Реклама
Реклама
Реклама

Таємні майстра держзамовлення: </ head> <body> <p> <strong> Як добре бути сином колишнього заступника міністра оборони. І як добре бути московським чиновником. Чому в столиці будують мало муніципального житла і чому воно коштує дорого </ strong> </ p>

  1. Цілком таємно Як добре бути сином колишнього заступника міністра оборони. І як добре бути московським...
  2. Цілком таємно

Цілком таємно

Як добре бути сином колишнього заступника міністра оборони. І як добре бути московським чиновником. Чому в столиці будують мало муніципального житла і чому воно коштує дорого

За даними інформаційної системи «Контур. Фокус »казенне підприємство« Управління цивільного будівництва »(УГС) розподілило в 2015 році замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві на суму 116,2 мільярда рублів. Найбільші держзамовлення, як з'ясувала газета «Совершенно секретно», дісталися 1) фірмі «Регіонпромстрой», якою володіє сім'я екс-глави департаменту містобудування та колишнього заступника міністра оборони Олександра Косована, 2) муніципальному «Управлінню експериментальної забудови мікрорайнов», яким керує продавець мерседесів з Казані Альберт Суніев і 3) фірмі «Терра Аурі», якою опікувався Андрій Белюченко. У недавньому минулому Белюченко був видатним столичним чиновником і очолював казенне підприємство «Управління цивільного будівництва» (той самий, який і розподіляє замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві). Та й зараз Андрій Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ.

Цікаво, що ці три щасливі компанії не мають ніяких власних будівельних активів - ні заводів з виробництва будматеріалів, ні прав на них, які могли б зробити будівництво дешевше. Більші і відомі девелопери, які мають свої ДСК та інші будівельні потужності, отримали набагато скромніші підряди.

Олег Косован

Олег Косован

Фото: ВІТАЛІЙ БЕЛОУСОВ / ТАСС

Генерал-армії підрядників

На аватарі в фейсбуці 47-річний Олег Косован зображений у формі офіцера петровської армії з блакитною стрічкою і орденом Андрія Первозванного. Таким, з вищої військової нагородою царських часів, себе бачить син екс-заступника міністра оборони. Йому і його сестрі Юлії, шатенка з модельною зовнішністю, належить 69% компанії ТОВ «Регіонпромстрой» (виручка - 3,4 млрд руб). Ця фірма за даними «Контур. Фокус »отримала за останній рік від« Управління цивільного будівництва »держзамовлень на 13,7 млрд рублів. Це приблизно 10% від усіх замовлень казенного підприємства. Діти генерала армії у відставці Олександра Косована, колишнього заступника міністра оборони Росії займаються муніципальним будівництвом. 49% акцій - у Юлії Косован, 20% - у Олега Косована. За 15,5% у Михайла Шнайдера і Бориса Шінкаревского. А Косован-старший - президент ТОВ «Регіонпромстрой».

Колишній заступник міністра оборони Олександр Косован давно «перекував мечі» на будівельні підряди

Фото: АРТЕМ Геодакян / ТАСС

Генералу Олександру Косовану - 74 роки, але він все ще працює, більше 30 років займався будівництвами для Міноборони, будував шахти для ракет, житло для військових. З 1997 по 2003 рік був начальником Міноборони з будівництва та розквартирування військ РФ . Його син, Олег Косован працював з батьком в Міноборони, очолював ФГУП «Управління спеціального будівництва №10» (УСС №10) Спецстроя Росії. Зараз цей ФГУП ліквідується - банкрут. В приміщенні Інституту Спецстроя (належить Міноборони) на Смоленському бульварі 19/1 зареєстровано кілька фірм дітей Косована і їх партнерів. При цьому близько 550 кв.м. належать Юлії Косован через «ТОВ Старкос» і здаються в оренду (про це газета «Совершенно секретно» дізналася з матеріалів арбітражного спору). У 2002 році Олега Косована спробували звинуватити в отриманні $ 2 млн «відкату» за виконання робіт по будівництву житлового комплексу для військовослужбовців на вул. Академіка Анохіна, але справа розвалилася. Однак, його батькові генерал-армії Косовану довелося піти з поста заступника міністра оборони у відставку, тим більше, що і вік у нього був пенсійний.

Олександр Косован

Фото: ОЛЕКСІЙ СУББОТІН / «РІА НОВИНИ»

Генерал пішов добре - в уряд Москви до Юрія Лужкова. Був заступником і головою департаменту містобудування в московській мерії з 2003 по 2010 роки. «Військові стали багато будувати в Москві під час кризи 1998 року - у них були гроші, будівельні заводи, але не було майданчиків. І тодішній глава московського будкомплексу Володимир Ресін ці майданчики їм надав, так як цивільні, і, перш за все, найбільший з них на той момент ДСК-1, стояли без грошей, а обсяги житла потрібно було вводити », - згадує колишній чиновник московського уряду . Так, Косован подружився з Ресіним і Лужковим. Після відставки Лужкова Олександр Косован став радником мера Сергія Собяніна, посаду негенеральская, але зате дозволяє займатися тим, чим Олександр Давидович займався все життя - будівництвом за казенний рахунок. Але тепер - для себе.

На замовлення «Управління цивільного будівництва» його «Регіонпромстрой» забудовує район Філі-Давидково, зокрема, квартал 65, корп. 1, 2. Компанія виграла конкурс у МФС-6, запропонувавши виконати роботи за 2,19 млрд руб. при стартовій ціні в 2,3 млрд руб. Площа об'єкта - 39,5 тис кв.м. Вартість будівництва квадратного метра, згідно затвердженим проектом - 61 тисяча рублів. Контракт виграний в 2013 році, але проект затверджений тільки в листопаді 2015 го. Ціна муніципального житла виходить дуже дорогою. (Для порівняння собівартість будівництва панельних будинків серії С-300, що належить S.Holding Олексія Шепеля - 35 тис руб. За квадратний метр з обробкою. Майже в два рази дешевше.) Прес-служби компанії сім'ї Косованом і «Управління цивільного будівництва» відмовилися коментувати ситуацію.

Альберт Суніев

Альберт Суніев

Фото: business-gazeta.ru

Щаслива доля продавця «мерседесів»

АТ «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») отримало держзамовлення від «Управління цивільного будівництва» на суму 8,36 мільярда рублів, а всього від структур московського уряду на 11,3 мільярда. Компанія належить уряду Москви через АТ «Мосінжпроект» і управляється Альбертом Суніевим, 35-річним бізнесменом з Казані, земляком глави московського будкомплексу Марата Хуснуллін. До 2014 р «УЕЗ» (виручка - 421 млн руб.) Була однією з міських структур, що зводять житло, поряд з ГУП УРИР - «Управління по реконструкції та розвитку унікальних об'єктів», ВАТ «Центр-Інвест», «Центр-сіті» . Однак, з 2014 року під управління «УЕЗ» Альберта Суніева на три роки передали кілька компаній - ВАТ «Центр-Інвест», два проектних інститути ВАТ «Моспроект -4» і ВАТ «МПСІ» - «Інститут Моспроектстройіндустрія», ВАТ «Мосреалстрой» (продає нерухомість), ВАТ «Управляюча компанія ЦАО». Таким чином, був сформований цілий девелоперський холдинг.

І хоча керуючою структурою нового холдингу виступає «УЕЗ», основний прибуток створює компанія «Центр-Інвест». У 2014 рік її виручка зросла більш ніж в 100 разів - з 23,4 млн 2,5 млрд рублів. Справа в тому, що «Центр-інвесту» були переуступлені проекти загальною площею близько 1 млн кв.м., розпочатих, але не завершених різними інвесторами в 2000-х роках. Найбільший з них загальною площею в 490 тис кв. м. - мікрорайони 1 і 2 райони «Лівобережний» на півночі столиці на місці знесених п'ятиповерхівок. У ряді випадків інвестори були змушені відмовитися від реалізації проектів, тому що їм не були оформлені земельні ділянки в Росреестра. Так, наприклад, сталося з проектом МФЦ на Курській площі. За 2015 рік компанія повинна отримати прибуток в 4,58 млрд рублів, а всього за три роки з 2015 по 2017 роки акціонерне товариство розраховує отримати прибуток вже близько 22 млрд. Руб. «Управління експериментальної забудови» (УЕЗ) Альберта Суніева планує застовпити за собою частку в 5-7% всього будівельного ринку Москви. В даний час обсяг будівництва Суніева становить приблизно 242 тис. Кв. м., з них 123 тис. кв. м -пріходітся на «УЕЗ», 101 тис. кв. м - обсяг будівництва ВАТ «Центр-Інвест».

При цьому Альберт Суніев, переїхавши до Москви, не відмовився від свого бізнесу в Татарстані. Так, йому належать 80,1% казанського автодилера Mercedes-benz ТОВ «МБ-Ірбіс» (19,9% - у голови правління «АКІБАНК» Ільдара Галяутдінова) і компанія «Газспецпроект» (дані сервісу Контур. Фокус). Автодилер «МБ-Ірбіс» відкрив свій салон в травні 2013 року, коли Суніев вже очолив державне ВАТ «УЕЗ». Виручка компанії в 2014 році - 1,5 млрд рублів, зростання 174%. У планах - продажу близько 800 автомобілів на рік. До речі, до цих люксовим авто небайдужа і сім'я Марата Хуснуллін: у його дружини Лілії - Mercedes CLS 350, і з'явився він у неї якраз в 2013 р, коли відкрився салон «МБ-Ірбіс» Альберта Суніева.

Девелоперський холдинг під керівництвом «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») схожий на будівельного гіганта «Татстрой», який, коли Марат Хуснуллін був міністром будівництва та житлово-комунального господарства республіки будував по 200 тисяч кв.м. житла в рік і займав 10% будівельного ринку Казані. У «Татстроя», як і у «УЕЗ» всі ресурси і зобов'язання забезпечені державою: майданчики, бюджет, дозволу на будівництво та інше, а контроль - в руках людей з кола екс-міністра. Але «Татстрой» виявився банкрутом, як тільки Хуснуллін поїхав в Москву, щоб очолити московський будкомплекс. А активи, що залишилися після банкрутства «Татстроя», виявилися у партнерів по бізнесу Лілії Хуснуллін. Альберт Суніев і Дамір Газізов відмовилися спілкуватися з нашою газетою.

Але найголовніше, що при такому пільговому державному існуванні ціни на будівництво муніципального житла у компанії Суніева зовсім не соціальні. Наприклад, ціна квадратного метра житлового комплексу на вулиці Садовничиській, вл.80 / 2 (19 тис кв.м, які будує «УЕЗ») - 93 тисячі рублів. Це вартість проектних та підрядних будівельних робіт. Таке муніципальне житло дешевим ніяк не назвеш, ціни порівнянні з комерційними .

Андрій Белюченко

Фото: VOMS.RU

Золота земля «Терра Аурі»

«Терра Аурі» в перекладі з латинської означає золота земля. Проектна компанія з таким багатим назвою ще якихось чотири роки тому не мала жодного держзамовлення, а сьогодні у неї контракти від столичного казенного підприємства «Управління цивільного будівництва» на 5,5 мільярда (всього на 6,7 млрд руб). У чому секрет успіху? Згідно з базою «Контур. Фокус »екс - гендиректор« Управління цивільного будівництва »(« УГС ») Андрій Белюченко досі значиться господарем« Терра Аурі », хоча продав її ще чотири роки тому Денису Бородако, своєму колезі по девелоперської компанії« Ведис Груп », де вони разом працювали. Тобто він вміло розпоряджався держзамовленнями.

У кризові 2008-2009 роки «Ведис» вирвалася в лідери ринку, побудувавши 1,5 млн кв.м. житла економ-класу. Це комплекси в Марфино, Головине, Мічуріне і ін. Як кажуть джерела «Цілком таємно», таке стрімке зростання відбулося за рахунок того, що Белюченко зміг швидко узгоджувати проектну документацію в московському уряді. Ці проекти створювала «Терра Аурі».

У 2010 році «Терра Аурі» виграла конкурс на проектування 13 дитячих садків (ДНЗ) в Москві з 24, в мікрорайонах з щільною забудовою. У березні 2011 року «Терра Аурі» отримала почесне звання «Постачальник товарів і послуг для потреб Уряду Москви» за проектування цих дитсадків в Москві в рекордні терміни. У тому ж 2011 році Белюченко очолив «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО), який став розподіляти державне замовлення на будівництво соціальних об'єктів в Москві. Восени 2012 року «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО) був перейменований в «Управління цивільного будівництва» ( «УГС»), його функції були значно розширені, а бюджет виріс.

Нове казенне підприємство уряду Москви будує не тільки соціальні об'єкти, а й житло за рахунок бюджету. Так за даними Адресної інвестиційної програми московського уряду в 2013-2015 роках «УГС» отримало 121 млрд рублів бюджетних грошей - на будівництво житла , 19,84 мільярда рублів - на будівництво 82 дитячих садків і 19,7 мільярдів - на зведення 60 шкіл. Щасливі ті будівельники, кого прихильно ставиться «УГС».

Наприклад, до 2013 року держзамовлення у «Терра Аурі» були порівняно невеликі - на техзаказ і проектування, ці послуги коштують десятки мільйонів рублів. Але в 2013 році у «Терри» з'явився замовлення від казенного «Управління цивільного будівництва» на проектування та будівництво експериментального житлового будинку з інженерними комунікаціями на вул. Нижегородська, вл. 11Б-11У вартістю 1, 144 млрд руб. Цей експериментальний будинок загальною площею в 18,5 тисяч кв.м. побудований в 2015 році. За контракт «Терра Аурі» боротися не довелося, в тендері брала участь лише «Терра Аурі», як випливає з конкурсною документацією. В результаті виручка ЗАТ «Терра Аурі» в 2013 році досягла 5,6 млрд рублів, тоді як в 2012-му вона составляля всього 302,4 млн руб Зростання в 18,5 разів! Втім, частка «Терри» в держзамовленні «Управління цивільного будівництва» в 2013 - 2014 менше 10%. Загальний обсяг розміщених замовлень цього казенного підприємства становив тоді 46,9 млрд руб.

В кінці 2014 року Андрій Белюченко покинув пост глави «УГС», його місце зайняв казанець Дамір Газізов. Незабаром колишній колега Белюченко - Денис Бородако продав «Терра Аурі», за деякими даними, її власником стала екс-фінансовий директор компанії Інна Вольська. Сьогодні Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ, а Денис Бородако - співвласник ГК «Батьківщина», партнер Антона Вінера, пасинка мільярдера Алішера Усманова. Виручка «Терра Аурі» в 2014 році впала на 30% до 3,9 млрд руб.

Інна Вольська добре знайома із засновником компанії «Терра Аурі» - Андрієм Белюченко, разом вони працювали в компанії «Хорус Кепітал», створеної сенатором Сергієм Гордєєвим, відомим гравцем ринку злиттів і поглинань. Белюченко був директором з розвитку, а Вольська - старшим керівником проектів, а потім головним бухгалтером «Хорусу». Крім того, Вольська була гендиректором в компанії ЗАТ «Регіон Інвест», директором якої з листопада цього року є Олена Белюченко, дружина Андрія Белюченко. Згідно з даними «Контур. Фокус »фірмі« Регіон Інвест »належить приватна« Міжнародна лінгвістична школа ».

В даний час «Терра Аурі» завершує будівництво житлового комплексу на Таганці (кв. 2005-2007, вул. Сосінскій, вл. 6, корп 1; Великий Симоновський пров., Вл. 22, корп. 2; вул. 2-я Дубровська , вл. 5-7-9 / 30, корп. 3,) загальною площею - 82,5 тисяч кв.м. Вартість одного кв.м. становить 74, 6 тисяч рублів, що значно дорожче спроектованої самою компанією панелі «ТА-714-001». Чому проектна компанія Терра Аурі, у якій немає своїх ДСК та інших будівельних потужностей, отримує будівельні замовлення від міста, ні «УГС», ні Вольська, ні Белюченко не відповіла. Так само як і на питання, навіщо витрачати гроші платників податків Москви на те, щоб будувати таке дороге житло.

Більші і відомі компанії теж будують соціальне житло і соціальні об'єкти, але менше. Так, у АТ «СУ-155» - замовлення від «Управління цивільного будівництва» на 7,2 млрд руб, ЗАТ «Моноліт-Фундаментбуд» - 5,9 млрд руб, у ТОВ «МФС-Пік» (належить ГК «ПІК» ) - держзамовлення - 4,5 млрд руб, «ЛСР. Будівництво-М »(входить до групи« ЛСР ») - 2,3 млрд руб. У ВАТ «ДСК -1» - 5,3 млрд рублів в 2014 році, а в 2015-му - ми не знайшли жодного. Роман Шурер, головний інженер «ДСК -1» через помічника передав, що у компанії в минулому році були московські держзамовлення, але не розкрив які саме.

Заступник гендиректора з маркетингу, комунікацій та роботи з інвесторами «Групи ЛСР» Юрій Ільїн на питання «Цілком таємно», чому його компанія порівняно мало будує за держзамовленням у Москві відповів: «Останні роки Москва стала для нас найбільш пріоритетним містом для розвитку. Тут ми реалізуємо знаковий масштабний проект - житловий комплекс арт-класу, де ми побудуємо понад 1,5 млн кв. м. нерухомості. Що стосується державних конкурсів, то ми, так само як і інші компанії, розглядаємо їх умови, і якщо вони нам цікаві, то вирішуємо взяти участь. Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати ».

Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати »

Цілком таємно

Як добре бути сином колишнього заступника міністра оборони. І як добре бути московським чиновником. Чому в столиці будують мало муніципального житла і чому воно коштує дорого

За даними інформаційної системи «Контур. Фокус »казенне підприємство« Управління цивільного будівництва »(УГС) розподілило в 2015 році замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві на суму 116,2 мільярда рублів. Найбільші держзамовлення, як з'ясувала газета «Совершенно секретно», дісталися 1) фірмі «Регіонпромстрой», якою володіє сім'я екс-глави департаменту містобудування та колишнього заступника міністра оборони Олександра Косована, 2) муніципальному «Управлінню експериментальної забудови мікрорайнов», яким керує продавець мерседесів з Казані Альберт Суніев і 3) фірмі «Терра Аурі», якою опікувався Андрій Белюченко. У недавньому минулому Белюченко був видатним столичним чиновником і очолював казенне підприємство «Управління цивільного будівництва» (той самий, який і розподіляє замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві). Та й зараз Андрій Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ.

Цікаво, що ці три щасливі компанії не мають ніяких власних будівельних активів - ні заводів з виробництва будматеріалів, ні прав на них, які могли б зробити будівництво дешевше. Більші і відомі девелопери, які мають свої ДСК та інші будівельні потужності, отримали набагато скромніші підряди.

Олег Косован

Олег Косован

Фото: ВІТАЛІЙ БЕЛОУСОВ / ТАСС

Генерал-армії підрядників

На аватарі в фейсбуці 47-річний Олег Косован зображений у формі офіцера петровської армії з блакитною стрічкою і орденом Андрія Первозванного. Таким, з вищої військової нагородою царських часів, себе бачить син екс-заступника міністра оборони. Йому і його сестрі Юлії, шатенка з модельною зовнішністю, належить 69% компанії ТОВ «Регіонпромстрой» (виручка - 3,4 млрд руб). Ця фірма за даними «Контур. Фокус »отримала за останній рік від« Управління цивільного будівництва »держзамовлень на 13,7 млрд рублів. Це приблизно 10% від усіх замовлень казенного підприємства. Діти генерала армії у відставці Олександра Косована, колишнього заступника міністра оборони Росії займаються муніципальним будівництвом. 49% акцій - у Юлії Косован, 20% - у Олега Косована. За 15,5% у Михайла Шнайдера і Бориса Шінкаревского. А Косован-старший - президент ТОВ «Регіонпромстрой».

Колишній заступник міністра оборони Олександр Косован давно «перекував мечі» на будівельні підряди

Фото: АРТЕМ Геодакян / ТАСС

Генералу Олександру Косовану - 74 роки, але він все ще працює, більше 30 років займався будівництвами для Міноборони, будував шахти для ракет, житло для військових. З 1997 по 2003 рік був начальником Міноборони з будівництва та розквартирування військ РФ . Його син, Олег Косован працював з батьком в Міноборони, очолював ФГУП «Управління спеціального будівництва №10» (УСС №10) Спецстроя Росії. Зараз цей ФГУП ліквідується - банкрут. В приміщенні Інституту Спецстроя (належить Міноборони) на Смоленському бульварі 19/1 зареєстровано кілька фірм дітей Косована і їх партнерів. При цьому близько 550 кв.м. належать Юлії Косован через «ТОВ Старкос» і здаються в оренду (про це газета «Совершенно секретно» дізналася з матеріалів арбітражного спору). У 2002 році Олега Косована спробували звинуватити в отриманні $ 2 млн «відкату» за виконання робіт по будівництву житлового комплексу для військовослужбовців на вул. Академіка Анохіна, але справа розвалилася. Однак, його батькові генерал-армії Косовану довелося піти з поста заступника міністра оборони у відставку, тим більше, що і вік у нього був пенсійний.

Олександр Косован

Фото: ОЛЕКСІЙ СУББОТІН / «РІА НОВИНИ»

Генерал пішов добре - в уряд Москви до Юрія Лужкова. Був заступником і головою департаменту містобудування в московській мерії з 2003 по 2010 роки. «Військові стали багато будувати в Москві під час кризи 1998 року - у них були гроші, будівельні заводи, але не було майданчиків. І тодішній глава московського будкомплексу Володимир Ресін ці майданчики їм надав, так як цивільні, і, перш за все, найбільший з них на той момент ДСК-1, стояли без грошей, а обсяги житла потрібно було вводити », - згадує колишній чиновник московського уряду . Так, Косован подружився з Ресіним і Лужковим. Після відставки Лужкова Олександр Косован став радником мера Сергія Собяніна, посаду негенеральская, але зате дозволяє займатися тим, чим Олександр Давидович займався все життя - будівництвом за казенний рахунок. Але тепер - для себе.

На замовлення «Управління цивільного будівництва» його «Регіонпромстрой» забудовує район Філі-Давидково, зокрема, квартал 65, корп. 1, 2. Компанія виграла конкурс у МФС-6, запропонувавши виконати роботи за 2,19 млрд руб. при стартовій ціні в 2,3 млрд руб. Площа об'єкта - 39,5 тис кв.м. Вартість будівництва квадратного метра, згідно затвердженим проектом - 61 тисяча рублів. Контракт виграний в 2013 році, але проект затверджений тільки в листопаді 2015 го. Ціна муніципального житла виходить дуже дорогою. (Для порівняння собівартість будівництва панельних будинків серії С-300, що належить S.Holding Олексія Шепеля - 35 тис руб. За квадратний метр з обробкою. Майже в два рази дешевше.) Прес-служби компанії сім'ї Косованом і «Управління цивільного будівництва» відмовилися коментувати ситуацію.

Альберт Суніев

Альберт Суніев

Фото: business-gazeta.ru

Щаслива доля продавця «мерседесів»

АТ «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») отримало держзамовлення від «Управління цивільного будівництва» на суму 8,36 мільярда рублів, а всього від структур московського уряду на 11,3 мільярда. Компанія належить уряду Москви через АТ «Мосінжпроект» і управляється Альбертом Суніевим, 35-річним бізнесменом з Казані, земляком глави московського будкомплексу Марата Хуснуллін. До 2014 р «УЕЗ» (виручка - 421 млн руб.) Була однією з міських структур, що зводять житло, поряд з ГУП УРИР - «Управління по реконструкції та розвитку унікальних об'єктів», ВАТ «Центр-Інвест», «Центр-сіті» . Однак, з 2014 року під управління «УЕЗ» Альберта Суніева на три роки передали кілька компаній - ВАТ «Центр-Інвест», два проектних інститути ВАТ «Моспроект -4» і ВАТ «МПСІ» - «Інститут Моспроектстройіндустрія», ВАТ «Мосреалстрой» (продає нерухомість), ВАТ «Управляюча компанія ЦАО». Таким чином, був сформований цілий девелоперський холдинг.

І хоча керуючою структурою нового холдингу виступає «УЕЗ», основний прибуток створює компанія «Центр-Інвест». У 2014 рік її виручка зросла більш ніж в 100 разів - з 23,4 млн 2,5 млрд рублів. Справа в тому, що «Центр-інвесту» були переуступлені проекти загальною площею близько 1 млн кв.м., розпочатих, але не завершених різними інвесторами в 2000-х роках. Найбільший з них загальною площею в 490 тис кв. м. - мікрорайони 1 і 2 райони «Лівобережний» на півночі столиці на місці знесених п'ятиповерхівок. У ряді випадків інвестори були змушені відмовитися від реалізації проектів, тому що їм не були оформлені земельні ділянки в Росреестра. Так, наприклад, сталося з проектом МФЦ на Курській площі. За 2015 рік компанія повинна отримати прибуток в 4,58 млрд рублів, а всього за три роки з 2015 по 2017 роки акціонерне товариство розраховує отримати прибуток вже близько 22 млрд. Руб. «Управління експериментальної забудови» (УЕЗ) Альберта Суніева планує застовпити за собою частку в 5-7% всього будівельного ринку Москви. В даний час обсяг будівництва Суніева становить приблизно 242 тис. Кв. м., з них 123 тис. кв. м -пріходітся на «УЕЗ», 101 тис. кв. м - обсяг будівництва ВАТ «Центр-Інвест».

При цьому Альберт Суніев, переїхавши до Москви, не відмовився від свого бізнесу в Татарстані. Так, йому належать 80,1% казанського автодилера Mercedes-benz ТОВ «МБ-Ірбіс» (19,9% - у голови правління «АКІБАНК» Ільдара Галяутдінова) і компанія «Газспецпроект» (дані сервісу Контур. Фокус). Автодилер «МБ-Ірбіс» відкрив свій салон в травні 2013 року, коли Суніев вже очолив державне ВАТ «УЕЗ». Виручка компанії в 2014 році - 1,5 млрд рублів, зростання 174%. У планах - продажу близько 800 автомобілів на рік. До речі, до цих люксовим авто небайдужа і сім'я Марата Хуснуллін: у його дружини Лілії - Mercedes CLS 350, і з'явився він у неї якраз в 2013 р, коли відкрився салон «МБ-Ірбіс» Альберта Суніева.

Девелоперський холдинг під керівництвом «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») схожий на будівельного гіганта «Татстрой», який, коли Марат Хуснуллін був міністром будівництва та житлово-комунального господарства республіки будував по 200 тисяч кв.м. житла в рік і займав 10% будівельного ринку Казані. У «Татстроя», як і у «УЕЗ» всі ресурси і зобов'язання забезпечені державою: майданчики, бюджет, дозволу на будівництво та інше, а контроль - в руках людей з кола екс-міністра. Але «Татстрой» виявився банкрутом, як тільки Хуснуллін поїхав в Москву, щоб очолити московський будкомплекс. А активи, що залишилися після банкрутства «Татстроя», виявилися у партнерів по бізнесу Лілії Хуснуллін. Альберт Суніев і Дамір Газізов відмовилися спілкуватися з нашою газетою.

Але найголовніше, що при такому пільговому державному існуванні ціни на будівництво муніципального житла у компанії Суніева зовсім не соціальні. Наприклад, ціна квадратного метра житлового комплексу на вулиці Садовничиській, вл.80 / 2 (19 тис кв.м, які будує «УЕЗ») - 93 тисячі рублів. Це вартість проектних та підрядних будівельних робіт. Таке муніципальне житло дешевим ніяк не назвеш, ціни порівнянні з комерційними .

Андрій Белюченко

Фото: VOMS.RU

Золота земля «Терра Аурі»

«Терра Аурі» в перекладі з латинської означає золота земля. Проектна компанія з таким багатим назвою ще якихось чотири роки тому не мала жодного держзамовлення, а сьогодні у неї контракти від столичного казенного підприємства «Управління цивільного будівництва» на 5,5 мільярда (всього на 6,7 млрд руб). У чому секрет успіху? Згідно з базою «Контур. Фокус »екс - гендиректор« Управління цивільного будівництва »(« УГС ») Андрій Белюченко досі значиться господарем« Терра Аурі », хоча продав її ще чотири роки тому Денису Бородако, своєму колезі по девелоперської компанії« Ведис Груп », де вони разом працювали. Тобто він вміло розпоряджався держзамовленнями.

У кризові 2008-2009 роки «Ведис» вирвалася в лідери ринку, побудувавши 1,5 млн кв.м. житла економ-класу. Це комплекси в Марфино, Головине, Мічуріне і ін. Як кажуть джерела «Цілком таємно», таке стрімке зростання відбулося за рахунок того, що Белюченко зміг швидко узгоджувати проектну документацію в московському уряді. Ці проекти створювала «Терра Аурі».

У 2010 році «Терра Аурі» виграла конкурс на проектування 13 дитячих садків (ДНЗ) в Москві з 24, в мікрорайонах з щільною забудовою. У березні 2011 року «Терра Аурі» отримала почесне звання «Постачальник товарів і послуг для потреб Уряду Москви» за проектування цих дитсадків в Москві в рекордні терміни. У тому ж 2011 році Белюченко очолив «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО), який став розподіляти державне замовлення на будівництво соціальних об'єктів в Москві. Восени 2012 року «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО) був перейменований в «Управління цивільного будівництва» ( «УГС»), його функції були значно розширені, а бюджет виріс.

Нове казенне підприємство уряду Москви будує не тільки соціальні об'єкти, а й житло за рахунок бюджету. Так за даними Адресної інвестиційної програми московського уряду в 2013-2015 роках «УГС» отримало 121 млрд рублів бюджетних грошей - на будівництво житла , 19,84 мільярда рублів - на будівництво 82 дитячих садків і 19,7 мільярдів - на зведення 60 шкіл. Щасливі ті будівельники, кого прихильно ставиться «УГС».

Наприклад, до 2013 року держзамовлення у «Терра Аурі» були порівняно невеликі - на техзаказ і проектування, ці послуги коштують десятки мільйонів рублів. Але в 2013 році у «Терри» з'явився замовлення від казенного «Управління цивільного будівництва» на проектування та будівництво експериментального житлового будинку з інженерними комунікаціями на вул. Нижегородська, вл. 11Б-11У вартістю 1, 144 млрд руб. Цей експериментальний будинок загальною площею в 18,5 тисяч кв.м. побудований в 2015 році. За контракт «Терра Аурі» боротися не довелося, в тендері брала участь лише «Терра Аурі», як випливає з конкурсною документацією. В результаті виручка ЗАТ «Терра Аурі» в 2013 році досягла 5,6 млрд рублів, тоді як в 2012-му вона составляля всього 302,4 млн руб Зростання в 18,5 разів! Втім, частка «Терри» в держзамовленні «Управління цивільного будівництва» в 2013 - 2014 менше 10%. Загальний обсяг розміщених замовлень цього казенного підприємства становив тоді 46,9 млрд руб.

В кінці 2014 року Андрій Белюченко покинув пост глави «УГС», його місце зайняв казанець Дамір Газізов. Незабаром колишній колега Белюченко - Денис Бородако продав «Терра Аурі», за деякими даними, її власником стала екс-фінансовий директор компанії Інна Вольська. Сьогодні Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ, а Денис Бородако - співвласник ГК «Батьківщина», партнер Антона Вінера, пасинка мільярдера Алішера Усманова. Виручка «Терра Аурі» в 2014 році впала на 30% до 3,9 млрд руб.

Інна Вольська добре знайома із засновником компанії «Терра Аурі» - Андрієм Белюченко, разом вони працювали в компанії «Хорус Кепітал», створеної сенатором Сергієм Гордєєвим, відомим гравцем ринку злиттів і поглинань. Белюченко був директором з розвитку, а Вольська - старшим керівником проектів, а потім головним бухгалтером «Хорусу». Крім того, Вольська була гендиректором в компанії ЗАТ «Регіон Інвест», директором якої з листопада цього року є Олена Белюченко, дружина Андрія Белюченко. Згідно з даними «Контур. Фокус »фірмі« Регіон Інвест »належить приватна« Міжнародна лінгвістична школа ».

В даний час «Терра Аурі» завершує будівництво житлового комплексу на Таганці (кв. 2005-2007, вул. Сосінскій, вл. 6, корп 1; Великий Симоновський пров., Вл. 22, корп. 2; вул. 2-я Дубровська , вл. 5-7-9 / 30, корп. 3,) загальною площею - 82,5 тисяч кв.м. Вартість одного кв.м. становить 74, 6 тисяч рублів, що значно дорожче спроектованої самою компанією панелі «ТА-714-001». Чому проектна компанія Терра Аурі, у якій немає своїх ДСК та інших будівельних потужностей, отримує будівельні замовлення від міста, ні «УГС», ні Вольська, ні Белюченко не відповіла. Так само як і на питання, навіщо витрачати гроші платників податків Москви на те, щоб будувати таке дороге житло.

Більші і відомі компанії теж будують соціальне житло і соціальні об'єкти, але менше. Так, у АТ «СУ-155» - замовлення від «Управління цивільного будівництва» на 7,2 млрд руб, ЗАТ «Моноліт-Фундаментбуд» - 5,9 млрд руб, у ТОВ «МФС-Пік» (належить ГК «ПІК» ) - держзамовлення - 4,5 млрд руб, «ЛСР. Будівництво-М »(входить до групи« ЛСР ») - 2,3 млрд руб. У ВАТ «ДСК -1» - 5,3 млрд рублів в 2014 році, а в 2015-му - ми не знайшли жодного. Роман Шурер, головний інженер «ДСК -1» через помічника передав, що у компанії в минулому році були московські держзамовлення, але не розкрив які саме.

Заступник гендиректора з маркетингу, комунікацій та роботи з інвесторами «Групи ЛСР» Юрій Ільїн на питання «Цілком таємно», чому його компанія порівняно мало будує за держзамовленням у Москві відповів: «Останні роки Москва стала для нас найбільш пріоритетним містом для розвитку. Тут ми реалізуємо знаковий масштабний проект - житловий комплекс арт-класу, де ми побудуємо понад 1,5 млн кв. м. нерухомості. Що стосується державних конкурсів, то ми, так само як і інші компанії, розглядаємо їх умови, і якщо вони нам цікаві, то вирішуємо взяти участь. Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати ».

Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати »

Цілком таємно

Як добре бути сином колишнього заступника міністра оборони. І як добре бути московським чиновником. Чому в столиці будують мало муніципального житла і чому воно коштує дорого

За даними інформаційної системи «Контур. Фокус »казенне підприємство« Управління цивільного будівництва »(УГС) розподілило в 2015 році замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві на суму 116,2 мільярда рублів. Найбільші держзамовлення, як з'ясувала газета «Совершенно секретно», дісталися 1) фірмі «Регіонпромстрой», якою володіє сім'я екс-глави департаменту містобудування та колишнього заступника міністра оборони Олександра Косована, 2) муніципальному «Управлінню експериментальної забудови мікрорайнов», яким керує продавець мерседесів з Казані Альберт Суніев і 3) фірмі «Терра Аурі», якою опікувався Андрій Белюченко. У недавньому минулому Белюченко був видатним столичним чиновником і очолював казенне підприємство «Управління цивільного будівництва» (той самий, який і розподіляє замовлення на будівництво житла, шкіл і дитсадків у Москві). Та й зараз Андрій Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ.

Цікаво, що ці три щасливі компанії не мають ніяких власних будівельних активів - ні заводів з виробництва будматеріалів, ні прав на них, які могли б зробити будівництво дешевше. Більші і відомі девелопери, які мають свої ДСК та інші будівельні потужності, отримали набагато скромніші підряди.

Олег Косован

Олег Косован

Фото: ВІТАЛІЙ БЕЛОУСОВ / ТАСС

Генерал-армії підрядників

На аватарі в фейсбуці 47-річний Олег Косован зображений у формі офіцера петровської армії з блакитною стрічкою і орденом Андрія Первозванного. Таким, з вищої військової нагородою царських часів, себе бачить син екс-заступника міністра оборони. Йому і його сестрі Юлії, шатенка з модельною зовнішністю, належить 69% компанії ТОВ «Регіонпромстрой» (виручка - 3,4 млрд руб). Ця фірма за даними «Контур. Фокус »отримала за останній рік від« Управління цивільного будівництва »держзамовлень на 13,7 млрд рублів. Це приблизно 10% від усіх замовлень казенного підприємства. Діти генерала армії у відставці Олександра Косована, колишнього заступника міністра оборони Росії займаються муніципальним будівництвом. 49% акцій - у Юлії Косован, 20% - у Олега Косована. За 15,5% у Михайла Шнайдера і Бориса Шінкаревского. А Косован-старший - президент ТОВ «Регіонпромстрой».

Колишній заступник міністра оборони Олександр Косован давно «перекував мечі» на будівельні підряди

Фото: АРТЕМ Геодакян / ТАСС

Генералу Олександру Косовану - 74 роки, але він все ще працює, більше 30 років займався будівництвами для Міноборони, будував шахти для ракет, житло для військових. З 1997 по 2003 рік був начальником Міноборони з будівництва та розквартирування військ РФ . Його син, Олег Косован працював з батьком в Міноборони, очолював ФГУП «Управління спеціального будівництва №10» (УСС №10) Спецстроя Росії. Зараз цей ФГУП ліквідується - банкрут. В приміщенні Інституту Спецстроя (належить Міноборони) на Смоленському бульварі 19/1 зареєстровано кілька фірм дітей Косована і їх партнерів. При цьому близько 550 кв.м. належать Юлії Косован через «ТОВ Старкос» і здаються в оренду (про це газета «Совершенно секретно» дізналася з матеріалів арбітражного спору). У 2002 році Олега Косована спробували звинуватити в отриманні $ 2 млн «відкату» за виконання робіт по будівництву житлового комплексу для військовослужбовців на вул. Академіка Анохіна, але справа розвалилася. Однак, його батькові генерал-армії Косовану довелося піти з поста заступника міністра оборони у відставку, тим більше, що і вік у нього був пенсійний.

Олександр Косован

Фото: ОЛЕКСІЙ СУББОТІН / «РІА НОВИНИ»

Генерал пішов добре - в уряд Москви до Юрія Лужкова. Був заступником і головою департаменту містобудування в московській мерії з 2003 по 2010 роки. «Військові стали багато будувати в Москві під час кризи 1998 року - у них були гроші, будівельні заводи, але не було майданчиків. І тодішній глава московського будкомплексу Володимир Ресін ці майданчики їм надав, так як цивільні, і, перш за все, найбільший з них на той момент ДСК-1, стояли без грошей, а обсяги житла потрібно було вводити », - згадує колишній чиновник московського уряду . Так, Косован подружився з Ресіним і Лужковим. Після відставки Лужкова Олександр Косован став радником мера Сергія Собяніна, посаду негенеральская, але зате дозволяє займатися тим, чим Олександр Давидович займався все життя - будівництвом за казенний рахунок. Але тепер - для себе.

На замовлення «Управління цивільного будівництва» його «Регіонпромстрой» забудовує район Філі-Давидково, зокрема, квартал 65, корп. 1, 2. Компанія виграла конкурс у МФС-6, запропонувавши виконати роботи за 2,19 млрд руб. при стартовій ціні в 2,3 млрд руб. Площа об'єкта - 39,5 тис кв.м. Вартість будівництва квадратного метра, згідно затвердженим проектом - 61 тисяча рублів. Контракт виграний в 2013 році, але проект затверджений тільки в листопаді 2015 го. Ціна муніципального житла виходить дуже дорогою. (Для порівняння собівартість будівництва панельних будинків серії С-300, що належить S.Holding Олексія Шепеля - 35 тис руб. За квадратний метр з обробкою. Майже в два рази дешевше.) Прес-служби компанії сім'ї Косованом і «Управління цивільного будівництва» відмовилися коментувати ситуацію.

Альберт Суніев

Альберт Суніев

Фото: business-gazeta.ru

Щаслива доля продавця «мерседесів»

АТ «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») отримало держзамовлення від «Управління цивільного будівництва» на суму 8,36 мільярда рублів, а всього від структур московського уряду на 11,3 мільярда. Компанія належить уряду Москви через АТ «Мосінжпроект» і управляється Альбертом Суніевим, 35-річним бізнесменом з Казані, земляком глави московського будкомплексу Марата Хуснуллін. До 2014 р «УЕЗ» (виручка - 421 млн руб.) Була однією з міських структур, що зводять житло, поряд з ГУП УРИР - «Управління по реконструкції та розвитку унікальних об'єктів», ВАТ «Центр-Інвест», «Центр-сіті» . Однак, з 2014 року під управління «УЕЗ» Альберта Суніева на три роки передали кілька компаній - ВАТ «Центр-Інвест», два проектних інститути ВАТ «Моспроект -4» і ВАТ «МПСІ» - «Інститут Моспроектстройіндустрія», ВАТ «Мосреалстрой» (продає нерухомість), ВАТ «Управляюча компанія ЦАО». Таким чином, був сформований цілий девелоперський холдинг.

І хоча керуючою структурою нового холдингу виступає «УЕЗ», основний прибуток створює компанія «Центр-Інвест». У 2014 рік її виручка зросла більш ніж в 100 разів - з 23,4 млн 2,5 млрд рублів. Справа в тому, що «Центр-інвесту» були переуступлені проекти загальною площею близько 1 млн кв.м., розпочатих, але не завершених різними інвесторами в 2000-х роках. Найбільший з них загальною площею в 490 тис кв. м. - мікрорайони 1 і 2 райони «Лівобережний» на півночі столиці на місці знесених п'ятиповерхівок. У ряді випадків інвестори були змушені відмовитися від реалізації проектів, тому що їм не були оформлені земельні ділянки в Росреестра. Так, наприклад, сталося з проектом МФЦ на Курській площі. За 2015 рік компанія повинна отримати прибуток в 4,58 млрд рублів, а всього за три роки з 2015 по 2017 роки акціонерне товариство розраховує отримати прибуток вже близько 22 млрд. Руб. «Управління експериментальної забудови» (УЕЗ) Альберта Суніева планує застовпити за собою частку в 5-7% всього будівельного ринку Москви. В даний час обсяг будівництва Суніева становить приблизно 242 тис. Кв. м., з них 123 тис. кв. м -пріходітся на «УЕЗ», 101 тис. кв. м - обсяг будівництва ВАТ «Центр-Інвест».

При цьому Альберт Суніев, переїхавши до Москви, не відмовився від свого бізнесу в Татарстані. Так, йому належать 80,1% казанського автодилера Mercedes-benz ТОВ «МБ-Ірбіс» (19,9% - у голови правління «АКІБАНК» Ільдара Галяутдінова) і компанія «Газспецпроект» (дані сервісу Контур. Фокус). Автодилер «МБ-Ірбіс» відкрив свій салон в травні 2013 року, коли Суніев вже очолив державне ВАТ «УЕЗ». Виручка компанії в 2014 році - 1,5 млрд рублів, зростання 174%. У планах - продажу близько 800 автомобілів на рік. До речі, до цих люксовим авто небайдужа і сім'я Марата Хуснуллін: у його дружини Лілії - Mercedes CLS 350, і з'явився він у неї якраз в 2013 р, коли відкрився салон «МБ-Ірбіс» Альберта Суніева.

Девелоперський холдинг під керівництвом «Управління експериментальної забудови мікрорайнов» ( «УЕЗ») схожий на будівельного гіганта «Татстрой», який, коли Марат Хуснуллін був міністром будівництва та житлово-комунального господарства республіки будував по 200 тисяч кв.м. житла в рік і займав 10% будівельного ринку Казані. У «Татстроя», як і у «УЕЗ» всі ресурси і зобов'язання забезпечені державою: майданчики, бюджет, дозволу на будівництво та інше, а контроль - в руках людей з кола екс-міністра. Але «Татстрой» виявився банкрутом, як тільки Хуснуллін поїхав в Москву, щоб очолити московський будкомплекс. А активи, що залишилися після банкрутства «Татстроя», виявилися у партнерів по бізнесу Лілії Хуснуллін. Альберт Суніев і Дамір Газізов відмовилися спілкуватися з нашою газетою.

Але найголовніше, що при такому пільговому державному існуванні ціни на будівництво муніципального житла у компанії Суніева зовсім не соціальні. Наприклад, ціна квадратного метра житлового комплексу на вулиці Садовничиській, вл.80 / 2 (19 тис кв.м, які будує «УЕЗ») - 93 тисячі рублів. Це вартість проектних та підрядних будівельних робіт. Таке муніципальне житло дешевим ніяк не назвеш, ціни порівнянні з комерційними .

Андрій Белюченко

Фото: VOMS.RU

Золота земля «Терра Аурі»

«Терра Аурі» в перекладі з латинської означає золота земля. Проектна компанія з таким багатим назвою ще якихось чотири роки тому не мала жодного держзамовлення, а сьогодні у неї контракти від столичного казенного підприємства «Управління цивільного будівництва» на 5,5 мільярда (всього на 6,7 млрд руб). У чому секрет успіху? Згідно з базою «Контур. Фокус »екс - гендиректор« Управління цивільного будівництва »(« УГС ») Андрій Белюченко досі значиться господарем« Терра Аурі », хоча продав її ще чотири роки тому Денису Бородако, своєму колезі по девелоперської компанії« Ведис Груп », де вони разом працювали. Тобто він вміло розпоряджався держзамовленнями.

У кризові 2008-2009 роки «Ведис» вирвалася в лідери ринку, побудувавши 1,5 млн кв.м. житла економ-класу. Це комплекси в Марфино, Головине, Мічуріне і ін. Як кажуть джерела «Цілком таємно», таке стрімке зростання відбулося за рахунок того, що Белюченко зміг швидко узгоджувати проектну документацію в московському уряді. Ці проекти створювала «Терра Аурі».

У 2010 році «Терра Аурі» виграла конкурс на проектування 13 дитячих садків (ДНЗ) в Москві з 24, в мікрорайонах з щільною забудовою. У березні 2011 року «Терра Аурі» отримала почесне звання «Постачальник товарів і послуг для потреб Уряду Москви» за проектування цих дитсадків в Москві в рекордні терміни. У тому ж 2011 році Белюченко очолив «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО), який став розподіляти державне замовлення на будівництво соціальних об'єктів в Москві. Восени 2012 року «Московський центр дитячого та сімейного відпочинку» (МЦДСО) був перейменований в «Управління цивільного будівництва» ( «УГС»), його функції були значно розширені, а бюджет виріс.

Нове казенне підприємство уряду Москви будує не тільки соціальні об'єкти, а й житло за рахунок бюджету. Так за даними Адресної інвестиційної програми московського уряду в 2013-2015 роках «УГС» отримало 121 млрд рублів бюджетних грошей - на будівництво житла , 19,84 мільярда рублів - на будівництво 82 дитячих садків і 19,7 мільярдів - на зведення 60 шкіл. Щасливі ті будівельники, кого прихильно ставиться «УГС».

Наприклад, до 2013 року держзамовлення у «Терра Аурі» були порівняно невеликі - на техзаказ і проектування, ці послуги коштують десятки мільйонів рублів. Але в 2013 році у «Терри» з'явився замовлення від казенного «Управління цивільного будівництва» на проектування та будівництво експериментального житлового будинку з інженерними комунікаціями на вул. Нижегородська, вл. 11Б-11У вартістю 1, 144 млрд руб. Цей експериментальний будинок загальною площею в 18,5 тисяч кв.м. побудований в 2015 році. За контракт «Терра Аурі» боротися не довелося, в тендері брала участь лише «Терра Аурі», як випливає з конкурсною документацією. В результаті виручка ЗАТ «Терра Аурі» в 2013 році досягла 5,6 млрд рублів, тоді як в 2012-му вона составляля всього 302,4 млн руб Зростання в 18,5 разів! Втім, частка «Терри» в держзамовленні «Управління цивільного будівництва» в 2013 - 2014 менше 10%. Загальний обсяг розміщених замовлень цього казенного підприємства становив тоді 46,9 млрд руб.

В кінці 2014 року Андрій Белюченко покинув пост глави «УГС», його місце зайняв казанець Дамір Газізов. Незабаром колишній колега Белюченко - Денис Бородако продав «Терра Аурі», за деякими даними, її власником стала екс-фінансовий директор компанії Інна Вольська. Сьогодні Белюченко - директор Департаменту містобудівної діяльності і архітектури Міністерства будівництва РФ, а Денис Бородако - співвласник ГК «Батьківщина», партнер Антона Вінера, пасинка мільярдера Алішера Усманова. Виручка «Терра Аурі» в 2014 році впала на 30% до 3,9 млрд руб.

Інна Вольська добре знайома із засновником компанії «Терра Аурі» - Андрієм Белюченко, разом вони працювали в компанії «Хорус Кепітал», створеної сенатором Сергієм Гордєєвим, відомим гравцем ринку злиттів і поглинань. Белюченко був директором з розвитку, а Вольська - старшим керівником проектів, а потім головним бухгалтером «Хорусу». Крім того, Вольська була гендиректором в компанії ЗАТ «Регіон Інвест», директором якої з листопада цього року є Олена Белюченко, дружина Андрія Белюченко. Згідно з даними «Контур. Фокус »фірмі« Регіон Інвест »належить приватна« Міжнародна лінгвістична школа ».

В даний час «Терра Аурі» завершує будівництво житлового комплексу на Таганці (кв. 2005-2007, вул. Сосінскій, вл. 6, корп 1; Великий Симоновський пров., Вл. 22, корп. 2; вул. 2-я Дубровська , вл. 5-7-9 / 30, корп. 3,) загальною площею - 82,5 тисяч кв.м. Вартість одного кв.м. становить 74, 6 тисяч рублів, що значно дорожче спроектованої самою компанією панелі «ТА-714-001». Чому проектна компанія Терра Аурі, у якій немає своїх ДСК та інших будівельних потужностей, отримує будівельні замовлення від міста, ні «УГС», ні Вольська, ні Белюченко не відповіла. Так само як і на питання, навіщо витрачати гроші платників податків Москви на те, щоб будувати таке дороге житло.

Більші і відомі компанії теж будують соціальне житло і соціальні об'єкти, але менше. Так, у АТ «СУ-155» - замовлення від «Управління цивільного будівництва» на 7,2 млрд руб, ЗАТ «Моноліт-Фундаментбуд» - 5,9 млрд руб, у ТОВ «МФС-Пік» (належить ГК «ПІК» ) - держзамовлення - 4,5 млрд руб, «ЛСР. Будівництво-М »(входить до групи« ЛСР ») - 2,3 млрд руб. У ВАТ «ДСК -1» - 5,3 млрд рублів в 2014 році, а в 2015-му - ми не знайшли жодного. Роман Шурер, головний інженер «ДСК -1» через помічника передав, що у компанії в минулому році були московські держзамовлення, але не розкрив які саме.

Заступник гендиректора з маркетингу, комунікацій та роботи з інвесторами «Групи ЛСР» Юрій Ільїн на питання «Цілком таємно», чому його компанія порівняно мало будує за держзамовленням у Москві відповів: «Останні роки Москва стала для нас найбільш пріоритетним містом для розвитку. Тут ми реалізуємо знаковий масштабний проект - житловий комплекс арт-класу, де ми побудуємо понад 1,5 млн кв. м. нерухомості. Що стосується державних конкурсів, то ми, так само як і інші компанії, розглядаємо їх умови, і якщо вони нам цікаві, то вирішуємо взяти участь. Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати ».

Поки що частка державного замовлення в Москві у нас невелика, але ми плануємо її збільшувати »

У чому секрет успіху?
У чому секрет успіху?
У чому секрет успіху?