Реклама
Реклама
Реклама

Українки вперше зійшли на Еверест: одна з них - дочка заступника мера Мукачевого

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

23 травня 2016, 12:53 Переглядів: 23 травня 2016, 12:53 Переглядів:   Альпіністки

Альпіністки. Ірина (ліворуч) і Тетяна (праворуч) зустрілися на горі випадково. Фото: Facebook / irina.galay.

Наші продовжують підкорювати світ - відразу дві наші співвітчизниці з різницею в один день здолали найвищу і неприступну вершину в світі - гору Еверест . Таким чином альпіністки стали першими українками, яким вдалося приручити "снігову королеву".

ПОДАРУНОК. Першою в минулу п'ятницю туди піднялася 28-річна Ірина Галай родом з Мукачева. 18 травня біля неї був день народження, і вже 20-го Іра зробила собі подарунок, підкоривши вершину. У звичайному житті дівчина працює в компанії з продажу нафтопродуктів. Крім того, вона - дочка першого заступника мера Мукачевого Олександра Галая. "Вона з дитинства була екстремальною дівчинкою, дуже любила лижі, - розповів нам екс-мер Мукачева Золтан Лендєл. - Зараз її батько начебто знаходиться в Парижі. Знаю що він всіляко допомагав доньці в її захопленні, в тому числі і фінансово. І дуже сильно переживав під час її сходження на Еверест ". За словами самої Ірини, в альпінізм вона прийшла абсолютно випадково три роки тому: "Побилася об зі співробітником, програла, і мене відправили на Казбек. Зайшла успішно найперша. І після цього я живу від гори до гори. Працюю тільки для того, щоб була можливість подорожувати ", - розповіла журналістам Ірина.

З рушниками. Друга рекордсменка - більш досвідчена альпіністка з Селидове Донецькій області - 35-річна Тетяна Яловчак. У неї за плечима понад 50 підйомів на гірські вершини (в тому числі на Ельбрус, Кіліманджаро і в Гімалаях), але свою професійну діяльність дівчина пов'язала з туризмом. Крім звичайного спорядження і кисневих балонів, Таня взяла з собою на гору вишитий український рушник. "У Гімалаях майорять прапори, на них написані молитви. Молитви розвіваються на вітрі, і таким чином вони зчитуються. А рушник символізує дерево життя, в ньому є магія", - розповіла Тетяна.

КОЛЕГИ. Зараз обидві дівчини спускаються з гори. Експедиції по сходженню вони почали майже одночасно, в середині квітня, і навіть випадково зустрілися в одному з "базових" (перевалочних) таборів (див. Фото). Але досвідчені альпіністи в успіх Тані і Іри вірили мало. "Я часто бачила на Чайці під Києвом вранці Таню з рюкзаком, що йде в ліс. Я знала, що вона планує Еверест. Ліс поряд з Чайкою та підготовка в ньому до Евересту - це виглядало як суперфейл (провал. - Авт.). У підсумку дівчисько виявилася сильною і залізла на Еверест ", - говорить альпіністка Олена Анненко.

Інші ж влаштували тоталізатор в соцмережах, мовляв, яка з дівчат буде першою. "Таня - більш досвідчена і спокійна. Іра - блондинка з шилом в потрібному місці. Йдуть з різними експедиціями. Висотний досвід - майже однаковий. Ставимо за бажанням, які виграли отримують два до одного", - написав у своєму блозі засновник Нацреєстр рекордів України Віталій Зорін . "Рекорд Іри зареєструємо по її прильоту в Київ ", - сказала нам прес-секретар Нацреєстр Лана Вєтрова.

"Сходження коштує від $ 60 тис."

Висота Евересту - 8848 метрів, і він вже встиг заслужити похмуру славу смертоносної вершини. За статистикою, підкорити гору вдається лише одному з 15-ти альпіністів. Решта або не витримують високогірного клімату і спускаються назад, або гинуть в ущелинах. За всю історію підкорення Евересту всього близько 6 тисяч осіб піднялися на вершину гори. З них всього 400 жінок, але українок серед них до цих пір не було. "Найбільша проблема - фінансування. Підйом коштує $ 60-80 тис., Які дістати непросто. До того ж потрібно бути в хорошій фізичній формі - у багатьох організм просто не справляється з акліматизацією, - розповів нам президент федерації альпінізму Харківщини Геннадій Копійка. - Для наших дівчаток ця затія була небезпечною. По-перше, для них альпінізм, скоріше, хобі, по-друге, у них не було досвіду сходження на гору вище 6-7 тисяч метрів і адаптації до перепадів тиску ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українки вперше зійшли на Еверест: одна з них - дочка заступника мера Мукачево". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ірина Крикуненко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ