Реклама
Реклама
Реклама

Гордєєв-центр | будівельна газета

Фото: mskagency.ru

Співвласник ГК «ПІК» купив ще одного забудовника

На початку січня «СГ» опублікувала список п'яти російських девелоперів, для яких кризові часи виявилися надзвичайно вдалими в плані розвитку бізнесу ( «СГ» № 1). У цю п'ятірку увійшов президент і акціонер групи компаній «ПІК» Сергій Гордєєв (на фото), учасник найбільшої угоди минулого року - поглинання групи «Мортон». Днями підприємець здійснив ще одну гучну покупку.

Згідно з протоколом підсумків торгів на сайті Єдиної електронної торгової площадки, Гордєєв через підконтрольне ТОВ «Рів'єра» придбав 100% акцій ВАТ «Центр-Інвест». Повна назва цієї компанії, яка до угоди належала АТ «Мосінжпроект», - ВАТ «Московський міський центр продажу нерухомості». Товариство з обмеженою відповідальністю було створено в 2010 році шляхом реорганізації державного унітарного підприємства (ГУП) «Центр-Інвест» (в формі Гупало підприємство було засновано Департаментом міського майна ще раніше - в 1998 році).

«Центр-Інвест» виступав в ролі інвестора і замовника на об'єктах, пов'язаних з комплексною реконструкцією і забудовою мікрорайонів в Західному, Південно-Західному і Східному округах столиці, переселенням жителів у нові будинки. Організація займалася зносом старого житлового фонду і будівництвом на його місці сучасних будинків. За даними «СПАРК-Інтерфакс», виручка міського забудовника в 2015 році склала 5,8 млрд рублів, чистий прибуток - 3,9 млрд рублів. На думку експертів ринку нерухомості, з цим і пов'язаний інтерес Гордєєва до «Центр-інвесту». У портфелі компанії - інвестпроекти з прогнозованими термінами реалізації і прибутковістю.

За інформацією видання «Ведомости», на «Центр-Інвест» претендувало також ВАТ «Авгур Естейт», що входить до групи компаній «А101» (належить групі «Сафмар» сім'ї Гуцерієвих і Мікаіла Шішханова). Але пропозиція «Рив'єри» виявилося краще: компанія Гордєєва заплатить за актив 7,39 мільярда рублів, на 6,2 млн рублів більше, ніж пропонував «Авгур Естейт». До того ж «Рів'єра» готова оплатити покупку відразу, а «Авгур Естейт» розраховувало на розстрочку. Крім цього, як випливає з конкурсною документацією торгів, при виборі переможця враховувалися фінансовий стан учасників, досвід виконання девелоперських проектів і пропозиції щодо подальшого розвитку «Центр-Інвеста». Сергій Гордєєв запевнив конкурсну комісію в тому, що в разі перемоги він не планує інтегрувати «Центр-Інвест» в групу «ПІК».

Нагадаємо, покупка «Центр-Інвеста» стала другою великою угодою Сергія Гордєєва на девелоперському ринку за останні півроку. У вересні минулого року він вже придбав у Олександра струмків ГК «Мортон» - найбільшого забудовника Московського регіону з 20-річною історією. Точна сума операції досі залишається невідомою, але верхня планка експертної оцінки всього бізнесу «Мортона», вводив останні три роки щорічно по мільйону квадратних метрів житла, знаходиться на рівні 165 млрд рублів. Сам бізнесмен стверджував, що оплатив покупку з власних коштів, без залучення кредитів. «В останні роки я виходив з проектів і маю достатньо коштів для подібних вкладень», - пояснював він. Так, відомо, що в наприкінці 2015 року Гордєєв виручив близько 200 млн доларів, продавши належала йому комерційну нерухомість групі БІН.

Спочатку інтеграція «Мортона» в «ПІК» також не планувалася, але в листопаді «після детального вивчення бізнесу ГК« Мортон »і оцінки синергетичного ефекту від об'єднання двох компаній» Сергій Гордєєв прийняв рішення про продаж свежепріобретенном активу групи «ПІК». Відповідна угода була закрита в кінці грудня. Інтеграція двох компаній під єдиним брендом «ПІК» має закінчитися до кінця першого кварталу цього року.

7,39 мільярда рублів готова заплатити за ВАТ «Центр-Інвест» структура Сергія Гордєєва