка як залізнична, так і автомобільна, ще й недалеко від міжнародної траси. Тобто, з точки зору логістики - ідеальний варіант. Плюс - легкість підключення в електромережу в Воловці, а іншого «кінця» - в Сваляві. А додайте простих довірливих людей, які за копійки віддали землю під технопарк. Просто «джек-пот». З такими «плюсами» можна сміливо плювати на пейзажі, екологію і туристичний бізнес місцевого населення.

- Ми хочемо дати зрозуміти всім, що ми не проти такого проекту і не проти ні альтернативної енергії, ні іноземних інвестицій, - переконує Когут. - Ми всі - за альтернативну енергетику обома руками! Чому забудовник не хоче розмістити вітряки в Воловецькому та Свалявському районах так, щоб не нищити красу Боржавського хребта, щоб не виникало конфліктів і протестів? А судячи з реакції людей - такі протести неминучі.

МИ ГОТОВІ ЗУСТРІЧАТИСЯ І ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМИ

Про хвилі невдоволення проектом, яка распостртаняется в мережі, представнику інвестора відомо.

- Відносно парапланеристів, - каже Святослав Жмуцький, - у нас вже були з ними розмови, ми готові і надалі зустрічатися і вирішувати проблеми. В рамках виділених нам ділянок ми готові розмістити наші вітряки так, щоб вони не заважали спортсменам. Хоча, насправді, вітряки їм не будуть заважати - вони ж розташовані на вершинах, а парапланеристи, як відомо, з вершини тільки стартують, їх політ триває нижче. Тому наші вітряки ніяк не стоятимуть у них на дорозі, крім того, ми готові розміщувати їх на вершинах таким чином, щоб місця вистачило всім.

- Проблема в тому, - пояснює зі свого боку Андрій Когут, - що через незначну ширини хребта - літати поряд з такими спорудами саме на Боржаві - вірна смерть, тому тут і йдеться про те, що з цими вітряками парапланеризму на Боржаві прийде кінець , - говорить Андрій Когут. - Ми знаємо, що в світі є локації, де парапланеристи літають поруч з вітряками, самі бували на них, але там широкі кількарівневого хребти, - і обходити вітряки дуже просто. Однак особливість Боржавського хребта в тому, що він занадто вузький.

Ідеальний варіант, пропонують парапланеристи, не ставити вітряки на Боржавському хребті взагалі, а перенести їх на сусідні (хоч вони і менше по висоті). Наприклад, Нижні Ворота - Лази - Канора-Студений. І сама логістика, той же район, ті ж податки, але набагато легше будівництво та обслуговування. Вітряки біля газоперекачувальної станції і численних ЛЕП не те що не погіршать вигляд, а навіть поліпшать його. Компромісний варіант - не ставити вітряки на відрізку Метеостанция - Великий Верх - Граб, а змістити їх більше вглиб Воловецького та Свалявського районів (в сторону гори Стой і відрогів і в напрямку Сваляви). Це дозволить зберегти парапланерний спорт і пейзажі хоча б Міжгірського району, який категорично проти цього варварства - від голови РДА до простих людей.

- Ми, парапланеристи, однозначно «за» вітрову енергетику, давайте її розвивати в країні, але чому ці вітряки потрібно розташовувати вздовж одного з найпопулярніших гірських масивів Карпат і нівелювати таким чином масу інших можливостей - заради інших? Парапланерний курорт в Україні після окупації Криму з необхідним географічним рельєфом, достатнім рівнем інфраструктури тільки один - це Пилипець-Боржава! Це також єдина локація в Україні, де можна проводити змагання міжнародного рівня FAI-2, а ще - це єдина локація в Україні, де можна проводити тренування спортсменів, включаючи учасників збірної України. А через кілька років парапланеризм може стати олімпійським видом спорту (такий проект вже готується), і відповідних спортсменів в Україні вже в рази більше, ніж біатлоністів! Наші спортсмени показують високі результати на міжнародних змаганнях. Тому ми просимо звернути увагу на проблему на Боржаві і внести зміни в проект, поки ще не пізно! - аргументують спортсмени.

Тоді, вважають парапланеристи, проект підтримають всі - місцеві жителі, туристи, екологи, спортсмени. І тоді він дійсно стане гордістю Закарпаття і прикладом для інших областей.

Тетяна Когутич, Ужгород

Та й чи захочете ви в гори - ні до неба, вітрі і смерек, а до вітряків?
Невже дійсно є що приховувати?
Чому громадськість інформують в останню чергу, та ще й у формі констатації факту?
Заберіть у Боржави походи, польоти, чорниці, пейзажі - що залишиться?
Чи будуть впливати і як саме вітряки своїм шумом і вібрацією на навколишнє середовище?
ЧОМУ САМЕ Боржавський хребет?
Адже саме на цьому хребті сходяться ваші інтереси як забудовника з представниками турбізнесу і спортсменами?
Чому забудовник не хоче розмістити вітряки в Воловецькому та Свалявському районах так, щоб не нищити красу Боржавського хребта, щоб не виникало конфліктів і протестів?