Реклама
Реклама
Реклама

Гість «СОЮЗу» - міністр Анатолій Чорний

РЕАЛЬНІ результати співпраці будівельників Білорусі і Росії можна побачити, кажучи словами популярної пісні, від Москви до самих до околиць.Що вдалося зробити і які перспективи?Про це кореспондент «СОЮЗу» розмовляє з міністром архітектури і будівництва Білорусі Анатолієм Чорним.
фото: віталій гиль

- Анатолій Борисович, як часто ви буваєте в Росії, в яких регіонах?
- Спеціально таку статистику не веду.Їжджу по мірі необхідності.У травні, наприклад, зустрічалися з губернатором Брянської області, обговорювали можливу співпрацю.Псков - регіон, за яким я закріплений як член Уряду.Там буваю мінімум 2 рази на рік.Був в Республіці Комі, де будуємо школу на 1200 місць, і в планах ще на 600 місць.Не забуваємо Калінінградську область.Там необхідно побувати найближчим часом і зустрітися з губернатором.Так що в регіонах буваю більше десятка разів на рік.

Анатолій Чорний: На будівельних об'єктах в Росії зараз працюють понад тисячу білорусів.
фото: Володимир Шлапак.


- Можна додати до цього переліку, напевно, і Калугу, Санкт-Петербург, Москву ...

- У Москві глобальні питання обговорюємо з міністром будівництва, віце-прем'єром російського уряду. А в Калузі і області буваю найчастіше. Там багато серйозних завдань вирішуємо, в тому числі із залученням частого бізнесу. Тільки що дивився, яка там обстановка - на об'єктах встановлені відеокамери, картинка надходить на мій монітор в режимі реального часу. Почали нову школу, найближчим часом профінансуємо цей об'єкт. Ще одну школу закінчуємо, вже монтуємо спеціалізоване обладнання. До нового навчального року здамо. Там і дитячий сад вже побудований, завершується благоустрій, і комплекс житлових будинків. Взагалі Калуга - наш пріоритетний регіон. Ми там зустріли підтримку і розуміємо, що потрібно, щоб співробітництво розвивалося.
- За що цінують в Росії білоруських будівельників?
- Якщо говорити про монтажних організаціях, то наша перевага в тому, що в Білорусі вдалося зберегти школу монтажників, чого не скажеш про суміжних державах. Один з останніх прикладів - Усольський калійний гірничо-збагачувальний комбінат, де монтаж відповідальних трубопроводів вів наш трест «Промтехмонтаж». Затребувані і інженерно-технічний склад, і робочі. Кваліфіковані зварники, монтажники сьогодні в дефіциті всюди, в тому числі в Білорусі, однак знаходимо можливість брати участь в спорудженні російських об'єктів. Але є і працівники, недовантажені поки в нашій країні. Тому беремо в Росії комплексні проекти, ведемо будівництво під ключ. Та ж школа в Калузькій області - наочний приклад. Задіяні фахівці від муляра, штукатура до монтажника. Плюс залучення наших інвестицій: школу будуємо за кошти Білоруського банку розвитку. Розрахунок після прийняття об'єкта замовником.
- Білорусь тим самим виступає в ролі інвестора?
- Школа в Калузі стала нашим пілотним проектом в 2017 році, коли ми виступили інвестором відповідно до 534-м Указом Президента Білорусі. Аналогічну схему намічаємо застосувати в Сиктивкарі. У Калузі вже другий проект починається за таким же принципом: завершено оформлення кредиту, підписано кредитну угоду, розраховуємо в перших числах червня його реалізовувати. Поки працюємо там за рахунок власних коштів. У 2019 ця схема розгорнеться на повну силу.
- У Москві глобальні питання обговорюємо з міністром будівництва, віце-прем'єром російського уряду фото: АРКАДІЙ КОЛИБАЛОВ
- Скільки в середньому працює в Росії білоруських будівельників і як вони захищені в соціальному плані?
- Кількість працюючих залежить від стадії зведення об'єкта. На етапі загальнобудівельних робіт це може бути 1000 і більше осіб. Стільки приблизно зараз і маємо. Що стосується соціальної сторони, то, працюючи по 534 Указу, ми повністю захищаємо своїх людей. Адже ми виступаємо як підрядники та інвестори, власними грошима все оплачуємо. Навіть коли будуємо житло за рахунок власних коштів і коштів російського замовника і розрахунок отримуємо за результатами реалізації цього житла, намагаємося щоб усі норми дотримувалися. Так, в Калузькому регіоні відразу було передбачено будівництво школи і дитячого садка, під'їзна дорога з тролейбусної лінією і розворотним кільцем. Тим самим район вийшов комерційно привабливим і ризики мінімальні. Коли вдома піднімаються вище 3-4 поверху, вже практично все житло розкуплено, і нашим ремонтує виплачені аванси.
- А наскільки широко використовуються білоруські матеріали і конструкції?
- Житло практично всі будуємо зі своїх конструкцій, доставляємо своїм автотранспортом або залізничним. Школу комплектуємо відсотків на 70 з білоруських матеріалів. У Калузі є хороший завод керамічної плитки, але разом з тим білоруські колекції виявилися цілком конкурентоспроможні. Мінський завод «Керамін» зробив кілька дизайн-проектів деяких приміщень і холів по поверхах. Врахували і вік учнів. Вийшло вигідно і реклама свого роду. Залізобетонні конструкції практично всі виробництва Республіки Білорусь. Для того щоб в найкоротші терміни укомплектувати об'єкт, ми задіємо потужності основних білоруських підприємств. Експорт будматеріалів щорічно зростає. Так, в минулому році приріст склав 23 відсотки, в цьому вже 20.
- У Росії затребувані білоруські проекти та інші інженерні розробки?
- Досить широко. Наші проектні інститути мають всі необхідні допуски. Чи вміємо працювати і з місцевої стройекспертізой. Десь просто окремими розділами беремо проектування, десь виходимо на генпідряд. Зараз консолідуємо зусилля з російськими колегами. Проектні інститути, наука повинні працювати разом, щоб не винаходити кожному свій велосипед. Житло будуємо по білоруським проектам, адаптованим до українських умов. Наші інститути здійснюють прив'язку проектів, проходять стройекспертізу. Підходи по планувань, звичайно, погоджуємо з замовником. У нас є повний набір планувань в будинках ККД. Що стосується шкіл, там інша ситуація. Є альбом проектів Російської Федерації, рекомендованих до застосування. Ми пропонуємо туди включити і наші новітні розробки. Є у нас і хороші проекти дитячих садків.
- Радує мінчан житловий квартал Московський. А коли з'являться Санкт-Петербурзький і, відповідно, Мінський в місті на Неві?
- На жаль, проект «Два квартали» з об'єктивних причин затягнувся. Але найскладніше питання - виділення землі - вирішено. Тепер справа піде швидше. Наші організації спроектріруют квартал для пітерців і навпаки. Але чому мова тільки про столицях? У Калузькій області нами побудовано два білоруських кварталу і третій добудовуємо: в Обнінську, Калузі і Балабаново.
- Якою мірою вас як професіонала задовольняє взаємодія при спорудженні найбільшого союзного об'єкта - Білоруської АЕС?
- «Росатом» - це надзвичайно серйозні технології, нові підходи, інженерна опрацювання і супровід об'єкта, електронне моделювання процесів. Всьому цьому ми, працюючи рука об руку, вчимося. Але і свій рівень підтверджуємо. На початковому етапі виконували майже 80% обсягу робіт. Зараз почалися спеціальні монтажні роботи, наша частка знизилася до 60%. Теж чимало. Це відкриває широкі перспективи. У «Росатома» солідні об'єкти в Росії і за кордоном. І ми плануємо разом з нашими колегами виконувати комплекс робіт, вже освоєний нашими підприємствами на БелАЕС.
- А як бачаться перспективи в цілому?
- У Білорусі зростають інвестиції в економіку, і будівельники відразу стали затребувані. Але це не означає, що ми якісь проекти в Росії будемо згортати: у нас задньої швидкості немає. Йде опрацювання серйозних проектів вартістю до ста мільйонів євро. Але і невеликі об'єкти на 30-40 мільйонів російських рублів нашим підприємствам цікаві. Працюючи на російському ринку, ми краще пізнаємо один одного, бачимо нові підходи, технології. Це дає поштовх до власного розвитку. Завдання стоїть мінімум на 5% в рік приростати з експорту стройуслугі. За будматеріалів фактично виходимо на 20%.
- Спасибі за бесіду!
[email protected]
БІЛОРУСЬКІ ОБ'ЄКТИ В РОСІЇ
Калузька область
Білоруські будівельники зводять в Калузькій області сучасні мікрорайони з соціальною інфраструктурою - школами, поліклініками, дитячими садами і упорядкованою територією. В даний час в Калузі реалізуються такі проекти, як житлові комплекси «Малинівка» і «Малинівка - 2», «Анненков», міні-поліс «Веснянки», а також багатоповерхова забудова «Білоруський квартал» в Балабаново і «Заовражье» в Обнінську. Будівельні матеріали в Калузьку область поставляють шість білоруських заводів.
Псковська область
У мікрорайоні Борисович в Пскові за участю білоруських будівельників і використанням білоруських будматеріалів побудована школа на 1350 учнів. Зараз білоруські будівельники беруть участь у зведенні школи N 6 у Великих Луках і перинатального центру в обласному центрі. Використовуються будматеріали і ліфтове обладнання білоруського виробництва. Також білоруські фахівці детально пропрацювали і представили проект нового житлового мікрорайону з романтичною назвою «Бузковий бульвар».
Сахалінська область
Це єдиний російський острівної регіон. Він складається з 59 островів, найбільший з яких - острів Сахалін. Тут за передовими білоруським технологій в селі Роздольне будується тваринницька ферма на тисячу голів великої рогатої худоби і агрогородок на 50 будинків. Агрогородок включає всю дорожню і інженерну інфраструктуру. Будинки площею 100 кв. метрів здаються «під ключ». Крім того, тут буде побудовано плодоовочеву сховище, а також вже розбитий великий яблуневий сад.

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Що вдалося зробити і які перспективи?
За що цінують в Росії білоруських будівельників?
Білорусь тим самим виступає в ролі інвестора?
А наскільки широко використовуються білоруські матеріали і конструкції?
У Росії затребувані білоруські проекти та інші інженерні розробки?
А коли з'являться Санкт-Петербурзький і, відповідно, Мінський в місті на Неві?
Але чому мова тільки про столицях?
Якою мірою вас як професіонала задовольняє взаємодія при спорудженні найбільшого союзного об'єкта - Білоруської АЕС?
А як бачаться перспективи в цілому?
Помітили помилку?