Реклама
Реклама
Реклама

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

  1. Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції Досить велика...
  2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
  3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
  4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
  5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
  6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру
  7. Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції
  8. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
  9. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
  10. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
  11. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
  12. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
  13. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру
  14. Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції
  15. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
  16. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
  17. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
  18. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
  19. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
  20. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру
  21. Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції
  22. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
  23. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
  24. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
  25. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
  26. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
  27. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру
  28. Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції
  29. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
  30. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
  31. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
  32. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
  33. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
  34. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

Досить велика кількість роздрібних магазинів до сих пір не автоматизували свій облік, незважаючи на велику кількість представлених на ринку спеціалізованих програм. В цьому випадку підприємцям доводиться виконувати весь спектр робіт з обліку товарів і їх реалізації вручну. Розглянемо як вести облік вручну і переваги автоматизації обліку продажів роздрібного магазину.

зміст:

1. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру

Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів

Коли в магазині облік товарів не автоматизовано, то все доводиться вважати вручну. Найпростіший варіант для невеликого магазина або магазина в сільській місцевості - це записувати в зошит або блокнот операції по приходу і витраті товарів.

Якщо номенклатура налічує кілька десятків або навіть сотень одиниць товарів, то найчастіше підприємці починають користуватися офісними програмами, наприклад, Excel.

Але облік в Excel - це якийсь проміжний варіант між ручним урахуванням продажів і автоматизованим (за допомогою спеціалізованих програм).

Облік в магазині передбачає фіксацію кожного етапу пересування товару: прихід, зберігання, витрата, тобто, продаж. Також необхідно вести книгу обліку доходів і витрат.

Завантажити зразок заповнення книги обліку доходів і витрат >>>

Завантажити зразок картки обліку матеріалів >>>

Cкачать зразок картки кількісно-вартісного обліку >>>

Під ручним урахуванням розуміється ведення реєстрів (списків) товарів, що зберігаються на складі, переданих в торговий зал, реєстр продажів, реєстр накладних, рахунків-фактур (при основній системі оподаткування) та інші документи.

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі в загальному розумінні включає в себе наступні етапи:

1. Прийом товару на склад. Поставки товарів і продуктів в магазин завжди супроводжуються накладними або товарно-транспортними накладними, в яких вказується, що поставляється і в якій кількості.

Якщо ТОВ або ІП здійснює свою діяльність із застосуванням ОСН, то поставка ще супроводжується рахунком-фактурою, в якій вказана сума вхідного ПДВ, яку підприємець надалі прийме до відрахування при сплаті власного ПДВ до бюджету.

Прибуткові накладні та рахунки-фактури (якщо є) записуються і враховуються в окремому реєстрі (журналі). Це ще можна назвати складським обліком товарів і продуктів. У нашому випадку фіксація відбувається вручну в звичайний журнал або в спеціальний файл в комп'ютері.

Детальніше про те, як вести облік в торгівлі читайте тут >>>

2. Відпуск товарів і продуктів в продаж. Це наступний етап в процесі обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі в магазині. Це переміщення зі складу в торговий зал - або до відділу, наприклад, відділ замороженої продукції, молочної продукції і т. П.

Також це може бути переміщенням товару зі складу не в якійсь відділ, а в підзвіт якогось конкретного продавцеві, відповідального за продаж даного товару.

Внутрішнє переміщення товару зі складу в торговий зал оформляється внутрішньої накладної, в якій вказується товар, кількість і шлях переміщення зі складу в відділ або під звіт продавцю. Переміщення зі складу в торговий зал також фіксується в спеціально заведених реєстрах і журналах.

Автоматизувати облік товарів в магазині легко за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру. Вам більше не доведеться заповнювати документацію вручну. Сервіс також дозволяє вести контроль переміщень товару зі складу, і автоматично вивантажувати необхідні накладні. Спробуйте всі можливості онлайн сервісу для автоматизації товарного обліку бизнес.Ру безкоштовно >>>

3. Продаж товарів. В обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі - це фінальний етап в русі товарів від магазину покупцеві, тобто, безпосередньо продаж. Залежно від того, кому і що продається, продаж може оформлятися окремими документами.

Наприклад, якщо мова йде про продаж звичайній фізичній особі, то вона нічим не оформляється, покупцеві крім касового чека не видається. Продавець лише у себе в спеціальних реєстрах (журналах, зошитах) записує, що продав, в якій кількості, за якою ціною і на яку загальну суму.

Якщо підприємець продає товар юридичній особі, наприклад, ТОВ або ж іншому ІП, то, можливо, йому потрібно буде оформити до продається товару видаткову накладну, в якій також вказується, що продано, кількість, ціна, сума і найменування організації.

Якщо підприємець працює за ОСН, то, продаючи товар юридичній особі, він повинен продаваний товар виписати рахунком-фактуру. Також, в ній вказується сума ПДВ, яка сидить в загальній сумі даної конкретної продажів.

Цю суму продавець потім повинен сплатити до бюджету за вирахуванням свого вхідного ПДВ, а покупець в свою чергу ваш ПДВ поставить собі в залік.

Якщо магазин невеликий, то в обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі другий етап - внутрішнє переміщення зі складу в торговий зал - може не здійснюватися. В даному випадку, коли товар приходить в магазин, він відразу надходить у продаж.

Читайте також: Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі повинен відповідати певним правилам. Так як це елемент бухгалтерського та податкового обліку ТОВ або ІП, і база для обчислення і сплати податків.

Залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування розділяється і ступінь складності ведення обліку. Найпростіший варіант - ІП, які ведуть роздрібний торговельний бізнес з використанням патенту.

ІП на патенті повинні вести книгу обліку доходів від продажів. У книзі в хронологічному порядку фіксуються продажу на підставі первинних документів, тобто на підставі накладних, касових чеків, прибуткових ордерів.

Книгу доходів ІП може вести як в паперовому вигляді, заповнюючи вручну, так і в електронному за допомогою комп'ютера, вносячи дані в файл книги.

По закінченню податкового періоду (термін дії патенту) книгу треба роздрукувати, якщо вона велася в електронному вигляді, пронумерувати і прошнурувати.

На останній сторінці, пронумерована та прошнурованій книги, вказується кількість аркушів, ставиться підпис і печатку. (якщо мається)

Книга доходів ІП на патенті ведеться по кожному патенту окремо. На кожен новий податковий період, тобто, коли купується новий патент відкривається нова книга доходів.

Читайте також: Чим ІП краще ТОВ? >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Кілька більш складна форма обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО). Вони повинні вести книгу доходів і витрат. У розділі доходи якраз і фіксуються продаж товарів і послуг.

Надалі від обсягу цього розділу та з урахуванням витрат (при застосуванні системи «Доходи мінус витрати») визначається оподатковуваний база, від якої розраховується податок, який ІП або ТОВ сплачують до бюджету.

Фіксувати доходи і витрати зручніше автоматично. Програма бизнес.Ру дозволить вести повноцінний фінансовий, складської і торговий облік. У будь-який зручний для вас час ви зможете отримувати звіти про видатки витрат на одиницю товару, кількості проданих одиниць, ціною реалізації та багато іншого. Спробуйте повну версію ПЗ товарного програми бизнес.Ру безкоштовно >>>

Книга обліку доходів і витрат також ведеться як в паперовому вигляді, коли дані заносяться від руки, так і в електронному, коли книга має вигляд файлу на комп'ютері. У другому випадку книгу роздруковують по закінченню звітного періоду, нумерують і шнурують. На останній сторінці вказується кількість аркушів книги, ставиться підпис і друк ІП або ТОВ (якщо друк є).

Читайте також:


Книга обліку доходів і витрат КУДІР: як правильно заповнити >>>
КУДіР: кому потрібна і як заповнювати в 2018 році?

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН

Найскладніший спосіб обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі у ІП і ТОВ, які працюють за основним (звичайної) системі оподаткування (Осно). При ОСНО ІП та ТОВ є платниками ПДВ і податку на прибуток.

Тому підприємці на ОСНО зобов'язані вести бухгалтерський облік та застосовувати в своїй роботі план рахунків бухгалтерського обліку. Крім цього підприємці на ОСНО зобов'язані виписувати рахунки-фактури при продажу товарів юридичним особам, тобто, іншим ТОВ, а також іншим ВП.

На ОСНО ведеться облік товарів за купівельною вартістю і за продажною, тобто, за ціною реалізації. Ведеться окремий облік націнки на товари, що продаються, окремий облік ПДВ по товарах, облік витрат на продаж товарів, окремий облік фінансових результатів (прибуток або збиток) від продажів товарів.

Читайте також: Порядок оплати ПДВ >>>

Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Ру

Облік товару і його рух, може здійснюватися як вручну, так і за допомогою спеціалізованої програми. В даний час на ринку представлена ​​достатня кількість - різні програмні продукти відповідають різним вимогам підприємців.

ПЗ товарного програма значно полегшує діяльність з обліку продажів товарів.

Формування більшості документів - накладні, рахунки, рахунки-фактури, реєстри, журнали, довіреності, ордера та багато інших - формуються автоматично.

Використання програми обліку продажів дозволяє уникнути помилок за рахунок автоматичного формування документів і звітів (вони можливі тільки при некоректному введенні інформації).

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати.

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати

У всіх сенсах використання спеціалізованих програм для роздрібного бізнесу більш переважно, ніж здійснення обліку вручну.

Онлайн сервіс бизнес.Ру є оптимальним рішенням для дрібного і середнього роздрібного бізнесу. Він вирішує для роздрібного бізнесу широкий спектр завдань, зокрема:

  • Профілактичні медичні
  • Реєстрація продажів
  • Друк касових чеків
  • Реєстрація повернення товарів
  • Пошук і перегляд чеків за весь період продажів
  • Реєстрація прийому і видачі готівки при використанні ККМ
  • Можуть бути підключені декілька робочих місць касирів
  • Багато інші операції, пов'язані з роздрібними продажами, урахуванням продажів і товарів

Незаперечною перевагою онлайн сервісу бизнес.Ру є інтеграція в систему ЕГАИС. За допомогою бизнес.Ру буде легко передавати інформацію в ЕГАИС продажах алкогольної продукції і пива.

Також серед безлічі переваг онлайн-сервісу бизнес.Ру можна виділити наступні:

  • Установка і освоєння програми займає буквально кілька хвилин, зазвичай не більше 15
  • Для стабільної, коректної роботи не потрібно постійного підключення до Інтернету
  • Підприємець може керувати своїми роздрібними точками, в тому числі, вести облік товарів і продажів, дистанційно з будь-якого місця.

Читайте статті про автоматизації роздрібного магазину:

  1. Як автоматизувати друк чеків в магазині
  2. Як автоматизувати робоче місце касира в магазині
  3. Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину
  4. Як автоматизувати документообіг магазину
  5. Як автоматизувати управлінський облік в магазині

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

Досить велика кількість роздрібних магазинів до сих пір не автоматизували свій облік, незважаючи на велику кількість представлених на ринку спеціалізованих програм. В цьому випадку підприємцям доводиться виконувати весь спектр робіт з обліку товарів і їх реалізації вручну. Розглянемо як вести облік вручну і переваги автоматизації обліку продажів роздрібного магазину.

зміст:

1. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру

Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів

Коли в магазині облік товарів не автоматизовано, то все доводиться вважати вручну. Найпростіший варіант для невеликого магазина або магазина в сільській місцевості - це записувати в зошит або блокнот операції по приходу і витраті товарів.

Якщо номенклатура налічує кілька десятків або навіть сотень одиниць товарів, то найчастіше підприємці починають користуватися офісними програмами, наприклад, Excel.

Але облік в Excel - це якийсь проміжний варіант між ручним урахуванням продажів і автоматизованим (за допомогою спеціалізованих програм).

Облік в магазині передбачає фіксацію кожного етапу пересування товару: прихід, зберігання, витрата, тобто, продаж. Також необхідно вести книгу обліку доходів і витрат.

Завантажити зразок заповнення книги обліку доходів і витрат >>>

Завантажити зразок картки обліку матеріалів >>>

Cкачать зразок картки кількісно-вартісного обліку >>>

Під ручним урахуванням розуміється ведення реєстрів (списків) товарів, що зберігаються на складі, переданих в торговий зал, реєстр продажів, реєстр накладних, рахунків-фактур (при основній системі оподаткування) та інші документи.

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі в загальному розумінні включає в себе наступні етапи:

1. Прийом товару на склад. Поставки товарів і продуктів в магазин завжди супроводжуються накладними або товарно-транспортними накладними, в яких вказується, що поставляється і в якій кількості.

Якщо ТОВ або ІП здійснює свою діяльність із застосуванням ОСН, то поставка ще супроводжується рахунком-фактурою, в якій вказана сума вхідного ПДВ, яку підприємець надалі прийме до відрахування при сплаті власного ПДВ до бюджету.

Прибуткові накладні та рахунки-фактури (якщо є) записуються і враховуються в окремому реєстрі (журналі). Це ще можна назвати складським обліком товарів і продуктів. У нашому випадку фіксація відбувається вручну в звичайний журнал або в спеціальний файл в комп'ютері.

Детальніше про те, як вести облік в торгівлі читайте тут >>>

2. Відпуск товарів і продуктів в продаж. Це наступний етап в процесі обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі в магазині. Це переміщення зі складу в торговий зал - або до відділу, наприклад, відділ замороженої продукції, молочної продукції і т. П.

Також це може бути переміщенням товару зі складу не в якійсь відділ, а в підзвіт якогось конкретного продавцеві, відповідального за продаж даного товару.

Внутрішнє переміщення товару зі складу в торговий зал оформляється внутрішньої накладної, в якій вказується товар, кількість і шлях переміщення зі складу в відділ або під звіт продавцю. Переміщення зі складу в торговий зал також фіксується в спеціально заведених реєстрах і журналах.

Автоматизувати облік товарів в магазині легко за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру. Вам більше не доведеться заповнювати документацію вручну. Сервіс також дозволяє вести контроль переміщень товару зі складу, і автоматично вивантажувати необхідні накладні. Спробуйте всі можливості онлайн сервісу для автоматизації товарного обліку бизнес.Ру безкоштовно >>>

3. Продаж товарів. В обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі - це фінальний етап в русі товарів від магазину покупцеві, тобто, безпосередньо продаж. Залежно від того, кому і що продається, продаж може оформлятися окремими документами.

Наприклад, якщо мова йде про продаж звичайній фізичній особі, то вона нічим не оформляється, покупцеві крім касового чека не видається. Продавець лише у себе в спеціальних реєстрах (журналах, зошитах) записує, що продав, в якій кількості, за якою ціною і на яку загальну суму.

Якщо підприємець продає товар юридичній особі, наприклад, ТОВ або ж іншому ІП, то, можливо, йому потрібно буде оформити до продається товару видаткову накладну, в якій також вказується, що продано, кількість, ціна, сума і найменування організації.

Якщо підприємець працює за ОСН, то, продаючи товар юридичній особі, він повинен продаваний товар виписати рахунком-фактуру. Також, в ній вказується сума ПДВ, яка сидить в загальній сумі даної конкретної продажів.

Цю суму продавець потім повинен сплатити до бюджету за вирахуванням свого вхідного ПДВ, а покупець в свою чергу ваш ПДВ поставить собі в залік.

Якщо магазин невеликий, то в обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі другий етап - внутрішнє переміщення зі складу в торговий зал - може не здійснюватися. В даному випадку, коли товар приходить в магазин, він відразу надходить у продаж.

Читайте також: Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі повинен відповідати певним правилам. Так як це елемент бухгалтерського та податкового обліку ТОВ або ІП, і база для обчислення і сплати податків.

Залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування розділяється і ступінь складності ведення обліку. Найпростіший варіант - ІП, які ведуть роздрібний торговельний бізнес з використанням патенту.

ІП на патенті повинні вести книгу обліку доходів від продажів. У книзі в хронологічному порядку фіксуються продажу на підставі первинних документів, тобто на підставі накладних, касових чеків, прибуткових ордерів.

Книгу доходів ІП може вести як в паперовому вигляді, заповнюючи вручну, так і в електронному за допомогою комп'ютера, вносячи дані в файл книги.

По закінченню податкового періоду (термін дії патенту) книгу треба роздрукувати, якщо вона велася в електронному вигляді, пронумерувати і прошнурувати.

На останній сторінці, пронумерована та прошнурованій книги, вказується кількість аркушів, ставиться підпис і печатку. (якщо мається)

Книга доходів ІП на патенті ведеться по кожному патенту окремо. На кожен новий податковий період, тобто, коли купується новий патент відкривається нова книга доходів.

Читайте також: Чим ІП краще ТОВ? >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Кілька більш складна форма обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО). Вони повинні вести книгу доходів і витрат. У розділі доходи якраз і фіксуються продаж товарів і послуг.

Надалі від обсягу цього розділу та з урахуванням витрат (при застосуванні системи «Доходи мінус витрати») визначається оподатковуваний база, від якої розраховується податок, який ІП або ТОВ сплачують до бюджету.

Фіксувати доходи і витрати зручніше автоматично. Програма бизнес.Ру дозволить вести повноцінний фінансовий, складської і торговий облік. У будь-який зручний для вас час ви зможете отримувати звіти про видатки витрат на одиницю товару, кількості проданих одиниць, ціною реалізації та багато іншого. Спробуйте повну версію ПЗ товарного програми бизнес.Ру безкоштовно >>>

Книга обліку доходів і витрат також ведеться як в паперовому вигляді, коли дані заносяться від руки, так і в електронному, коли книга має вигляд файлу на комп'ютері. У другому випадку книгу роздруковують по закінченню звітного періоду, нумерують і шнурують. На останній сторінці вказується кількість аркушів книги, ставиться підпис і друк ІП або ТОВ (якщо друк є).

Читайте також:


Книга обліку доходів і витрат КУДІР: як правильно заповнити >>>
КУДіР: кому потрібна і як заповнювати в 2018 році?

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН

Найскладніший спосіб обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі у ІП і ТОВ, які працюють за основним (звичайної) системі оподаткування (Осно). При ОСНО ІП та ТОВ є платниками ПДВ і податку на прибуток.

Тому підприємці на ОСНО зобов'язані вести бухгалтерський облік та застосовувати в своїй роботі план рахунків бухгалтерського обліку. Крім цього підприємці на ОСНО зобов'язані виписувати рахунки-фактури при продажу товарів юридичним особам, тобто, іншим ТОВ, а також іншим ВП.

На ОСНО ведеться облік товарів за купівельною вартістю і за продажною, тобто, за ціною реалізації. Ведеться окремий облік націнки на товари, що продаються, окремий облік ПДВ по товарах, облік витрат на продаж товарів, окремий облік фінансових результатів (прибуток або збиток) від продажів товарів.

Читайте також: Порядок оплати ПДВ >>>

Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Ру

Облік товару і його рух, може здійснюватися як вручну, так і за допомогою спеціалізованої програми. В даний час на ринку представлена ​​достатня кількість - різні програмні продукти відповідають різним вимогам підприємців.

ПЗ товарного програма значно полегшує діяльність з обліку продажів товарів.

Формування більшості документів - накладні, рахунки, рахунки-фактури, реєстри, журнали, довіреності, ордера та багато інших - формуються автоматично.

Використання програми обліку продажів дозволяє уникнути помилок за рахунок автоматичного формування документів і звітів (вони можливі тільки при некоректному введенні інформації).

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати.

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати

У всіх сенсах використання спеціалізованих програм для роздрібного бізнесу більш переважно, ніж здійснення обліку вручну.

Онлайн сервіс бизнес.Ру є оптимальним рішенням для дрібного і середнього роздрібного бізнесу. Він вирішує для роздрібного бізнесу широкий спектр завдань, зокрема:

  • Профілактичні медичні
  • Реєстрація продажів
  • Друк касових чеків
  • Реєстрація повернення товарів
  • Пошук і перегляд чеків за весь період продажів
  • Реєстрація прийому і видачі готівки при використанні ККМ
  • Можуть бути підключені декілька робочих місць касирів
  • Багато інші операції, пов'язані з роздрібними продажами, урахуванням продажів і товарів

Незаперечною перевагою онлайн сервісу бизнес.Ру є інтеграція в систему ЕГАИС. За допомогою бизнес.Ру буде легко передавати інформацію в ЕГАИС продажах алкогольної продукції і пива.

Також серед безлічі переваг онлайн-сервісу бизнес.Ру можна виділити наступні:

  • Установка і освоєння програми займає буквально кілька хвилин, зазвичай не більше 15
  • Для стабільної, коректної роботи не потрібно постійного підключення до Інтернету
  • Підприємець може керувати своїми роздрібними точками, в тому числі, вести облік товарів і продажів, дистанційно з будь-якого місця.

Читайте статті про автоматизації роздрібного магазину:

  1. Як автоматизувати друк чеків в магазині
  2. Як автоматизувати робоче місце касира в магазині
  3. Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину
  4. Як автоматизувати документообіг магазину
  5. Як автоматизувати управлінський облік в магазині

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

Досить велика кількість роздрібних магазинів до сих пір не автоматизували свій облік, незважаючи на велику кількість представлених на ринку спеціалізованих програм. В цьому випадку підприємцям доводиться виконувати весь спектр робіт з обліку товарів і їх реалізації вручну. Розглянемо як вести облік вручну і переваги автоматизації обліку продажів роздрібного магазину.

зміст:

1. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру

Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів

Коли в магазині облік товарів не автоматизовано, то все доводиться вважати вручну. Найпростіший варіант для невеликого магазина або магазина в сільській місцевості - це записувати в зошит або блокнот операції по приходу і витраті товарів.

Якщо номенклатура налічує кілька десятків або навіть сотень одиниць товарів, то найчастіше підприємці починають користуватися офісними програмами, наприклад, Excel.

Але облік в Excel - це якийсь проміжний варіант між ручним урахуванням продажів і автоматизованим (за допомогою спеціалізованих програм).

Облік в магазині передбачає фіксацію кожного етапу пересування товару: прихід, зберігання, витрата, тобто, продаж. Також необхідно вести книгу обліку доходів і витрат.

Завантажити зразок заповнення книги обліку доходів і витрат >>>

Завантажити зразок картки обліку матеріалів >>>

Cкачать зразок картки кількісно-вартісного обліку >>>

Під ручним урахуванням розуміється ведення реєстрів (списків) товарів, що зберігаються на складі, переданих в торговий зал, реєстр продажів, реєстр накладних, рахунків-фактур (при основній системі оподаткування) та інші документи.

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі в загальному розумінні включає в себе наступні етапи:

1. Прийом товару на склад. Поставки товарів і продуктів в магазин завжди супроводжуються накладними або товарно-транспортними накладними, в яких вказується, що поставляється і в якій кількості.

Якщо ТОВ або ІП здійснює свою діяльність із застосуванням ОСН, то поставка ще супроводжується рахунком-фактурою, в якій вказана сума вхідного ПДВ, яку підприємець надалі прийме до відрахування при сплаті власного ПДВ до бюджету.

Прибуткові накладні та рахунки-фактури (якщо є) записуються і враховуються в окремому реєстрі (журналі). Це ще можна назвати складським обліком товарів і продуктів. У нашому випадку фіксація відбувається вручну в звичайний журнал або в спеціальний файл в комп'ютері.

Детальніше про те, як вести облік в торгівлі читайте тут >>>

2. Відпуск товарів і продуктів в продаж. Це наступний етап в процесі обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі в магазині. Це переміщення зі складу в торговий зал - або до відділу, наприклад, відділ замороженої продукції, молочної продукції і т. П.

Також це може бути переміщенням товару зі складу не в якійсь відділ, а в підзвіт якогось конкретного продавцеві, відповідального за продаж даного товару.

Внутрішнє переміщення товару зі складу в торговий зал оформляється внутрішньої накладної, в якій вказується товар, кількість і шлях переміщення зі складу в відділ або під звіт продавцю. Переміщення зі складу в торговий зал також фіксується в спеціально заведених реєстрах і журналах.

Автоматизувати облік товарів в магазині легко за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру. Вам більше не доведеться заповнювати документацію вручну. Сервіс також дозволяє вести контроль переміщень товару зі складу, і автоматично вивантажувати необхідні накладні. Спробуйте всі можливості онлайн сервісу для автоматизації товарного обліку бизнес.Ру безкоштовно >>>

3. Продаж товарів. В обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі - це фінальний етап в русі товарів від магазину покупцеві, тобто, безпосередньо продаж. Залежно від того, кому і що продається, продаж може оформлятися окремими документами.

Наприклад, якщо мова йде про продаж звичайній фізичній особі, то вона нічим не оформляється, покупцеві крім касового чека не видається. Продавець лише у себе в спеціальних реєстрах (журналах, зошитах) записує, що продав, в якій кількості, за якою ціною і на яку загальну суму.

Якщо підприємець продає товар юридичній особі, наприклад, ТОВ або ж іншому ІП, то, можливо, йому потрібно буде оформити до продається товару видаткову накладну, в якій також вказується, що продано, кількість, ціна, сума і найменування організації.

Якщо підприємець працює за ОСН, то, продаючи товар юридичній особі, він повинен продаваний товар виписати рахунком-фактуру. Також, в ній вказується сума ПДВ, яка сидить в загальній сумі даної конкретної продажів.

Цю суму продавець потім повинен сплатити до бюджету за вирахуванням свого вхідного ПДВ, а покупець в свою чергу ваш ПДВ поставить собі в залік.

Якщо магазин невеликий, то в обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі другий етап - внутрішнє переміщення зі складу в торговий зал - може не здійснюватися. В даному випадку, коли товар приходить в магазин, він відразу надходить у продаж.

Читайте також: Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі повинен відповідати певним правилам. Так як це елемент бухгалтерського та податкового обліку ТОВ або ІП, і база для обчислення і сплати податків.

Залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування розділяється і ступінь складності ведення обліку. Найпростіший варіант - ІП, які ведуть роздрібний торговельний бізнес з використанням патенту.

ІП на патенті повинні вести книгу обліку доходів від продажів. У книзі в хронологічному порядку фіксуються продажу на підставі первинних документів, тобто на підставі накладних, касових чеків, прибуткових ордерів.

Книгу доходів ІП може вести як в паперовому вигляді, заповнюючи вручну, так і в електронному за допомогою комп'ютера, вносячи дані в файл книги.

По закінченню податкового періоду (термін дії патенту) книгу треба роздрукувати, якщо вона велася в електронному вигляді, пронумерувати і прошнурувати.

На останній сторінці, пронумерована та прошнурованій книги, вказується кількість аркушів, ставиться підпис і печатку. (якщо мається)

Книга доходів ІП на патенті ведеться по кожному патенту окремо. На кожен новий податковий період, тобто, коли купується новий патент відкривається нова книга доходів.

Читайте також: Чим ІП краще ТОВ? >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Кілька більш складна форма обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО). Вони повинні вести книгу доходів і витрат. У розділі доходи якраз і фіксуються продаж товарів і послуг.

Надалі від обсягу цього розділу та з урахуванням витрат (при застосуванні системи «Доходи мінус витрати») визначається оподатковуваний база, від якої розраховується податок, який ІП або ТОВ сплачують до бюджету.

Фіксувати доходи і витрати зручніше автоматично. Програма бизнес.Ру дозволить вести повноцінний фінансовий, складської і торговий облік. У будь-який зручний для вас час ви зможете отримувати звіти про видатки витрат на одиницю товару, кількості проданих одиниць, ціною реалізації та багато іншого. Спробуйте повну версію ПЗ товарного програми бизнес.Ру безкоштовно >>>

Книга обліку доходів і витрат також ведеться як в паперовому вигляді, коли дані заносяться від руки, так і в електронному, коли книга має вигляд файлу на комп'ютері. У другому випадку книгу роздруковують по закінченню звітного періоду, нумерують і шнурують. На останній сторінці вказується кількість аркушів книги, ставиться підпис і друк ІП або ТОВ (якщо друк є).

Читайте також:


Книга обліку доходів і витрат КУДІР: як правильно заповнити >>>
КУДіР: кому потрібна і як заповнювати в 2018 році?

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН

Найскладніший спосіб обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі у ІП і ТОВ, які працюють за основним (звичайної) системі оподаткування (Осно). При ОСНО ІП та ТОВ є платниками ПДВ і податку на прибуток.

Тому підприємці на ОСНО зобов'язані вести бухгалтерський облік та застосовувати в своїй роботі план рахунків бухгалтерського обліку. Крім цього підприємці на ОСНО зобов'язані виписувати рахунки-фактури при продажу товарів юридичним особам, тобто, іншим ТОВ, а також іншим ВП.

На ОСНО ведеться облік товарів за купівельною вартістю і за продажною, тобто, за ціною реалізації. Ведеться окремий облік націнки на товари, що продаються, окремий облік ПДВ по товарах, облік витрат на продаж товарів, окремий облік фінансових результатів (прибуток або збиток) від продажів товарів.

Читайте також: Порядок оплати ПДВ >>>

Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Ру

Облік товару і його рух, може здійснюватися як вручну, так і за допомогою спеціалізованої програми. В даний час на ринку представлена ​​достатня кількість - різні програмні продукти відповідають різним вимогам підприємців.

ПЗ товарного програма значно полегшує діяльність з обліку продажів товарів.

Формування більшості документів - накладні, рахунки, рахунки-фактури, реєстри, журнали, довіреності, ордера та багато інших - формуються автоматично.

Використання програми обліку продажів дозволяє уникнути помилок за рахунок автоматичного формування документів і звітів (вони можливі тільки при некоректному введенні інформації).

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати.

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати

У всіх сенсах використання спеціалізованих програм для роздрібного бізнесу більш переважно, ніж здійснення обліку вручну.

Онлайн сервіс бизнес.Ру є оптимальним рішенням для дрібного і середнього роздрібного бізнесу. Він вирішує для роздрібного бізнесу широкий спектр завдань, зокрема:

  • Профілактичні медичні
  • Реєстрація продажів
  • Друк касових чеків
  • Реєстрація повернення товарів
  • Пошук і перегляд чеків за весь період продажів
  • Реєстрація прийому і видачі готівки при використанні ККМ
  • Можуть бути підключені декілька робочих місць касирів
  • Багато інші операції, пов'язані з роздрібними продажами, урахуванням продажів і товарів

Незаперечною перевагою онлайн сервісу бизнес.Ру є інтеграція в систему ЕГАИС. За допомогою бизнес.Ру буде легко передавати інформацію в ЕГАИС продажах алкогольної продукції і пива.

Також серед безлічі переваг онлайн-сервісу бизнес.Ру можна виділити наступні:

  • Установка і освоєння програми займає буквально кілька хвилин, зазвичай не більше 15
  • Для стабільної, коректної роботи не потрібно постійного підключення до Інтернету
  • Підприємець може керувати своїми роздрібними точками, в тому числі, вести облік товарів і продажів, дистанційно з будь-якого місця.

Читайте статті про автоматизації роздрібного магазину:

  1. Як автоматизувати друк чеків в магазині
  2. Як автоматизувати робоче місце касира в магазині
  3. Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину
  4. Як автоматизувати документообіг магазину
  5. Як автоматизувати управлінський облік в магазині

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

Досить велика кількість роздрібних магазинів до сих пір не автоматизували свій облік, незважаючи на велику кількість представлених на ринку спеціалізованих програм. В цьому випадку підприємцям доводиться виконувати весь спектр робіт з обліку товарів і їх реалізації вручну. Розглянемо як вести облік вручну і переваги автоматизації обліку продажів роздрібного магазину.

зміст:

1. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру

Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів

Коли в магазині облік товарів не автоматизовано, то все доводиться вважати вручну. Найпростіший варіант для невеликого магазина або магазина в сільській місцевості - це записувати в зошит або блокнот операції по приходу і витраті товарів.

Якщо номенклатура налічує кілька десятків або навіть сотень одиниць товарів, то найчастіше підприємці починають користуватися офісними програмами, наприклад, Excel.

Але облік в Excel - це якийсь проміжний варіант між ручним урахуванням продажів і автоматизованим (за допомогою спеціалізованих програм).

Облік в магазині передбачає фіксацію кожного етапу пересування товару: прихід, зберігання, витрата, тобто, продаж. Також необхідно вести книгу обліку доходів і витрат.

Завантажити зразок заповнення книги обліку доходів і витрат >>>

Завантажити зразок картки обліку матеріалів >>>

Cкачать зразок картки кількісно-вартісного обліку >>>

Під ручним урахуванням розуміється ведення реєстрів (списків) товарів, що зберігаються на складі, переданих в торговий зал, реєстр продажів, реєстр накладних, рахунків-фактур (при основній системі оподаткування) та інші документи.

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі в загальному розумінні включає в себе наступні етапи:

1. Прийом товару на склад. Поставки товарів і продуктів в магазин завжди супроводжуються накладними або товарно-транспортними накладними, в яких вказується, що поставляється і в якій кількості.

Якщо ТОВ або ІП здійснює свою діяльність із застосуванням ОСН, то поставка ще супроводжується рахунком-фактурою, в якій вказана сума вхідного ПДВ, яку підприємець надалі прийме до відрахування при сплаті власного ПДВ до бюджету.

Прибуткові накладні та рахунки-фактури (якщо є) записуються і враховуються в окремому реєстрі (журналі). Це ще можна назвати складським обліком товарів і продуктів. У нашому випадку фіксація відбувається вручну в звичайний журнал або в спеціальний файл в комп'ютері.

Детальніше про те, як вести облік в торгівлі читайте тут >>>

2. Відпуск товарів і продуктів в продаж. Це наступний етап в процесі обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі в магазині. Це переміщення зі складу в торговий зал - або до відділу, наприклад, відділ замороженої продукції, молочної продукції і т. П.

Також це може бути переміщенням товару зі складу не в якійсь відділ, а в підзвіт якогось конкретного продавцеві, відповідального за продаж даного товару.

Внутрішнє переміщення товару зі складу в торговий зал оформляється внутрішньої накладної, в якій вказується товар, кількість і шлях переміщення зі складу в відділ або під звіт продавцю. Переміщення зі складу в торговий зал також фіксується в спеціально заведених реєстрах і журналах.

Автоматизувати облік товарів в магазині легко за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру. Вам більше не доведеться заповнювати документацію вручну. Сервіс також дозволяє вести контроль переміщень товару зі складу, і автоматично вивантажувати необхідні накладні. Спробуйте всі можливості онлайн сервісу для автоматизації товарного обліку бизнес.Ру безкоштовно >>>

3. Продаж товарів. В обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі - це фінальний етап в русі товарів від магазину покупцеві, тобто, безпосередньо продаж. Залежно від того, кому і що продається, продаж може оформлятися окремими документами.

Наприклад, якщо мова йде про продаж звичайній фізичній особі, то вона нічим не оформляється, покупцеві крім касового чека не видається. Продавець лише у себе в спеціальних реєстрах (журналах, зошитах) записує, що продав, в якій кількості, за якою ціною і на яку загальну суму.

Якщо підприємець продає товар юридичній особі, наприклад, ТОВ або ж іншому ІП, то, можливо, йому потрібно буде оформити до продається товару видаткову накладну, в якій також вказується, що продано, кількість, ціна, сума і найменування організації.

Якщо підприємець працює за ОСН, то, продаючи товар юридичній особі, він повинен продаваний товар виписати рахунком-фактуру. Також, в ній вказується сума ПДВ, яка сидить в загальній сумі даної конкретної продажів.

Цю суму продавець потім повинен сплатити до бюджету за вирахуванням свого вхідного ПДВ, а покупець в свою чергу ваш ПДВ поставить собі в залік.

Якщо магазин невеликий, то в обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі другий етап - внутрішнє переміщення зі складу в торговий зал - може не здійснюватися. В даному випадку, коли товар приходить в магазин, він відразу надходить у продаж.

Читайте також: Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі повинен відповідати певним правилам. Так як це елемент бухгалтерського та податкового обліку ТОВ або ІП, і база для обчислення і сплати податків.

Залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування розділяється і ступінь складності ведення обліку. Найпростіший варіант - ІП, які ведуть роздрібний торговельний бізнес з використанням патенту.

ІП на патенті повинні вести книгу обліку доходів від продажів. У книзі в хронологічному порядку фіксуються продажу на підставі первинних документів, тобто на підставі накладних, касових чеків, прибуткових ордерів.

Книгу доходів ІП може вести як в паперовому вигляді, заповнюючи вручну, так і в електронному за допомогою комп'ютера, вносячи дані в файл книги.

По закінченню податкового періоду (термін дії патенту) книгу треба роздрукувати, якщо вона велася в електронному вигляді, пронумерувати і прошнурувати.

На останній сторінці, пронумерована та прошнурованій книги, вказується кількість аркушів, ставиться підпис і печатку. (якщо мається)

Книга доходів ІП на патенті ведеться по кожному патенту окремо. На кожен новий податковий період, тобто, коли купується новий патент відкривається нова книга доходів.

Читайте також: Чим ІП краще ТОВ? >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Кілька більш складна форма обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО). Вони повинні вести книгу доходів і витрат. У розділі доходи якраз і фіксуються продаж товарів і послуг.

Надалі від обсягу цього розділу та з урахуванням витрат (при застосуванні системи «Доходи мінус витрати») визначається оподатковуваний база, від якої розраховується податок, який ІП або ТОВ сплачують до бюджету.

Фіксувати доходи і витрати зручніше автоматично. Програма бизнес.Ру дозволить вести повноцінний фінансовий, складської і торговий облік. У будь-який зручний для вас час ви зможете отримувати звіти про видатки витрат на одиницю товару, кількості проданих одиниць, ціною реалізації та багато іншого. Спробуйте повну версію ПЗ товарного програми бизнес.Ру безкоштовно >>>

Книга обліку доходів і витрат також ведеться як в паперовому вигляді, коли дані заносяться від руки, так і в електронному, коли книга має вигляд файлу на комп'ютері. У другому випадку книгу роздруковують по закінченню звітного періоду, нумерують і шнурують. На останній сторінці вказується кількість аркушів книги, ставиться підпис і друк ІП або ТОВ (якщо друк є).

Читайте також:


Книга обліку доходів і витрат КУДІР: як правильно заповнити >>>
КУДіР: кому потрібна і як заповнювати в 2018 році?

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН

Найскладніший спосіб обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі у ІП і ТОВ, які працюють за основним (звичайної) системі оподаткування (Осно). При ОСНО ІП та ТОВ є платниками ПДВ і податку на прибуток.

Тому підприємці на ОСНО зобов'язані вести бухгалтерський облік та застосовувати в своїй роботі план рахунків бухгалтерського обліку. Крім цього підприємці на ОСНО зобов'язані виписувати рахунки-фактури при продажу товарів юридичним особам, тобто, іншим ТОВ, а також іншим ВП.

На ОСНО ведеться облік товарів за купівельною вартістю і за продажною, тобто, за ціною реалізації. Ведеться окремий облік націнки на товари, що продаються, окремий облік ПДВ по товарах, облік витрат на продаж товарів, окремий облік фінансових результатів (прибуток або збиток) від продажів товарів.

Читайте також: Порядок оплати ПДВ >>>

Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Ру

Облік товару і його рух, може здійснюватися як вручну, так і за допомогою спеціалізованої програми. В даний час на ринку представлена ​​достатня кількість - різні програмні продукти відповідають різним вимогам підприємців.

ПЗ товарного програма значно полегшує діяльність з обліку продажів товарів.

Формування більшості документів - накладні, рахунки, рахунки-фактури, реєстри, журнали, довіреності, ордера та багато інших - формуються автоматично.

Використання програми обліку продажів дозволяє уникнути помилок за рахунок автоматичного формування документів і звітів (вони можливі тільки при некоректному введенні інформації).

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати.

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати

У всіх сенсах використання спеціалізованих програм для роздрібного бізнесу більш переважно, ніж здійснення обліку вручну.

Онлайн сервіс бизнес.Ру є оптимальним рішенням для дрібного і середнього роздрібного бізнесу. Він вирішує для роздрібного бізнесу широкий спектр завдань, зокрема:

  • Профілактичні медичні
  • Реєстрація продажів
  • Друк касових чеків
  • Реєстрація повернення товарів
  • Пошук і перегляд чеків за весь період продажів
  • Реєстрація прийому і видачі готівки при використанні ККМ
  • Можуть бути підключені декілька робочих місць касирів
  • Багато інші операції, пов'язані з роздрібними продажами, урахуванням продажів і товарів

Незаперечною перевагою онлайн сервісу бизнес.Ру є інтеграція в систему ЕГАИС. За допомогою бизнес.Ру буде легко передавати інформацію в ЕГАИС продажах алкогольної продукції і пива.

Також серед безлічі переваг онлайн-сервісу бизнес.Ру можна виділити наступні:

  • Установка і освоєння програми займає буквально кілька хвилин, зазвичай не більше 15
  • Для стабільної, коректної роботи не потрібно постійного підключення до Інтернету
  • Підприємець може керувати своїми роздрібними точками, в тому числі, вести облік товарів і продажів, дистанційно з будь-якого місця.

Читайте статті про автоматизації роздрібного магазину:

  1. Як автоматизувати друк чеків в магазині
  2. Як автоматизувати робоче місце касира в магазині
  3. Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину
  4. Як автоматизувати документообіг магазину
  5. Як автоматизувати управлінський облік в магазині

Облік продажів в роздрібному магазині. Організація руху товару і реалізації продукції

Досить велика кількість роздрібних магазинів до сих пір не автоматизували свій облік, незважаючи на велику кількість представлених на ринку спеціалізованих програм. В цьому випадку підприємцям доводиться виконувати весь спектр робіт з обліку товарів і їх реалізації вручну. Розглянемо як вести облік вручну і переваги автоматизації обліку продажів роздрібного магазину.

зміст:

1. Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів
2. Облік руху товарів у роздрібній торгівлі
3. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті
4. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО
5. Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН
6. Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру

Ручний облік руху товарів, продуктів і їх продажів

Коли в магазині облік товарів не автоматизовано, то все доводиться вважати вручну. Найпростіший варіант для невеликого магазина або магазина в сільській місцевості - це записувати в зошит або блокнот операції по приходу і витраті товарів.

Якщо номенклатура налічує кілька десятків або навіть сотень одиниць товарів, то найчастіше підприємці починають користуватися офісними програмами, наприклад, Excel.

Але облік в Excel - це якийсь проміжний варіант між ручним урахуванням продажів і автоматизованим (за допомогою спеціалізованих програм).

Облік в магазині передбачає фіксацію кожного етапу пересування товару: прихід, зберігання, витрата, тобто, продаж. Також необхідно вести книгу обліку доходів і витрат.

Завантажити зразок заповнення книги обліку доходів і витрат >>>

Завантажити зразок картки обліку матеріалів >>>

Cкачать зразок картки кількісно-вартісного обліку >>>

Під ручним урахуванням розуміється ведення реєстрів (списків) товарів, що зберігаються на складі, переданих в торговий зал, реєстр продажів, реєстр накладних, рахунків-фактур (при основній системі оподаткування) та інші документи.

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік руху товарів у роздрібній торгівлі

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі в загальному розумінні включає в себе наступні етапи:

1. Прийом товару на склад. Поставки товарів і продуктів в магазин завжди супроводжуються накладними або товарно-транспортними накладними, в яких вказується, що поставляється і в якій кількості.

Якщо ТОВ або ІП здійснює свою діяльність із застосуванням ОСН, то поставка ще супроводжується рахунком-фактурою, в якій вказана сума вхідного ПДВ, яку підприємець надалі прийме до відрахування при сплаті власного ПДВ до бюджету.

Прибуткові накладні та рахунки-фактури (якщо є) записуються і враховуються в окремому реєстрі (журналі). Це ще можна назвати складським обліком товарів і продуктів. У нашому випадку фіксація відбувається вручну в звичайний журнал або в спеціальний файл в комп'ютері.

Детальніше про те, як вести облік в торгівлі читайте тут >>>

2. Відпуск товарів і продуктів в продаж. Це наступний етап в процесі обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі в магазині. Це переміщення зі складу в торговий зал - або до відділу, наприклад, відділ замороженої продукції, молочної продукції і т. П.

Також це може бути переміщенням товару зі складу не в якійсь відділ, а в підзвіт якогось конкретного продавцеві, відповідального за продаж даного товару.

Внутрішнє переміщення товару зі складу в торговий зал оформляється внутрішньої накладної, в якій вказується товар, кількість і шлях переміщення зі складу в відділ або під звіт продавцю. Переміщення зі складу в торговий зал також фіксується в спеціально заведених реєстрах і журналах.

Автоматизувати облік товарів в магазині легко за допомогою онлайн-сервісу бизнес.Ру. Вам більше не доведеться заповнювати документацію вручну. Сервіс також дозволяє вести контроль переміщень товару зі складу, і автоматично вивантажувати необхідні накладні. Спробуйте всі можливості онлайн сервісу для автоматизації товарного обліку бизнес.Ру безкоштовно >>>

3. Продаж товарів. В обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі - це фінальний етап в русі товарів від магазину покупцеві, тобто, безпосередньо продаж. Залежно від того, кому і що продається, продаж може оформлятися окремими документами.

Наприклад, якщо мова йде про продаж звичайній фізичній особі, то вона нічим не оформляється, покупцеві крім касового чека не видається. Продавець лише у себе в спеціальних реєстрах (журналах, зошитах) записує, що продав, в якій кількості, за якою ціною і на яку загальну суму.

Якщо підприємець продає товар юридичній особі, наприклад, ТОВ або ж іншому ІП, то, можливо, йому потрібно буде оформити до продається товару видаткову накладну, в якій також вказується, що продано, кількість, ціна, сума і найменування організації.

Якщо підприємець працює за ОСН, то, продаючи товар юридичній особі, він повинен продаваний товар виписати рахунком-фактуру. Також, в ній вказується сума ПДВ, яка сидить в загальній сумі даної конкретної продажів.

Цю суму продавець потім повинен сплатити до бюджету за вирахуванням свого вхідного ПДВ, а покупець в свою чергу ваш ПДВ поставить собі в залік.

Якщо магазин невеликий, то в обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі другий етап - внутрішнє переміщення зі складу в торговий зал - може не здійснюватися. В даному випадку, коли товар приходить в магазин, він відразу надходить у продаж.

Читайте також: Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП на патенті

Облік продажу товарів у роздрібній торгівлі повинен відповідати певним правилам. Так як це елемент бухгалтерського та податкового обліку ТОВ або ІП, і база для обчислення і сплати податків.

Залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування розділяється і ступінь складності ведення обліку. Найпростіший варіант - ІП, які ведуть роздрібний торговельний бізнес з використанням патенту.

ІП на патенті повинні вести книгу обліку доходів від продажів. У книзі в хронологічному порядку фіксуються продажу на підставі первинних документів, тобто на підставі накладних, касових чеків, прибуткових ордерів.

Книгу доходів ІП може вести як в паперовому вигляді, заповнюючи вручну, так і в електронному за допомогою комп'ютера, вносячи дані в файл книги.

По закінченню податкового періоду (термін дії патенту) книгу треба роздрукувати, якщо вона велася в електронному вигляді, пронумерувати і прошнурувати.

На останній сторінці, пронумерована та прошнурованій книги, вказується кількість аркушів, ставиться підпис і печатку. (якщо мається)

Книга доходів ІП на патенті ведеться по кожному патенту окремо. На кожен новий податковий період, тобто, коли купується новий патент відкривається нова книга доходів.

Читайте також: Чим ІП краще ТОВ? >>>

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ССО

Кілька більш складна форма обліку продажів товарів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ, які застосовують спрощену систему оподаткування (ССО). Вони повинні вести книгу доходів і витрат. У розділі доходи якраз і фіксуються продаж товарів і послуг.

Надалі від обсягу цього розділу та з урахуванням витрат (при застосуванні системи «Доходи мінус витрати») визначається оподатковуваний база, від якої розраховується податок, який ІП або ТОВ сплачують до бюджету.

Фіксувати доходи і витрати зручніше автоматично. Програма бизнес.Ру дозволить вести повноцінний фінансовий, складської і торговий облік. У будь-який зручний для вас час ви зможете отримувати звіти про видатки витрат на одиницю товару, кількості проданих одиниць, ціною реалізації та багато іншого. Спробуйте повну версію ПЗ товарного програми бизнес.Ру безкоштовно >>>

Книга обліку доходів і витрат також ведеться як в паперовому вигляді, коли дані заносяться від руки, так і в електронному, коли книга має вигляд файлу на комп'ютері. У другому випадку книгу роздруковують по закінченню звітного періоду, нумерують і шнурують. На останній сторінці вказується кількість аркушів книги, ставиться підпис і друк ІП або ТОВ (якщо друк є).

Читайте також:


Книга обліку доходів і витрат КУДІР: як правильно заповнити >>>
КУДіР: кому потрібна і як заповнювати в 2018 році?

Облік продажів у роздрібній торгівлі для ІП і ТОВ на ОСН

Найскладніший спосіб обліку продажів товарів в роздрібній торгівлі у ІП і ТОВ, які працюють за основним (звичайної) системі оподаткування (Осно). При ОСНО ІП та ТОВ є платниками ПДВ і податку на прибуток.

Тому підприємці на ОСНО зобов'язані вести бухгалтерський облік та застосовувати в своїй роботі план рахунків бухгалтерського обліку. Крім цього підприємці на ОСНО зобов'язані виписувати рахунки-фактури при продажу товарів юридичним особам, тобто, іншим ТОВ, а також іншим ВП.

На ОСНО ведеться облік товарів за купівельною вартістю і за продажною, тобто, за ціною реалізації. Ведеться окремий облік націнки на товари, що продаються, окремий облік ПДВ по товарах, облік витрат на продаж товарів, окремий облік фінансових результатів (прибуток або збиток) від продажів товарів.

Читайте також: Порядок оплати ПДВ >>>

Автоматизація обліку продажів в роздрібній торгівлі за допомогою онлайн сервісу бизнес.Ру

Ру

Облік товару і його рух, може здійснюватися як вручну, так і за допомогою спеціалізованої програми. В даний час на ринку представлена ​​достатня кількість - різні програмні продукти відповідають різним вимогам підприємців.

ПЗ товарного програма значно полегшує діяльність з обліку продажів товарів.

Формування більшості документів - накладні, рахунки, рахунки-фактури, реєстри, журнали, довіреності, ордера та багато інших - формуються автоматично.

Використання програми обліку продажів дозволяє уникнути помилок за рахунок автоматичного формування документів і звітів (вони можливі тільки при некоректному введенні інформації).

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати.

Облікові програми також дозволяють зберігати значний обсяг інформації, швидко знаходити потрібні дані і ефективно аналізувати

У всіх сенсах використання спеціалізованих програм для роздрібного бізнесу більш переважно, ніж здійснення обліку вручну.

Онлайн сервіс бизнес.Ру є оптимальним рішенням для дрібного і середнього роздрібного бізнесу. Він вирішує для роздрібного бізнесу широкий спектр завдань, зокрема:

  • Профілактичні медичні
  • Реєстрація продажів
  • Друк касових чеків
  • Реєстрація повернення товарів
  • Пошук і перегляд чеків за весь період продажів
  • Реєстрація прийому і видачі готівки при використанні ККМ
  • Можуть бути підключені декілька робочих місць касирів
  • Багато інші операції, пов'язані з роздрібними продажами, урахуванням продажів і товарів

Незаперечною перевагою онлайн сервісу бизнес.Ру є інтеграція в систему ЕГАИС. За допомогою бизнес.Ру буде легко передавати інформацію в ЕГАИС продажах алкогольної продукції і пива.

Також серед безлічі переваг онлайн-сервісу бизнес.Ру можна виділити наступні:

  • Установка і освоєння програми займає буквально кілька хвилин, зазвичай не більше 15
  • Для стабільної, коректної роботи не потрібно постійного підключення до Інтернету
  • Підприємець може керувати своїми роздрібними точками, в тому числі, вести облік товарів і продажів, дистанційно з будь-якого місця.

Читайте статті про автоматизації роздрібного магазину:

  1. Як автоматизувати друк чеків в магазині
  2. Як автоматизувати робоче місце касира в магазині
  3. Чи потрібна автоматизація дрібнороздрібної магазину
  4. Як автоматизувати документообіг магазину
  5. Як автоматизувати управлінський облік в магазині