Реклама
Реклама
Реклама

Яку валюту краще і вигідніше брати з собою в Болгарію: долар або євро?

  1. Що вигідніше брати з собою в Болгарію з валюти
  2. Курси обміну євро і долара в обмінниках в Болгарії
  3. Де міняти гроші в Болгарії

Яку валюту брати до Болгарії: євро або долари. Або може рублі? Ми теж задалися цим питанням перед поїздкою на відпочинок. Однозначно - євро. На крайній варіант - долари. Рублі - немає, тому що їх взагалі не змінюють в Болгарії.

Національна валюта Болгарії - лев. На травень 2019 року 1 лев - це приблизно 36,77 рублів. Або орієнтовно 0,5 євро.

У Болгарії вам потрібно обов'язково поміняти гроші, тому що всі ціни вказані в левах, і приймають тільки місцеву валюту. Це не Туреччина, де можна платити євро, доларами, лірами і рублями, чим завгодно (причому іноді в євро і доларах платити вигідніше, ніж в місцевих лірах).

Це не Туреччина, де можна платити євро, доларами, лірами і рублями, чим завгодно (причому іноді в євро і доларах платити вигідніше, ніж в місцевих лірах)

Що вигідніше брати з собою в Болгарію з валюти

Давайте порахуємо, яку валюту вигідніше брати з собою в Болгарію. Євро змінюють по курсу 190 лев за 100 євро. Долар по курсу 165 лев за 100 доларів. На сьогоднішній день 1 євро = 72 рубля. Значить за 100 євро (7200 рублів) ми отримаємо 190 лев. Один лев при цьому дорівнює 7200/190 = 37,89 рублів.

За 100 доларів (6500 рублів) ми отримаємо 165 лев. Значить один лев буде дорівнює 6500/165 = 39,39 рублів. Начебто, різниця не дуже велика, але при обміні великої суми вона буде істотна. Тому беріть в Болгарію тільки євро.

Курси обміну євро і долара в обмінниках в Болгарії

Для інтересу пройшла і сфотографувала курси обміну валют в Золотих Пісках в Болгарії . Серед моїх купюр виявилася 50 євро з відірваним куточком приблизно 5 см. Цю купюру у мене відмовилися приймати всюди, в кожному пункті обміну. І тут мені згадався Єгипет, де старі і нові 100 доларові купюри брали по різному курсом. У всьому світі купюри приймають у всіх відділеннях банку. Але не тут, тому що євро - не їхня офіційна валюта. Так що майте на увазі. (Пізніше цією купюрою з відірваним куточком я розплатилася в супермаркеті в Естонії - прийняли без проблем, хоча це навіть не банк, де приймати «браковані» купюри зобов'язані).

Нижче представлені фото курсу обміну валют в Болгарії.

Нижче представлені фото курсу обміну валют в Болгарії

Як бачите, курс приблизно скрізь однаковий. Я змінювала євро за курсом 1,9.

Ті обмінники, де стоїть курс 1,95 насправді пишуть курс продажу, а не покупки. Так що майте на увазі і перед обміном уточнюйте суму, яку ви отримаєте. Щоб не отримати менше.

Де міняти гроші в Болгарії

Найвигідніший курс обміну валюти в Болгарії - в банках. Але їх не дуже багато, особливо на курортах. Наприклад, в Золотих Пісках в Болгарії є всього один банк, який працює до 18 годин. Курс в банку відрізняється приблизно на 3-5 лев зі 100 євро. Якщо міняти багато грошей, то звичайно, вигідніше. Якщо тільки 100 євро, то, можливо, і не варто морочитися. До речі, для обміну валюти в банках в Болгарії потрібно надати паспорт.

Другий варіант - обмінники. Їх багато, знаходяться на кожному кроці в центрі кожного курорту. Не потрібні ніякі документи для обміну грошей. Курси скрізь різні, треба порівнювати.

Третій варіант - знімати гроші з банківської картки в Болгарії. Але так як валюта Болгарії - леви, то буде подвійна конвертація при знятті грошей з банківської карти. Спочатку рублі будуть конвертовані в долари (для карт Visa) або євро (для карт MasterCard), а потім в леви. Доведеться втратити частину суми при подвійної конвертації. Плюс комісія, яку знімає банк за виконання операції. Зазвичай це мінімум 100 руб. Якщо є валютна карта (в доларах або євро), то знімати з неї гроші в Болгарії трохи вигідніше.

Тепер ви знаєте, яку валюту брати до Болгарії. Не важливо, приїдете Ви з євро або доларами в Болгарію (рублі залиште вдома), я вам бажаю відмінного відпочинку на морі в цій країні!

Або може рублі?