Реклама
Реклама
Реклама

Вихід з кризи за 5 років: рецепт від Греції

Афіни. Звичні для наших міст барахолки повсюдно з'явилися в багатьох містах Греції. На жаль, не з'являються нові робочі місця.

Фото: AFP

Саме важке фінансове становище в ЄС зараз залишається у Греції. Причин лиха дві: загальносвітова криза 2008 року і надмірна марнотратність держави. На межі дефолту країна опинилася в 2010 році, коли дефіцит бюджету склав 15,4% ВВП. У березні-липні 2013 року Греція, вперше в практиці світових фінансових агентств, втратила статус розвиненої країни і повернулася в країни, що розвиваються. Для порятунку країни ЄС і МФВ вже виділили 240 млрд євро, а держборг Афін на даний момент становить 180% ВВП. Зараз країна очікує нову допомогу, але мільярди їй дадуть лише при продовженні політики "затягуючи поясів". Адже, на жаль, - але економія зараз залишається головною зброєю греків в боротьбі з кризою.

ПРИВАТИЗАЦІЯ. Афіни, в обмін на допомогу, були змушені погодитися на проведення з 2012-го по 2015 рік наймасштабнішою в історії країни і не має аналогів в сучасній історії приватизації держактивів на 50 млрд євро. На першому її етапі вирішено було позбутися від підприємств і нерухомості, які були лише баластом для бюджету. Зокрема, потихеньку розпродається грецька нерухомість за кордоном, а в 2013 році пішла в приватні руки територія колишнього міжнародного аеропорту Еллінікон в Афінах - колись головних повітряних воріт Греції. Він перестав приймати літаки в 2004 році, після будівництва нового аеропорту до Олімпійських ігор.

Також було вирішено позбутися Державної енергетичної корпорації, Незалежної оператора транспортування енергії та Грецької нафтогазової компанії, а також Державної лотереї OPAP, які приносять доходи. OPAP, наприклад, контролює грецькі лотереї, букмекерські контори і є оператором 35 тисяч ігрових автоматів, була продана в 2013 році за 712 млн євро. Компанія SOCAR (Азербайджан) за 400 млн євро купила 66% акцій оператора грецької газотранспортної системи DESFA. У цьому році очікується приватизація газового монополіста DEPA, яка безрезультатно проводиться з 2013 року: головні покупці, росіяни, диктують невигідні умови. РЖД намагається купити залізницю Греції і порт в Салоніках.

Решта об'єктів, що значаться в планах на приватизацію, складно продати через суперечки в суспільстві. "Ми не дозволимо приватизацію портів. Порт в Піреї буде реорганізовано і залишиться нашим - їм буде керувати держава під громадським контролем. Це стосується і інших портів, і, звичайно, залізниць ", - заявив журналістам один з лідерів нині провладної партії СІРІЗА Панайотіс Лафазаніс.

Берлін з часів Другої світової війни повинен Афінам 11 млрд євро.

БАНКИ. Ще одним методом боротьби з кризою стало "дотискування" приватних власників державних боргів Греції, серед яких виявилися Deutsche Bank, EFG Eurobank, HSBC, ING Bank, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, UBS і Unicredit. Від них вимагалося пробачити борги Афін. Великі банки пішли на це, в очікуванні інших вигод від співпраці з Європейським Центрабанком. А ось дрібні власники грецьких держоблігацій були згодні міняти одні цінні папери на інші, з втратою процентної ставки. На "добровільний" обмін старих облігацій на нові з втратою половини від номіналу погодилися в результаті 75% приватних кредиторів Афін. Це дозволило застосувати так зване правило колективної дії: примусово обміняти на умовах позичальника і облігації інших власників.

Цікаво, що у самих Афін є один дуже великий боржник - Берлін. Виявляється, далекого 1942 року німці примусово взяли у греків безвідсотковий кредит приблизно на суму 500 млн рейхсмарок - для покриття окупаційних витрат. Гроші ці повернуті не були, тому сьогоднішній уряд Греції цілком серйозно має намір зажадати від німців повернення 11 млрд євро.

"Дуже популярна думка, що Греція самостійно краще б впоралася з економічними проблемами, які зараз не можна вирішити без схвалення Брюсселя, - зазначив" Сегодня "журналіст закрилася через кризу газети" Афіни і Еллас "Сократ Грамматікопулос. - У Греції є такі козирі, як поклади нафти, газу і цінних металів - починаючи з золота і закінчуючи нікелем. але є, наприклад, світове лобі енергоресурсів, яким невигідно, щоб на ринок надходили додаткові обсяги нафти або газу. з 1974 року ми веде видобуток нафти, але в мізерних олічество. А адже її більш ніж достатньо, щоб давати в бюджет значні надходження ".

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ І ЦЕРКВА

Другим способом боротьби з кризою Афіни вибрали скорочення соцвидатків і збільшення податків. Так, на 2% (до 23%) була підвищена ставка ПДВ, а також податки на паливо, тютюн і алкоголь. З 2014 року почали стягувати податок на нерухомість дорожче 300 тисяч євро - 0,1% їх загальної ціни, а на ті, чия вартість перевищує 1 млн євро - 1%. Збором обкладаються всі категорії нерухомості, включаючи також наділи фермерів. Платять навіть власники недобудов, правда, зі знижкою в 60%.

Пенсійна система передбачала збільшення з 2011 року пенсійного віку: зараз греки працюють до 58 років або 65 років (раніше - 55-60 років) в залежності від стажу та шкідливості виробництва. При цьому поліцейські, пожежники і військові втратили можливість виходити на відпочинок після 25 років стажу. Змінилася і методика розрахунку пенсій: за середньою зарплатою за все трудове життя, а не тільки за останні роки.

Держслужбовцям, у яких в середньому пенсія становила 1800 євро, її урізали на 9%. Була також скасована не має аналогів в ЄС норма, що дозволяла 40 тисячам дочок незаміжніх або розлучених покійних держслужбовців і військових отримувати пенсію батьків.

Не менш важко реформи відчувають на собі співробітники держсектора. Хто уникнув скорочень (а з 2013 року очікують скорочення 15 тисяч), той позбувся 13-й і 14-й зарплат на Різдво і Великдень. Доплати скорочені на 19%. Урізують і субсидії, які включали знання іноземних мов і комп'ютера, прихід на роботу вчасно і навіть роботу на повітрі. Мінімальний розмір оплати праці скоротиться на 22%, з 750 до 585 євро на місяць.

Заходи економії торкнулися навіть Священного Синоду Елладської Православної Церкви, який 60 років тому передав державі значну частину своєї власності в обмін на зобов'язання держави виплачувати зарплати священикам. Влада не тільки скоротили зарплати священикам, а й зменшили кількість кліриків. Комерційна експлуатація церковної нерухомості обкладена 20% -ним податком, а заповідане церкви майно - 10% -ним.

УДАР ПО ТУРИЗМУ: ПРИЙШЛИ ГОСТІ З КНР

Особливі сили грецький уряд кинуло на туризм, завжди вважався важливим джерелом доходу країни, і спробувало освоїти раніше незадіяні ринки. Це, в свою чергу, дало зростання туристичного потоку в 2014 році на 23%! У минулому році Грецію відвідали 23 мільйони туристів - включаючи приблизно 2 млн пасажирів круїзних суден. Прямі надходження від туризму склали 13,5 млрд євро.

Щоб так значно збільшити приплив туристів, владі довелося піти на поступки. Так, вони пішли на зниження оподаткування для турбізнесу - на готелі та ряд туристичних послуг. Це підштовхнуло багатьох легалізувати свою підприємницьку діяльність. Також було вирішено збільшити період "туристичного сезону", під час якого діють податкові послаблення. Зменшилися податки і на 700 островах, які вважаються туристичними.

3_20

Салоніки. Безробіття серед молоді 50% і вони заробляють, як можуть.

Свій ефект мало запровадження all inclusive в сотнях готелів Греції, а також прийняття спеціальної держпрограми міністерством туризму Греції під гаслом "Вся Греція - це міфи, боги і герої". До моря і сонця розробники кампанії додали спеціальні маршрути, які дозволяють гостю з будь-якого курорту відвідати самі легендарні місця Еллади. У травні 2013 року міністерство туризму запустило кампанію "Місто вихідного дня", щоб залучити туристів в Афіни і Салоніки. У підсумку за рік турпотік до столиці зріс на 22%.

Поряд з цим Греція запустила і потужну рекламну кампанію: жителів різних країн знайомили з країною за допомогою роликів, час під яке купувалося на телеканалах країн ЄС і далекого зарубіжжя. "Сильно спрацювала реклама. Але головний прорив - це вихід на китайський ринок, - розповіла нам гід з острова Крит, Наталя. - Попередній уряд уклало міждержавний договір з КНР, після чого на їх телебаченні запустили рекламу наших курортів. І китайський турист прийшов! Це , звичайно, ще не той турист, який може нам замінити німців, але він вже почав відкривати для себе Грецію і нашу культуру. Певні зусилля були зроблені і щодо російського ринку. але зараз, після санкцій, ми сумніваємося, що зможемо збільшити количес у російських туристів в цьому році. Є прогнози, що російськомовних туристів у нас буде в два рази менше ". Також греки почали розвивати цілорічний туризм на термальних джерелах, яких більше сотні. Це напрямок розрахований на європейців.

Завдяки масованій рекламній державної компанії, 2014 рік був названий "золотим роком для грецького туризму" - країна повернулася в 15 кращих туристичних напрямків у світі. "Прямі доходи в реальну економіку склали 13,5 мільярда євро, а загальний ефект - 35 млрд євро для міст, островів, малого і середнього бізнесу, пожвавився за рахунок туризму. Результатом стало створення понад 100 тисяч робочих місць", - підвів підсумки минулого року президент Асоціації грецьких турпідприємств (SETE) Андреас Андреадіс. Тепер греки планують прийняти 25 млн гостей. А щоб стати ще більш привабливим, Егейські авіалінії мають намір встановити прямі рейси з семи німецьких міст в Афіни. Частина рейсів перекинуть з РФ.

2_28

Афіни. У парламенту щодня роздають їжу нужденним.

ПЛАН ПРИВАТИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ

Афіни повинні були розпродати більшу частину своїх акцій до кінця 2014 року, проте громадяни не дали цього зробити.

  • Грецька телекомунікаційна організація 10% *
  • Чотири авіалайнера "Аеробус" 100%
  • Ліцензії на мобільний зв'язок 100%
  • Державні лотереї 100%
  • Нерухоме майно 100%
  • Вуглевидобувних і металургійний концерт Larco 100%
  • Компанія оборонної промисловості Hellenic Defense Systems (EAS) 100%
  • Казино 100%
  • букмекерська монополія OPAP 29% з 34%
  • Грецький аеропорт Афіни не менше 50%
  • Нафтопереробна компанія Hellenic Petroleum 100%
  • Газовидобувна компанія Public Gas Corporation (DEPA) 100%
  • Оператор газотранспортної системи Hellenic Gas Transmission System Operator SA (DESFA) 99%
  • Організатор і букмекер кінських скачок Hellenic Horse-race Betting Organisation 100%
  • Автомагістраль Egnatia Odos 100%
  • Морський порт Пірей 33%
  • Морський порт Салоніки 33%
  • Банк фінансування державних і муніципальних потреб Loan and Consignment Fund 100%
  • Грецький сільськогосподарський банк не менше 40%
  • Внутрішні аеропорти 100%
  • Пошта 45%
  • Автозавод Hellenic Vehicle Industry 100%
  • Електрогенеруюча компанія Public Power Corporation 30%
  • Грецький поштовий банк 100%
  • Права на трансляцію телепрограм 100%
  • Водопостачальна компанія м Салоніки 50%
  • Водопостачальна компанія м Афіни 100%
  • Грецький оператор автомагістралей 100%
  • Права на видобуток корисних копалин 100%
  • Оператор залізниць (Trainose) 100%
  • Великі внутрішні порти 100%
  • Малі внутрішні порти 100%
  • Внутрішні аеропорти 100%
  • Грецькі золоті копальні 100%
  • Морське газосховище 100%
  • Газопровід Туреччина-Греція-Італія продаж не вдалася

*% Від частки держави

5_08

Реклама. В Європі тепер багато реклами курортів Греції.

НАШІ: "З'ЯВИЛОСЯ ЧАС ДЛЯ ДОПОМОГИ УКРАЇНЦЯМ"

Криза в Греції змусив перебудувати свій бізнес і українців, які десятки років живуть в цій країні. "Моя справа була спрямована в основному на російськомовних туристів. Я займалася організацією урочистостей - весіль на виїзді, ювілеїв, корпоративів, - розповіла" Сегодня "Олена Гецева з Житомира, яка більше десяти років живе в Афінах. - Але зараз я не можу працювати з росіянами, як і багато українців тут - після війни, яку розв'язала Росія в Україні, ми стали принциповими. до того ж, кількість російськомовних туристів істотно зменшилася, і зараз, навіть в готелях на Криті, важко знайти сезонну роботу під російських туристів. Але ра ота є - в минулому році по туристам взагалі був рекорд. Як і греки, ми почали шукати виходи на інші ринки, зокрема на азіатський. Моя компанія переключилася на Індію, арабські країни і на Китай. Коли приїжджають шейхи, вони привозять з собою свою свиту, і з ними можна заробити на груповому обслуговуванні. Якщо приїжджає весілля з Індії, то це відразу два літаки гостей - чоловік мінімум 80! Звичайно, треба знати мову і їх традиції. Але зазвичай все необхідне для весілля замовник привозить з собою - від прикрас до вівтаря. Від нас вимагається організація транспорту, проживання та приміщення для святкування. Індія - дуже перспективний ринок, адже з такою кількістю населення якщо навіть 1% є багатіями, вони є нашими потенційними клієнтами. Тому я б не сказала, що в туристичній галузі Греції така криза, як кажуть в Україні по телебаченню. Так, ресторани втратили десь 40% грецьких клієнтів - раніше у вихідні всі греки ходили по ресторанах. Але вони заповнили цю нішу за рахунок туристів ".

Завдяки такому стану справ в Греції у працюючих тут українців з'явилася можливість допомогти своїй батьківщині, в якій почалася війна. Так, Олена Борисівна зареєструвала товариство "Об'єднана Українська діаспора Греції", в чому раніше не було необхідності, і відкрила зі співвітчизниками волонтерський центр "З Греції з любов'ю", який щотижня відправляє сотні кілограмів допомоги нашим військовим, біженцям і дітям-сиротам. "Це була ініціатива трьох людей, адже де б ми не знаходилися - ми залишилися українцями, - каже Олена. - Перша наша допомога, приблизно 325 кг, була відправлена" Правому сектору ". У зборі необхідного для них активну участь і греки. 10% від зібраних грошей ми завжди переводимо пораненим бійцям, на інше купуємо гуманітарну допомогу. Зараз ми маємо намір серйозно працювати в інформаційному полі - щоб греки розуміли, що Україна - Чи не апендицит Росії, а окрема держава ".

КРИТИКА. Втім, не всім подобається відбуваються в країні зміни. "Збільшення податків і скорочення соціальних витрат постійно викликають протести і призводять до політичної кризи, через що кожні рік-два у нас змінюється уряд. Всі попередні уряди відкидалися суспільством, - розповів про ситуацію в країні журналіст Сократ Грамматікопулос. - Люди намагаються вижити, як можуть: шукають підробітку, змінюють напрямок свого бізнесу ... Я вважаю, що підвищення податків - взагалі безперспективний хід. Багато або йдуть у тінь, або ведуть справи з чорним налом - аж до бартеру. Деякі послаблення для бізнесу на тлі загального збільшення податків привели до того, що люди, де можна обійтися без грошей і звітів за них, намагаються обходитися без них. На деяких підприємствах з'явилася заміна грошей - типу талонів або ще чогось подібного. Це ще не набуло масштабного явища, але воно вже існує ".

1_22

Українці в Греції об'єдналися і почали допомагати нашій армії, а також дітям-сиротам.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні