Реклама
Реклама
Реклама

Що чекає девелоперів в новому році


І якщо раніше до анонсів про підвищення цін можна було ставитися з часткою скепсису, то тепер немає навіть найменших сумнівів у тому, що ціна за квадратний метр дійсно виросте.

Один з найбільш гострих питань для девелоперів це перехід з липня 2019 року на ескроу-рахунки і проектне фінансування, що неминуче призведе до підвищення вартості будівництва. Але крім цього є й інші чинники, які вплинуть на цінник за «квадрат»: підвищення ПДВ і ключової ставки ЦБ.

Ось список нововведень, які нас чекають в 2019 році:

  • ПДВ підвищується з 18 до 20%. Різниця між закупівельною ціною і ціною реалізації обкладається податком на додану вартість.
  • Забудовники повинні перейти на ескроу-рахунки. Навіть ті, хто отримав дозвіл на будівництво до 1 липня 2018 року.
  • Починає роботу дочірня організація на базі Фонду пайовиків, яка буде добудовувати проблемні об'єкти (для девелоперів, які не зможуть перейти на новий механізм).
  • Відбудеться заміна солідарної відповідальності девелоперів за збитки, які вони можуть заподіяти учасникам пайового будівництва. Тепер кредитор буде вимагати виконання зобов'язань з фірми, з якою був укладений контракт, а вже потім з поручителів. Це можна здійснити завдяки тристороннього договору між пайовиком, забудовником і банком.
Надія Калашникова, директор з розвитку компанії «Л1» : Зміни в законодавстві, які вступлять в силу з нового року, призведуть до зростання цін на нерухомість. На початку року це станеться через збільшення ПДВ на 2%. Після повного скасування пайового будівництва і переходу на новий вид фінансування, ціни можуть зрости знову. Можу припустити, що деякі невеликі і молоді компанії покинуть девелоперський ринок. Зниження конкуренції та обсягів будівництва також може посприяти зростанню цін.

Максим Алексєєв, практикуючий юрист з нерухомості та інвестицій адвокатського бюро «Качкін і Партнери»: Зараз забудовники стурбовані тим, як продовжувати працювати за старими правилами. Для цього вони вирішили скуповувати землі і оформляти їх для забудови своїх об'єктів до того, як нові правила вступлять в силу. Швидше за все, не буде масового переходу на ескроу-рахунки, як цього хотіли влади. Зараз забудовники будуть сконцентровані на тому, щоб отримати якомога більше коштів безпосередньо від пайовиків або призупинять запуск нових об'єктів.

Станіслав Данелян, генеральний директор «Евроинвест Девелопмент» : Збільшення ПДВ спровокує зростання цін з кількох причин: зміниться ціна поставок будматеріалів, в зв'язку з чим будівництво стане накладним для забудовника. Крім того, зміни в 214-ФЗ також приведуть до зростання витрат девелоперів. Новим і невеликим забудовникам буде складніше реалізувати свої проекти.

Вижити зможуть лише ті, хто має достатній запас землі і фінансову міцність. У цьому є свої переваги: ​​пайовик буде захищений, а це підігріє попит на житло. У «новому» пайовому будівництві покупців будуть залучати якість будівництва, продумана квартірографія і наявність соціальної інфраструктури.

Роман Мірошников, виконавчий директор ЗАТ «Ойкумена» : Нововведення, які вступлять в силу з наступного року очевидно точно приведуть до подорожчання ціни за «квадрат». Щоб зберегти рентабельність бізнесу, потрібно враховувати і інфляцію, яку прогнозували експерти. Це, в свою чергу, теж відіб'ється на вартості житла. Ольга Копєйкіна, директор з продажу та маркетингу ГК «Ленстройтрест» : Зміни, які відбудуться в наступному році, в основному, пов'язані з переходом на проектне фінансування і роботу з ескроу-рахунками. Банки будуть брати участь у залученні коштів на будівництво. Зараз забудовники освоюють нові інструменти, проте, за нашими оцінками, собівартість будівельних робіт все одно виросте в середньому на 10-15%.