Реклама
Реклама
Реклама

Все краще - не дітям: кому і як дісталися землі дитячих таборів в Запоріжжі

Великий Луг - один з небагатьох екологічно чистих районів Запоріжжя. Відстань промпідприємств і близькість до узбережжя Дніпра робить його привабливим для бажаючих урвати шматок землі під будівництво житлових комплексів і особняків.

Обмежує ці наміри генеральний план Запоріжжя - за чинною містобудівної документації на території Великого Лугу повинні знаходиться дитячі оздоровчі установи. Але міська влада систематично роздавала ці землі під будівництво елітних котеджів і житлових комплексів.

Кому, коли і яким способом дісталися землі дитячих оздоровниць в Запоріжжі досліджував Геннадій Матвієнко.

Д ЧИННИМ на сьогоднішній день генеральний план Запоріжжя затвердили в 2004 році. Графічне планування району можна побачити нижче. Згідно позначенням, №413 означає "дитячі оздоровчі установи". Саме таким Великий Луг був за часів Радянського союзу і 90-х роках. Майже вся територія була всіяна дитячими таборами великих промпідприємств і лісами. Таким Великий Луг повинен бути і зараз.

Згідно із законом забудова і використання території повинні відповідати генплану населеного пункту. Іншими словами - не можна будувати котеджі на місці дитячих таборів. Але запорізька влада придумала, як обійти таку формальність. Депутати вирішили, що Великий Луг - це селище. Для селищ не потрібен генплан і рішення про забудову ділянок приймаються на основі технічного обґрунтування. Обгрунтування, яке йде в розріз з містобудівною документацією, взяли в січні 2006 року рішенням сесії.

На другій сторінці рішення сесії можна побачити підписи всіх, хто відповідає за порушує генплан рішення сесії.

Згідно графічної частини ТО, частина земель втратили статус дитячих оздоровчих установ і перейшли під забудову. Після цього ділянки на Великому Лугу систематично лунали в порушення містобудівної документації. Так тривало до 2011 року, коли міський прокуратора з другої спроби вдалося опротестувати технічне обгрунтування, і міська рада його НЕ скасував . Після цього прокуратура опротестувала і частина виділених ділянок, а на частину закрила очі. Відзначився і міська рада, який знову виділила ділянки, опротестовані прокуратурою. Але, про все по порядку.

МІСЬКРАДА ВИДІЛЯЄ - ПРОКУРАТУРА СКАСОВУЄ

Після скасування ТО, яке б регламентувало розпорядження землею на Великому Лугу, прокуратура опротестовувала п'ять рішень про виділення землі в цьому районі.

1) На узбережжі Дніпра на перетині вулиць Ленської і Котельникова 1,7 гектара в оренду отримала фірма "Саусленк-Запоріжжя" під будівництво рекреаційного-житлового комплексу. І на момент виділення землі в оренду в 2006 році і зараз суспільство зареєстровано на віргінський офшор Southlank Holding SA, страхову компанію "Роксонала", Артем Лазня та Ларису Кашеварова. Станом на 1 січня 2016 року, і "Саусленк-Запоріжжя" володіло 9,3% акцій "Індустріалбанку". Страхова компанія "Роксолана" зареєстрована на Артура Абдінову (екс-член наглядової ради "Запоріжсталі"), Олега Кирилюка (екс-глава правління "Індустріалбанку") і Олександра Рабцуна (екс-фінансовий директор "Запоріжсталі"). Артем Лазня був членом наглядової ради "Індустріалбанку". Прокуратура опротестувала рішення про виділення землі фірмі "Саусленк-Запоріжжя" за нецільовим значенням, і в червні 2011 року міська рада скасував рішення про передачу ділянки.

2) Сусідній ділянку міська рада теж відразу виділяв під будівництво житлово-рекреаційного комплексу. У 2008 році в оренду 3,1 гектара отримала фірма "Маяк-СНС". Підприємство в рівних частках зареєстровано на Артем Лазня, Андрія Курганського, Сергія Супрунюка, Олену Разумович, Наталю Лук'янову і фірму "Зап-Екоресурс", якою володіє громадянин Австрії Микола Солдатенко. Солдатенко - теж екс-акціонер "Індустріалбанку" і екс-заступник голови наглядової ради "Запоріжсталі". Андрій Курганський був в.о. президента ФК "Металург" в 2006-2012 роках, коли клубом володіли старі власники "Запоріжсталі". З розірванням договору була ціла історія. У грудні 2011 року госпсуд Запорізької області розірвав договір оренди. Однак, в апеляційній інстанції це рішення скасували , А Вищий госпсуд залишив рішення апеляції в силі.

3) Схожа ситуація і з ділянкою в 7,9 гектара кинутого дитячого табору перед санаторієм "Великий Луг". У 2004 році землю в оренду отримав "Запорізький сталепрокатний завод" для розміщення дитячого-табору "Романтик". У 2006 році завод продав об'єкт нерухомості на цій землі фірмі "Торговий дім" Метизи ", яка в 2007 році отримала від міськради 7,9 гектара вже під будівництво житлового комплексу. На момент отримання ділянки в оренду фірма була записана на жителя Кривого Рогу Івана Любимова і киянку Тетяну Дубину, а в даний момент на Івана Любимова і ТОВ "Компанія" Український бізнес ". Остання фірма зареєстрована на жителя Вінницької області Віктора Черниша. Після протесту прокуратури міська рада скасував рішення про виділення ділянки, а суд розірвав договір.

4) У 2005 році міська рада віддала в оренду ділянку площею 4,28 гектара для розміщення центру відпочинку сім'ї з дітьми на перетині вулиць Ленської і Донецькій. Договір був укладений з фірмою "Корт". Уже в наступному році на сесії міської ради приймається рішення про зміну цільового призначення на "розміщення житлового комплексу" Нові горизонти ". На момент виділення ділянки в оренду та зміни цільового призначення фірма була зареєстрована на Андрія мальовки і Геннадія Скрипникова, а зараз записана на Олега Скрипникова і Олега Руденко. Після протесту прокуратури міська рада скасувала Рішення про зміну цільового призначення, а в 2015 році суд розірвав договір оренди ділянки.

На всіх зазначених вище ділянок орендарі так і не встигли нічого побудувати, на відміну від п'ятого, про який мова піде нижче.

МІСЬКРАДА ВИДІЛЯЄ - ПРОКУРАТУРА НЕ помічають Тут наведені ділянки, які прокуратура не опротестовувала, але їх виділення теж викликає деякі питання. Ми будемо розглядати землі з півдня на північ і почнемо з адреси вул. Розваг, 27. По генплану тут повинен бути дитячий табір, але в березні 2007 року міська рада віддала ділянку площею 5,6 гектарів в оренду фірмі "СПС-Інвест" для розміщення оздоровчо-житлового комплексу. Зараз тут знаходиться житловий комплекс "Ренесанс". Квартири від забудовника в ньому коштують від мільйона гривень. ТОВ "СПС-Інвест" зареєстровано в Одесі на одесита Олександра Присяжнюка та маріупольця Олексія Федорова.

ЖК "Ренесанс"

Дитячий оздоровчий табір повинен знаходитися і кварталом вище. Але, після реконструкції існуючого об'єкта , 4.45 гектара віддали під розміщення оздоровчого комплексу "Вогник". В оренду на 19 років ділянку отримала фірма "Капітал-Холдинг СА". Фірмою володіють В'ячеслав і Майя Околович. Через ТОВ "Капітал-Холдинг СА" вони також володіють компанією "Інвек. Ветеринарні препарати, кормові добавки ". А ось кварталом на схід, за адресою вул. Ленська, 10А, віддали 6,8 га за цільовим призначенням -для розміщення дитячого оздоровчого комплексу "Орлятко". Але дитячий табір тут нічого не нагадує. Це закритий кооператив - колишні спальні корпуси переробили під житлові будинки.

2005 рік. 2010 рік

У кадастровій карті вказано, що ділянкою володіє фірма "Полаторе груп", яка зареєстрована на кіпрський офшор "Полаторе лімітед". Відповідно до реєстру, офшор записаний на кіпріота Аргіріса Аргіра. Зовсім недавно через цей же офшор йому належали 9,8% акцій "Індустріалбанку". В кінці березня 2016 року цей і ряд інших пакетів акцій перейшли у власність громадянці Ізраїлю і мешканці Швейцарії Розі Дворецької - матері екс-співвласника "Запоріжсталі" Ігоря Дворецького. У реєстрі майнових прав зазначено, що в 2012 році за договором купівлі-продажу ділянка перейшла фірмі "Потенціал-Інвест 2008". Зараз вона зареєстрована на панамський офшор "Євростар оверсиз", але до цього була записана на Олексія Горака. Горак раніше був членом наглядової ради "Індустріалбанку" і банку "Хрещатик" , А також керував фірмою "Запоріжсталь-РС" . Цікаво, що з кадастру "Запоріжсталь" раніше орендувала 4 гектара узбережжя Дніпра поблизу з цим "закритим кооперативом". За адресою вул. Ленська, 33, 2,1 гектара під будівництво житлового комплексу отримало ТОВ "Індустріалінвест". Фірма зареєстрована на Олега Кирилюка, Олександра Рабцуна (ми їх вже згадували), Страхове товариство "Захід-Резерв", і кіпрські офшори NAULEX CONSULTING LIMITED і VALARTIS FINANCE LIMITED. Кінцевим бенефіціаром в реєстрі вказана Роза Дворецька. Практично на всьому узбережжі в північній частині Великого Лугу, згідно з генпланом, теж повинен знаходитися дитячий табір. раніше там був табір "Салют", що належав "Запорожкрану". У 2006 році міська рада віддала в оренду 11,3 га фірмі "Реал-Інвест" для розміщення дитячого оздоровчого центру. Ця компанія зареєстрована на три ТОВ - "Вест 2008", "Торговий дім" і "Ост 2008". У свою чергу, всіма ними володіє Лариса Носик, якій сукупно належить 70,7% акцій "Метабанку". До речі, в 2006 році мером міста був Євген Карташов, якому зараз належить 0,04% акцій "Метабанку". Через кілька років орендар вирішив провести реконструкцію, і в її результаті на місці дитячого оздоровчого комплексу з'явилася "база відпочинку і спортивно-оздоровчий комплекс з розвитку водного туризму". У 2011 році виконком оформив право власності на ці об'єкти, а потім і вніс зміни в договір оренди.

2005 рік. 2010 рік

У червні 2015 року міський рада розірвав договір з фірмою "Реал-Інвест", і земля повернулася в комунальну власність. У кадастровій карті ці 11 гектарів зараз розділені на три ділянки, але ще нікому не передані. 3,8 гектара із західного боку, на яких і знаходиться реконструйований спортивно-оздоровчий комплекс, швидше за все залишаться в оренді у фірми "Реал-інвест". Ділянці 1,2 гектара, який знаходиться посередині, затвердили землевпорядну документацію на недавній сесії запорізької міськради. Він відійде фірмі "Арктика-Інвест".

МІСЬКРАДА ВИДІЛЯЄ - ПРОКУРАТУРА СКАСОВУЄ - МІСЬКРАДА ВИДІЛЯЄ

Тепер про п'ятому ділянці, який опротестувала прокуратура. У вересні 2008 року міська рада віддала ділянку площею 5 гектарів на території колишнього табору в оренду ТОВ "Желдоркомплект" під будівництво житлового комплексу котеджного типу. На момент отримання в оренду фірма була зареєстрована на Сергія Твердохліба, який в 2014 році був радником тодішнього губернатора Запорізької області Валерія Баранова. Зараз "Желдоркомплект" перереєстрували на громадянина Узбекистану Откірбека Юсуфжанова. Після опротестування прокуратурою технічного обгрунтування функціонування Великого Лугу, міська рада скасував своє рішення про передачу в оренду, а в січні 2012 року договір був розірваний . Незважаючи на розірвання договору колишній дитячий табір все-одно забудований особняками. Зараз це закрите котеджне селище "Лазурний берег", і прокуратура не помітила переходу землі в приватну власність.

2005 рік. 2010 рік. 2014

Коли і кому виділяв міська рада ці землі - невідомо. У кадастровій карті вся територія табору розбита на дрібні ділянки по 7-10 соток. Забір закритого селища і спеціалізовані сайти рясніють оголошеннями про продаж ділянок на цій території. Ділянка площею 7 соток продають за ціною 25 тисяч доларів, 10 соток - 40 тисяч.

Серед інших, на території "Лазурного берега" ділянки купили дочка нардепа 4-7 скликань Ярослава Сухого Ганна , Син екс-депутата міської та обласної рад Людмили Завгородньої Руслан, депутат міської ради Микола Білий і іншим.

Схожа ситуація і з колишнім дитячим табором "Дружба", який знаходиться через дорогу від "Лазурного берега". Через виділення 2,5 гектарів на території колишнього табору "Дружба" під житлову забудову під слідство потрапив екс-заступник мера Сергій Гладченко. Раніше ми вже розповідали, що прокуратура вручила Гладченко підозра , А також хто тоді отримав ділянки.

Зараз прокуратура намагається повернути ділянки у власність міста. Але 2,5 гектара - це лише четверта частина колишнього дитячого табору "Дружба" і в прокуратурі не помітили, що в інших частинах теж стоять котеджі. Лише 1,5 гектарів ПП "Алара Клуб", якими володіє сестра бізнесмена Максима Дрозденко, залишилися незмінними, а решта гектари теж роздані під житлову забудову. Як і у випадку з справою Гладченко, рішення міської ради про виділення цих ділянок не опубліковані на сайті міської ради.

2005 рік. 2010 рік. 2014

На екс-території фірми "Преміумстандартсервіс" братів Кальцева зараз перебувають вдома дружини екс-заступник мера і депутата міськради Романа Тарана, а також члена виконкому Вадима Рильського. До 2010 року Таран працював в ТОВ "Компанія" Олександр ", а Рильський очолює будівельну кампанію" Олександр-Строй ". Обидві фірми контролюються братами Кальцевими.

Ділянка з будинком знаходиться у власності Олени Страховий. Жінка з таким ім'ям значиться серед засновників гірничодобувної компанії "Мінерал", яка розробляє родовище глини і каоліну на північному заході міста Пологи. Підприємство зареєстроване на шість осіб, але найбільшими частками володіють Юлія Молявко, Олена Страхова і металургійний комбінат "Запоріжсталь".

Дев'ять ділянок (майже 1 га) знаходяться у власності сім'ї Кропачек - вісім належать Світлані Іванівні, ще один - Ігорю Валерійовичу. В інтернеті практично відсутні згадки про них.

На колишній території фірми "Парус-М" матері Григорія Маловичко (екс-депутат міської ради) ділянка належить ще одному члену сім'ї Кропачек - Роману Валерійовичу. Також тут знаходяться будинок судді запорізького окружного адміністративного суду Сергія Каракуші.

ЩО ЗАЛИШИЛОСЬ?

згідно спеціалізованому держреєстру на Великому лузі залишилося три дитячі табори. Це запоріжсталівським оздоровчий центр "Супутник" (вул. Санаторна, 1), установа "Юний локомотівец" запорізького електровозоремонтного заводу (вул. Набережна, 8) і ПрАТ "Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку" Вогник "(вул. Ленська, 29), 99 , 9% акцій якого належить "Української автомобільної корпорації" Таріела Васадзе. На ділі ж працюю тільки перші два. за даними Департаменту соцзахисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, "Вогник" не здійснює свою діяльність, а в інтернеті висить оголошення про продаж всієї ділянки (9,14 га) цього дитячого табору за 8 мільйонів гривень.

ЩО ЗАЛИШИЛОСЬ?