Реклама
Реклама
Реклама

Логотипи в векторі: що це таке і як отримати векторний лого

  1. Що таке векторна графіка? Які особливості вона має?
  2. Чим векторна графіка відрізняється від растрової?
  3. Для чого потрібен векторний логотип (емблема)?
  4. Якими бувають формати векторної графіки?
  5. Логотипи в векторі
  6. Як легко і швидко створити векторний логотип онлайн?

Практично вся поліграфія та художній веб-дизайн в наші дні створюються за допомогою векторної графіки. Вона дозволяє розробляти ілюстрації будь-яких розмірів і однаково високої якості. За допомогою даної технології можна отримати як барвистий логотип, так і масштабний рекламний банер, надрукований для білборда. Цей вид графіки має безліч особливостей, про які ви дізнаєтеся в наступних розділах статті.

Що таке векторна графіка? Які особливості вона має?

Векторний формат - це один з найбільш поширених способів створення сучасної графіки, поряд з растровим, тривимірним і фрактальним. Основним його елементом є геометричні об'єкти (примітиви), які включають в себе рівні і криві лінії, точки, кола та інші фігури.

Картинка з сайту Deverdesigns
Картинка з сайту Deverdesigns.com

На відміну від растрових (що складаються з пікселів), векторні логотипи формуються з опорних точок і прокладених між ними кривих ліній. Всі параметри даних об'єктів автоматично обчислюються графічним редактором за допомогою математичних формул. Така система помітно полегшує роботу дизайнера, адже йому не потрібно пам'ятати і вводити формули синусоид, парабол або гіпербол. За нього це зробить програма, а самому фахівцеві досить лише розставити крапки і побудувати оптимальну криву.

Відомості про їх розмірах, розташуванні, кольорі, контурі, внутрішньої області та інших параметрах обробляються графічним редактором із застосуванням математичних формул. Таким чином, векторна графіка являє собою графічне втілення математичних об'єктів.

Чим векторна графіка відрізняється від растрової?

На відміну від растрового, векторний формат не містить пікселів, що забезпечує йому значний ряд переваг. Замість них, деталлю щонайменшої такої графіки вважаються опорні точки, які з'єднуються між собою прямими і вигнутими лініями, формуючи необхідний об'єкт. Щоб створити зображення, дизайнеру потрібно лише намітити його контур за допомогою точок, а потім без будь-яких складнощів провести між ними лінії-вектори, використовуючи широкі можливості сучасних програм.

Картинка з сайту Jouwgrafischemaatje
Картинка з сайту Jouwgrafischemaatje.nl

Найбільш популярними серед них є графічні редактори Adobe Illustrator і Corel Draw.

Для чого потрібен векторний логотип (емблема)?

Даний формат має досить широку сферу застосування, особливо часто його використовують при розробці логотипів, іконок, ілюстрацій, емблем. Значним успіхом користуються векторні логотипи, які відрізняються високою якістю, чіткістю і яскравістю кольорів в будь-якому масштабі. Крім того, таку графіку активно застосовують при виготовленні поліграфічної друкованої продукції різних типів і видів (візитки, буклети, каталоги, листівки, календарі тощо). Популярність і поширеність векторного формату пояснюється рядом переваг:

- Векторні логотипи і інша графіка дуже легко редагується, як все зображення в цілому, так і окремі його частини. Є можливість без зусиль розкласти картинку на складові - найпростіші географічні об'єкти (примітиви), щоб внести зміни в будь-якої з них без погіршення початкових характеристик;

- Прекрасно піддається масштабування, навіть при багаторазовому збільшенні графіка практично не втрачає якості. В тому числі, в ході різноманітних маніпуляцій - витягуванні, обертанні, стисненні і т.д .;

- Зображення в векторі займають зовсім небагато дискового простору, так як обсяг їх даних ніяк не пов'язаний з фактичною величиною об'єкта - в файл записуються не всі його деталі, а тільки лише основні точки координат;

- Сучасні редактори дозволяють гармонійно інтегрувати графіку і текст, надаючи об'єкту цільну, завершену структуру. Така перевага є досить актуальним при розробці векторних логотипів або поліграфії;

Цей формат здатний ідеально підлаштовуватися під дозвіл екрану або друкованого пристрою, тому логотип матиме настільки високу якість, наскільки це можливо.

Якими бувають формати векторної графіки?

На сьогоднішній день, існує більше десяти різноманітних векторних форматів, кожен з яких має свої переваги і недоліки. Більшість з них були розроблені компаніями-виробниками популярних графічних редакторів безпосередньо для своїх продуктів. Найбільш затребуваними серед сучасних векторних форматів для логотипів є:

PDF PDF. Популярний формат для відображення різних поліграфічних матеріалів (векторні логотипи), презентацій і документів, розроблений корпорацією Adobe. Оптимально підходить для збереження файлів, які містять в собі не тільки графіку, але і текст. Логотип в PDF має вбудований набір шрифтів, дозволяє додавати посилання, анімацію, звукові файли, завдяки інструментам мови PostScript. Графіка в PDF не займає багато місця, коректно відображається на будь-яких системах, формат надає широкі можливості для друку;

SVG SVG. Призначений для двовимірної векторної графіки, найчастіше використовується при графічному супроводі веб-сторінок. Розроблено на основі мови розмітки XML (вільне володіння стандарт), може включати в себе зображення, текст, анімацію, такі файли можна редагувати не тільки в графічних, але і в деяких текстових редакторах. Графіка в SVG прекрасно масштабується, зберігаючи високу якість, тому формат ідеально підходить для створення веб-ілюстрацій і редагування файлів;

EPS. Розроблено компанією Adobe, однак доступний для всіх популярних редакторів (Illustrator, Photoshop, CorelDraw, GIMP і десятком інших). Підтримує безліч інструментів для редагування і обробки векторних логотипів та інших зображень, без погіршення їх якості. Активно використовується в професійній поліграфії, так як оптимально підходить для друку у великих обсягах;

Активно використовується в професійній поліграфії, так як оптимально підходить для друку у великих обсягах;

AI. Формат закритого типу, створений спеціально для програми Adobe Illustrator, але також підходить і для інших редакторів (з обмеженнями). AI володіє високою стабільністю, забезпечує гідне якість картинки навіть при істотній зміні її масштабу. При цьому строго прив'язаний до «рідної» версії Illustrator;

CDR. Розроблено для файлів Corel Draw, що не підтримується практично ніякими іншими програмами. Файли, створені в нових версіях редактора, не можуть бути відкриті в старих. Добре зберігає спецефекти і параметри об'єктів, забезпечує багатошаровість, роздільне стиснення векторних і растрових об'єктів.

З усіх перерахованих форматів, для стандартних ілюстрацій і поліграфії (наприклад, логотипів) найкраще підходять розширення SVG і PDF. А сучасні сервіси допоможуть вам легко і швидко створювати графіку в режимі онлайн і потім використовувати ці файли для будь-яких цілей (оформлення сайтів, друк і т.д.).

Логотипи в векторі

Нижче представлені логотипи, які створені на сайті Логастер нашими користувачами. Створюючи логотип на нашому сайті, ви зможете завантажити його у SVG і PDF форматах.




Як легко і швидко створити векторний логотип онлайн?

Якщо вам необхідний векторний лого, отримати його можна кількома способами: зробити самому в графічному редакторі (потрібні знання і навички) або замовити у професійного дизайнера (може коштувати недешево). Однак існує набагато зручніше і просте рішення, доступне для всіх користувачів онлайн сервісу Логастер.

Після реєстрації на сайті ви отримаєте широкий набір ефективних інструментів для створення якісних логотипів. Сплативши створений вами векторний логотип, ви зможете за лічені секунди завантажити його в одному з найбільш поширених форматів (PDF і SVG) безпосередньо на свій комп'ютер або безкоштовно, але в невеликому розмірі.

Чи готові створювати свій векторний логотип? натисніть " створити "І всього за кілька хвилин у вас буде власний дизайн!

Статті по темі:

Що таке векторна графіка?
Які особливості вона має?
Чим векторна графіка відрізняється від растрової?
Для чого потрібен векторний логотип (емблема)?
Якими бувають формати векторної графіки?
Що таке векторна графіка?
Які особливості вона має?
Чим векторна графіка відрізняється від растрової?
Для чого потрібен векторний логотип (емблема)?
Якими бувають формати векторної графіки?