Реклама
Реклама
Реклама

Вугілля з донецької шахти понесуть на вершину світу

Здобич. Альпініст Ликов в лаві вперше. фото С.Ваганова

Група донецьких альпіністів збирається в квітні цього року підкорити найвищу вершину світу - Еверест. Команда, складається з чотирьох осіб - Сергія Ковальова, Олексія Ликова, Ігоря Стороженка та Олега Палія, які візьмуть з собою на вершину шматок вугілля вагою приблизно кілограм, самостійно добутий вчора Олексієм Личаним в донецькій шахті імені Скочинського на глибині 1350 метрів.

За словами Олексія, спуск в шахту став для нього своєрідним випробуванням, схоже підкорення вершин. "Я вперше побував в лаві, тепер до висоти Евересту можна додати глибину шахти, а на таку Вистота ще ніхто не піднімався", - пожартував Олексій. За його словами, кілька донбаських шахт, які спонсорують сходження, виділяють хлопцям символічну суму - 8848 гривень, вона равянется висоті Евересту в метрах. Ще в голові у донецьких підкорювачів гір божевільна оригінальна ідея - принести з вершини на відкриття літніх Олімпійсіх ігор в Пекіні спеціальний негаснущій факел, від якого запалити олімпійський вогонь. Найближчим часом вони збираються звернутися з ініціативою до посольства Китаю в Україні.

СКЛАДНИЙ МАРШРУТ. У четвірці сміливих немає жодної людини, який раніше підкорював вершину. У 1999 році сходження української збірної на Еверест закінчилося трагічно. З усієї групи змогли зійти тільки троє - В'ячеслав Терзиул, Володимир Горбач та Василь Копитко, але при спуску Василь загинув - його тіло досі не знайшли. У тій експедиції брав участь і Сергій Ковальов, він не дійшов до вершини близько 700 метрів.

Олексій Ликов також намагався підкорити Еверест - в 1992 році. Однак та спроба не увінчалася успіхом - до вершини не дійшов жоден з групи. "Ми тоді пішли по одному з найскладніших маршрутів. І максимум, до якого доліз тільки один з нас, тоді склав 50 метрів до вершини. Особисто я зупинився за чотириста метрів від піку", - сказав альпініст.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку