Реклама
Реклама
Реклама

Право господарського відання та оперативного управління

  1. Коло суб'єктів зазначених правовідносин представлений нижче:

Крім права власності, в цивільних правовідносинах існують і обмежені речові права - коли особа має можливість користуватися майном, що належить іншій особі. До таких обмеженим прав відносяться право господарського відання і право оперативного управління. У таких правовідносинах завжди два учасники - користувач нерухомого майна (юридична особа) і власник зазначеного майна, який закріпив його за користувачем.

Виникли такі обмежені речові права в період Радянського Союзу, коли вся власність була закріплена за публічним суб'єктом влади (державою), а управляли їй довірені юридичні особи. Тому суб'єктами прав господарського відання та оперативного управління є лише юридичні особи, утворені у формі установи або підприємства. Коло осіб, що беруть участь у правовідносинах, і принципи, на яких тримаються права господарського відання та оперативного управління, дуже схожі між собою, однак існують фундаментальні відмінності, що розмежовують між собою зазначені обмежені речові права.

Право господарського відання - право володіння, користування і розпорядження майном власника, але тільки в межах кордонів, встановлених законодавством і нормативними актами. Наприклад, унітарне підприємство не може розпоряджатися нерухомим майном власника, але не обмежена в плані рухомих об'єктів. Також такі організації мають право розпоряджатися отриманої ними прибутком. Власник майна зберігає за собою право на отримання частини прибутку, а так само на зміну форми юридичної особи, і контролю за використанням свого майна.

Власник майна зберігає за собою право на отримання частини прибутку, а так само на зміну форми юридичної особи, і контролю за використанням свого майна

Право оперативного управління - це право володіння і користування майном власника лише в межах, встановлених законом, а також тільки в цілях діяльності та за його призначенням. Розпоряджатися таким майном можна тільки за згодою власника, який може вилучити довірена майно в разі його нецільового використання.

Розпоряджатися таким майном можна тільки за згодою власника, який може вилучити довірена майно в разі його нецільового використання

Суб'єктами права господарського відання повинні бути тільки державні (муніципальні) підприємства, а оперативного управління - тільки установи і казенні підприємства. Різняться між собою зазначені суб'єкти обсягом прав, якими їх наділило законодавство. Деякі з них можуть навіть мати зиск і розпоряджатися нею на свій розсуд.

Коло суб'єктів зазначених правовідносин представлений нижче:

  • установа і казенне підприємство (розпоряджаються за згодою власника; володіють і користуються в встановлених межах і відповідно до цільового призначення);
  • приватна установа (має право займатися діяльністю, яка приносить прибуток і розпоряджатися цим прибутком, але обмежені щодо розпорядження майном власника);
  • автономне установа (не має права розпоряджатися нерухомим і особливо цінним рухомим майном власника);
  • бюджетна установа (також як і автономне установа, не має права розпоряджатися нерухомим і особливо цінним рухомим майном власника).

зазначені обмеження речових прав є обтяженням нерухомого майна. Але такі поняття, як господарське відання і оперативне управління стосується юридичних осіб та органів влади, а тому приватні особи рідко перетинаються з подібними обтяженнями.