Реклама
Реклама
Реклама

Ведення бухгалтерського обліку в ТОВ. Питання та відповіді

  1. Що загрожує за незнання бухгалтерського обліку?
  2. Як вибрати систему оподаткування для ТОВ?
  3. Як змінити систему оподаткування ТОВ?
  4. Чи обов'язково вести бухгалтерський облік при УСН?
  5. Чи необхідно ведення бухобліку при ЕНВД?
  6. Які податки необхідно платити ТОВ на ОСНО?
  7. Які податки необхідно платити ТОВ при ССО?
  8. Які податки необхідно платити ТОВ при ЕНВД?

В попередньому огляді ми зібрали найбільш популярні питання про ведення бухобліку ВП. Сьогодні хотілося б докладніше зупинитися на проблемах організації і ведення бухгалтерського обліку в ТОВ. Сподіваємося, ця інформація буде корисна як початківцям бізнесменам, так і досвідченим підприємцям!

Чи не знайшли відповідь на яке вас цікавить? Задати питання юристу безкоштовно ви можете тут . Відповідь буде готовий вже через 15 хвилин після відправки питання!

Що загрожує за незнання бухгалтерського обліку?

Як вам напевно відомо, всі організації в РФ зобов'язані вести бухгалтерський облік з моменту реєстрації ТОВ і до його ліквідації. У тому випадку, якщо підприємство ухиляється від ведення бухобліку, то її керівник і головний бухгалтер можуть бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Адміністративна відповідальність за ухилення від ведення бухгалтерського обліку передбачена главою 15 КоАП РФ. Отже, згідно зі ст. 15.11 Кодексу про адміністративні правопорушення, грубе порушення правил ведення бухгалтерського обліку тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 2000 до 3000 рублів.

Що стосується кримінальної відповідальності за незнання бухобліку в ТОВ, то відповідно до ст. 199 КК РФ, ухилення від сплати податків шляхом неподання податкової декларації чи інших документів карається альтернативно. Це означає, що стосовно посадових осіб організації може бути обрана одна із заходів покарання:

  • Штраф у розмірі від 100 000 до 300 000 рублів;
  • Арешт на строк від 4 до 6 місяців;
  • Позбавлення волі на строк до 2 років.

Як вибрати систему оподаткування для ТОВ?

Сучасні російські підприємці найчастіше вибирають з трьох найпопулярніших податкових режимів: ОСНО (загальна система оподаткування), ССО (спрощена система оподаткування або «спрощенка») і ЕНВД (єдиний податок на поставлений діяльність або «вмененка»). Вибір системи оподаткування для організації - завдання не з простих, так як необхідно враховувати безліч факторів: число працівників, вид діяльності, розмір річного грошового обороту і т.д.

Так, вибір загальної системи оподаткування рекомендується для великих підприємств з широким колом контрагентів. Якщо у вас невеликий бізнес, в якому немає серйозних витрат і великої кількості працівників, то оптимальним вибором буде спрощена система оподаткування.

Як змінити систему оподаткування ТОВ?

Вибір системи оподаткування при реєстрації ТОВ - дуже відповідальний крок. Однак якщо ви зрозуміли, що помилилися з вибором, то зміна податкового режиму цілком реальна, але при цьому необхідно враховувати деякі нюанси.

Будь-які зміни податкового режиму починають діяти з січня наступного року. Таким чином, ви маєте право подати документи на зміну системи оподаткування ТОВ в будь-який час до кінця поточного року. Для цього вам необхідно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації ТОВ з заявою встановленої форми. Завантажити заяву на зміну системи оподаткування ви можете на будь-якому юридичному сайті в інтернеті, або взяти його на місці - у відділенні ИФНС.

Чи обов'язково вести бухгалтерський облік при УСН?

Чи треба вести бухоблік при спрощеній системі оподаткування? Це питання цікавить багатьох підприємців-початківців. Давайте розберемося в цьому питанні.

Відповідно до Листа Мінфіну РФ від 15 квітня 2003 р N 16-00-14 / 132, організації, що перейшли на ССО, звільняються від ведення бухгалтерського обліку. Однак, варто мати на увазі, що в цьому случе ТОВ в будь-якому випадку необхідно вести податковий облік на підставі Книги витрат і доходів.

Чи необхідно ведення бухобліку при ЕНВД?

Досить поширеною є думка, що всі організації, що перейшли на ЕНДВ, звільнені від ведення бухобліку, проте це не зовсім так.

Від ведення бухгалтерського обліку при ЕНВД звільнені тільки індивідуальні підприємці. Відповідно до чинного законодавства, ведення бухобліку юридичних осіб при ЕНВД є обов'язковим.

Які податки необхідно платити ТОВ на ОСНО?

Вибір загальної системи оподаткування на увазі, що організації необхідно вести бухгалтерський облік в повній мірі, а також сплачувати всі основні податки:

  • Податок на прибуток - 20%;
  • Податок на майно - не більш 2,2%;
  • ПДФО - з зарплати співробітників;
  • ПДВ - 18%, 10%, 0%.

Які податки необхідно платити ТОВ при ССО?

Спрощена система оподаткування - найвигідніший варіант для організації. Причина проста: при ССО все загальні податки (ПДВ, податки на прибуток і на майно) замінюються на єдиний податок. Крім єдиного податку, при спрощеній системі оподаткування організація зобов'язана також сплачувати транспортний податок і прибутковий податок з заробітної плати співробітників.

Які податки необхідно платити ТОВ при ЕНВД?

При виборі ЕНВД організація звільняється від сплати ПДВ, а також податків на прибуток і на майно. Чи сплачується тільки єдиний податок з поставлений дохід, встановленого для кожного виду діяльності.

Що загрожує за незнання бухгалтерського обліку?
Як вибрати систему оподаткування для ТОВ?
Як змінити систему оподаткування ТОВ?
Чи обов'язково вести бухгалтерський облік при УСН?
Чи необхідно ведення бухобліку при ЕНВД?
Які податки необхідно платити ТОВ на ОСНО?
Які податки необхідно платити ТОВ при ССО?
Які податки необхідно платити ТОВ при ЕНВД?
Чи не знайшли відповідь на яке вас цікавить?
Що загрожує за незнання бухгалтерського обліку?