Реклама
Реклама
Реклама

Новини Руспрес - Як пиляють Хуснуллін і Суніев

Казанський гість освоює кошторис столичних транспортних вузлів

Московський віце-мер Марат Хуснуллін , користуючись повною довірою мера Сергія Собяніна , і відчуваючи власну безкарність, намагається маніпулювати результатами процедур вибору партнерів по будівництву десяти транспортно-пересадочних вузлів (ТПУ).
Ряд ТПУ вже потрапили в потрібні руки і без конкурсів, решта ж сьогодні розподіляє компанія «Мосінжпроект» . Заступником її генерального директора трудиться земляк і друг Хуснуллін Альберт Суніев , фактично - головна людина в «Мосінжпроект». Він же займає «хлібну» посаду глави «Управління експериментальної забудови мікрорайонів» (УЕЗ). Раніше УЕЗ зібрало цілий ряд компаній - ВАТ «Моспроект-4», ВАТ «Інститут Моспроектстройіндустрія», ВАТ «Центр-Інвест», ГУП «Будінвест», ВАТ «Мосреалстрой», ГУП «ДЕЗ, ІБК», ГУП «Дирекція гаражного будівництва» , ГУП «МЦОРТ», ГУП «Трест« Мосотделстрой №1 ». Саме структури УЕЗ завдяки Марат Хуснуллін отримують в столиці більшість найвигідніших будівельних держзамовлень.
За словами Альберта Суніева, до роздачі в поточному році підготовлено ТПУ «Тімірязєвська», «Некрасівка», «П'ятницьке шосе», «Південно-Східна», «Вулиця Дмитрівського», «Кленовий бульвар», «Хорошевський», «Технопарк», « Нагатинська »і« Терешкової ».

Скільки це коштує

Стартова ціна лота невелика - близько 75 млн рублів. Суніев запевняє, що нібито за 6 років тільки від оренди землі Москва отримає більше 14 млрд рублів. Це всього по 2 з гаком мільярди рублів на рік. Але тим приватним компаніям, яким вдасться оформити право на будівництво ТПУ, дістанеться небувала прибуток.
Тільки житлових «квадратів» буде побудовано 470,2 тис. Крім того, близько 160 тис кв м торгових площ, близько 30 тис кв м офісів і парковки на 239,6 тис кв м.
Експерти припускають, що масштаб корупції в ході розподілу Хуснуллін і Суніевим прав на ТПУ може стати рекордним. Сумніватися в тому, що ТПУ віддадуть «своїм» і за домовленістю, складно. Адже це вже відбувається.
Зокрема, будівництво багатофункціонального центру в транспортно-пересадочному вузлі «П'ятницьке шосе» дісталося ГК «Ташир» скандально відомого бізнесмена Самвела Карапетяна . Його ж структури, мабуть, будуть будувати ТПУ «Селігерський». Ще три компанії «Ташир» в грудні минулого року перемогли на торгах за право будівництва об'єктів ТПУ «Парк Перемоги», «П'ятницьке шосе» та «Тропарево».
Карапетяна не раз підозрювали в умінні «домовлятися» зі столичними чиновниками. В результаті бізнесмен без праці отримує ділянки «золотий» московської землі.
Карапетян і Суніев без праці змогли знайти спільну мову. Хоча, з огляду на біографію бізнесмена, підпускати його до будівництва стратегічних об'єктів було не можна.
Наприклад, в січні минулого року компанія Карапетяна прострочила терміни здачі ТЦ «Тверський пасаж». Інфомація про те, що бізнесмен все ж закінчив проект, знайти не вдалося.
Однак уже в цьому році саме «Ташир» Карапетяна, за відомостями The Moscow Post , Отримав право на облаштування судового кварталу . Гадати про причини такої успішності не доводиться - Карапетян в прекрасних стосунках не тільки з віце-мером Хуснуллін, але і з главою Москви Сергієм Собяніним, а також рядом федеральних чиновників.
Однак Карапетяном пул «щасливих» будівельників, які знайшли мову з Хуснуллін і його командою, не вичерпується. Будівництво житлового комплексу загальною площею 67,7 тис кв м в ТПУ «Технопарк» вже було віддано за 330 млн рублів компанії «Регіони-Південь», афілійованої з ГК «Регіони». Група належить родині Муцоєвих, зокрема, депутату Держдуми шостого скликання Зелімханом Муцоєва . Бізнесмен - частий гість в високопоставлених кабінетах мерії.
Прихильні Марат Хуснуллін і Альберт Суніев також господарям MR Group Роману Тимохіну і Віктору Лабудзко. Афільована з MR Group компанія «Будівельні рішення» перемогла в конкурсі на покупку 99% часткою в ТОВ «ТПУ« Любліно ». Їх же структурам - ТОВ «ТПУ-Холдинг» і ТОВ «Атлант» дісталися і транспортно-пересадочні вузли «Дмитрівська» і «Ховріно».

«Той, хто дивиться»

Нинішній московський віце-мер Марат Хуснуллін в прямому сенсі підім'яв під себе всю містобудівну політику столиці. Повноваження чиновника - корупціємісткою.
Сім років тому в Москві з приходом до влади Сергія Собяніна була створена Містобудівне-земельна комісія. Без рішень ДЗК побудувати в столиці нічого не можна - саме комісія стверджує всі земельні і містобудівні документи, включаючи дозволу на будівництво. Юридично ДЗК керує сам Собянін, але реально рішення приймаються Марат Хуснуллін.
Гравці будівельного ринку стверджують, що віце-мер не просто курирує свій сектор, він «кришує» столичне будівництво. Розташування досягти просто - воно купується.
У травні минулого року комерсант Сергій Калужин в листі на ім'я президента Володимира Путіна, глав ФСБ і Слідчого комітету звинуватив перших осіб Москви в здирництві.
«Він (Марат Хуснуллін - прим. Ред.) Почав кричати, що ми будуємо житло для бідних навпаки майбутньої будівлі Ради Федерації Росії, кричав, що знесе всі будинки за наш рахунок і ніколи не дасть працювати на його землі. Крики Марата Хуснуллін тривали 30 хвилин, але в кінці він пояснив, що можливий вихід, якщо ми заплатимо хабар високопоставленим співробітникам Мерії Москви на чолі з Сергієм Собяніним », - написав підприємець.
Нібито чиновник вимагав відкат у розмірі 100 млн рублів, а дозвіл на введення житла в експлуатацію без відкату, кінцевим одержувачем якого є Хуснуллін, отримати фактично неможливо.
Перевірити звинувачення в шантажі повинні правоохоронні органи. Раніше при отриманні 5 млн рублів був узятий в гарячому співробітник Марата Хуснуллін, начальник глава управління будівництва компанії «Мосінжпроект» Андрій Архангельський . Того самого «Мосінжпроект», де зараз «успішно» працює інший «проект» Хуснуллін - Альберт Суніев.
Призначалася чи частина «відкату» Архангельського особисто Хуснуллін і Суніеву - невідомо.

Кар'єра баскака Суніева

Як тільки Марат Хуснуллін - виходець з Татарстану - сам влаштувався в столиці, він привів за собою групу земляків, які сьогодні фактично живуть за рахунок будівельних держзамовлень. Нічого дивного, якщо врахувати, що і сам Собянін укомплектував свій апарат старими Хантимансійськ друзями, в тому числі такими одіозними, як Сергій Солодовников .
Суніев - не єдиний давній знайомий Марата Хуснуллін, який перейшов в будівельне відомство Москви. Начальником Управління цивільного будівництва (УГС) столиці став його друг ще по Татарстану Дамір Газізов , колишній співробітник мерії Казані.
Обсяги фінансових потоків, які контролюють тільки два цих чиновника, вражають. УГС в минулому році продало 2,5 тис квартир вартістю 19 млрд рублів. УЕЗ в тому ж році чарівним чином перемогло в 17 з 21 конкурсах на загальну суму 7 млрд рублів.
Втім, навіть беручи до уваги всіх будівельних підрядів, які дістаються структурам УЕЗ, у Марата Хуснуллін і Альберта Суніева на найближчі роки є робота - роздати права на будівництво ТПУ в Москві. І не попастися в тюрму на зборі данини.

****

схеми Суніева

Навколо акціонерного товариства «Управління експериментальної забудови мікрорайонів» , Заснованого Урядом Москви гримить чимало скандалів. А все тому, що гендиректора АТ Альберта Суніева називають ставлеником заступника мера Москви Сергія Собяніна з питань містобудівної політики і будівництва Москви Марата Хуснуллін.

А все тому, що гендиректора АТ Альберта Суніева називають ставлеником заступника мера Москви Сергія Собяніна з питань містобудівної політики і будівництва Москви Марата Хуснуллін

Марат Хуснуллін

Альберт Суніев привів в «УЕЗ» свою команду з Татарстану, і діяльність АТ розгорнулася на повну котушку. Від Управління цивільного будівництва і Департаменту будівництва Москви «УЕЗ» за рік отримало контракти на 6,7 млрд рублів.
Холдинг об'єднав найбільші ГУПи і акціонерні компанії: ВАТ «Моспроект-4», ВАТ «Інститут Моспроектстройіндустрія», ВАТ «Центр-Інвест», ГУП «Будінвест», ВАТ «Мосреалстрой» , ГУП «ДЕЗ, ІБК», ГУП «Дирекція гаражного будівництва», ГУП «МЦОРТ», ГУП «Трест« Мосотделстрой №1 ». Як повідомляють ЗМІ, у всіх акціонерних товариствах директора були замінені на керуючих директорів, а функції одноосібного виконавчого органу взяло на себе ВАТ «УЕЗ» як керуюча компанія, а для поточного керівництва компаніями були поставлені керівники директора, що діють на підставі довіреності. З ГУПамі АТ «УЕЗ» уклало договори на надання консалтингових послуг. Так одна компанія акумулювала в собі організації, які виконують повний цикл будівництва, від проекту до продажу. Підконтрольні «УЕЗ» організації найчастіше отримують замовлення, що розподіляються компанією. Саме «УЕЗ» знаходиться в тому виграшному становищі, коли одне підприємство і отримує, і віддає держконтракти.
До 2014 року «УЕЗ» була однією з міських структур, що зводять житло, але масштаби її діяльності не були особливо великі: виручка компанії в минулому році становила 421 млн рублів. Але з 2014 року ситуація різко змінилася.
У самого «УЕЗ» портфель проектів у сфері житлової і торгової нерухомості перевищує 500 тис кв. м. Найбільший проект компанії - житло на Мічурінському проспекті загальною площею 480 тис кв. м. Основні замовлення «УЕЗ» отримує від казенного підприємства Москви «Управління цивільного будівництва» (КП «УГС»), очолюваного Даміром Газізова, ще одним членом команди глави московського будкомплексу Марата Хуснуллін. За оцінкою Філіпа Третьякова, керуючого партнера Асоціації професіоналів ринку нерухомості REPA, мова може йти про будівництво приблизно 134 000 кв. м, якщо рахувати без вартості землі.

Альберт Суніев

Хоча керуючою структурою нового холдингу виступає «УЕЗ», його ядром є ВАТ «Центр-инвест», у якого найбільший портфель девелоперських проектів з об'ємом в 1 млн кв. м. Компанія виникла в 2010 році на базі ГУП «Московський міський центр продажу нерухомості», заснованого в 1998-му для реалізації девелоперських проектів на замовлення уряду Москви. До сьогоднішнього дня «Центр-инвест» провів реконструкцію двох мікрорайонів міста: мкр. 4-5 району Ізмайлово (ВАО) і кварталу 18 району Ломоносовський (ЮЗАО). Частина квартир йшла черговикам і на розселення з центру Москви. У 2014 році виручка цієї компанії виросла більш ніж в 100 разів - з 23,4 млн рублів до 2,5 млрд рублів. Стократний зростання пояснюється тим, що «Центр-інвесту» був перезданий ряд проектів загальною площею близько 1 млн кв. м, розпочатих, але не завершених різними інвесторами в 2000-х роках. Найбільший з них, загальною площею 490 тис кв. м - мікрорайони 1-го і 2-го району Лівобережний на півночі столиці на місці знесених п'ятиповерхівок. У ряді випадків інвестори були змушені відмовитися від реалізації проектів, тому що їм не були оформлені земельні ділянки в Росреестра (це, наприклад, сталося з проектом МФЦ на Курській площі), або дільниці не були сформовані. За даними глави «Москомстройінвеста» Костянтина Тимофєєва, в результаті цієї переуступки були зняті судові претензії інвесторів до міста на суму 39 млрд рублів.
Після отримання такого великого портфеля проектів фінансове становище «Центр-інвесту» сильно змінилося. Якщо в 2013 році у компанії був збиток 203 млн рублів, то вже в 2015-му компанія чекає прибутку в 4,58 млрд рублів. А всього за три роки (з 2015-го по 2017-й) акціонерне товариство планує отримати близько 22 млрд рублів прибутку.
Однак роздача замовлень не завжди проходить без порушень. Якщо простежити, хто в основному отримує замовлення від «УЕЗ», то можна скласти навіть схему того, як афілійовані компанії виграють держконтракти.

Якщо простежити, хто в основному отримує замовлення від «УЕЗ», то можна скласти навіть схему того, як афілійовані компанії виграють держконтракти

Завантажити і подивитися в повному розмірі

Завантажити і подивитися в повному розмірі

Завантажити і подивитися   в повному розмірі

Завантажити і подивитися в повному розмірі

Наведемо приклад, 4 серпня 2015 року «УЕЗ» замовляє роботи з проектування об'єктів. В результаті закупівлі у єдиного постачальника ВАТ «Моспроект-4» отримує замовлення на 129,4 млн руб.
А двома місяцями раніше той же ВАТ «Моспроект-4» стає розробником проектно-кошторисної документації за 13,2 млн рублів. Початкова ціна контракту склала 15 млн, а другий учасник запропонував 11 млн, але конкурс так і не виграв.
В цей же день була проведена ще одна закупівля на суму 70 млн. Єдиним учасником (очевидно, мало кому потрібні 70 млн) і, відповідно, переможцем стало ТОВ «Корсар», заснованого компанією ТОВ «Логістікплюс», а 99% цієї компанії належить Міжнародній комерційної компанії «Лоранж Груп корп.», розташованої на Сейшельських островах. Мабуть, 70 млн, отримані від АТ з державною участю пішли в підсумку в офшор.
«Управління експериментальної забудови мікрорайонів» одночасно є і органом управління в побудованих будинках. У якості керуючої організації в багатоквартирних житлових будинках призначається таке собі ТОВ КК «Оріон» в якому один із засновників Віра Астаф'єва одночасно є директором і одним з учасників ТОВ «Юридичний центр« Сприяння ».
30% ТОВ «Юридичний центр« Сприяння », згідно з випискою з ЕГРЮЛ, володіє заступник керівника АТ« УЕЗ »Руслан Кашаев (при цьому на сайті« УЕЗ »значиться, що Кашаев був директором« Сприяння »з 2006 по 2011 рр.), Який є головою закупівельної комісії АТ «УЕЗ». Чи немає в цій ситуації конфлікту інтересів? А в тому, що Руслан Кашаев є партнером по бізнесу Альфата Суніева, по всій видимості, батька його керівника? Альфат Суніев і Руслан Кашаев - співзасновники ТОВ «Стройхолдінг», розташованого в Татарстані. Пасмо направляє запит до Департаменту будівельної політики міста Москви, підвідомчій організацією якого і є АТ «Управління експериментальної забудови мікрорайонів».
Це лише частина прикладів того, як пов'язані між собою організації, так або інакше отримують гроші від АТ «Управління експериментальної забудови мікрорайонів». Всі ці фірми в результаті виявляються пов'язані в одну систему, ключові місця в якій займають заступники Альберта Суніева. Чи є конфлікт інтересів у ситуації з часткою Руслана Кашаєва, дадуть відповідь в Уряді Москви. Пасмо продовжить висвітлювати деталі наведеної схеми. На відміну від чиновників, співробітники державних АТ (з державною участю) не зобов'язані звітувати від доходах і витратах, створювати антикорупційні комісії, на сайті компанії немає навіть розділу «протидія корупції».
В поле зору журналістів Альберт Суніев потрапляв не раз. У Казані йому належить великий автомобільний бізнес «МБ-Ірбіс». Компанія не тільки торгує автомобілями, а й отримує держконтракти на їх обслуговування. За 2,5 року автодилер отримав держконтракти на 1,3 млн рублів. За цими контрактами «МБ-Ірбіс» здійснює технічне обслуговування і ремонт автомобілів Mercedes МБУ «Господарсько-транспортне управління» (ХТУ) м Казані і автобази уряду Марій Ел, тобто, компанія Суніева обслуговує машини, якими користується керівництво двох республік.

До ціх люксових авто, на якіх їздять татарстанські міністри, небайдужа и сім'я Марата Хуснуллін: у его Дружини лілії - Mercedes CLS 350, и ВІН з'явився у неї Якраз в 2013 году, коли Відкрився салон «МБ-Ірбіс» Альберта Суніева .
Інша компанія Альберта Суніева «Газспецпроект» змогла отріматі держзамовлення на Загальну суму 132,3 млн руб, причому основним замовником виступала «Управління капітального будівництва інженерних мереж и розвитку енергозберігаючіх технологій Республики Татарстан» (ВАТ «УКБ»). «Газспецпроект» будує системи водовідведення, очисні споруди, газопроводи та інші об'єкти інженерної інфраструктурі на замовлення УКБ. Цікаво, що партнери дружини Марата Хуснуллін по бізнесу теж мають інтерес в системі водопостачання та водоочищення, вони отримали активи ліквідованого казанського Водоканалсервіса. А мисливським господарством пані Хуснуллін «Камський берег» (у Лілії Хуснуллін - 50% ТОВ «Камський берег», згідно з даними сервісу «Контур Фокус») з червня цього року керує ЗАТ «Економіко-консалтингова група», якій належить по 25% в підприємствах колишнього казанського Водоканалсервіса (АТ «ЗВКС», АТ «ВКСТ» і АТ «ВКС-Сервіс»).
Сьогодні «УЕЗ» в якості керуючої компанії контролює ще чотирьох значущих учасників будівельного ринку. Однак, мабуть, виникла групі компаній на чолі з «УЕЗ» самій треба буде стати частиною формованого урядом Москви будівельного суперхолдінга на чолі з ВАТ «Мосінжпроект».
«Мосінжпроект» (виручка в 2014 р - 84,4 млрд рублів) два роки тому з муніципального проектного інституту, що спеціалізується в основному на проектуванні інженерних мереж, став корпорацією з гігантським бюджетом. Інститут отримав 500 млрд рублів на проектування і будівництво метро і доріг. На посаду гендиректора «Мосінжпроект» був призначений інший давній знайомий Марата Хуснуллін Костянтин Матвєєв, екс-глава ТОВ «Нефтегазінжінірінг», компанії, створеної для зведення нафтопереробного заводу «ТАНЕКО» в Нижньокамську. При цьому «Мосінжпроект» сам не будує метро і дороги, його роль зводиться до проектування, техзаказу і розподілу грошей на будівництво цих об'єктів. Власними силами будівельні роботи були виконані всього на 3,51% від загального обсягу робіт. І ось в 2015 році «Мосінжпроект» отримує у власність ще й ВАТ «Центр-инвест». Більш того, ФАС погодила внесення в капітал «Мосінжпроект» і «УЕЗ» Альберта Суніева, і всіх компаній, відданих під його управління, і «Моспроект-3», і ВАТ «МНІІТЕП».

Варто відзначити, що девелоперський холдинг під управлінням «УЕЗ» схожий на будівельного гіганта «Татстрой», який, коли Марат Хуснуллін був міністром будівництва та житлово-комунального господарства Республіки Татарстан, будував по 200 тис кв. м житла в рік і займав 10% будівельного ринку Казані. Схожий тим, що всі його ресурси і зобов'язання - майданчики, гроші, дозволу на будівництво та інше - забезпечені державою, а контроль - в руках людей з кола екс-міністра. Але «Татстрой» виявився банкрутом, як тільки Хуснуллін поїхав в Москву, щоб очолити московський будкомплекс. А активи, що залишилися після банкрутства «Татстроя», виявилися у партнерів дружини Марата Хуснуллін Лілії Хуснуллін по бізнесу.
Виручка компанії в 2010 р становила 3,5 млрд руб., В 2011 р вона впала до 0,8 млрд руб. У холдингу було держзамовлення (квартири для Міноборони, басейн «Буревісник» для Універсіади-2013 Казані і ін.), А сам Хуснуллін був членом ради директорів «Татстроя». У 2010 р Марат Хуснуллін поїхав працювати віце-мером з будівництва в Москву, і ВАТ «Татстрой» опинилося на межі банкрутства. У травні 2013 року компанія припинила свою роботу. На місці ВАТ «Татстрой» в 2013 р з'явилися ВАТ «ТСТ-Оренда» і ВАТ «ТСТ-Пром». Обидві ці компанії контролює кіпрський офшор Wetanix Enterprises Ltd. (Близько 70%), а решта майже 30% у ЗАТ «РКС» (більше 20%) і ТОВ «УК« Рост »(близько 7%).
ВАТ «ТСТ-Пром» вже ліквідовано. Час, що залишився ВАТ «ТСТ-Оренда» зареєстровано за тією ж адресою, що і фірми Лілії Хуснуллін. Хто стоїть за офшором Wetanix Enterprises Ltd., невідомо.
99% ТОВ «УК« Рост »- у Альфа Шакаевой, яка разом з« Інвест плюс »Лілії Хуснуллін є співінвестором ВАТ« Діловий медичний центр »в Казані, ТОВ« Авердікс »(володіє 50% у ВАТ« Татстрой »), ВАТ« Водоконалсервіс »(контролюється тим же офшором Wetanix Enterprises ltd. і мінземмайна Татарстану). Більше 1% акцій в ТОВ «УК« Рост »у Софії Пухачевой, сьогодні керівної мисливським господарством Лілії Хуснуллін - ТОВ« Камський берег ».
20% «ТСТ-Оренда» у ЗАТ «РКС», або у Камалова Ельвіри Ніязовни, гендиректора «ТСТ-Оренда». Пані Камалова - член рад директорів ВАТ «Чистопольская підприємство теплових мереж» і ВАТ «Чистопольську елеватор». Акціонером ВАТ «Чистопольську елеватор» була АПК «Чисте поле», яка орендувала землі у Лілії Хуснуллін. Камалова - також соїнвестор готелю «Ильмар» з медцентром. Таким чином, близько 30% ВАТ «ТСТ-Оренда», що з'явився після ліквідації «Татстроя», у прямих партнерів по бізнесу дружини екс-міністра будівництва і ЖКГ Татарстану Марата Хуснуллін.
Дружина Марата Хуснуллін - Лілія Наильевна Хуснуллін, перебравшись до Москви, продовжує володіти в Республіці Татарстан землями, мисливським господарством і компанією, що займається вантажними перевезеннями. Тільки на початку 2012 р вона продала кар'єр, який постачав глину для одного з найбільших і сучасних заводів з виробництва цегли в Татарстані. Але в деклараціях Марата Хуснуллін, доступних на сайті уряду Москви, ці відомості не відображені.
Андрій Рязанов


джерело: Pasmi , 30.10.2015

Чи немає в цій ситуації конфлікту інтересів?
А в тому, що Руслан Кашаев є партнером по бізнесу Альфата Суніева, по всій видимості, батька його керівника?