Реклама
Реклама
Реклама

Протягом якого часу можна повернути товар в магазин

  1. Повернути товар назад
  2. Термін пройшов - дефект прийшов
  3. Чи треба пред'являти чек
  4. Який час дається продавцю на вирішення проблеми
  5. Навіщо потрібен юрист в суперечці з продавцем?
  6. Що написати в претензії
  7. Гроші або аналогічний товар
  8. Як повернути товар продавцеві

Іноді людині необхідно знати протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом. У Росії покупець захищений законодавством, в статтях докладно викладені правила купівлі та продажу, обумовлені причини відмов і обмінів речей, терміни, штрафні санкції тощо, на жаль, не все написане зрозуміло простому обивателю.

Коли треба зробити повернення оперативно і по можливості без конфлікту з продавцем, потрібні знання обов'язкових дій споживача.

Повернути товар назад

Повернути товар назад

Термін повернення товару в магазин встановлений законом і становить два тижні, в цей період не входить дата покупки. Покупець в рамках цього часового проміжку має право повернути не використовувати покупку в магазин без пояснення причин. Якщо співробітник торгової точки потребує будь-яких доказів, особливо письмових, це вважається не законним.

Існує ряд категорій товарів, що мають відмінну рису - їх не можна повернути:

  • Видавничий вироби (книги, журнали і т.п.)
  • ліки
  • Засоби по догляду за собою і для дотримання гігієни, косметика
  • Натільну білизну і для шкарпетки панчішні вироби
  • Продукти харчування

Виняток! Коли на товарах, що не входять в список дозволених, немає маркування дати виготовлення в разі ліків або гігієнічних засобів, а в книзі не вистачає сторінок, то це підстава для повернення.

Споживач зобов'язаний повернути куплену річ в тому ж вигляді: не користуватися, в упаковці, з ярликами, докласти чек на покупку, рахунок або інший доказ покупки.

Знаючи досконально протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом, у покупця немає приводу турбується, що річ не підійде або на ній виявиться дефект, адже завжди можна зробити обмін на аналогічну модель іншого розміру або кольору, вибрати інший предмет і отримати різницю або зробити доплату, повернути витрачену суму.

Термін пройшов - дефект прийшов

Термін пройшов - дефект прийшов

Трапляються і такі неприємні ситуації, коли двотижневий термін повернення товару в магазин закінчився, а на ньому виявився дефект. Засмучений покупець, звертаючись на торговельну точку з цією проблемою, отримує відмову в її вирішенні. Продавці намагаються переконати споживача в тому, що всі терміни повернення вийшли, та й взагалі пошкодження сталося з вини користувача предмета.

По-перше, набувач повинен знати, що у нього є право вимагати від магазину або виробника:

  • ремонту вироби;
  • компенсації браку в грошовому еквіваленті;
  • обміну на аналог;
  • відшкодування шкоди, якщо ремонт вже було проведено в сервісному центрі;
  • повного відшкодування суми покупки.

По-друге, деякі не знають, який термін повернення товару в магазин встановлюється для взуття. Хоча, саме з нею регулярно трапляються різні казуси. Законом обговорений часовий проміжок для цієї категорії - 30 днів. При цьому враховується сезонність. Якщо влітку придбані зимові чоботи, то гарантія на них піде не з дати купівлі, а з початку зимового місяця.

По-третє, не варто сваритися і перепіраться зі співробітником магазину, якщо отримано відмову полюбовно вирішити питання. Бажано звернутися до юриста, який допоможе правильно скласти претензію. Потім вона відноситься на місце покупки. Обов'язково, на екземплярі споживача представник торгової точки ставить свій підпис, дату та печатку. Якщо в прийомі паперу відмовлено, то вона відправляється цінних рекомендованим листом з описом та повідомленням на юридичну адресу організації, якій належить магазин.

По-четверте, щоб довести свою непричетність до дефекту або поломки, необхідно звернутися в експертну фірму і отримати звідти висновок. Це роблять і представники торгової організації, для доказу зворотного. Оплачує експертизу або компенсує витрачені кошти - сторона, що програла.

Важливо! Якщо товар знаходиться на гарантії, то згідно із законом ініціювати перевірку і оплачувати роботу експертів повинен продавець неякісного товару.

Чи треба пред'являти чек

Чи треба пред'являти чек

Грамотний покупець, що знає протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом, тримає в цілості платіжні папери не менше півмісяця з дати покупки. Хоча рекомендується збільшити термін на більш тривалий час, особливо для технічно складної техніки, такий як телевізори, комп'ютери, великі і дрібні побутові предмети.

У разі не збереження чека, для доказу покупки, підходять наступні варіанти:

  • талон на гарантію;
  • оплачений рахунок;
  • копія чека (товарний чек);
  • накладна.

Якщо такі папери відсутні, то порівнюються номерні знаки виробів, артикули з даними про продажі в магазині. Складний метод, не завжди відповідний, так як не у всіх товарів є ідентифікаційні номери. До того ж представники компанії-продавця всіляко перешкоджають цьому процесу, не бажаючи витрачати час і сили на розбір старих документів.

Любителям робити покупки на ринках необхідно брати товарні чеки, так як в разі браку довести факт покупки досить важко. Тут допоможуть тільки добропорядні свідки угоди.

Порада! Неважливо, який термін повернення товару в магазин встановлено. Рекомендується зберігати документи, пов'язані з купівлею, до кінця гарантійного терміну або утилізації приладу (речі).

Так як довести покупку можна не тільки чеком, то вимога продавця до його пред'явлення, в разі зворотно-обмінних процесів, незаконно.

Який час дається продавцю на вирішення проблеми

Який час дається продавцю на вирішення проблеми

Коли покупець юридично підкований і легко відповість на питання: протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом, як безпомилково скласти і відправити претензію, яким чином зробити експертизу, то шанси на успіх заходу підвищуються.

Результат експертної організації, який показав провину сторони, що продає, дає підстави вимагати від магазину виконати свої обов'язки. Якщо продавець здався і прийняв претензію або покупець виграв Суд, то він зобов'язаний протягом тижня виправити ситуацію шляхом надання покупцеві аналогічного товару або компенсації в грошовому еквіваленті (за домовленістю).

Важливо! При бажанні споживача отримати такий же виріб, але при його відсутності на складі торгової точки, продавець робить замовлення. У цьому випадку термін очікування товару - заміни збільшується до 1 календарного місяця.

Обговорюючи розмір компенсації, її спосіб і час на організацію обміну, потрібно триматися в рамках культурного спілкування, не переходити на особистості, не влаштовувати скандал. Якщо співробітник торгової організації поводиться неадекватно, не визнає термін повернення товару в магазин, ображає, б'ється, то фіксується його поведінку за допомогою свідків, фото та відеоматеріалів. Щоб уникнути подібних інцидентів, краще наймати юриста, який буде представником на всіх переговорах з торгуючої компанією.

Навіщо потрібен юрист в суперечці з продавцем?

Навіщо потрібен юрист в суперечці з продавцем

Звичайно, домагатися справедливості самому не забороняється. Але для цього потрібно перечитати багато інформації, правильно скласти необхідні папери, дотримуватися послідовність дій. Адже пізнання більшості людей в питанні повернення товару обмежуються лише знаннями, який термін повернення товару в магазин дотримати. Кінцевий споживач не знає своїх прав, не має поняття, як відстояти свою правоту, як зібрати докази і як їх застосувати.

Юристи звертають увагу на всі нюанси, залучають свідків, ретельно вивчають всі документи. Вдаючись до послуг юридичних консультацій, не доведеться витрачати нерви на розборки з продавцями, хитрими менеджерами, юристами торгових організацій. Професіонала не спровокувати на скандал, що не змусити підписати будь-яку не вигідну для покупця папір. Неупереджений представник стійко відстоює точку зору свого наймача, апелюючи фактами.

Особливо важлива роль юриста в Суді. Простий середньостатистична людина просто розгубиться на судовому засіданні від нерозуміння професійної термінології, каверзних питань супротивної сторони.

Факт! Більшість позитивних рішень з питань захисту прав споживачів винесено за участю з боку покупця представника - юриста.

Кожна людина має право сам вирішувати, чи скористатися послугами фахівця в питанні або спробувати вирішити все самому. Рішення на користь покупця дає йому можливість компенсувати витрати на юриста, подавши відповідну позовну заяву в судову інстанцію.

Що написати в претензії

Що написати в претензії

При самостійному складанні претензії, споживачеві необхідно ознайомитися з нижчезазначених обов'язковими пунктами в ній. До слова, писати документ можна як на комп'ютері, так і від руки. В останньому варіанті почерк потрібно розбірливий, допускається написання друкованими літерами:

  • У заяві зазначаються докладні реквізити торгової організації куди подається претензія.
  • Також в документі необхідно написати паспортні дані, включаючи прописку і фактичне місце проживання, споживача.
  • Потім описується куплений виріб: його характеристики, серійні номери і т.п. Якщо виявлені дефекти, шлюб, то докладно розповідається про них.
  • Далі слід викласти суть своїх вимог, тобто висловити на папері вимоги, що стосуються обміну речі, компенсації за неї. Тут же вказується протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом і чи дотримано це правило, привести ще декілька відповідних до нагоди статей.
  • В кінці списку доданих до претензії документів, чеків та інших доказів.
  • Потім ставиться дата і підпис з розшифровкою.

Важливо! Всі документи мають бути ксерокопіями. Можливо, знадобиться їх запевнення у нотаріуса. Не можна віддавати оригінали документів представнику торгової організації, так позбавляються доказів своєї правоти.

При складанні претензії уважно вивчається список товарних категорій, що не підлягають поверненню, щоб не витратити зайве час даремно і гроші на експертизу або наймання представника. Краще звернутися за юридичною консультацією, змалювавши там свою ситуацію. Досвідчений юрист відразу скаже, чи є шанс домогтися справедливості або краще відступити назад.

Гроші або аналогічний товар

Гроші або аналогічний товар

Вирішувати яким буде вигляд одержуваної компенсації вигідніше самому споживачеві. Для цього слід строго дотримуватися рекомендацій:

  • пам'ятати, що термін повернення товару в магазин пара тижнів, у деяких категорій він збільшений;
  • обов'язково переконатися, що в списку заборонених до обміну та поверненню виробів його немає;
  • зібрати докази покупки;
  • приготувати заводську коробку, ярлик, запасні деталі, тобто все, що було в наявності в момент придбання;
  • скласти грамотну претензію із зазначенням всіх даних і необхідної інформації, навести докази покупки;
  • розмовляти з продавцем без емоції, відстоюючи свою точку зору, вказуючи на законність вимог;
  • зажадати прийняти заяву або відправити його поштою, кур'єром.

Складний випадок - покупець спочатку не звернув увагу, протягом якого часу можна повернути товар в магазин за законом і пропустив всі терміни, тоді бажано відразу йти до фахівця з юридичною освітою. Для переконання в своїй правоті, збирається максимум доказів покупки, дефекту або шлюбу вироби, проводиться незалежна експертиза, залучаються свідки.

Коли представник організації торгівлі бачить, що явно програє суперечку, то пропонує не доводити до суду і вирішити проблему. Як правило, ця пропозиція обміну на подібний товар або аналог, грошова компенсація, ремонт. Споживач на цьому етапі вибирає найбільш вигідний для себе варіант, головне, не забути попросити оплатити послуги найнятого юриста або його консультацію, а також експертизу, якщо вона проводилася.

У деяких випадках вперті продавці доводять справу до Суду, де сподіваються заплутати і придушити своїм впливом людини. Не варто приносити їм задоволення, вчасно найнятий професійний юрист значно підвищить шанси на перемогу.

Як повернути товар продавцеві

Post Views: 18

Навіщо потрібен юрист в суперечці з продавцем?