Реклама
Реклама
Реклама

Новий податок на обмін валюти в Росії в 2018 році: чи введуть прибутковий 13%

  1. Що зажадають при обміні
  2. Податок 13% - вводять чи ні

З 1 січня 2019 року дещо ускладнені правила купівлі та продажу валюти. Передбачається, що вводяться заходи дозволять краще контролювати грошові потоки і знизять обсяги незаконного відмивання грошей.

Що зажадають при обміні

Що зажадають при обміні

Якщо сума угоди не перевищує 15000р, ідентифікація особистості не буде потрібно. Коли сума вище зазначеної, банк має право вимагати у контрагента:

  • паспорт;
  • Свідоцтво ІПН;
  • Контактні дані (телефон, ел. Пошта);
  • Відомості про джерело походження коштів;
  • Дані, що характеризують фінансовий стан контрагента та відгуки про його ділової репутації.

Податок 13% - вводять чи ні

Тривогу населення викликали з'явилися в засобах ЗМІ повідомлення про те, що Міністерство фінансів планує ввести прибутковий податок в розмірі 13% на будь-які операції з валютою, навіть якщо мова йде про незначні суми.

Однак 5 лютого 2018 року зі заявою виступив заступник голови Мінфіну Ілля Трунін. Він повідомив, що введення податку на такі операції не планується, оскільки неможливо визначити істинний дохід людини при обміні валюти. Люди можуть обмінювати кошти, накопичені за тривалий час, і встановити походження цих грошей не завжди представляється можливим.

Трунин підкреслив, що дані чутки, швидше за все, виникли в результаті вільної інтерпретації нововведень Мінфіну, прийнятих в 2015 році. У той час володіння валютними коштами стали прирівнювати до майнових правовідносин, а отже, на них діють правила обчислення ПДФО.

При цьому підкреслюється, що банки мають право стягувати комісію при обміні і самостійно визначати її розмір.