Реклама
Реклама
Реклама

Валютний курс і його види

  1. Що таке валютний курс?
  2. Види валютних курсів.

Сьогодні я вам простими словами поясню, що таке курс валют або валютний курс, які режими і види валютних курсів бувають, що означає кожен вид, на які з них варто орієнтуватися в різних ситуаціях. Думаю, що це повинен знати кожен, щоб грамотно розбиратися не тільки в економічних процесах, але і в фінансових питаннях, які зачіпають його особисто. Тобто, тема дуже важлива, і якщо хто ще не зовсім її розуміє - настійно рекомендую прочитати і добре запам'ятати.

Що таке валютний курс?

Почнемо з поняття валютного курсу. Курс валюти - це вартість однієї грошової одиниці, виражена в іншій. У деяких випадках валютний курс може виражатися у вартості інших активів (дорогоцінних металів, цінних паперах і їх похідних).

В курсі валют завжди беруть участь дві валюти (або валюта і актив). Одна з них називається базовою, а інша - що котирується. Котирувана валюта - це та, в одиницях якої виражається вартість базової. Якщо ми говоримо про курс валют в окремо взятій країні, то її національна валюта буде виступати котируемой, а іноземні валюти або активи світового попиту - базовими. А на міжнародному валютному ринку можуть зустрічатися різні варіанти поєднання базових і котируються валют: одна і та ж валюта по відношенню до різних інших валют може виступати як базової, так і котирується.

В позначенні валютного курсу використовуються т.зв. валютні пари - дроби, в яких числителем виступає базова валюта, а знаменником - котируемая.

Наприклад, курс долара до рубля виражається валютною парою USD / RUB (долар / рубль, долар в рублях), в якій рубль - національна валюта, перебуває в знаменнику і є котируемой, а долар - іноземна валюта, перебуває в чисельнику і є базовою. Курс долара до рубля 65,50 означає, що 1 долар коштує 65,50 рублів.

Види валютних курсів.

Давайте розглянемо основні види валютних курсів. Перш за все, потрібно сказати, що курси валют в державі можуть бути фіксованими і плаваючими - це різні режими валютних курсів. Фіксований валютний курс встановлюється адміністративно, незалежно від реальної ринкової ситуації, він може тривалий час взагалі не змінюватися, а плаваючий - вільно коригується ринком, постійно змінюється, як би "плаває".

У чистому вигляді плаваючий валютний курс зустрічається дуже рідко, причому, на пострадянському просторі не зустрічається взагалі. Найчастіше використовується таке собі поєднання цих двох режимів валютного курсу: курс є плаваючим, але з певним ступенем фіксації, яка, в залежності від ситуації, може бути різною.

Детальніше про відмінності, переваги та недоліки цих двох видів валютного курсу писав в окремій статті Фіксований і плаваючий валютний курс в Україні , Причому, там розглянуто перехід від фіксованого курсу до плаваючого та його наслідки. В принципі, все це можна застосувати до будь-якій країні, яка перебуває в схожій ситуації.

Напевно, всі знають, що всередині однієї країни, в один і той же день курс валют може бути різним. Це відбувається в тому числі і тому, що мова йде про різні види валютних курсів. Давайте розглянемо, якими вони можуть бути.

Курс валют Центрального банку. Або так званий офіційний курс валют. Це курс іноземних валют до національної, встановлюваний центральним банком країни щодня в робочі дні. У кожній державі і кожному центральному банку діє своя методика установки офіційних курсів валют. Наприклад, ЦБ РФ встановлює курс долара до рубля на наступний день, виходячи з середнього курсу на біржових торгах поточного дня з моменту початку торгів до 11:30. При цьому для інших валют діють інші методики розрахунку офіційного курсу, наприклад, курс євро до рубля розраховується, виходячи з курсу долара. Тому офіційні курси валют ЦБ РФ можуть істотно відрізнятися від біржових і комерційних, якщо після 11:30 до закриття торгів на ринку відбулися істотні зміни котирувань.

Купити або продати валюту за курсом ЦБ практично неможливо, за винятком деяких випадків (наприклад, рідко буває, що за цим курсом банк продає валюту для погашення кредитів або розміщення на депозит). Зате від цього курсу розраховуються дуже багато показників, наприклад, суми валютних контрактів (в перекладі на нацвалюту), розраховуються всі банківські комісії та т.д.

Курс валют на біржі. Це валютний курс, який встановлюється в ході проведення торгів в тих країнах, де є валютна біржа. Наприклад, на пострадянському просторі вона є в Росії, а в інших країнах СНД, наскільки мені відомо, немає. Біржовий курс валют може змінюватися щомиті, і на його освіту, як правило, безпосередньо не впливають жодні державні регулятори: він формується, виходячи з поєднання попиту і пропозиції на ринку на конкретну валюту. Якщо пропозиція валюти більше, ніж попит на неї - її курс буде падати, якщо навпаки - зростатиме.

Найкраще спостерігати курс валют на біржі через онлайн графіки, оскільки він постійно змінюється, і будь-яка оффлайн-інформація буде застарілою, якщо тільки мова не йде про біржовий курс на конкретний час (наприклад, на момент відкриття або закриття торгів).

Зверніть увагу, що не курс Центробанку, а саме курс валют на біржі є основою для формування комерційних курсів.

Курс валют на міжбанку (міжбанківському валютному ринку). Це валютний курс, що формується на торгах, які проводять між собою банки, купуючи і продаючи валюту для власних потреб або за дорученням клієнтів. Курс валют на міжбанку теж може змінюватися протягом дня, але не так часто і постійно, як на біржі. Для багатьох країн СНД, в яких немає валютної біржі, саме цей валютний курс є основним орієнтиром для формування комерційних курсів валют.

На міжбанку вже є фактично 2 курсу валют: курс покупки і курс продажу, тоді як на біржі і встановлений Центробанком він тільки один.

Комерційний курс валют в банках. Це ті курси валют, які ви бачите на табло банків і на касах, тобто, курси, за якими банки продають і купують валюту у населення. Тут теж завжди виставляється 2 курсу: курс покупки і курс продажу, причому, маржа (різниця) між ними максимальна, вище ніж на міжбанківському ринку.

Курс покупки і продажу валюти в переважній більшості випадків відхиляються в різні боки від біржового курсу або від курсу валют на міжбанку. Якщо розглядати зв'язок, то від біржового курсу до комерційного маржа розширюється.

Наприклад, курс долара до рубля на біржі - 65,50. Курс покупки і продажу на міжбанку 65,30 - 65,70. Комерційні курси в банках 64,50 - 66,50.

Кожен банк виставляє свої комерційні курси, виходячи зі своєї валютної політики, тому в різних банках вони відрізняються. На міжбанківському ринку курси для всіх однакові, але клієнтам банки часто озвучують інші курси, відкладаючи різницю собі в дохід. На жаль, але це не рідкість. Тим не менш, є загальне правило, яке діє в більшості випадків:

Курси валют на міжбанку вигідніше, ніж комерційні курси в банках, а на біржі - вигідніше, ніж на міжбанку.

Найчастіше операції купівлі-продажу на міжбанківському валютному ринку банки здійснюють для своїх бізнес-клієнтів, які ведуть експортну та імпортну діяльність. Але фізична особа теж може купити валюту на міжбанку, правда, у багатьох випадках тільки для певних цілей (наприклад, для відправлення переказу, погашення кредиту, розміщення вкладу і т.д.). За таку операцію банки стягують комісію, тому, щоб точно визначити де вигідніше, потрібно порівнювати комерційний курс валют з міжбанківським з урахуванням комісії банку. Ще більше ускладнює вибір той факт, що точний курс міжбанку передбачити не можна, однак, в заявці банку можна вказати бажаний курс, нижче або вище якого здійснювати операцію не потрібно.

Фізична особа може купити валюту і на біржі, але в цьому випадку теж доведеться понести додаткові витрати при роботі з біржовим брокером (без нього вийти на торги не вийде). Детальніше про це я розповідав в окремій статті: Як купити долари на біржі?

Також, на закінчення хочу дати посилання на статтю, що розповідає про те, від чого залежить валютний курс : Чому курс валюти в державі зростає або падає - це теж дуже важливо знати кожному, щоб грамотно планувати свої особисті фінанси.

Тепер ви знаєте, що таке валютний курс, що він позначає і як виражається, які бувають режими і види валютних курсів, чим відрізняється курс валют ЦБ, на біржі, на міжбанку і комерційний курс.

Підвищуйте свою фінансову грамотність, вчіться професійно управляти особистими фінансами і сімейним бюджетом на сторінках сайту Фінансовий геній . Підписуйтесь на наші офіційні сторінки в соціальних мережах, щоб зручно стежити за оновленнями. До нової зустрічі!

Що таке валютний курс?
Що таке валютний курс?