Реклама
Реклама
Реклама

Як оселитися в Києві за 30 гривень

В засідці. Вокзальні тітоньки завжди готові і клієнтів охмурять, і від фінінспекторів бігти. Фото А. Іскрицької

На найближчі місяці Київ стане туристичною Меккою місцевого масштабу. Кинуться подивитися столицю склали іспити школярі (згадаємо торішні натовпу "молокашек" в метро), абітурієнти приїдуть здавати документи в уподобані вузи, та й багато відпускники з провінції захочуть поглянути на древнє золотоглавій і сучасний шик. Хоча б на 2-3 дні, а то й на тиждень, всім їм треба десь поселитися. "Сегодня" вирішила "пом'якшити подушку" приїжджим, підшукавши найменш витратні варіанти постою.

Навіть найдешевші готелі навряд чи порадують - вони здають ліжка в 2-3-місних номерах по 210-320 гривень на добу. І це при "совковому" антуражі і відсутності для постояльців особистих ванн і туалетів, адже такі покладаються на блок з 2-3 номерів. Дорого!

Набагато менше за той же рівень послуг візьмуть у відомчих готелях (див. Таблицю). Деякі з них навіть статус готелів не отримали, числяться общага, але кого збентежать ці формальності? Адміністратори за звичкою радять заздалегідь бронювати місця, але зізнаються, що поселять і явочним порядком - нині вільні ліжка, як правило, є. Ось один з небагатьох приємних аспектів кризи: виробництво впало, менше стали їздити відрядження з підприємств-суміжників, тому і розкривають обійми ці притулки всім зустрічним-поперечним. Втім, у порівнянні з минулим роком, більшість "заводських готелів" підняли ціни в 1,5 рази і більше, особливо на відремонтовані номери - користуються тим, що попит на їх відносно дешеві послуги все-таки високий.

Порівняно недорого можна схилити голову і в хостелах - готелях для молоді. Насправді, для постояльців вікового цензу немає, візьмуть і пенсіонерів, якщо вони погодяться на вельми спартанські умови проживання. Головна незручність - тіснота. Приємно, що з минулого року ціни в хостелах майже не виросли. А неприємність озвучив директор з адміністративних питань Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації Антон Матіяш: влітку з вільними місцями може бути туго. Для підстраховки краще бронювати їх хоча б за 3-5 днів до поїздки, надіславши заявку на будь-який хостел по email: [email protected] .

Займе місце СТУДЕНТА

Сесія закінчується. Більшість іногородніх "гризунів граніту науки" поїдуть додому, звільняючи місця в гуртожитках ... для кого? Для будь-якого, готового дати за нічліг 30¬-50 грн. коменданту, а в його відсутність - черговому вахтеру. Залишився торішній "тариф", бо вступні іспити абітурієнтам здавати не треба, до вузів приймають за сертифікатами, т. Е. Ліжка в гуртожитках вони не займуть. За довідкою дізнайтеся, в яких вузах є гуртожитки, і вийдіть на них. Якщо навіть по телефону не домовилися (комендант запідозрив підступ), то питання напевно вирішите на місці.

Тітка з ВОКЗАЛА І БАБЦІ СО ДВОРУ

Вони зняли з грудей масштабні оголошення "квартира" і "кімната" і тепер крутять в руках маленькі таблички аналогічного змісту, побоюючись "наїзду" податкових інспекторів, адже прибутковий податок (15%) із здачі в найм житла не платять. Це тітоньки, відловлюють клієнтів на площі біля Центрального ж / д вокзалу.

Вони стали насторожено, полохливіше. Пам'ятається, рік тому торговки нічлігом просили 250 грн. на добу за 1-кім. квартиру, розташовану в 10-15 хвилинах від метро, ​​а зараз підняли ціни до 300 грн. Зате якщо раніше неохоче пускали на постій в «одиницю» навіть трьох чоловік, то нині готові поселити і чотирьох. Природно, "під ключ": господиня надає житло в повне розпорядження гостей і на обумовлений термін здачі там не виникає. Виходить всього по 75 грн. з людини на добу - на рівні найдешевших хостелів і відомчих готелів. І це для вас дорого? Шукайте. Автору без особливих зусиль вдалося знайти варіанти кімнат по 120 грн. за двох і 160 грн. за чотирьох, т. е. по 60-40 грн. на добу. Правда, в цьому випадку ключ на руки не дають, зате господиня чекатиме постояльців будинку в призначений ними годину.

Якщо ж і це не по кишені, часу у вас більше, ніж грошей, - йдіть "мандрувати" по дворах. Перевірено: за 2-3 години реально знайти бабусю, яка поступиться гостям кімнату в 2-3-кімнатній квартирі всього за 50-60 гривень. На двох вийде по 25-30, а на чотирьох - і зовсім по 12,5-15 гривень на добу. Дешевше - тільки даром!

МОЖНА ЖИТИ І НА ВОКЗАЛІ

Якщо ви приїхали в столицю на "паровозі" всього на пару днів і, відповідно, часу для пошуку притулку - в обріз, можна оселитися прямо на залізничному вокзалі - в кімнатах відпочинку або "Кімнаті матері і дитини".

Ліжко-місць тут всього близько 150, і ще в минулому році шансів ангажувати одне з них було небагато, за них мало не билися відрядження. "Спасибі" кризи - люди стали рідше їздити у відрядження, і попит на "залізні готелю" знизився. І хоча заздалегідь забронювати містечко в них як і раніше не можна, зате тепер явочним порядком - цілком реально. Як пояснила старший адміністратор кімнат відпочинку Центрального ж / д вокзалу Лілія Гончар, майже напевно таке знайдеться, якщо підійти до 12.00 - часу розрахунку і виселення виїжджаючих постояльців. І в годину-дві ночі вам навряд чи відмовлять, але поселять з умовою, що ви займете ліжко мінімум на 1,5 діб. Мало того, якщо заявитеся, скажімо, в 8-9 годин ранку, то, при наявності вільного місця, і дадуть притулок, і лічильник оплати включать лише опівдні.

Здається, не тільки "вимирання" відрядження перетворило перш гостродефіцитні місця в доступні. Справа в тому, що залізничники напружили ціни на них майже в 1,5 рази (на 40-60 грн.), А за ці гроші зараз можна зняти в місті кімнату зі всіма зручностями, а не з душем і туалетом на поверсі, як у них. Мабуть, однозначно вигідним залишився лише притулок в "Кімнаті матері і дитини" (ціни піднялися всього на 15-20 грн.), Адже з дитяти до 5 років плату не беруть, а до 10 років - всього половину тарифу.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Деякі з них навіть статус готелів не отримали, числяться общага, але кого збентежать ці формальності?
Для кого?
І це для вас дорого?