Реклама
Реклама
Реклама

«Ми створили проект, який навчає тисячі людей»: інтерв'ю з засновниками мережі мовних шкіл Green Forest

Як з'явилася ідея створити такий масштабний проект як Green Forest ?

Руслан: Все почалося в 2000. Ми зі Світланою жили в студентському гуртожитку педагогічного університету, вона вчилася на 3-му курсі, а я був менеджером в невеликій компанії. Ми мріяли про власний родинній справі. Виникла ідея відкрити курси англійської. По-перше, тому що самі шукали можливості вивчати англійську, а в той час варіантів було не багато: як правило, курси при школах і з досить високими цінами. По-друге, ми припустили, що можемо розраховувати на студентську аудиторію, яка була у нас під боком, по-третє - для такого проекту не було потрібно великого стартового капіталу.

Наш старт був з 100 $, подарованих батьками на нашу розпис. Ми вирішили не робити весілля, а замість цього купили 20 комплектів підручників, магнітофон і білі шпалери для нашого першого класу. Ми відразу вирішили, що будемо найдоступнішими курсами в Києві за ціною, придумали систему «2 вчителя», знайшли молодих енергійних викладачів.

Як до вас прийшов перший студент?

Світлана: Наш перший набір - 20 людина була не легким. Ми кілька місяців добивалися дозволу проректора на приміщення, ми не мали елементарного: телефону (в це важко зараз повірити, не просто мобільного, а навіть стаціонарного!). На оголошеннях ми запрошували на тестування на конкретний день і час, збирали прийшли в фойє общаги і вели на 10 поверх під «прицілом» комендантші, чергової бабусі і т.д.

Руслан: Дивно, що аудиторія нашого студентського містечка виявилося зовсім пасивної, зате до нас на вул. Космічну приходили охочі вчитися з абсолютно різних куточків Києва. Потім нас стали активно рекомендувати, приводити друзів і вже через пів року ми відкрили другий філія, на Дарниці.

Як скоро ви зрозуміли, що цей проект буде масштабним?

Руслан: З самого початку було розуміння, що ми повинні зробити продукт, заточений під те, щоб там навчалися тисячі людей. Була обрана така модель бізнесу, по якій ти нічого не заробиш, поки не побудуєш певну мережу.

Світлана: Через півроку відкрили другу філію, вклали туди всі гроші, які заробили. Так почалося розширення. Ми поставили перед собою завдання - щороку відкривати нову філію.

Що таке Green Forest?

Світлана: Green Forest позиціонує себе як велика школа, яка дає великі можливості.

Світлана:   Green Forest   позиціонує себе як велика школа, яка дає великі можливості

Руслан: Ми створили умови вчитися новому, відвідувати багато додаткових занять, займатися з різними викладачами і пробувати різні техніки. Це формат клубу, community, де багато різнопланових майстер-класів англійською, різних зустрічей, поїздок, вечірок і тп. Учасники отримують багато можливостей дізнаватися щось нове, спілкуватися, подорожувати, розширювати коло спілкування, використовуючи англійську.

У чому особливість і унікальність кожного з п'яти ваших проектів?

Руслан: Для того, щоб модель була успішною, ти повинен чітко бачити перед собою клієнта. Якщо твій клієнт розмитий і незрозуміло, це дорослий або дитина, що працює або студент, побудувати продукт складно.

Якщо твій клієнт розмитий і незрозуміло, це дорослий або дитина, що працює або студент, побудувати продукт складно

Перший наш проект, як ви вже зрозуміли, Green Forest - велика масова школа загальної англійської. Це найбільший проект - 13 філій в 5 містах. Середній вік студентів 23 роки. Тут кожен студент отримує масу додаткових безкоштовних можливостей: клуби, спецкурси, заняття по скайпу, різні івенти, англомовні поїздки. Особливість - ми розробили своє онлайн-додаток, у кожного студента є особистий онлайн-кабінет, в якому він може реєструватися на все екстра-цікавинками і дізнаватися домашку в разі пропусків.

Наступного нашим кроком стало відкриття другої школи - Y appi , В якій ми вирішили зробити акцент на вивченні бізнес-англійської. Аудиторія трохи старше, це менеджери міжнародних компаній, маркетологи, юристи, фінансисти і люди, які хочуть підготуватися до здачі міжнародних іспитів.

Довгий час ми відмовлялися від корпоративних запитів компаній. Пізніше зрозуміли, що відмовлятися більше немає сил. І ми запустили школу корпоративного англійської Yappi Corporate . Люди працюють тільки з вузькою спеціалізацією: це корпоративний клієнт, під нього налаштовується CRM, програма, під нього організований умовний консьєрж-сервіс.

Світлана: Четверте наш напрямок - це Green Country - англійська для школярів. Виникло знову-таки від необхідності. Спочатку ми відмовлялися від навчання дітей. Але на якомусь етапі запитів стало багато, і ми виділили це в окремий напрямок. Грін Кантрі - це навчальні та канікулярні програми англійською в 3 містах України, 6 філій. Є своя система валюти КантріКом, свої підручники, СРМ система і особистий онлайн-кабінет учнів, завдяки якому батьки можуть відслідковувати успішність дітей. Влітку - також організовуються виїзні англомовні табори в Карпатах і біля Чорного моря.

Влітку - також організовуються виїзні англомовні табори в Карпатах і біля Чорного моря

Руслан: Самий останній наш проект - це школа Low Cost Project 12, створена під криза. Школа, в основному позиціонується на студентську аудиторію. Наймолодша з наших шкіл, але зростає найшвидше, технологічна, струнка і гнучка. Явним плюсом цієї школи є адаптивний графік занять. Студенти можуть змінювати графік своїх занять в пару кліків, при цьому кожне заняття проходить за чіткими стандартами, тому немає прив'язки до одного викладача. Весь курс англійської вивчається всього за 12 місяців.

За рік відкрили 2 філії, зараз навчається 1500 студентів. Ця школа для мене на даному етапі найцікавіша, вона зроблена відповідно до останніх трендів. Ми вирішили створити школу, яка могла б працювати за найнижчими цінами - людина вчиться за 400-500 гривень на місяць. Він отримує повноцінну програму і вчиться на гібридної платформі 12 Tracks. Це школа нового типу.

Це школа нового типу

Крім перерахованих шкіл Green Forest, Green Country, Yappi, Yappi Corporate - у нас є портал, наповнений актуальною і незалежної інформацією про всіх курсах України, також портал Enpodcast.com c впорядкування файлів англійською мовою і бренд подарунків Gifty . Разом, 7 проектів, які для нас в деякому роді діти + 4-ро наших дітей в прямому сенсі (уулибается). Виходить, що Project 12 - наш 12-тий проект. Ми зрозуміли наскольок символічно назва тільки через кілька тижнів після запуску.

Що нового ввели в проекти за останній час?

Світлана: Ми взяли вектор на гібридне навчання: онлайн + офлайн. Наша команда зараз розробляє підручники і одночасно онлайн платформу для того, щоб робити їх мобільними і інтерактивними. В нашій студії пишеться сотні аудіо і відео-матеріалів, працює 4 дизайнера. Також постійно змінюються CRM - системи для автоматизації процесів.

Керівники 5-ти шкіл нашої мережі, наші партнери - все заряджені молоді люди, які рухають багато процесів самі. Хоча всі наші проекти працюють в різних сегментах ринку, відчувається така собі внутрішня конкуренція: кожна школа намагається першої впровадити щось нове, налагодити процеси ефективніше і швидше.

Шлях особистого та спільного становлення Руслана і Світлани - що ви зрозуміли за цей час, які навички засвоїли?

Руслан: На кожному етапі багато питань, величезна кількість речей, яким потрібно вчитися, тому що зараз абсолютно нові реалії, змінюється клієнт, рекламні технології, підходи і смаки. Постійно є відчуття, що ти все ще на початку, і масу всього потрібно міняти.

Я для себе зрозумів - щоб почати бізнес, не треба було мати ніякої спеціальної освіти. У нашому випадку - не треба знати англійську, все, що потрібно - це величезне бажання.

Якщо я про щось і шкодував за цей час, то тільки про те, що у мене не було свободи мислення і достатньої сміливості. Все можна було б зробити швидше, незвичніше і масштабніше. Моє особисте переконання - на всі питання можна знайти відповіді в собі і для цього тобі не треба особливого економічної освіти. Основне - це твоя творчість, твоя сміливість, психологія і харизма.

Світлана: Коли ти в бізнесі - ти повинен розбиратися в багатьох процесах: фінансах, дизайні, маркетингу, технологіях продажів, менеджменті і тд щоб направляти людей, тому особистий розвиток безпосередньо пов'язано з розвитком бізнесу. Завжди є що покращити, куди рости, що підтягувати.

У чому секрет успішного бізнесу?

Руслан: Якщо хочеш розвиватися - необхідно вкладати, жертвувати чимось. Відразу зосередитися на поліпшення і дрібних деталях. У нас семестрова система і нам простіше кожен семестр вкладати і покращувати, писати нові плани та ідеї.

Це навіть не цілі, ти не можеш їх побудувати на тривалий термін. Цей бізнес тим цікавий, що він постійно малює тобі нові завдання.

Гроші завжди вторинні: вони дають можливість розвивати бізнес, не більше. Хоча багато підприємців думають про гроші як про таку собі вигоду, перш за все для себе - «я повинен купити квартиру, машину, яхту ...». Але, як на мене, бізнес цікавий саме тим, що дає нові можливості. І не тільки особисті, а й можливості в розвитку бізнесу.

І не тільки особисті, а й можливості в розвитку бізнесу

Кілька ознак хорошої школи вивчення мови?

Руслан: На ринку дуже багато шкіл, які обіцяють «золото для дурнів» - англійський швидко, миттєво, місяці за півтора-два. Я як клієнт першими відкинув би такі школи, тому що це бізнес одного дня.

Англійська - це праця, на нього потрібно витратити час. Якщо школа хороша, то у неї розроблена програма, яка в середньому розрахована на річне навчання, іноді на дворічне. Вона працює за своєю моделі і чесно говорить про те, що потрібно буде попрацювати.

Світлана: Хороша школа повинна приділяти увагу психології. Коли добре підібраний не тільки склад викладачів, а й адміністративний склад і склад учнів. Навчання має відбуватися в колі людей, які «дихають одним повітрям» і мають спільні інтереси. Психологія в цій справі дуже важлива і містить достатньо нюансів: багато що залежить і від приміщення, в якому ведеться робота, і від викладача, який модерує хід навчання.

Крім названих чинників, значення має ще й розташування школи, формат і способи подачі інформації про неї, а також загальний психологічний настрій і баланс. Все це знаходиться на інтуїтивному рівні, але коли людина приходить в школу, мені здається, він здатний це відчути.

Все це знаходиться на інтуїтивному рівні, але коли людина приходить в школу, мені здається, він здатний це відчути

Як розпізнати школу-бізнес одного дня?

Руслан: Часто на сайтах шкіл з вивчення мови представлена інформація про якусь секретну суперметодіке навчання. Але ніякої методики, звичайно ж, не існує.

Тому, якщо я потрапляю на такий сайт-Лендінгем, список конкурентів в моїй голові стає менше на один пункт. Я не раджу їх розглядати і людям, які йдуть навчатися.

Можливо, це всього лише молодіжний стартап і там є певні таланти, але відсоток ймовірності цього швидше за все мінімальний. Системи, як правило, в таких школах немає. Вони беруть вже готовий план і працюють по абсолютно простою схемою: купують у умовної компанії Dinternal британські підручники, шукають на ринку перших-ліпших викладачів, організовують два рази в тиждень заняття і беруть в середньому від 1000 до 15000 грн за місяць.

Світлана: У великій школи більше ресурсів, щоб вкладати в методичний відділ, систему контролю і навчання викладачів, в розвиток, підтримку стандартів обслуговування та навчання.

Хто ваші викладачі? Чому до них варто прийти на мовні курси?

Світлана: У цілому наші викладачі - це активна молодь. Як і наша аудиторія - в середньому 24-25 років. Вони більш живі, більш динамічні і піднімають цікаві теми. З ними немає таких бар'єрів, до яких звикли в звичайних школах, коли перед класом коштує вчителька з указкою. Наші викладачі йдуть трендам, вони розуміють, про що варто говорити, щоб всім було цікаво.

Руслан: Коли почався відбір викладачів в школу, ми зі Світланою поставили для себе кілька критеріїв. Перше - викладач повинен спілкуватися зі своїм студентом на одній мові. Чим вище мотивація і емоційне забарвлення навчального процесу, тим вище відсоток засвоєння матеріалу. Друге - викладач за своїми психологічними складовими повинен бути лідером. Він повинен бути тим, хто стоїть перед аудиторією не тільки за статусом, а і тому що лідер. Ми не говоримо, що у нас найкращі викладачі. Ми намагаємося брати найкращих і організовувати для них найкращі умови роботи.

Які помилки повторюють студенти і чому так складно домогтися впевненого розмовного рівня?

Світлана: Студенти очікують, що купують англійська і мають його вже у себе в кишені. Насправді вони купує шанс вивчити англійську, так само як людина, купуючи абонемент в спортзал, отримує шанс підняти свою форму і оздоровитися.

Ми намагаємося створювати сприятливі умови для навчання англійської, одні з кращих на ринку. Але коли люди сюди приходять, багато хто чекає, що продукт буде вкладено в них відразу ж після підписання договору і здійснення оплати. Це не так. Англійська - це праця, творчий, але праця. І одна з найпоширеніших помилок - очікування людини дістати продукт так само, як в супермаркеті.

І одна з найпоширеніших помилок - очікування людини дістати продукт так само, як в супермаркеті

Ще одна помилка - це сприймати англійську як науку, в якій необхідно лише засвоїти певну кількість тем. Англійська - це цілий світ. Його слід сприймати як можливість зануритися в щось нове, вчитися у своєму темпі, зі своєю нуждою і настройками - щось можеш і не вчити, а щось можеш подужати додатково. Дивись, читай новини, подорожуй - практикуй мову щодня.

Які канали, серіали і фільми порадите дивитися на англійській мові для підвищення свого рівня?

Руслан: Їх дуже багато. У нас в Green Forest , Щотижня є кілька випусків добірок про те, які канали, серіали, музика підходять для цього. Є різні рубрики - наприклад, «Як вчити англійську з піснями», - і кожного тижня вони оновлюються. Крім Green Forest є досить інших ресурсів, але у нас систематично дається величезна порція інформації - де, що, як і якими способами.

По-перше, людина повинна дивитися, слухати або читати те, що напевно викличе у нього емоційний інтерес. По-друге, важливий практичний аспект. По-третє, не потрібно намагатися в англійському стрибнути через голову, гвалтувати себе і дивитися те, що тобі поки просто недоступно. Спробуй почати з чогось простого і все у вас вийде.

Спробуй почати з чогось простого і все у вас вийде

Як до вас прийшов перший студент?
Як скоро ви зрозуміли, що цей проект буде масштабним?
Що таке Green Forest?
У чому особливість і унікальність кожного з п'яти ваших проектів?
Що нового ввели в проекти за останній час?
Шлях особистого та спільного становлення Руслана і Світлани - що ви зрозуміли за цей час, які навички засвоїли?
У чому секрет успішного бізнесу?
Кілька ознак хорошої школи вивчення мови?
Як розпізнати школу-бізнес одного дня?
Хто ваші викладачі?