Реклама
Реклама
Реклама

Квартирні теплолічильники "Індивід" для вертикальної розводки опалення

  1. Кому підходить теплосчетчик "Індивід"?
  2. Принцип роботи вимірювача кількості теплоти "Індивід"
  3. Скільки можна заощадити?
  4. Як встановити?
  5. Реєстрація вимірювача "Індивід" в домоуправляющей компанії або ТСЖ
  6. На сьогоднішній день сформовані акти для 9 типів радіаторів

У попередній   статті   згадувався той факт, що установка індивідуальних теплолічильників в квартирах з вертикальною розводкою опалення проблематична через те, що на кожен стояк доведеться встановлювати окремий прилад обліку, в той час як при горизонтальній розводці досить   встановити один квартирний теплолічильник

У попередній статті згадувався той факт, що установка індивідуальних теплолічильників в квартирах з вертикальною розводкою опалення проблематична через те, що на кожен стояк доведеться встановлювати окремий прилад обліку, в той час як при горизонтальній розводці досить встановити один квартирний теплолічильник .

ІВК "Саяни" випустило новинку - вимірювач теплової енергії "індивід" , Який є оптимальним вирішенням цієї проблеми.

Кому підходить теплосчетчик "Індивід"?

Як визначити, вертикальна розводка або горизонтальна?

При вертикальній розводці кожна батарея підключена до окремого "стояку", тобто до двох трубах - одна виведена з стелі, інша йде в підлогу. Якраз для таких приміщень і призначені прилади "Індивід".

Якщо у вашій квартирі труби до батарей підходять з підлоги і йдуть в підлогу - розводка опалення горизонтальна, і при установці індивідуальних приладів обліку тепла варто вибирати між теплолічильниками ELF , комбік або іншими побутовими теплолічильниками .

Вертикальна розводка опалення   Горизонтальна розводка опалення Вертикальна розводка опалення Горизонтальна розводка опалення

Незважаючи на те, що горизонтальна розводка опалення обходиться забудовнику в середньому на 20% дорожче вертикальної, в сучасних будівлях використовують саме такий принцип. Покупець квартири заплатить трохи більше за свій новий будинок, причому різниця ця в масштабах цін на нерухомість не дуже помітна, але все життя потім буде економити на платі за опалення і завжди зможе налаштувати оптимальний температурний режим для своєї квартири незалежно і не впливаючи на температуру у сусідів .

Варто зауважити, що вертикально і горизонтально розведено може бути не тільки опалення, але і гаряча і холодна вода. Принцип той же - при горизонтальній розводці труби, які підходять до крана, приховані в стягуванні підлоги, при вертикальній підключаються до загального стояка.

Принцип роботи вимірювача кількості теплоти "Індивід"

На кожен радіатор встановлюється окремий прилад відповідно до інструкції по установці. На базі різниці температури в кімнаті і теплоносія в батареї він обчислює умовне кількість теплоти, що віддається радіатором.

Для перекладу цієї умовної величини в кВт * год показання приладу "Індивід" множиться на потужність радіатора (вказана в паспорті опалювального приладу) і коефіцієнт, що враховує тип використовуваного опалювального приладу (надається виробником вимірювача за результатами калібрування).

Обчислювані таким чином показання множаться на тариф і щомісяця передаються разом з оплатою в теплопостачальну організацію.

На відміну від "Індивід" -ів, теплолічильники, призначені для установки в квартирах з горизонтальною розводкою опалення, в якості своїх показань відображають кількість теплоти відразу кВт * год або гігакалоріях (1 кВт * год = 0,0036 ГДж = 0,0008598 Гкал) .

Скільки можна заощадити?

Незалежно від наявності або відсутності загальнобудинкового приладу обліку оплата за опалення при проживанні в багатоквартирному будинку складається з:

Незалежно від наявності або відсутності загальнобудинкового приладу обліку оплата за опалення при проживанні в багатоквартирному будинку складається з:

  1. 1. вартості теплової енергії на обігрів квартири
  2. 2. вартості теплової енергії, витраченої на обігрів частини приміщень загального користування (під'їздів).

На другу складову ми вплинути практично не можемо, але можемо значно скоротити першу і платити тільки за реально спожите тепло і не круглий рік, а тільки під час опалювального сезону.

На підставі статистики по вже встановлених приладів можна зробити висновки, що загальнобудинкові лічильники дозволяють заощадити на оплаті за опалення від 60% до 25% в порівнянні з нарахуваннями за нормативом. Відсоток економії залежить від загальної площі, якості утеплення будинку і кількості квартир в ньому. Наприклад, для нових (отже, теплих) стоквартирних будинків економія буде близька до максимальної, для невеликих малоповерхівок (бл. 25 квартир) у власника кожної квартири заощадити вийде близько чверті оплати за нормативом.

У разі ж встановлення індивідуальних приладів обліку економиться від 40 до 60% від нормативних нарахувань.

Нормативи на теплоспоживання в Новосибірській області встановлюються додатком * наказом №171-ТЕ Департаменту по тарифам Новосибірської області від 16.08.2012.

Тарифи на теплову енергію можуть відрізнятися у різних постачальників. У основного постачальника в Новосибірську (СібЕко) з 01.07.2013 тариф на теплову енергію становить 1036 руб. / Гкал.

Приймемо до уваги середнє значення нормативу місячного споживання теплоенергії, які справедливо для 5-9-поверхових будинків, зведених до 1999 року - 0,0268 Гкал на 1м2 житлових і нежитлових приміщень. Припустимо, є житлове приміщення площею 50м2 - зазвичай це 2-3-кімнатна квартира з 4-ма радіаторами.

За один місяць опалювального сезону для такої квартири буде нараховано:
0,0268Гкал / 1м2 * 50м2 * 1036руб. / Гкал = 1388,24руб.

Тривалість опалювального сезону в Новосибірську по тим же нормативам - 9 місяців.
1388,24 руб. * 9 міс = 12494,16 руб / рік

Річна вартість опалення рівномірно розподіляється на всі місяці календарного року ** , Але для нашого прикладу це не має значення, тому що економію за рахунок встановлення індивідуальних приладів обліку зручніше розглядати за підсумками року.

Вартість вимірювача "Індивід" і комплекту монтажних частин для чавунних батарей (для прикладу) множимо на кількість радіаторів в квартирі:
(1050р. + 118р.) * 4 = 4672р.

При 50% -ної економії вартість обладнання виправдається вже протягом першого року використання. При цьому заводська гарантія на прилади Індивід - 4 роки, а міжповірочний інтервал, як і термін служби батареї - 10 років. Окремо варто відзначити, що економія буде більш відчутною, якщо кожен радіатор забезпечений вентилями для регулювання потоку теплоносія.

Як встановити?

Покрокова інструкція установки приладів тепла при вертикальній розводці.

Вимірювачі кількості теплоти "Індивід" можуть бути встановлені на різні типи радіаторів:

  • секційні (алюмінієві, біметалеві, чавунні),
  • сталеві трубчасті або панельні,
  • конвектори типу "універсал".

Точка установки приладу вказана в акті калібрування кожного типу радіаторів.

Сам лічильник кріпиться до батареї за допомогою спеціальних прісоедінітелей - комплектів монтажних частин. Для різних типів радіаторів передбачені різні такі комплекти. Як вибрати потрібний монтажний комплект .

Установка самого приладу на прісоедінітелі у всіх випадках однакова: Установка самого приладу на прісоедінітелі у всіх випадках однакова:

Після установки приладів складається так звана "монтажна карта" конкретної квартири. У неї заносяться параметри радіаторів і заводські номери відповідних їм вимірників, фотографії батарей з прикріпленими до них приладами.

Реєстрація вимірювача "Індивід" в домоуправляющей компанії або ТСЖ

Далі потрібно зареєструвати встановлені вимірювачі. Для цього потрібно зібрати комплект документів:

Для цього потрібно зібрати комплект документів:

  • Копія останньої квитанція про оплату опалення,
  • Копія Сертифікат на прилад (рисунок праворуч),
  • копія опису типу приладу ,
  • копія керівництва по експлуатації ,
  • Акт калібрування з коефіцієнтом типу батареї (акти в форматі .pdf для різних типів радіаторів можна скачати тут )
  • Форма звіту про фактичне споживання теплової енергії,
  • Фотографії радіаторів з встановленими приладами,
  • Заява в ДУК . Заповнюється в двох примірниках і реєструється у секретаря ДУК, після чого один примірник залишається в домоуправляющей організації, а інший у заявника (на ньому секретар проставляє реєстраційний номер і свій підпис).

Керуюча компанія зобов'язана зареєструвати індивідуальні теплолічильники на протязі місяця.

При бажанні господар квартири всі ці дії може зробити самостійно, але для економії часу і впевненості в правильності установки доцільно звернутися в спеціалізовану монтажну організацію.

На сьогоднішній день сформовані акти для 9 типів радіаторів

* Додаток до наказу №171-ТЕ . Цей додаток зазнавало змін відповідно до Наказом № 67-ТЕ від 28.05.2013

** У 2014 році на території новосибірської області для приміщень, не обладнаних приладами обліку, оплата опалення буде здійснюватися рівномірно за все розрахункові місяці календарного року згідно з Постановою Уряду Новосибірської області №282-п від 28.06.2013.

Кому підходить теплосчетчик "Індивід"?
Як встановити?
Кому підходить теплосчетчик "Індивід"?
Як визначити, вертикальна розводка або горизонтальна?
Скільки можна заощадити?
Як встановити?