Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити і відобразити в податковому обліку результати інвентаризації основних засобів

  1. Інвентаризаційний опис основних засобів - форма № інв-1
  2. Порівняльна відомість за формою № інв-18
  3. Малюнок 1. Фрагмент інвентаризаційного опису основних засобів за формою № інв-1
  4. Малюнок 2. Фрагмент порівнювальної відомості за формою № інв-18
  5. Як враховувати надлишки за основними засобами, виявленими в ході інвентаризації
  6. Реалізація виявлених надлишків основних засобів
  7. Податковий облік недостачі основних засобів
  8. Як бути з «вхідним» ПДВ за відсутньою об'єктах основних засобів

В ході інвентаризації, яка проводиться перед складанням річної звітності, компанія може виявити не тільки раніше не враховані або відсутні МПЗ, а й основні засоби. Які документи потрібно оформляти в подібних ситуаціях? Як оприбуткувати виявлені об'єкти, а також списати недостачу?

Про документи, які потрібно оформити при проведенні інвентаризації ТМЦ, читайте в РНК, 2011, № 22, с. 64.

Щодо основних засобів інвентаризація повинна проводитися не рідше ніж один раз на три роки, хоча організація може встановити в обліковій політиці та більш частий період її проведення (п. 27 Положення по веденню бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності в РФ, утв. Наказом Мінфіну Росії від 29.07.98 № 34н). До складу перевіряється майна входять не тільки власні, а й орендовані основні засоби, а також майно, що знаходиться на відповідальному зберіганні.

З метою податкового обліку до основних засобів відноситься майно первісною вартістю більше 40 000 руб., Що використовується в якості засобів праці для виробництва та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, а також для управління організацією. До таких об'єктів, зокрема, відносяться будівлі, споруди, машини і обладнання, транспортні засоби, інструменти, обчислювальна техніка, виробничий і господарський інвентар. Малоцінні основні засоби вартістю до 40 000 руб. включаються до складу матеріальних витрат на підставі підпункту 3 пункту 1 статті 254 НК РФ.

Нагадаємо, загальні правила інвентаризації встановлено відповідними Методичними вказівками, затвердженими наказом Мінфіну Росії від 13.06.95 № 49 (далі - Методичні вказівки).

Так, перед проведенням інвентаризації компанія повинна упевнитися в наявності у неї документів на майно. Необхідно перевірити наявність заповнених інвентарних карток, технічних паспортів, свідоцтв про право власності на об'єкти, накладних та інших правовстановлюючих документів (див. Також врізку праворуч).

Керівник організації видає наказ за формою № інв-22, в якому зазначаються строки проведення інвентаризації, склад інвентаризаційної комісії, а також перераховується майно, що підлягає огляду та перерахунку.

Результати інвентаризації оформляються інвентаризаційної описом за формою № інв-1, сличительной декларації за формою № інв-18, а також підсумкової декларації обліку результатів, виявлених інвентаризацією, за формою № інв-26 по всьому майну компанії (затв. Постановою Держкомстату Росії від 18.08. 98 № 88 і від 27.03.2000 № 26).

Складання перерахованих вище первинних документів є обов'язковим для всіх платників податків. В іншому випадку організація не зможе обґрунтувати свої витрати і доходи з метою податкового та бухгалтерського обліку.

Інвентаризаційний опис основних засобів - форма № інв-1

Вона застосовується для фіксування даних інвентаризації основних засобів. Інвентаризаційний опис оформляється в двох примірниках за кожним місцем зберігання цінностей, один примірник передається в бухгалтерію для складання порівнювальної відомості, а другий - залишається у матеріально відповідальної особи.

Описи складаються окремо за такими групами основних засобів:

  • виробничого призначення;
  • невиробничого призначення;
  • орендовані;
  • прийняті на відповідальне зберігання.

Перед початком проведення інвентаризації форма № інв-1 видається комісії з заповненими графами - з 1-го по 9-ю. А також від будь-якої людини або групи осіб, що відповідають за збереження цінностей, береться розписка, яка включається в заголовну частину форми. При заповненні опису необхідно враховувати такі особливості:

  • основні засоби вносяться до опису за найменуванням відповідно з прямим призначенням об'єкта;
  • машини, обладнання та транспортні засоби заносять індивідуально із зазначенням заводського інвентарного номера за технічним паспортом заводу-виготовлювача, року випуску, призначення і потужності;
  • однотипні предмети господарського інвентарю, інструменти, верстати однакової вартості, що надійшли одночасно в одне зі структурних підрозділів організації та обліковуються на типовий інвентарній картці групового обліку, в описах проводяться по найменувань із зазначенням кількості цих предметів;
  • графа 9 «Номер паспорта" заповнюється тільки на об'єкти, що містять дорогоцінні метали і камені;
  • якщо основні засоби в момент інвентаризації перебувають поза місцем знаходження організації або капремонту, то вони инвентаризуются до моменту їх тимчасового вибуття. До таких об'єктів можуть ставитися морські та річкові судна, відправлені в рейс, поїзди, автомашини і різне обладнання.

Інвентаризаційна комісія заповнює графу 10 «Фактична наявність» об'єктів. На основні засоби, непридатні до експлуатації і не підлягають відновленню, комісія складає окремий опис із зазначенням часу введення в експлуатацію, а також причин, що призвели ці об'єкти до непридатності (псування, повний знос і т. Д.).

Вартість, за якою об'єкти відображаються в опису, законодавством не встановлена. При цьому логічно вважати, що раз перевірка націлена на встановлення достовірності статей балансу, то і вартість майна слід відображати за балансовою, тобто залишкової вартості. В цьому випадку об'єкти, які повністю замортизовані, але продовжують функціонувати і приносити прибуток компанії, будуть відображені в інвентаризаційного опису за нульовою вартістю.

І мущество інших осіб і майно, яке потребує держреєстрації. В ході проведення інвентаризації комісія може виявити надлишок не тільки власного майна організації, а й іншої особи (наприклад, коли співробітник використовує свій особистий комп'ютер в службових цілях). Або дорогі подарунки від партнерів, які не були відображені в обліку і не підтверджені документально. У подібних ситуаціях комісія встановлює причину порушення і порядок подальших дій зі знайденим об'єктом. В описі потрібно обов'язково зробити позначку про відсутність правовстановлюючих документів.

Нагадаємо, використання майна співробітника в службових цілях має бути оформлено документально, а його знос відшкодовано шляхом виплати компенсації або орендної плати (якщо майно використовується згідно з договором оренди). В іншому випадку приналежність зазначеного об'єкта майна доведеться доводити або він може бути кваліфікований як безоплатно отриманий, з витікаючими негативними податковими наслідками.

Крім того, в обліку підприємства можуть значитися основні засоби, права на які вимагають обов'язкової державної реєстрації. Якщо по таких об'єктах необхідні документи відсутні або не подані на держреєстрацію, то і експлуатувати їх не можна. Зокрема, це можуть бути будівлі, котельня, нафтові вишки, газопроводи та інше майно. Про це також обов'язково потрібно зробити позначку в інвентаризаційних документах.

Нерідко організація має на балансі складні активи, що складаються з декількох частин, які в свою чергу можуть бути використані окремо один від одного, будучи самостійними інвентарними об'єктами з присвоєним номером (офісні меблі). В цьому випадку до опису вноситься кожен інвентарний об'єкт.

При виявленні об'єктів, які помилково не були відображені в обліку, вони повинні бути оприбутковані за рішенням інвентаризаційної комісії (п. 3.3 Методичних вказівок).

До апвложенія, які знайшли відображення в обліку. Якщо по деяких об'єктах в обліку відсутні дані, що характеризують їх, відповідальні особи комісії повинні включити до інвентаризаційного опису відсутні відомості і технічні показники першого удару ним. Наприклад, по наступних об'єктах повинна бути вказана така інформація:

  • по будівлям - призначення, основні матеріали, з яких вони побудовані, об'єм, загальна корисна площа, число поверхів (без підвалів і напівпідвалі), рік побудови;
  • по мостам - місцезнаходження, використані матеріали та розміри;
  • по дорогах - тип (шосе, профільована), протяжність, матеріали покриття, а також ширина полотна.

Якщо комісія встановить, що роботи капітального характеру (надбудова поверхів, прибудова нових приміщень) або часткова ліквідація будівель і споруд (злам окремих конструктивних елементів) не відображені в обліку, необхідно за відповідними документами визначити суму збільшення або зниження балансової вартості об'єкта і вказати в описі дані про проведені зміни. Якщо об'єкт піддався відновленню, реконструкції, розширення чи переобладнання, внаслідок чого змінилося його основне призначення, то він вноситься до опису під найменуванням, відповідним новим призначенням.

Разом з тим на балансі організації на рахунку 08 «Вкладення у необоротні активи» можуть значитися суми, що формують вартість недобудованих, а також інших об'єктів основних засобів, які не були прийняті до обліку. Відзначимо, що такі необоротні активи на відміну від основних засобів повинні інвентаризувати разом з іншим майном щорічно.

Відповідно до пункту 3.32 Методичних вказівок інвентаризаційна комісія за незавершеним капітальним будівництвом у відомості вказує найменування об'єкта та обсяг виконаних робіт по цьому об'єкту, по кожному окремому виду, конструктивних елементів, устаткування і ін. При цьому перевіряється:

  • чи не значиться у складі незавершеного капітального будівництва обладнання, передане в монтаж, який фактично не розпочатий;
  • стан законсервованих і тимчасово припинених будівництвом об'єктів. Виявляються причини і підстави для їх консервації.

На закінчені будівництвом об'єкти, фактично введені в експлуатацію повністю або частково, введення в дію яких документально не оформлено, а також на закінчені, але з яких-небудь причин не введені в експлуатацію об'єкти складаються особливі опису (п. 3.33 Методичних вказівок). У зв'язку з тим що форми документів для таких об'єктів законодавством не передбачені, організації необхідно розробити і затвердити їх в обліковій політиці самостійно.

І мущество, що знаходиться на відповідальному зберіганні та орендоване. Одночасно з інвентаризацією власних основних засобів перевіряються також і об'єкти, що знаходяться на відповідальному зберіганні та орендовані. На такі об'єкти складається окремий опис у трьох примірниках відокремлено по кожному орендодавцю із зазначенням терміну оренди. У ній дається посилання на документи, що підтверджують прийняття цих об'єктів (п. 3.7 Методичних вказівок). Один екземпляр даної опису висилають на адресу орендодавця.

Інвентаризація орендованих основних засобів у орендаря починається з перевірки копій інвентарних карток, переданих орендодавцем, або інвентарних карток, відкритих орендарем, в оцінці, зазначеної в договорі оренди, за орендодавцям і по кожному орендованому об'єкту.

Перевірка основних засобів, переданих в оренду, у орендодавця носить документальний характер. Оскільки майно, передане в оренду, продовжує залишатися власністю орендодавця і протягом всього терміну оренди враховується на його балансі, інвентаризаційна комісія повинна визначити види основних засобів, переданих в оренду, їх кількість і вартість. Винятком із загального правила є оренда організації як майнового комплексу, а також лізинг.

Так, при оренді майнового комплексу основні засоби враховуються на балансі орендаря, а при лізингу - у кожної зі сторін відповідно до договору лізингу. Відомості про переданих в оренду основних засобів орендодавець звіряє з даними опису, отриманої від орендаря.

Оскільки договором оренди можуть бути передбачені роботи по реконструкції та іншого поліпшення орендарем об'єкта, отриманого в оренду, в ході інвентаризації перевіряються дані поліпшення. Віддільні поліпшення за загальним правилом є власністю орендаря, а невіддільні - зізнаються власністю орендодавця і переходять до нього після закінчення терміну оренди.

Опис підписується членами комісії та особами, відповідальними за збереження основних засобів. На кожній сторінці вказується прописом число увійшли порядкових номерів, загальна чисельність і вартість об'єктів.

Порівняльна відомість за формою № інв-18

Дана відомість застосовується для відображення результатів інвентаризації основних засобів або нематеріальних активів, за якими комісія виявила відхилення від даних бухобліку. У ній вказуються розбіжності між даними бухгалтерського обліку і даними інвентаризаційних описів.

Якщо виявлена ​​недостача, то по ній встановлюються сума, причини виникнення, винні особи, а також визначаються способи погашення або списання недостачі, які потім фіксуються в загальній інвентаризаційної відомості за формою № інв-26.

На першій сторінці порівнювальної відомості організація перераховує основні засоби, вказує їх коротку характеристику, рік придбання, номер паспорта, а також заводський і інвентарний номери. Окремі порівняльні відомості складаються на цінності, які не належать, але котрі увійшли в бухгалтерському обліку (що знаходяться на відповідальному зберіганні або орендовані).

Порівняльна відомість складається у двох примірниках, один з яких зберігається в бухгалтерії, а другий передається матеріально відповідальних осіб. В іншому порядок заповнення зазначеного документа не відрізняється від оформлення інвентаризаційної відомості для ТМЦ, яке вже було розглянуто.

Малюнок 1. Фрагмент інвентаризаційного опису основних засобів за формою № інв-1

Фрагмент інвентаризаційного опису основних засобів за формою № інв-1

Малюнок 2. Фрагмент порівнювальної відомості за формою № інв-18

Фрагмент порівнювальної відомості за формою № інв-18

Як враховувати надлишки за основними засобами, виявленими в ході інвентаризації

У податковому обліку виявлені об'єкти ОЗ визнаються амортизируемим майном при дотриманні загальноустановлених умов (ст. 256 НК РФ). Згідно з пунктом 20 статті 250 НК РФ їх ​​ринкова вартість включається до складу позареалізаційних доходів на дату прийняття до обліку. Аналогічну думку викладено в листі Мінфіну Росії від 06.06.08 № 03-03-06 / 4/42.

Відповідно до пункту 1 статті 257 НК РФ первісною вартістю даного об'єкта майна буде також бути його ринкова вартість без урахування ПДВ і акцизів (п. 5 і 6 ст. 274 НК РФ). Організація має право почати нараховувати амортизацію за такими ОС в загальновстановленому порядку з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому об'єкт введений в експлуатацію. При цьому амортизаційна премія по цьому об'єкту не застосовується, оскільки відсутні витрати у вигляді капітальних вкладень на його створення і придбання (лист Мінфіну Росії від 29.12.09 № 03-03-06 / 1/829).

Відзначимо, виявлене при інвентаризації майно може бути оцінений за вартістю нижче 40 000 руб. Такий об'єкт підлягає включенню до складу матеріальних витрат на підставі підпункту 3 пункту 1 статті 254 НК РФ.

Реалізація виявлених надлишків основних засобів

Виручка від продажу основного засобу, оприбуткованого в результаті інвентаризації, включається до складу доходів від реалізації в загальновстановленому порядку (п. 1 ст. 248 і п. 1 ст. 249 НК РФ). Одночасно організація відображає в витратах його залишкову вартість і витрати, безпосередньо пов'язані з реалізацією: витрати по оцінці, зберігання, обслуговування та транспортування реалізованого об'єкта.

Якщо при продажу ОС організація отримала збиток, то вона зможе врахувати його у витратах не одноразово, а рівними частками протягом строку корисного використання об'єкта (п. 3 ст. 268 НК РФ).

Податковий облік недостачі основних засобів

З метою оподаткування прибутку недостача основних засобів відображається таким чином. Якщо винні особи не встановлені, то збиток, рівний залишкової вартості об'єкта, враховується у позареалізаційні витрати на дату отримання документа від слідчих органів про відсутність винних осіб (подп. 5 п. 2 ст. 265 НК РФ і лист Мінфіну Росії від 27.08.10 № 03-03-06 / 4/81).

При наявності винних осіб збитків від недостачі основних засобів також можуть бути включені до складу позареалізаційних витрат. Але тільки одночасно з відображенням у позареалізаційні доходи суми компенсації, яку організація отримає від винної особи в рахунок відшкодування шкоди (п. 3 ст. 250, подп. 4 п. 4 ст. 271 і подп. 8 п. 7 ст. 272 ​​НК РФ ). Моментом визнання цих доходів при методі нарахування є дата визнання боржником суми збитку або дата набрання законної сили рішенням суду при стягненні збитків у примусовому порядку (див. Також врізку).

Відзначимо, не вдасться списати збиток в витрати, якщо:

  • винну особу встановлено, але роботодавець вирішив не стягувати збитки;
  • немає документів, що підтверджують відсутність винних осіб.

В ході інвентаризації може виникнути ситуація, коли відсутнє майно вже повністю замортизовано, але продовжує числитися в обліку, так як воно ще здатне приносити дохід. В даному випадку у організації відсутні як доходи, так і витрати у вигляді залишкової вартості основного засобу, а упущену вигоду, тобто не одержаний прибуток у майбутньому від цього об'єкта, з винного працівника стягнути не можна. Підстава - стаття 238 ТК РФ.

Як бути з «вхідним» ПДВ за відсутньою об'єктах основних засобів

На думку контролюючих органів, в разі втрати ОС слід керуватися підпунктом 2 пункту 3 статті 170 НК РФ. А значить, суму податку, раніше правомірно пред'явлену до відрахування, в періоді списання об'єкта слід відновити пропорційно його залишкової вартості. При цьому відновлений ПДВ враховується в якості інших витрат відповідно до статті 264 НК РФ (листа Мінфіну Росії від 29.01.09 № 03-07-11 / 22, від 15.05.08 № 03-07-11 / 194 і від 14.08.07 № 03 -07-15 / 120).

Однак суди вказують, що пункт 3 статті 170 НК РФ містить вичерпний перелік випадків відновлення ПДВ і така підстава, як розкрадання майна, в ньому не вказано. Також списання ОС по названим причин не передбачає їх подальшого використання для яких би то не було операцій, в тому числі для операцій, перерахованих у пункті 2 статті 170 НК РФ. Тому в разі настання вказаних подій податок відновлювати не треба (рішення ВАС РФ від 23.10.06 № 10652/06). Однак, якщо організація не відновить податок, то свою позицію їй доведеться відстоювати в суді

Які документи потрібно оформляти в подібних ситуаціях?
Як оприбуткувати виявлені об'єкти, а також списати недостачу?