Реклама
Реклама
Реклама

На виборах губернатора Омської області працюватимуть громадські спостерігачі

Кандидати на пост глави регіону допоможуть спостерігачам від регіональної ОП з акредитацією в єдиний день виборів Кандидати на пост глави регіону допоможуть спостерігачам від регіональної ОП з акредитацією в єдиний день виборів   У Громадській палаті Омської області відбулося засідання круглого столу на тему «Роль інститутів громадянського суспільства в зміцненні довіри до виборів»

У Громадській палаті Омської області відбулося засідання круглого столу на тему «Роль інститутів громадянського суспільства в зміцненні довіри до виборів». У засіданні взяли участь заступник керівника робочої групи Громадської палати РФ з моніторингу реалізації виборчих прав громадян Максим Григор'єв , Голова Виборчої комісії Омської області Олексій Нестеренко і керівники громадських організацій.

Для контролю за ходом голосування на виборах губернатора Омської області 9 вересня триватиме створена моніторингова група. Вона необхідна для оперативного відстеження ситуації на виборчих дільницях, реагування на звернення громадян. У моніторингову групу увійдуть члени Громадської палати Омської області та інших громадських організацій, представники експертної і журналістської спільноти. Додаткова угода про створення моніторингової групи було підписано 3 вересня.

«Те, що Омська область не встигла прийняти регіональний закон про громадський контроль за виборами, ніяк не завадить їй спостерігати на всіх 1750 виборчих дільницях області. Громадська палата звернулася до кандидатів в губернатори, і цілий ряд з них готові акредитувати громадських спостерігачів. Ситуація полегшується і тим, що на вибори губернатора йде один з членів регіональної Громадської палати Анатолій Соловйов. До кінця 2018 року Закон про громадське спостереження на виборах в Омській області буде прийнятий », - заявив Максим Григор'єв.

На засіданні круглого столу Анатолій Соловйов звернувся до керівників громадських організацій і членам громадських палат з пропозицією про готовність дати надіслання всім громадським, які погодяться в цей день брати участь в спостереженні за виборами. Громадські спостерігачі будуть також входити до складу мобільного моніторингової станції, в розпорядженні якої знаходиться транспорт, засоби зв'язку і можливість вийти в прямий ефір через тележурналістів.

«У засобах масової інформації ми повідомили усім кандидатам в губернатори про те, що вони мають можливість залучити наших спостерігачів. Цих спостерігачів ми свого часу підготували для здійснення громадського контролю на виборах Президента в березні. Таким чином, у нас вже створено інститут підготовлених професійних спостерігачів, які пройшли випробування на великих виборах », - сказала секретар Громадської палати Омської області Лідія Герасимова.

За оцінкою Максима Григор'єва, Громадська палата Омської області добре попрацювала на президентських виборах. Був забезпечений контроль на всіх виборчих дільницях.

«Для нас дуже важливо, щоб аналогічна ситуація склалася і на регіональних виборах - виборах губернатора. Після того як будуть внесені відповідні зміни в регіональне законодавство, Громадська палата Омської області зможе здійснювати контроль за всіма рівнями виборів - федеральним, регіональним, муніципальним », - зазначив Максим Григор'єв.

Законопроект про участь представників громадськості в спостереженні за проведенням регіональних та муніципальних виборів на території Омської області підготовлений комітетом з законодавства та місцевого самоврядування регіонального Законодавчих зборів.