Реклама
Реклама
Реклама

За зберігання номерних знаків в ДАІ тепер будемо платити?

- Хочу розповісти вам про приватну ініціативу Гродненської ДАІ про стягнення плати за зберігання номерних знаків - 12 - Хочу розповісти вам про приватну ініціативу Гродненської ДАІ про стягнення плати за зберігання номерних знаків - 12.000 рублів на добу! На мою адресу надійшов лист з Державної автомобільної інспекції УВС Гродненського облвиконкому з пропозицією укласти договір на зберігання номерних знаків державної реєстрації автотранспортного засобу, - почав свою розповідь читач.

- Раніше я оплачував послугу за вибором бажаної комбінації цифр номерного знака для придбаного автомобіля. З плином часу цей транспортний засіб було мною відчужене, при знятті його з обліку в реєстраційному відділі ДАІ мною було складено заяву про збереження за мною реєстраційного "номери" з метою подальшого привласнення знову придбаному автомобілю. Заява була прийнята і зареєстровано ДАІ. У своєму листі ДАІ посилається на якийсь наказ №303 УВС Гродненського облвиконкому від 06.10.2014, який регламентує введення платної послуги зі зберігання номерних знаків (копія наказу надана була). Мені також було повідомлено, що в разі моєї неявки для укладення договору на зберігання номерного знака до 30 листопада 2014 року закріплений і раніше оплачений мною держномер буде утилізовано. Думаю, читачам буде цікаво дізнатися про таке нововведення і про законність подібного нововведення, - продовжив автолюбитель.

Автолюбитель також висловив сумнів у тому, що держномер з певною комбінацією буде дійсно утилізовано: "Інша площина проблеми - наскільки прозорою буде процедура повернення цього номера в оборот після примусової конфіскації?"

- Я написав електронні звернення на адресу Радміну, Міністерства фінансів, МВС РБ і Генеральної прокуратури, - доповнив читач. - З двох перших прийшли повідомлення, що мої звернення відправлені на адресу МВС (фактично органу, дії якого оскаржуються), з МВС РБ прийшла відповідь, що запит направлений в УВС Гродненського облвиконкому (що ще комичнее), прокуратура поки мовчить. Я практично впевнений в тому, що місцева ДАІ не має повноважень вводити якийсь містечковий побори. Реєстрація транспортних засобів регламентується президентськими указами та документами Радміну (входить в список адміністративних процедур) - там немає ні слова про зберігання. Більш того, я готовий прийняти "номери" на власне відповідальне зберігання з письмовим зобов'язанням не використовувати їх за призначенням до моменту покупки і постановки на облік свого нового авто, якщо для ДАІ це так обтяжливо, але не впевнений що вони до цього готові. Наскільки я розумію, повинні бути якісь калькуляції, що підтверджують обґрунтування тарифу, його реєстрація в Мінфіні. Якщо подивитися це через призму Цивільного кодексу, то виходить, що одна сторона нав'язує укладення угоди на надання відплатних послуг іншій стороні, притому що раніше ця послуга надавалася безоплатно.

Зізнатися, вивчення цього питання виявилося непростою справою.

Дійсно, процес реєстрації транспортного засобу знайшов своє відображення в Указі Президента РБ від 26 квітня 2010 р №200 "Про адміністративні процедури, що здійснюються державними органами та іншими організаціями за заявами громадян". У додатку "Транспорт" там детально зазначено, як проводиться постановка на облік ТЗ, отримання в / у, внесення змін до реєстраційних документів і багато іншого. Щодо державної реєстрації транспортних засобів в указі сказано, що 10 базових величин повинен заплатити заявник в разі підбору реєстраційних знаків бажаної комбінації цифр і букв, 60 базових величин - в разі виготовлення в індивідуальному порядку реєстраційних знаків з бажаної комбінацією цифр і букв. Про зберігання реєстраційних знаків нічого не говориться.

Більш того, п.1 указу №200 зазначає, що "здійснення державними органами та іншими організаціями за заявами громадян адміністративних процедур, не передбачених у переліку, не допускається", пише abw.by.

Але чи вважати зберігання реєстраційних знаків адміністративної процедурою?

Відповідно до Закону РБ "Про основи адміністративних процедур" адміністративна процедура - це дії уповноваженого органу, що здійснюються на підставі заяви зацікавленої особи, щодо встановлення (надання, посвідчення, підтвердження, реєстрації, забезпечення), зміни, призупинення, збереженню, переходу або припинення прав і (або) обов'язків, в тому числі закінчуються видачею довідки або іншого документа (його прийняттям, узгодженням, затвердженням) (далі - видача довідки або іншого документа), або регис ції або урахуванням зацікавленої особи, її майна, або наданням грошових коштів, іншого майна та (або) послуг за рахунок коштів республіканського або місцевих бюджетів, державних позабюджетних фондів, з майна, що знаходиться в республіканській або комунальної власності.

Співробітники реєстраційно-екзаменаційних відділів ДАІ неодноразово підкреслювали, що вибір бажаної комбінації цифр є разова дія: запросив - оплатив - отримав. При цьому реєстраційні знаки не стають власністю автовласника. Якщо громадянин знімає з обліку старий автомобіль і не ставить на облік новий, реєстраційні знаки підлягають здачі в загальному порядку.

Саме в такому ракурсі питання зберігання "номерів" слід розглядати як послугу.

Перелік товарів (робіт, послуг), ціни (тарифи) на які регулюються Радою Міністрів Республіки Білорусь, іншими державними органами (організаціями), міститься в Указі Президента РБ від 25 лютого 2011 р №72 "Про деякі питання регулювання цін (тарифів) в Республіці Білорусь ". В частині послуг, що надаються ДАІ, цей документ відсилає нас до переліку, "який визначається Кабінетом Міністрів України".

Потрібний перелік ми знаходимо в постанові Міністерства економіки від 8 квітня 2013 р №23. Тут міститься цілий ряд платних послуг, що надаються ДАІ, із зазначенням цін (виїзд співробітника ДАІ для прийому за місцем розташування навчальної організації кваліфікаційного іспиту на право керування механічним транспортним засобом, проведення занять по ПДР, надання автодрому для навчання водінню, супровід автомобілем ДАІ великовагових і ( або) великогабаритних транспортних засобів, небезпечних вантажів та ін.), проте ні слова про зберігання реєстраційних знаків тут немає.

Про те, що ДАІ і МВС не видавали в цьому напрямку ніяких спільних документів республіканського значення, нам повідомили в профільному відомстві. Виходить, що введення плати - ініціатива місцевого УВС. Причому, судячи зі змісту офіційних сайтів обласних ДАІ, подібний платіж раніше або пізніше ввели багато з областей.

Так, на сайті ГУВС Мінміськвиконкому йдеться, що "з 2 вересня 2014 року в МРО ДАІ ГУВС Мінміськвиконкому вводиться послуга зі зберігання реєстраційних знаків. Вартість даної послуги складає 35.000 руб. На добу".

В обласних центрах тарифи значно нижче: "реєстраційного підрозділу ДАІ Брестської області на платній договірній основі (12.200 руб. На добу) надаються послуги зі зберігання реєстраційних знаків. Договір зберігання укладається при бажанні власника (колишнього власника) ТЗ зберегти реєстраційні знаки з метою їх привласнення іншому транспортному засобу, власником якого він є (буде) ".

УДАІ УВС Міноблвиконкомі розробило спеціальну Інструкцію про порядок надання послуги зі зберігання реєстраційних знаків в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах ДАІ Мінської області.

Ось основні моменти цього документа.

Період зберігання приймається рівним 30 діб. Мінімальний термін зберігання реєстраційних знаків дорівнює одному періоду, максимальний - трьома періодами (90 діб).

У разі згоди Поклажодавця з умовами зберігання їм оформляється заява на ім'я начальника РЕП ДАІ і складається договір тимчасового зберігання. Знаки приймаються і повертаються Поклажодавцеві за актом прийому-передачі.

Оплата послуги здійснюється Поклажодавцем при укладенні договору за передбачуваний термін зберігання знаків, але не менше ніж один період. У разі витребування Поклажодавцем реєстраційних знаків до закінчення терміну, зазначеного в договорі, оплата стягується за повний період без проведення перерахунку. Повернення грошових коштів не проводиться.

У разі закінчення терміну зберігання незатребуваних Поклажодавцем протягом десяти робочих днів реєстраційні знаки підлягають повторній видачі в установленому порядку.

Повернення реєстраційних знаків здійснюється за актом.

Повернення реєстраційних знаків здійснюється за актом

Чи законна ініціатива?

Виходить, що кожне з обласних підрозділів ДАІ та м Мінська вже розробило і успішно надає послугу, про введення якої практично не повідомлялося.

Незрозуміло й інше: хто уповноважував УВС вводити таку послугу, якщо в республіканському переліку послуг її немає, а на місцевому рівні згаданий вище Указ Президента РБ від 25 лютого 2011 р №72 "Про деякі питання регулювання цін (тарифів) в Республіці Білорусь" надає право облвиконкомам самостійно встановлювати ціни (стосовно до сфери діяльності ДАІ) тільки щодо робіт з примусового відбуксировки, а також зберігання відбуксирували транспортного засобу на стоянці, що охороняється?

Відверто кажучи, причини цього платежу зрозумілі: зберігання реєстраційних знаків не є обов'язком ДАІ і, можливо, вимагає додаткових витрат (якщо виникає необхідність в додаткових приміщеннях). Однак законність ініціативи викликає сумніву, оскільки ні в один профільний нормативно-правовий акт не були внесені необхідні зміни.

У своїх пошуках істини ми вперлися в ту ж стіну, що і читач: в Державтоінспекції впевнені в законності своїх дій, інші відомства радять звертатися в ДАІ. Офіційний запит був направлений в Прокуратуру Гродненської області з проханням оцінити законність прийнятого документа.

Але чи вважати зберігання реєстраційних знаків адміністративної процедурою?
Чи законна ініціатива?