Реклама
Реклама
Реклама

ГУП «ПЕК» починає розсилати білі квитанції

Міські теплоенергетики переходять на прямі договори з власниками. Боржники-житловики тільки за, якщо ресурснікі самі будуть займатися накопиченими боргами. Міські теплоенергетики переходять на прямі договори з власниками

Віктор Бартенєв / Інтерпресс

ГУП «ПЕК» має намір розірвати договори з найбільш злісними неплатниками серед керуючих компаній. 130 будинків у Красносельском районі можуть перевести на прямі платежі. Це в дусі часу, в Держдумі розглядається профільний законопроект. Однак хто і як буде гасити вже накопичені десятки мільйонів боргу, не ясно.

Терпіння у ГУП «ПЕК» закінчилося на цьому тижні . Підприємство вперше вирішило розірвати договори теплопостачання з керуючою компанією і спілкуватися зі споживачами напряму. Підштовхнуло енергетиків до такого рішучого і безпрецедентного для міського підприємства кроці ТОВ «ЖКСервіс». У компанії близько 130 будинків в Красносельском районі, зокрема на вулицях Тамбасова, Прикордонника Гарькавого, Льотчика Пілютова, 2-й Комсомольській, а також на проспектах Народного Ополчення і Ветеранів. Заборгував «ЖКСервіс» 180 млн, а за минулий рік сплатив лише кожну шосту гігакалорію. 87 млн ​​ГУП «ПЕК» стягує в суді і 67 млн ​​формально навіть отспоріл. Оплата все одно не надходить.

«Фонтанка» вже писала про складну ситуацію в Красносельском районі пів року назад . Переважна більшість житлового фонду тут знаходиться під управлінням приватних компаній, які місто вважає основними винуватцями заборгованості перед комунальниками. «ЖКСервіс» - приклад одіозний. 11 будинків з-під нього з початку року вивели в міські Жилкомсервіс через загальні збори власників, але компанія і сама не сидить на місці. Був створений другий «ЖКСервіс», куди перевели близько 20 будинків, які можуть приносити прибуток. Через рік в реєстрі горжілінспекціі за цим «двійником» не значиться жодного будинку. Смольний дав вказівку ВЦКП перестати перераховувати керуючої компанії гроші якщо не від власників, то хоча б від наймачів міського житлофонду. «ЖКСервіс» відсуджує ці гроші через позови.

За минулі півроку заборгованість основного «ЖКСервіса» перед теплоенергетиками зросла на 30 млн. У Водоканалу справи не набагато краще. Компанія недоотримала за воду близько 150 млн, 143 млн - прострочена заборгованість. У судах лежить 42 позовних заяви на 23,7 млн, а виконавчих листів отримано вже на 113 млн. Справедливості заради, треба сказати, що розрахунки по ним йдуть, неоплаченими залишаються 77,4 млн.

124-е урядова постанова давно вже дає право ресурсопостачальними організації в односторонньому порядку розірвати договір, якщо заборгованість виконавця комунальних послуг перевищує суму за 3 місяці. Однак ГУП «ПЕК» раніше до цієї мірою не вдавався, хоча приклад ТГК-1 показує, що це цілком дієвий підхід. Газпромівська дочка почала перекладати споживачів на прямі договори з квітня 2014 року, зараз так платять жителі 537 багатоквартирних будинків.

Це не означає, що співробітники компанії обходять квартири з бланками угод. «Прямі договори на теплопостачання полягають за допомогою конклюдентних дій, - кажуть в ТГК-1. - Це дії особи, які показують бажання вступити в певні правовідносини. Відповідно, ПАТ «ТГК-1» поставляє комунальні ресурси, а абонент споживає їх. При цьому споживачі мають право звернутися в ПАТ «ТГК-1» з проханням про оформлення прямого договору теплопостачання в письмовій формі ». Фактично мова йде про те, що компанія виставляє власну квитанцію, а жителі її оплачують.

Судячи з усього, у ГУП «ПЕК» такі ж плани. «У разі розірвання договору теплопостачання з виконавцем комунальних послуг у нас виникає обов'язок провести розрахунок плати за опалення та гарячого водопостачання, а також випустити квитанції для оплати і доставити таку квитанцію громадянам, - пояснюють на підприємстві. - Зобов'язань щодо укладення договору в письмовій формі законодавством не передбачено, отже, не потрібно. Факт оплати спожитих комунальних послуг буде згодою громадян на таку схему розрахунків ».

Можливо, вперше за довгий час ресурснікі виявилися на одній хвилі з керуючою компанією. Формально Євген Пургин, засновник компанії «СТАКС», більше не є власником ТОВ «ЖКСервіс»; за його словами, вийти з числа засновників його змусив особистий конфлікт з районною адміністрацією. Проте він охоче обговорює плани компанії. «Це найправильніша схема, всім монополістам треба переходити на прямі платежі, - каже Пургин. - Я давно пропонував такий варіант ». За словами Пургина, 70% коштів в квитанції - це комунальні послуги, з яких керуюча організація нічого не може отримувати. І при цьому лише 5% неплатників дають за рік заборгованості в розмірі 60% місячних нарахувань. За даними ВЦКП, в будинках «ЖКСервіса» збирання грошей з населення становить 96,7%.

Зараз квитанції для «ЖКСервіса», як і для більшої частини житлового фонду, друкує міської ВЦКП (рожеві папірці). При цьому раніше керуюча компанія працювала з центром по комплексній моделі: на рахунку «ЖКСервіса» приходили тільки належні їй гроші за житлові послуги, все за «комуналку» відразу розліталося ресурснікам. Однак з початку 2017 року компанія перейшла на класичну модель. Вона обходиться «ЖКСервісу» дорожче, але зате все зібране з мешканців йде йому, подальшим розподілом займаються житловики. Складаються некрасиві ситуації: в листопаді ГУП «ПЕК СПб» виставило ТОВ «ЖКСервіс» рахунки на 11 мільйонів рублів, з мешканців зібрали близько 5,7 мільйона. Платежі на адресу ГУП «ПЕК СПб» склали лише 6 тисяч рублів.

Пургин у відповідь пропонує звернути увагу на черговість виконання зобов'язань: «Розрахункові рахунки компанії обкладені виконавчими листами, кошти списуються в порядку черговості. Листи ГУП «ПЕК» прийшли пізніше, так що в першу чергу гасилися борги інших кредиторів ».

А ось з чим енергетики навряд чи погодяться, так це з пропозицією взяти на себе право вимоги по вже накопиченої заборгованості і стягувати її з населення. «Ресурснікі при прямих договорах повинні будуть самостійно вирішувати це питання, наприклад, за рахунок бюджетної субсидії, - каже Пургин. - Є об'єктивна заборгованість, спричинена нормативної системою оплати, керуючі компанії не впораються з цим ». Йдеться про ситуації, коли власники платять за нормативом, а керуюча компанія розраховується за спожиту за фактом енергію, і саме на неї падає вся різниця.

У грудні Держдума в першому читанні прийняла законопроект про прямих платежах, згідно з яким прямі договори можуть укладатися з ініціативи ресурсоснабжающих організацій або власників житла. Як показує приклад ТГК-1, система і так вже працює; хіба що тепер для розірвання договору з керуючою компанією потрібна буде накопичена заборгованість не за три місяці, а за два.

Микола Кудін,

«Фонтанка.ру»