Реклама
Реклама
Реклама

Довіреність на ведення справи в суді зразок приклад

  1. Як оформляється довіреність
  2. Що повинно бути в довіреності
  3. Що корисно знати про довіреності

Коли справа доходить до судового спору, багато хто воліє довірити його ведення юристам. Адже далеко не кожному під силу вільно орієнтуватися в численних нормах законодавства.

Однак для того щоб юрист міг бути присутнім в судовому засіданні, йому необхідно видати довіреність. До речі, зразок довіреності на ведення справ в суді можна скачати в кінці статті.

Її зміст може вплинути на хід судового процесу, оскільки в рамках нього юрист може бути наділений різними повноваженнями в залежності від того, яку зі сторін він представляє.

В цій статті:

Як оформляється довіреність

Природно, що вона повинна бути складена в письмовій формі. Причому, якщо клієнтом юриста виступає звичайна фізична особа або індивідуальний підприємець, то довіреність робиться у нотаріуса.

Слід мати на увазі, що довіреність можна оформити як на одну людину, так і відразу на декількох представників.

Припустимо, справа клієнта (особливо якщо воно складне) можуть вести відразу кілька юристів. Тоді щоб не оформляти кожному з них довіреність, можна скласти один документ на всіх.

Крім ведення справи в суді, довіреністю може бути охоплено і представлення інтересів на стадії виконавчого провадження. Адже в багатьох ситуаціях отримати влаштовує сторону судове рішення ще недостатньо.

Що повинно бути в довіреності

Перш за все, це дата і місто її видачі. Далі слід навести дані про довірителя і представника.

Причому що стосується останнього, то варто навести і його паспортні дані. Адже в судах перед початком засідання відбувається встановлення особи представника.

Потім повинен слідувати коло повноважень, якими наділяється представник.

Це може бути:

  1. Участь в засіданнях в судах всіх інстанцій.
  2. підписання та подача позовів , Клопотань і всіх інших процесуальних документів.
  3. Відмова від позову (для позивача) або визнання вимог (стосовно до відповідача).
  4. Отримання судових актів (рішень, ухвал, судових наказів).

Залежно від конкретного справи юрист може бути наділений і іншими повноваженнями. Однак як би там не було, коло прав юриста повинен бути окреслений досить чітко.

Також у довіреності має бути позначений термін її дії. Його потрібно планувати з таким розрахунком, що справа може пройти всі судові інстанції і ще якийсь час піде на виконавче провадження.

Завершувати ж довіреність повинна особистий підпис довірителя з розшифровкою його ініціалів.

Що корисно знати про довіреності

Рекомендується в ній привести і зразок особистого автографа представника. Адже якщо йому надано право підпису документів або розписуватися в одержанні процесуальних документів, то потрібно переконатися в достовірності підпису (вказане правило застосовується до доручень видаються юридичними особами).

Коли позовну заяву, апеляція (касація) або інший документ підписується і подається в суд представником, то до нього обов'язково додається копія довіреності. В іншому випадку суд може відмовити в прийнятті поданих документів.

Слід пам'ятати, що довіритель в будь-який момент має право відкликати оформлену їм довіреність. Однак про таке рішення представник повинен бути повідомлений заздалегідь.

Якщо після прочитання цієї статті у вас залишилися які-небудь питання з оформлення довіреності, то їх можна безкоштовно поставити нашому консультанту в режимі онлайн. Відповідь від нього займе лічені хвилини.

Довіреність на ведення справи в суді Довіреність на ведення справи в суді

Обов'язково поділіться з друзями!